“Vloeren is als schilderen, iets creëren van een leeg doek”


De bouwsector heeft de afgelopen jaren pieken en dalen gekend. De crisis heeft iedereen wakker geschud en flexibiliteit is nu meer dan ooit van levensbelang. Zo ook voor Pascal Ziyan. Van een opleiding als boekhouder en informaticus tot specialist in vloeren. Zijn liefde voor de stiel en een avontuurlijke instelling brachten hem van België naar Suriname, tot zelfs in Curaçao en weer terug.

“Maar vanuit het niets een mooie vloer toveren en een lach op het gezicht van de klant, is nog steeds het mooiste wat er is.”

Ideale balans in Suriname

ZIND staat voor Ziyan Interieurdesign. Hij begon ooit met het plaatsen van particuliere vloeren en werd al snel een begrip in de villabouw. Vervolgens is hij op de boot gesprongen van het groeiende toerisme in Suriname en Curaçao waar hij de vloeren van prachtige villa’s en hotels verzorgde. Hij voorzag er zelfs een monumentaal pand opnieuw van natuursteen waardoor het de allure van vroeger herwon. Heimwee deden hem uiteindelijk terugkeren maar het was voor hem een onvergetelijke ervaring.

“Ik had er de beste tijd van mijn leven. Aangenaam werk als vloerder, veel appreciatie, geen stress en vooral warme contacten. Iedereen leeft er buiten en zoekt elkaar op. Na het werk hang je niet voor de tv, maar neem je een douche en ga je terug naar buiten om onder de mensen te zijn. Geen stress en lekker weer, voor mij de ideale balans tussen werk en privé. Niets dan fijne herinneringen.”

ZIND eer ge begint

Terug in België had de crisis intussen keihard toegeslagen en noodgedwongen liet hij dus de villabouw achter zich. Hij ging zich focussen op de wat grotere projecten. Dankzij oude contacten kreeg hij de kans om zijn zaak én leven hier terug in rap tempo op te bouwen. Een van zijn eerste grote projecten was het hoofdkantoor van JBC in Houthalen.

“Ik werd ingeschakeld door Deholi, waarmee ik een heel goede samenwerking opbouwde. Ik leerde ook andere grote aannemers kennen waar ik veel mee samenwerkte. Het ging plots als een speer en de ene na de andere werf diende zich aan. Soms had ik werken waarbij ik 40 onderaannemers aan het werk hield. Dat paste niet echt bij mij. Ik ken mijn vak en weet waarover ik spreek, maar ik kan niet hetzelfde garanderen van anderen. Ik heb dan ook bewust een stapje teruggezet waardoor ik nu weer grip heb op alles, en alles 100% kan opvolgen. Respect voor het vak en het werk vind ik heel belangrijk. Net als respect voor het milieu, ik sorteer dan ook alles. ZIND staat voor passie, vakmanschap en maatwerk. ZIND eer ge begint, vertrouwde één van mijn klanten me laatst toe. Een prachtig compliment.”

België versus Nederland

Pascal is met ZIND actief in zowel België als Nederland. Op dit moment plaatst hij met partner Nibo Stone natuursteenvloeren op de particuliere markt in Nederland. Hij ziet dagelijks de verschillen tussen beiden.

“Ik vind het er in Nederland gemoedelijker aan toe gaan. Beginnen met een ‘bakkie’ koffie, een kletspraatje en vaak uitgesproken complimenten. Ze nemen sneller beslissingen en verwachten snelle service. Belgen zijn vaak bescheiden, kieskeuriger en kiezen vaker voor de duurzaamste materialen.

Ook in bouwopvattingen is er een verschil. Waar in België vaker met ontkoppelingsmatten wordt gewerkt, gebeurt dat over de grens juist niet. Daar verlijmen we rechtstreeks op de chape en dat geldt ook voor parket- en grootformaattegels. Een systeem waar ik ook eerder naar neig, want ontkoppelingsmatten bestaan uit twee lagen plastic waar lucht tussen zit. Je mag een tegel dan nog zo goed lijmen, je kan er nooit doorheen kijken. Er kunnen altijd holle ruimtes ontstaan, met alle akoestische gevolgen van dien. Ik opteer dan ook vaker voor het rechtstreeks verlijmen, op voorwaarde dat de chape bij een systeem met vloerverwarming het opstartprotocol heeft doorlopen. Voor je gaat vloeren moet de vloer zijn krimp al hebben gehad. Als je dan ook de uitzetvoegen respecteert kan er in principe weinig gebeuren, en kan de klant levenslang genieten van een prachtige vloer.”

Uitdagingen voor de sector

In ons land mist hij vaak de menselijke kant, zeker bij grote projecten. In vergelijking met twintig jaar geleden is het respect in de bouw danig afgenomen. Het wordt een gevecht om te overleven, waardoor veel kleine zelfstandigen verdwijnen. Ook mobiliteit is een doorn in het oog, er wordt enorm veel tijd verloren op de weg waardoor een planning maken een onmogelijke opdracht wordt.

Een andere belangrijke bekommernis van Pascal is de vrees dat het ambacht zal verdwijnen.

“Je ziet steeds meer een tekort aan vakmannen. Daardoor kan je niet anders dan werken met buitenlandse krachten. Die zijn vaak de taal niet machtig waardoor de communicatie moeilijker verloopt. Je krijgt dan ook veel verloop, terwijl je vroeger meer standvastigheid in bedrijven had. En wat als onze buitenlandse krachten terug naar huis willen? Vaak zijn ze lange tijd hier om te werken zonder fysiek contact met het thuisfront. Dat is hard, ik spreek uit ervaring. Ik zou graag meer met Belgen werken en jongeren opleiden doe ik heel graag maar die moeten zich uiteraard aandienen.

Ondanks alles blijft het voor mij wel de mooiste stiel ter wereld. Ik zou het zo opnieuw doen. Onze sector evolueert constant. Zelfplaatsing bijvoorbeeld zie ik verder uitbreiden. Er worden steeds betere en gebruiksvriendelijkere hulpsystemen ontwikkeld die ervoor zorgen dat je steeds minder plaatsers nodig hebt. Neem bijvoorbeeld laminaat. Met de systemen van vandaag kan je dat perfect zelf doen. Met ZIND zou ik onder andere in die richting willen evolueren, waarbij ik zelf een dag meedraai en de klanten opleid, waarna ze het verder zelf kunnen doen. Ik heb het dan uiteraard over de standaardvloeren, niet over de moeilijke en complexe werven. Het doorgeven van mijn kennis en kunde voelt voor mij steeds meer als een missie. Het vak doorgeven aan anderen. Het liefste aan mijn zonen of zelfs aan mijn dochters. Dat zou voor mij de kers op de taart zijn.”

Voorkeur voor natuursteen

In de wereld van de tegels ziet hij vooral een toekomst weggelegd voor de dunformaattegels. Zoals bijvoorbeeld de marmerpanelen van Stone Senses (zie kader) omdat de kostprijs daardoor naar beneden gaat. En er is de ethische kwestie, de bronnen voor de grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Wat de keramische tegels betreft, worden de grootformaten razend populair. Ondanks dat ze veel wegen, moeilijker te transporteren zijn en meer mankracht vereisen om ze te plaatsen. In de fabrieken in Italië liggen de banden vol met platen van 3m op 1m. Zelf blijft hij toch eerder voorstander van natuursteen.

“Vanwege de authenticiteit en de charme. Het is echt, iedere steen is anders. Wanneer ik daarmee werk, voel ik me als een schilder. Die vertrekt van een leeg doek en als hij klaar is, heeft hij iets moois gecreëerd. Wij komen toe en eerst is er enkel grijze chape. Als we klaar zijn, hebben de mensen een mooie vloer en zijn ze tevreden. Daar doe ik het voor.”

Project 1: De Handelsbeurs, Antwerpen (Denys)

Een uniek project, zeldzaam in een carrière

Als antwoord op de betonstop krijg je in de steden, waar je niet langer kan uitbreiden, meer en meer inbreidingsprojecten. Daarbij is het belangrijk leegstaande gebouwen en historisch erfgoed intelligent om te vormen. Zeker met het zicht op een nieuwe invulling. Voor multidisciplinair aannemersbedrijf Denys betekent dat het historisch restaureren voortdurend in dialoog staat met het creëren van nieuwe ruimtes want alleen zo heeft een bouwkundig stuk geschiedenis ook effectief een toekomst. Daar zal de Handelsbeurs in Antwerpen het levende bewijs van worden. Denys is volop bezig de ingedommelde ruïne in ere te herstellen.

zind handelsbeurs antwerpen denys

Werfleidster Fleure: “Het is een uitzonderlijk project, zowel omwille van de historische context als omwille van de nieuwe bestemming. In de Handelsbeurs, die dateert van 1531, werd vooral onderhandeld, getuige de houten onderhandelingskamers die rondom het middenplein opgesteld staan. Het middenplein zelf krijgt een publieke bestemming: meetings en evenementen zoals bloemenmarkten, klassieke concerten, tentoonstellingen, modeshows en feesten. In de herbestemming is dus rekening gehouden met haar publieke scharnierfunctie van weleer. In de aanpalende Schippersbeurs die we aan het renoveren zijn, komt een toprestaurant en de hal zal eveneens geflankeerd worden door een exquis hotel.

Een ingesloten deel van de stad renoveren en uitbreiden, brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo kwamen er drie ondergrondse niveaus bij voor parkeerruimte en aanlevering van goederen en diensten. Maar de tour de force was het historische gebouw 3 mm optillen. Dit deden we via de techniek van ‘jet grouting’. De jet grout-palen zijn middels een betonnen structuur verbonden met de bovengrondse natuurstenen kolommen.”

Op het middenplein valt vooral het glazen dak op met z’n smeedijzeren draagstructuur die het licht mooi diffuus binnen laat vallen. Het is in deze uitzonderlijke ruimte dat Pascal Ziyan mocht werken. Maar liefst 1800 m² vloer kwam er bij kijken en ook hier was het belangrijk die in ere te herstellen.

Pascal: “Het gaat om een combinatie van Vinalmont (Maaskalksteen) die geleverd werd door Renier Natuursteen (zie kader) en blauwe steen die rechtstreeks verlijmd werden op de chape, gezien er met vloerverwarming wordt gewerkt. De grootste uitdaging is het leggen van de puzzel gezien de vloer diagonaal ligt en de hoeken gelijk moeten uitkomen. Met voegen van amper 2,5 mm heb je bovendien weinig marge.

Je moet ook met heel veel zaken rekening houden zoals de uitzetvoegen maar in dit project vooral met de kolommen want geen enkele kolom in dit gebouw is gelijk. Elke steen rond een kolom moest dus op maat gezaagd worden. Deze puzzel werd minutieus voorbereid door Denys in 3D in hun eigen atelier, het was aan ons om hun plan nauwgezet te volgen. Het was dus niet het moeilijkste project dat we ooit hebben gedaan, maar zeker het meest prestigieuze in mijn 23-jarige carrière. Het is het soort project waarvan je later tegen je kleinkinderen vol trots zal vertellen dat je eraan mee hebt gewerkt.”

Project 2: Appartementsgebouw, Brussel

Nieuw vensterbankensysteem uit Nederland

Op de Groendreef in Brussel werkte ZIND aan een groot project. Een speciaal project ook omdat er in één en hetzelfde gebouw enerzijds kamers voor studenten aangeboden worden en anderzijds appartementen te koop gesteld worden. Maar het is om nog een andere reden speciaal. “We hebben er vensterbanken in marmercomposiet geplaatst die door Nibo Stone uit Nederland op maat werden gemaakt (zie kader). In Nederland staan ze ook op dat vlak een stap verder dan bij ons. Terwijl de vloerder in België per project door de aannemer gevraagd wordt of het mogelijk is om ook enkele vensterbanken te plaatsen, is dit systeem in Nederland gecentraliseerd. Daar geldt een aparte aanvraag voor vensterbanken waardoor je meer in massa kan werken en korter op de bal kan spelen. Drie à vier weken na het opmeten ben je al aan het plaatsen. En bovendien kan één persoon op een dag gemakkelijk 90 lopende meter plaatsen, wat dan weer een gigantische tijdswinst oplevert. Verschillende aannemers die ik erover aansprak, reageerden al enthousiast. Composiet is immers een dankbaar materiaal waar velen graag mee werken. Temeer omdat het lichter is en minder breukgevoelig dan natuursteen en dus makkelijker te monteren. Bijkomend voordeel is dat het doorgaans ook goedkoper is. Dus ik hoop dit vensterbankensysteem, in samenwerking met Nibo Stone, ook hier te introduceren.”

Meer info: www.vensterbankservice.nl | www.vensterbankservice.be | www.fensterbankservice.de


Stone Senses: flinterdunne natuursteenpanelen

Julien Vanhollebeke van Stone Senses staat in de sector bekend als groot innovator. Samen met zijn Chinese partners is hij constant bezig met nieuwe ontwikkelingen. Zijn recentste realisatie, flinterdunne natuursteenpanelen, zorgt meteen voor een revolutie. Dankzij een nanotechnologische behandeling behoeven ze geen drager meer, waardoor ze ultradun (tot 1 mm), heel licht en flexibel zijn.

Pascal Ziyan is alvast onder de indruk: “Het is ongezien wat Julien allemaal realiseert. Deze dunne marmerplaten wegen niet alleen bijna niets, bovendien scheelt het heel wat in verbruik. 2 à 3 mm in plaats van 3 cm, reken maar uit. Hij is erin geslaagd om die ultradunne natuursteen schijven te bevestigen op een cementplaat, waardoor die schokken kan opvangen zonder te breken. Een probleem dat je wel vaak hebt met grootformaat keramische platen. De toepassingen zijn eindeloos: een toog, keukenblad maar evengoed wordt het al gebruikt in boten en vliegtuigen waarbij je een mooi open boek kan maken. Daarbij lopen de aders over de verschillende panelen perfect door. En je spreekt toch over echte natuursteen die je ziet en voelt, wat de beleving dan weer vergroot, vind ik. Telkens opnieuw weet Julien ons te verrassen.”

Meer info vind je in dit artikel >>


Nibo Stone: vensterbanken in marmercomposiet

Nibo Stone is in Nederland al bijna 100 jaar een begrip in de productie en levering van afbouwelementen zoals vensterbanken en dorpels. Lange tijd was dit in natuursteen. In 1982 was Nibo Stone in Nederland de eerste die startte met vensterbanken in composiet. Eerst cementgebonden, later volgens de huidige productietechnieken waarbij marmergranulaat wordt gebonden met een hoogwaardige kunsthars tot marmercomposiet.

Zind vensterbank nibo stone

Inmiddels is de productie fors gestegen en is het materiaal in diverse, homogene kleuren verkrijgbaar. Hoewel natuursteen in uitstraling geen concurrentie kent, bieden onze vensterbanken in marmercomposiet tal van voordelen. Een vensterbank van marmercomposiet weegt minder zwaar en is minder breukgevoelig waardoor ze gemakkelijker te plaatsen zijn. De vensterbanken worden standaard met een beschermfolie geleverd zodat na plaatsing de stukadoor snel door kan met zijn werk. Ook de prijs is gunstig en ligt over het algemeen wat lager. Nibo Stone heeft al aardig wat projecten in woning- en utiliteitsbouw in Nederland op haar naam staan waar zij de marmercomposieten vensterbanken heeft geleverd.

Enkele voorbeelden:

  • Maar liefst 3.000 meter vensterbanken van Nibo Stone zijn verwerkt in het woongebouw Intermezzo op de Zuid As in Amsterdam.
  • Nibo Stone levert de vensterbanken van de ca. 1250 woningen die momenteel door Dura Vermeer worden gebouwd in Tudorpark, Hoofddorp.
  • Ook aan de markante woontoren State in Amsterdam verzorgde Nibo Stone de levering van de vensterbanken voor de 262 appartementen.
  • Of wat dacht u van de Meelfabriek in Leiden? Een prestigieus project van uiteindelijk 12 gebouwen met ieder een eigen functie zodat wonen, werken en recreëren op ludieke wijze gecombineerd worden. Ook hier levert Nibo Stone o.a. de marmercomposieten vensterbanken.

Meer info: www.nibostone.nl


Renier Natuursteen: Maaskalksteen ‘Vinalmont’

Vinalmont gezoet of gepolijst wordt standaard aangeboden in twee selecties. (Dit is niet aan de orde voor andere oppervlakte afwerkingen.)

  • Selectie 1: ‘Select’. Deze selectie vertoont weinig tot geen witte aders en vlekken, en is niet verkrijgbaar in de grotere formaten.
  • Selectie 2: ‘Standaard’. Geen selectie op witte aders en vlekken.

In De Handelsbeurs in Antwerpen werd ‘gezoet select’ en ‘grijs geschuurd’ toegepast. In de gezoete afwerking worden twee varianten aangeboden: ‘licht gezoet’ en ‘donker gezoet’. Voor De Handelsbeurs werd donker gezoet weerhouden. Voor de restauratie van o.a. kerkvloeren is licht gezoet een courante keuze. Tot 3 cm dik wordt de steen standaard tegen de laag gezaagd. Dit zorgt voor een meer homogene vloer. Dit geldt zeker voor de afwerkingen gezoet en gepolijst. Vanaf 3 cm wordt er standaard met de laag mee gezaagd.

Typische kenmerken van de Maaskalksteen Vinalmont:

  • De sterk getande stylolieten (zeer zichtbaar in gezoet en gepolijst)
  • De ontwikkeling van een helder, bijna wit patina in buitentoepassingen (zie foto)

Afmetingen en prijzen: Oppervlakte en L/B verhouding van de stukken zijn belangrijke prijsparameters en verklaren de soms langere levertijden. Dit is typerend aan de eigenheid van het materiaal.

Meer info: www.renier.be


Foto’s: Zind / Denys – © Regine Mahaux