iSox: waterdichting voor zwembaden mét garantie

Sinds corona ons leven op zijn kop zette, is de vraag naar zwembaden verdubbeld. Helaas zijn ook schadegevallen schering en inslag. En dat heeft meestal te maken met een slechte of geen waterdichting. Gelukkig is er iSox dat productsystemen voor waterdichting, waaronder Botament, aanbiedt, mét garantie! Mathieu Devriese van XXLs-team vertelt waarom hij zo graag met iSox werkt.

Mathieu Devriese werkt niet alleen. Samen met Bjorn Vangeersdaele vormen ze XXLs-teams, dat al jaren gespecialiseerd is in het betegelen van zwembaden. En dat kan zowel met mozaïek als grootformaattegels, vandaar hun naam die verwijst naar XXL en XXs. “18 jaar geleden heb ik me toegelegd op zwembaden”, vertelt Mathieu Devriese. “Omdat me dat interesseert, maar ook omdat ik zag dat er heel veel fouten werden gemaakt. Ik wilde absoluut weten hoe dat allemaal in elkaar zat en hoe die schade kan vermeden worden. Vijftien jaar geleden werd ik door heel veel zwembadbouwers gevraagd en ik heb hen uitgelegd hoe de opbouw moest gebeuren. Maar daar werd mee gelachen. Het ging enkel om prijs, prijs, prijs, zoals dat zoveel het geval is. Gelukkig zien we nu een kentering komen door de vele schadegevallen, want daar kan je niet blijven mee wegkomen. Nu is er wel degelijk vraag naar een goede opbouw van betegeling in een zwembad.”

Er komt een kentering in waterafdichting, want er waren gewoon te veel schadegevallen.

Meest gemaakte fouten

Naar voorbeelden van fouten die gemaakt worden, moet Mathieu niet ver zoeken. “Geen waterdichting, verkeerde lijmen, verkeerde waterhardheid ten opzichte van bepaalde natuursteen,  beton die geen drie maanden oud is, krimpscheuren vertoont en dus nog veel te vochtig is om al op verder te werken, kimplaten die niet in beton gestoken werden. Een kimplaat wordt normaal tussen de vloerplaat en de gestorte muren geplaatst met een zwelband om ervoor te zorgen dat er geen druk is van buitenaf, van het grondwater. Of er wordt verkeerd voegsel gebruikt. Dat zijn zo de meest voorkomende dingen. Zulke fouten kunnen ervoor zorgen dat tegels loskomen of dat zwembaden uitlopen. Dat heeft altijd te maken met waterdichting en opbouw van je boordsteen ten opzichte van je bad.”

DSC04157

Het belang van een goede waterdichting kan dus niet genoeg benadrukt worden. En op dat vlak kiest XXLs-teams voor iSox. “Ik was al een tijdje bezig met zwembaden, toen iSox op de markt kwam. Zoals bij iedere nieuwe speler, nam ik eerst een afwachtende houding aan. Ik ben dan testen beginnen uit te voeren ten opzichte van de andere merken waarmee ik toen werkte. De kwaliteit van de producten van iSox was identiek en op bepaalde vlakken zelfs beter, zeker qua scheuroverbrugging. Plus smeerbare waterdichtingen met een garantie, dat vind je niet. iSOX biedt met hun projectadviezen en begeleiding een garantie.”

De projectgarantie van iSox

Dat is één van de belangrijkste redenen waarom XXLs-team voor iSox koos. “Wij meten de vochtigheid in beton. En controleren de beton op krimpscheuren. In de projectadviezen van iSOX wordt heel duidelijk vermeld dat we hen moeten verwittigen bij scheuren breder dan 0.2mm. MC Bauchemie, het moederbedrijf boven Botament, komt dan eerst de beton inspecteren en injecteren alvorens de werken mogen worden verder gezet. Terug een mooi bewijs dat iSOX, samen met hun bouwchemie partner Botament, heel secuur te werk gaat. Wij nemen daar allemaal foto’s van. Niels van iSox komt ter plaatse de werken opvolgen. Hij checkt of de waterdichting voldoende dik staat. Bij een afwerking in natuursteen bijvoorbeeld, wordt er van iSOX geëist dat de natuursteen in hun systeem wordt getest, dit omdat niet alle natuurstenen over dezelfde kam kunnen worden geschoren. Voor bijvoorbeeld een zwembad met afwerking in XXL-tegels keramiek, wordt er door iSOX contact opgenomen met de fabrikant van de tegels om hun richtlijnen te weten. Zo en alleen zo kan alles afgestemd worden op elkaar. Dat doen we allemaal voor de verzekering. Zo kunnen we op papier bewijzen dat de waterdichting in orde is, mocht er nadien toch nog schade zijn om een andere reden.”

Geen enkel bedrijf dat zover gaat in adviezen, begeleiding en projectgarantie

“Die projectbegeleiding is voor ons de hoofdreden waarom we met iSox wilden samenwerken. Ze volgen het echt heel goed op. Ze volgen het echt heel goed op, begeleiden en controleren ons zodat projecten met garantie kunnen worden opgeleverd. En met hun totaalsysteem waterdichting volledig gecertificeerd volgens DIN 18535 bieden ze een systeem met garantie. Als je naar je klant stapt die iets meer moet betalen dan bij iemand anders, kunnen wij wel zeggen dat we garantie bieden. Niemand die met zwembaden bezig is kan dat op dit moment zeggen. Omdat ze niet volgens de norm werken. Wij werken volgens de Duitse norm, de DIN18535, de meest strikte  binnen Europa. Zelf vind ik dat ook enorm belangrijk om te volgen.”

0Z9A2844

Duitse normen

In Duitsland wordt nooit de vraag gesteld of er wel waterdichting nodig is in een zwembad. Dat moet, punt. In België gaat men er te snel vanuit dat beton waterdicht is. “En dat klopt inderdaad niet”, zegt Mathieu. “Binnen de twee jaar staat het water tot in het midden van de betonwand van 30 centimeter. Dat wil zeggen dat je corrosie krijgt van de wapening en na verloop van tijd krijg je betonrot en afschilfering met alle gevolgen van dien. Een levensduur van een buitenzwembad met waterdichting is gemiddeld 40 à 50 jaar. Zonder waterdichting zakt dat naar 15 à 20 jaar. En dan heb je geluk dat er niet eerder schade is. Ik heb net gedaan met het herstellen van een perron van een overloopzwembad. Die vloer lag er vijf maanden. We hebben alles moeten uitbreken want de opbouw was volledig verkeerd. En er was ook geen waterdichting geplaatst. Dat zwembad werd gebruikt voor kinderkiné. Als je uit het zwembad komt, loopt het water van je lichaam op het perron. Dat bleef staan en het liep de kelder van de technische ruimte binnen. Kun je je voorstellen? Dat zijn cruciale fouten die gemaakt worden omdat er niet wordt nagedacht.”

Op voorhand nadenken over de waterdichting en dan pas uitvoeren, is wat XXLs-teams zo’n goede naam bezorgt. Veel fouten worden volgens hen gemaakt om de prijs te drukken of door onwetendheid. “Veel bouwheren en architecten zien door de bomen het bos niet meer. Ik ken veel architecten die zicht enkel nog bezighouden met de vormgeving van het gebouw tot het onder dak staat, maar de afwerking niet meer opvolgen. Omdat ze zelf zeggen dat er geen rechtlijnigheid is in tegelwerk voor zwembaden en dat is ook zo naar opbouw, zetvoegen en verwarming toe. Dat is veel te ingewikkeld aan het worden voor de architecten. Dus de bouwheer gaat shoppen en dan zijn we vertrokken.”

Een levensduur van een buitenzwembad met waterdichting is gemiddeld 40 à 50 jaar. Zonder waterdichting zakt dat naar 15 à 20 jaar

Vooroordelen en onwetendheid

De vooroordelen en onwetendheid regeren dus nog steeds. “Het is niet zo dat je gewoon een betonnen kuip kan gieten omdat dat waterdicht is en er meteen tegels tegen kan zetten”, geeft Mathieu nog mee. “Zo werkt het niet. Want de spanning naar het tegelwerk moet weggenomen worden. Er moet ontkoppeld worden in waterdichting, niet alleen in waterdichte functie maar ook in ontkoppelende functie zodat je een spanningsvrije wand of vloer hebt waarop je gaat betegelen. Die spanning veroorzaakt heel veel schade zoals tegels die barsten. Je kan daar echt niet in zeuren. Als wij aan een werk beginnen gaan we altijd eerst kijken of het droog en oud genoeg is. Dan controleren we op niveauverschillen. Als je met grootformaattegels werkt, komt er een enorme druk op de tegels door het water dat er later in komt. Dus de tegels moeten vol verlijmd worden. Als de vloer van het zwembad als de bodem van het zwembad niet vlak is, dan moeten we starten met egaliseren. Maar vooraleer daaraan te beginnen moet je je hele beton gaan schuren om alle bekistingsolie en vuil van het beton te halen, zodat je voldoende hechting hebt. Indien nodig, vlak je de wanden uit, zodat je een effen vlak hebt. En pas als de voorbereiding perfect gebeurd is, beginnen we met de waterafdichting, waarna we de tegels plaatsen door middel van verlijming. Dan moeten we nog voegen en opspuiten.”

Het mag duidelijk zijn dat je niet zomaar eventjes een zwembad neerpoot. Het houdt veel meer in dat dan gewoon wat tegels tegen een wand kleven. Een combinatie van uitvoerders zoals XXLs-teams met kennis en ervaring en fabrikanten zoals iSox die de duurzaamheid garanderen, zorgen voor topwerk.