Vloermatten in harmonie met natuursteen


Veel bouwheren en architecten zien vloermatten in de inkomhal als een noodzakelijk kwaad. Een toevoeging die de aandacht van hun spraakmakende architectuur afleidt. Mattenspecialist Verimpex wil daar verandering in brengen. “Door een mat al bij de ontwerpfase mee te nemen, ontstaat een esthetisch geheel. Ongeacht de bouwstijl of materialen. Ook op maat van natuursteenprojecten.”

Sinds 1983 focust Verimpex op duurzame vloermatten. Een lange levensduur en een ecologische productie liggen daarbij aan de basis. Met de economische crisis en de opkomst van bedrijven in Oost-Europa heeft Verimpex er een woelige periode opzitten. Door zich te blijven heruitvinden met aandacht voor kwaliteit en architecturale meerwaarde blijft de mattenmaker goede cijfers noteren. In België en Frankrijk groeit het bedrijf zelfs verder, onder meer dankzij de focus – naast systeemmatten – op tapijtmaten van de hoogste kwaliteit en het bijhorende nieuwe atelier met automatische snijplotter.

Ondertussen zijn er al meer dan 300 toonzalen, verspreid over België. En dat verdelersnetwerk blijft groeien. In tegenstelling tot de massaproductie van goedkope, standaard deurmatten gaat Verimpex voor maatoplossingen. Met succes, zo blijkt.

Vloermatten mee in het architecturaal ontwerp

Dit artikel verscheen in Polycaro 67

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“Of het nu een winkel, een bedrijfsgebouw of een particuliere woning is: een vloermat komt er sowieso. Daarom geven we de architecten als raad mee om daar van meet af aan rekening mee te houden. Door de deurmat in te werken in het ontwerp van een gebouw wordt het een esthetische troef in plaats van een ontsierend detail.” Aan het woord is Bruno D’Hont, General Manager van Verimpex.

De mattenproducent maakt vloermatten volgens de wensen en noden van hun klanten. Tot abstracte vormen, gepersonaliseerde kleuren en logo’s toe. “We garanderen een mooi ingewerkt resultaat met een lange levensduur”, zegt D’Hont. Als klant hoef je bovendien geen extra productiedagen te rekenen voor bijzondere ontwerpen. Dat is het grote voordeel van de specialisatie van Verimpex op maatwerk.

Maximaal effect, minimale hinder

Om het beste resultaat te bekomen met vloermatten is het niet alleen belangrijk om ze vanaf het begin van de ontwerpfase mee te nemen. Ook bij de start van het bouwproject is de goede implementatie van matten cruciaal. “Bij het chappen wordt een uitsparing voorzien voor de matput”, legt Bruno D’Hont uit. “Zo komt de bovenkant van de mat precies gelijk met de vloer. Er is dus geen risico op struikelen. Bovendien adviseren we altijd om in de matput een afvoer te voorzien. Dat is handig bij het poetsen. Je verwijdert de mat en kan het water meteen in het afvoerputje laten wegstromen. Wanneer de mat opnieuw op zijn plaats ligt, is het putje onzichtbaar.”

vloermatten inkomhal natuursteen

Berlaymont (Brussel) – Topguard dubbel. Ook voor zwaar beloop levert Verimpex maatwerk, zoals in stations. Inclusief inwerking van de blindengeleidingssystemen adhv. een strook in dwarsligging.

In de uitsparing komt een kaderprofiel. Van dun tot breder, in koper of inox en in een breed kleurengamma: de profielen worden op maat gemaakt, net als de mat zelf. Inclusief eventuele afwijkende vormen. Het vloerkader wordt in de vloerput geplaatst. Het beschermt de vloer tegen schokken en zorgt voor een muurvaste constructie.

“De definitieve afmetingen van de mat nemen onze plaatsers pas op na de installatie van het vloerkader. Ons meettoestel met lasertechnologie legt de maten vast tot op de millimeter. Enkel zo zijn we zeker van de perfecte pasmaat. Met behulp van de laser maken we een tekening. Die gaat naar de klant en wordt bewaard in onze databank. Die tekening vormt de basis voor de productie. Klanten die dat willen, doen zelf de opmetingen. In dat geval ligt de verantwoordelijkheid voor de goede pasmaat wel bij hen.”

Boeiend contrast of sterke eenheid

Met de uitgebreide keuzes qua kleur, uitvoering en vorm van matten zijn de architecturale mogelijkheden legio. Van sterk contrast met het interieur tot een uitvoering assorti met de vloer. Om daar maximaal op in te spelen vroeg Verimpex de populairste vloerkeuzes op bij zijn verdelersnetwerk. Die snel groeiende groep bestaat onder meer uit plaatsers van vloerbekleding.

Doordat we het textiel voor onze matten zelf maken, kunnen we daarnaast ook kleuren op maat produceren, vanaf 15 vierkante meterBruno D'hont

Bruno D’Hont: “Op basis van die input stelden we een standaardgamma met twintig kleuren op. Van houttinten over natuursteen tot populaire tegelsoorten. Doordat we het textiel voor onze matten zelf maken, kunnen we daarnaast ook kleuren op maat produceren, vanaf 15 vierkante meter. Ideaal voor wie bijvoorbeeld de hoofdtint van zijn blauwsteen perfect wil matchen of graag zijn logo of huisstijl in de mat wil verwerken. Er is een grote vrijheid voor (interieur)architecten.”

Circulaire aanpak

Naast kwaliteit en een lange levensduur is een circulaire aanpak de tweede pijler van de duurzame filosofie van Verimpex. Dat maakt het bedrijf zowel waar bij hun grondstoffen – een overproductie van zonne-energie en aankoop van aluminium op de Belgische markt – als tijdens en na de productie zelf. Dankzij een modulaire opbouw zijn defecte onderdelen eenvoudig te vervangen. Dat is minder onderhoud en minder afval. Bovendien worden de afvalstromen gescheiden, zodat veel meer materialen herbruikbaar zijn. Zelfs het textiel is na gebruik terug te scheiden in doek, geweven stof en coating.

De verhuurpijler van Verimpex sluit aan bij het opzet tot een 100 procent circulaire aanpak. Hoe het werkt? Volgens het product-as-a-serviceprincipe. De matten blijven eigendom van Verimpex, dat ook het onderhoud doet met de eigen cleaning service. Bij een verlenging van het huurcontract daalt de prijs trouwens aanzienlijk.

“Vandaag is al 80 procent van ons geweven garen geregenereerd”, zegt de General Manager trots. “En we hebben ambitie voor de toekomst. Tegen 2030 willen we een volledig circulair bedrijf zijn.”


Meer info?

Bekijk de bedrijfsfiche van Verimpex >>