Italiaanse keramische tegelindustrie leeft helemaal op

De Italiaanse keramische industrie heeft er een behoorlijk goed jaar opzitten. De tegelfabrikanten sloten 2016 af met een gezamenlijk omzetcijfer van 5,4 miljard euro (+5,9% in vergelijking met 2015). Het overgrote  deel (4,6 miljard euro)  is export (+6,3%), maar ook de verkopen op de thuismarkt (829 miljoen euro) gingen voor het eerst sinds jaren weer lichtjes omhoog.

416 miljoen m2 tegels

Vorig jaar werden op Italiaanse grondgebied 147 fabrikanten van keramische tegels geteld, dat zijn er drie minder dan in 2015. Samen lieten zij 416 miljoen vierkante meter tegels van de productieband rollen, wat een toename van 5,4% is in vergelijking met het jaar voordien. Van dat volume werd alles bij elkaar 414,5 miljoen vierkante meter verkocht.

keramische tegelindustrie

Groei, in beperkte mate, viel ook te noteren op de thuismarkt waar het verkoopvolume voor het eerst sinds acht (!) jaar weer toenam: met 3,2% tot een totaal van 82,8 miljoen m2, een cijfer dat nog niet eens de helft is van het pre-crisisniveau.

Sinds die zware recessie moeten de Italiaanse tegelfabrikanten het vooral hebben van export (die in waarde 85% van de totale omzet uitmaakt) die in 2016 afklokte op een volume van 331,7 miljoen vierkante meter (+4,8% tov 2015).

keramische tegelindustrie

Zware investeringsronde

Hoopgevende cijfers die zich het voorbije jaar eveneens vertaalden in investeringen in de keramische tegelindustrie welke voor het derde opeenvolgende jaar toenamen: in 2016 kwam werd voor ruim 400 miljoen euro (+14% tov 2015) geïnvesteerd in nieuwe technologieën en de modernisering van fabrieken. De Italiaanse tegelproducenten kunnen alleen maar hopen dat ze daar dit jaar opnieuw de vruchten van plukken…

Al deze cijfers werden bekendgemaakt tijdens de laatste ledenvergadering van Confindustria Ceramica begin juni.

keramische tegelindustrie

(All pictures taken @Casalgrande Padana)