Verhelst en Pieterman samen in zee: een gepolijst partnerschap


Pieterman Glas- en Steentechniek heeft al tientallen jaren de wind in de zeilen. Recent meerden ze aan in Oostende, waar ze Verhelst nv verblijdden met een nagelnieuwe kantpolijstmachine. Een investering die de positie van Verhelst Natuursteen als rots in de Oostendse branding nog meer bekrachtigt. We spraken af met Djenko Houtekier, plantmanager bij Verhelst Natuursteen, voor een bevlogen betoog over deze veelzijdige maatwerk specialist en de meerwaarde van zo’n opwaardering voor hun up-to-date machinepark.

De samensmelting van Verhelst Natuursteen: overzicht en efficiëntie

Verhelst natuursteen was tot 2016 onderverdeeld in twee afdelingen, vanaf toen werden ze verankerd in één indrukwekkende site aan de Bargestraat in Oostende. Al het water stroomt uiteindelijk naar de zee. Djenko Houtekier: “Het samenbrengen van beide sites was nodig met het oog op efficiëntie en het behoud van overzicht. Dit soort structurele veranderingen hoort bij de groei die we permanent doormaken en was een zuivere noodzaak in het gevecht tegen de bottleneck. Zo’n ‘migratie’ gebeurt natuurlijk niet ondoordacht: het is een samensmelting van mensen, culturen, kennis en passies. Omdat betrokkenheid en transparantie voor ons essentiële bouwstenen zijn van het productieproces, besteden we veel aandacht aan het ondersteunen van de gemeenschappelijke visie én aan het welbevinden van onze mensen. Daarom houden we zeer regelmatig zogenaamde ‘toolbox-meetings’.

Bij een indrukwekkende vooruitgang op vlak van menselijk kapitaal, mag de technologische ondersteuning niet achterblijven.Djenko Houtekier

Dit zijn informele momenten waarop alle arbeiders, bedienden en verkopers bijeen komen om ideeën en mogelijke frustraties te delen. Zo houden we de neuzen in dezelfde richting. We stellen ook vast dat dit leidt tot een kruisbestuiving: wat in de ene afdeling goed werkte, wordt overgenomen in de andere en vice versa. Bovendien leidt de bundeling van specifieke kennis en ervaring tot véél meer dan een som van de delen. Het resultaat mag er zijn: de beoogde boost voor efficiëntie en overzichtelijkheid overtreft de verwachtingen. Bij deze indrukwekkende vooruitgang op vlak van menselijk kapitaal, mag de technologische ondersteuning natuurlijk niet achterblijven. Daarom zijn we onder meer op zoek gegaan naar een geschikte partner voor de uitbreiding en optimalisatie van het machinepark. Die vonden we in Pieterman nv.

Hoogwaardige machines zetten alle zeilen bij

Zonder zorgvuldig uitgedachte koersbepaling, zouden de exponentiële groei en de daarbij behorende uitdagingen ertoe kunnen leiden dat een bedrijf op de klippen loopt. Niet zo bij Verhelst Natuursteen: zij polijsten diezelfde klippen en ontwijken elegant ieder obstakel richting veilig vaarwater. De uitdagingen zijn nochtans niet min. Houtekier: “De markt van natuursteen, keramiek, Dekton en composiet is in constante verandering. Om mee te surfen op iedere golf, heb je veelzijdige instrumenten nodig. Zeker bij ons, waar we in principe ieder materiaal kunnen bewerken, is de kwaliteit van de toestellen cruciaal, net als de service en het onderhoud wanneer er toch iets misgaat.

De expertise van Pieterman heeft ons niet teleurgesteld.Djenko Houtekier

Om even onze actieradius te schetsen: Ons aanbod reikt van Belgische blauwsteen voor dorpels tot het meest exclusieve marmer voor topdesign keukens. In deze branche is vooral de levertermijn bepalend voor de klant. Door zelf machines aan te kopen, kunnen we veel flexibeler inspelen op iedere vraag. We zijn vaak betrokken bij grote projecten; daarbij heeft onze snelheid van handelen een enorme impact op het totaalplaatje. Tegelijk moeten we tegemoetkomen aan iedere specifieke vraag. Vooral keukens zijn tegenwoordig het pronkstuk geworden van ieder modern interieur; elke keuze qua afwerking, materiaal, oppervlaktebewerking of dikte moet mogelijk zijn.

We mogen zeggen dat we de meest originele vragen aankunnen. Meer nog: we hebben steeds een omvangrijke stock, waardoor klanten nooit lang hoeven te wachten. Ook een nieuwe kantpolijstmachine werd onontbeerlijk. En dat niet alleen: we zochten een leverancier die ook een totaalservice kon bieden. Pieterman heeft ons niet teleurgesteld. Met hun expertise konden ze de machine hier ter plaatse bijstellen, afstellen en finetunen tot ze exact aan al onze wensen voldeed. Dit is geen eenvoudige klus; alle materialen moesten uitvoerig getest worden. Ondertussen is de machine al een tijd operationeel en bewijst ze dagelijks haar meerwaarde.”

De beste stuurlui…

Dat dit partnerschap meer dan solide is, werd duidelijk tijdens ons bezoek aan Verhelst Natuursteen. Alle sleutelfiguren zaten toevallig die dag aan tafel: Eddy Indesteege, CEO van Pieterman nv, Tim Myny, Accountmanager bij Pieterman, Steven Verhelst, bestuurder bij Groep Verhelst en zelfs de Area Manager van Italiaans machinefabrikant Montresor, Omar Bertuzzo, kwam op visite. Het zegt veel over de goede verstandhouding die deze bedrijven met elkaar onderhouden. Het zegt nog meer over het besef van onderlinge afhankelijkheid: deze bedrijven weten dat hun eigen succes valt of staat met de goede prestaties van hun partners. Als motie van vertrouwen kan dit onderonsje dus tellen!

Pieterman en Verhelst delen dezelfde innovatieve drive.Eddy Indesteege

Meteen ook een uitgelezen kans om Eddy Indesteege te bevragen over deze krachtenbundeling. Waar leggen zij hun prioriteiten als leverancier van o.a. kwaliteitsproducten en bewerkingsmachines voor steen, glas en staal? Eddy Indesteege: “Verhelst is een bedrijf dat al decennialang toonaangevend is op verschillende domeinen in de bouw. Ook voor hun machinepark kunnen zij zich dus geen onnodige vertragingen of obstakels veroorloven.

Vanuit onze filosofie, waarin innovatie, kennisgedrevenheid, persoonlijke benadering, pragmatisme en professionaliteit centraal staan, konden we hen op hun wenken bedienen. Zij hadden een toestel nodig dat zo snel mogelijk volledig operationeel was, minutieus aangepast aan hun activiteiten. Het oerdegelijke Italiaanse merk Montresor staat borg voor chirurgische precisie en kwaliteit, onze expertise en visie vervolledigen hierbij een totaaloplossing van wereldklasse. Eén van onze grootste stokpaardjes is innovatie. We volgen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van glas- en steentechnologie op de voet, want wie vooraan wil zeilen moet weten vanwaar de wind komt. Ook hierin vonden we in Verhelst een klant die ons volledig bijtreedt.”

Zuiver (vaar)water

“Verhelst wil zijn ecologische verantwoordelijkheid maximaal opnemen.”

Djenko Houtekier: “Innovatie is inderdaad cruciaal in ons vak. Dit heeft uiteraard betrekking op de kwaliteit van onze eindproducten, maar gaat ook verder dan dat. Verhelst wil zijn ecologische verantwoordelijkheid maximaal opnemen. Bij de constructie van deze site werd rekening gehouden met diverse ontwikkelingen op vlak van duurzame energie. Zo hebben we onze eigen waterzuivering, zorgen de talrijk geplaatste zonnepanelen voor voldoende elektriciteit en maken we volop gebruik van de mogelijkheden om zoveel mogelijk materialen te recycleren. Ook dat is een groot voordeel van deel uit te maken van een groep als Verhelst; in de diverse toepassingen gaat er zo goed als niets verloren.”