Vers bloed. Tegelzetter in de kijker: Bernard De Pauw


De bouwsector kreunt onder een tekort aan gemotiveerde werkhanden, toch blijven we ‘verse’ tegelzetters vinden. Al is Bernard De Pauw een ‘specialleke’. Hij had al enige jaren ervaring als terrasbouwer, maar startte pas in 2020 met zijn zaak Paltovloeren BV waarbij hij zich tegenwoordig ook richt op verfijnde binnenafwerking… al dan niet vergezeld van een kopje Italiaanse koffie.

Polycaro: Stel jezelf eens kort voor?

“Ik ben Bernard De Pauw, 36 jaar en gelukkig getrouwd met Violet. Samen hebben we twee schatjes van kinderen: Louie (vier jaar) en Lizzy (1,5 jaar). Ik omschrijf mezelf vaak als een sportieve, lenige en ook wel wat bedeesde man. Ik studeerde af aan de topsportschool VILO in Meulebeke. Maar uiteindelijk ben ik mijn neus gevolgd, en heb ik mijn passie gevonden in de liefde voor het tegelzetten.”

Polycaro: Hoe en wanneer is Palto Vloeren ontstaan?

“De naam Palto staat voor de typische Italiaanse Palto-jas. Deze jas werd binnen mijn familie overgedragen van vader op zoon, en van broer op broer. Palto is dan ook een bijnaam die mijn beste vrienden me destijds hebben gegeven.”

Om te weten hoe Palto Vloeren is ontstaan, moet ik eigenlijk teruggaan tot mijn grootvader Jeroom. Hij was boomkweker en mijn vader Jaak stapte als tuinaannemer deels in zijn voetsporen. Michel en Jan, twee van mijn vier broers volgden zijn voorbeeld als tuinaannemer. Ik was 15 jaar actief als plaatser van buitenterrassen alvorens ik Paltovloeren BV oprichtte in juni 2020. Ik evolueerde van vloerwerken voor buiten geleidelijk aan naar de meer fijnere afwerking voor tegelwerken binnen. In 2015 legde ik hiervoor mijn examen af voor de Centrale Examencommissie voor alle tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten. Dat was moeilijker dan gedacht! Vragen zoals ‘Som vijf natuursteensoorten op uit vijf Europese landen’, of ‘Je krijgt een pastalijm om een Kerdi-doek mee te verlijmen: hoe ga je te werk?’, en andere strikvragen deden me beseffen dat er niks zo belangrijk is als theorie en praktijk naast elkaar te leggen, en na te denken zoals het hoort: volgens de regels van de kunst.

Ik besloot me vervolgens aan te sluiten bij de nieuwe Belgische Innovatieve Tegel Academie, BITA, en ben vandaag VIP-lid. Dankzij BITA kon ik mijn bedrijf verder uitbouwen en breidde ik mijn netwerk uit.

In 2018 nam ik deel aan het Belgisch Kampioenschap Tegelzetten tijdens de Stone & Tile beurs in Gent. Ik behaalde een derde plaats. Wat ik daar leerde, is dat onze Waalse tegelzetters de finesse van het vak absoluut kennen!

Nog in 2018 volgde ik de tweedaagse opleiding tot systeemverwerker bij Schlüter te Iserlohn. Intussen heb ik al heel mooie projecten mogen uitvoeren samen met collega-vloerders. Zo is de tegel- en vloerdersspeciaalzaak Palto Vloeren uiteindelijk ontstaan. Ik vind het heel aangenaam om naar klanten te luisteren, hen een goede kop echte Italiaanse koffie aan te bieden, en mee te denken in hun nieuwbouw- of verbouwingsproject. Intussen werk ik stevig door aan de afwerking en digitalisering van mijn showroom in centrum Maldegem bij Eeklo (Oost-Vlaanderen).

Polycaro: Wat is jouw kernactiviteit?

“Palto Vloeren focust niet enkel op het tegelwerk zelf, maar kan ook ingeschakeld worden voor het leggen van de betonstructuur, de isolatie, eventuele vloerverwarming en chape om te eindigen met een perfecte afwerking. Naast het vloeren sta ik ook in voor de wandbetegeling.”

Polycaro: Wat is jouw specialiteit OF waar zou je graag je specialiteit van maken?

“Tegelen is een passie geworden, en daarbij focus ik steeds op een mooie afwerking. Ik zoek hoe ik mij verder kan specialiseren om tot een perfect eindresultaat te komen. Daarnaast zou ik heel graag mijn kennis aan jongeren overbrengen en gemotiveerden opleiden tot tegelzetters.”

Polycaro: Hoe scherp jij je kennis aan?

“Bij de Belgische Innovatieve Tegel Academie BITA, bij collega-tegelzetters, bij fabrikanten, en uiteraard bij m’n vader.”

Polycaro: Is er een vakman naar wie jij opkijkt? Wie + waarom?

“Je kan pas naar iemand opkijken wanneer je zelf de waarden kent van het vak. Mijn vader is zo iemand en dergelijke vakmannen zijn niet breed bezaaid.”

Polycaro: Met welke materialen werk jij het liefst? Waarom?

“De keuze van het materiaal waarmee ik werk ontstaat door gesprekken met andere vakmannen, door de speciaalzaak waar ik m’n materiaal inkoop en waar ik soms demo’s of korting aangeboden krijg. Ik vind dat bijna alle gekende fabrikanten hoge kwaliteit bieden, wat het maken van een goede keuze niet vergemakkelijkt. De persoonlijke ‘touch’ vind ik ook van belang en vaak doorslaggevend. Enkele merken waarmee ik graag werk: Montolit, Rubi, Schlüter, ABK, Raimondi.”

Polycaro: Tegelzetten behoort tot de knelpuntberoepen, hoe zou jij (jonge) collega’s aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

“De wil hebben om bij te leren is van cruciaal belang en zeker in de beginfase. En waar een wil is, is een weg. Maar wel één om goed over na te denken.”

Contact: www.paltovloeren.be