Wodiam Pascal-10-S: als een warm mes door de boter


Vanwege hun hoge hardheid zijn Dekton en keramiek voor professionele zaagmachines een uitdaging van formaat. Maar met het zaagblad Pascal-10-S heeft Wodiam een doeltreffende oplossing ontwikkeld. Niet alleen gaat het blad door elk gangbaar materiaal, het kan ook onophoudelijk Dekton en keramiek verzagen, presteert drie keer sneller en springt eruit door een onovertroffen uithouding.

Dit artikel verscheen in Polycaro 75

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Dekton en keramiek zijn aan een niet te stuiten opmars bezig, vooral voor de afwerking van keukenbladen. Hun hoge gebruiksvriendelijkheid is een droom voor de eindgebruiker, maar niet zelden een nachtmerrie voor de verwerker. Door hun bikkelharde structuur is het verzagen van Dekton en keramiek een tijdrovende en vaak frustrerende karwei.

Wodiam komt de markt tegemoet met een vernieuwd, polyvalent zaagblad: Pascal-10-S. Het blad gaat geen enkel materiaal uit de weg, maar zet vooral graag zijn tanden in ultrahard Dekton en keramiek. “Pascal-10-S haalt in Dekton 3 meter per minuut met een zuivere snede, tot zelfs het dubbele in andere keramieken.”, legt de zaakvoerder van Wodiam Quinten Van Gils uit. “Maar we zijn er vooral trots op dat de verwerker het non-stop op Dekton en keramiek kan inzetten, terwijl de levensduur drie tot vier hoger ligt dan bij de concurrentie. Het is ook een ideale partner voor het verzagen van zwembadtegels.”

Een hoogtechnologische oplossing als Pascal-10-S heeft alleen maar baat als ook de gebruiker er alles kan uithalen. En omdat elke bewerker zijn eigen installaties heeft, voert Wodiam een persoonlijke service met advies hoog in het vaandel. Vinden ook de klanten dat Pascal-10-S het warme mes is dat Dekton en keramiek in boter verandert? We gingen het vragen bij 3 natuursteenverwerkende bedrijven in België.

Tom de Winter, De Winter Natuursteen

18 Tom De Winter

Verzagen is zo gemakkelijk gewordenTom De Winter

Arduin, marmer, graniet, composiet… Het familiebedrijf De Winter Natuursteen uit Sint-Katelijne-Waver is van alle markten. Dankzij een modern machinepark en vier gemotiveerde werkkrachten pakt de steenhouwerij de meest uitdagende ontwerpen. Het zaagblad Pascal-10-S neemt een prominente plek in bij het bedrijf.

Werken jullie al lang met Pascal-10-S?

Al sinds het begin. We hebben het vrij snel geadopteerd. Voordien zorgde elk order voor een keukenblad uit keramiek voor de nodige stress: het moest met de juiste machine, de juiste operator enzovoort. Met Pascal-10-S zijn al die kopbrekens voorbij. Het heeft ervoor gezorgd dat we onze keramiekbladen en onze zwembadtegels net zo makkelijk door de productie kunnen sturen als elk ander blad. Vroeger moest keramiek zelfs soms extern worden verwerkt. Allemaal voorgoed verleden tijd.

Kan je het blad vergelijken met een ander uit het gamma van Wodiam?

”Ja, want we werken uitsluitend met Wodiam. Het andere zaagblad voor keramiek, Wendy, gebruiken we voor makkelijkere toepassingen. Vanaf het ogenblik dat het moeilijk en risicovoller wordt schakelen we over op Pascal-10-S.”

Oefent de snelheid een invloed uit op jullie productieproces?

We zijn een familiebedrijf dat project per project werkt. Naar ineens tien keukens meer per week zijn we niet gesprongen. Maar het sneller verzagen is merkbaar, en dat is natuurlijk een bonus. Vooral het vertrouwen is gegroeid. Ik verzaag zelf ook, maar op eieren lopen of testen vooraf hoeft niet meer: met Pascal-10-S ben ik verzekerd van een goed resultaat.”

Hoe verliep de wisselwerking met Wodiam?

Wodiam is een bedrijf dat graag innoveert en dat werkt altijd inspirerend. Daarnaast hebben ze een zeer oplossingsgerichte en toffe aanpak, niet in het minst omdat ze zo bereikbaar zijn. Zulke service is een groot pluspunt.”

Tim Culot, Louis Culot Natuursteenbedrijf

18 Zaakvoerder Tim Culot met het nieuwe pascal-10 zaagblad

Eindelijk kunnen we zonder onderbreking Dekton verzagenTim Culot

De titel van ‘Beste Dektonverwerker van Europa’ krijg je niet zomaar. Het is door hun geroemde vakkennis en jarenlange ervaring dat Louis Culot Natuursteenbedrijf uit Puurs die beker op hun mantelschouw mag zetten. Met meer dan veertig werknemers in dienst is het bedrijf de grootste Dekton-verwerker van België, in hoofdzaak gericht op keukenwerkbladen voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. De naam van het blad is ontleend aan een van de mensen die hier op de loonlijst staat.

Hoe komt het dat de wieg van het zaagblad Pascal 10-S bij jullie staat?

“We zien de jongste jaren een aanzienlijke stijging van het materiaal Dekton. Vanaf dag één hebben we Dekton in onze armen gesloten. Helaas is het heel lastig te verzagen, dus speelt een performant zaagblad een hoofdrol.”

Pascal zal wel trots zijn dat hij met een naar hem vernoemd blad kan werken?

“Ja. Het was trouwens niet de eerste keer. Ook het blad Wim is naar een van onze mensen vernoemd. We zijn een dankbare testomgeving omdat we zoveel Dekton verwerken. Met Wodiam hebben we uren en uren geïnvesteerd om het blad de juiste eigenschappen te geven. Pascal was tester van het eerste uur.”

Ondertussen werken jullie al een dik jaar met het blad, komt de ontwikkeling zijn belofte na?

“Het grote voordeel is dat we nu voortdurend Dekton kunnen verzagen. Voordien moesten we voor de scherpte van de bladen af en toe pauzeren door over te schakelen op ander materiaal zoals composiet of natuursteen. Maar door de degelijke binding kunnen we met Pascal-10 S blijven doorgaan. Het blad is ook vergeeflijker. Zelfs op een minder goed afgestelde kop blijft de zaagsnede zuiver. Pure winst.”

Met welk argument zou jij twijfelaars over de streep trekken?

”Testen is ongetwijfeld de beste manier om overtuigd te geraken. Het enige schaduwkantje is dat het blad, vergeleken met de voorloper Wendy, sneller slijt. Maar tegen de betere efficiëntie en de hogere precisie weegt dat niet op.”

Simon van Lit, Dominicus

18 Zaakvoerder Simon van Lit met Pascal 10-S

Hogere snelheid komt tegemoet aan hogere vraagSimon van Lit

Gevestigd in Westkapelle, Nederland, profileert Dominicus zich al ruim 45 jaar als een specialist in natuursteen. In de steenhouwerij buigen tien medewerkers zich over een brede waaier aan producten: van keukenbladen, grafstenen, haardplateaus, badkamertegels en wastafels.

In de afdeling keukenbladen heeft het bedrijf een paar maanden geleden de overstap gemaakt naar Wodiam Pascal-10 S, waarmee het bedrijf materiaal tussen 12 en 30 millimeter verzaagt.

Welke rol speel jij binnen Dominicus, Simon?

”Samen met mijn twee vennoten ben ik mede-eigenaar. Ik geef leiding aan de afdeling productie. De machines vallen dus onder mijn directe verantwoordelijkheid.”

Hoe verliep de overstap naar Pascal-10 S?

”We hebben een test gedaan in twee fasen. Een kwaliteitsonderzoek, dat we samen met Wodiam hebben verricht, en daarna een duurtest. De resultaten waren overtuigend. Maar het werd pas helemaal top, toen Wodiam op onze vraag het blad van 400 mm naar 350 mm heeft verkleind. Op onze zaagmachine trilde het grotere zaagblad teveel, waardoor soms onzuiverheden ontstonden. Met de kleinere versie loopt het als een trein. Dat is niet alleen welkom maar ook van groot belang, want we kunnen de vraag naar keukenbladen amper bijhouden.”

Is het gebruikelijk dat een zaagbladproducent de wensen van een specifieke klant inwilligt?

“Aanpassingen op maat zijn niet ongebruikelijk, maar doorgaans neemt het ontwikkeltraject veel tijd in beslag. De reactiesnelheid en de persoonlijke aanpak van Wodiam is wél bijzonder. Hun knowhow in zaagbladen in combinatie met hun afstelvaardigheid in machines is de reden waarom we met hen in zee zijn gegaan. Het is een bedrijf dat meedenkt. Dat is ook ons advies naar de buitenwereld: nodig die jongens uit en laat ze gewoon eens testen op jouw machinepark. Dat levert zeker resultaat op.”

Persoonlijk advies is iets wat Wodiam nauw aan het hart ligt…

”Het is ook héél waardevol. Met de regelmaat van een klok krijgen we aanbiedingen binnen van zaagbladproducenten, maar in plaats van de prijs is het vooral de hulp en de kennis die het verschil maken. Want het zaagblad is altijd hetzelfde, de machines en de operatoren altijd anders.”


Meer info: Wodiam