Tegels Trossaert in Zottegem: vloeren rond de kerktoren


Waarom ver gaan zoeken, als het dichtbij ook kan? Bij Tegels Trossaert in Erwetegem, deelgemeente van Zottegem, hebben ze die boodschap heel goed begrepen. “Drie vierde van de werven waar wij gaan plaatsen, ligt letterlijk rond de kerktoren”, aldus zaakvoerder Yves Trossaert (48). “Dat we al jaren geen opendeurdag meer houden, heeft alles te maken met het feit dat ons orderboekje ook zonder die extra publiciteit makkelijk gevuld geraakt.”

Eentonig werk

Zijn eerste ervaring als tegelzetter deed Yves Trossaert op door als jonge knaap op leercontract mee te gaan met zijn vader. “Dat waren vooral grote werven, onder andere voor de supermarktketens Lidl en Aldi. Met laatstgenoemde keten had mijn vader een contract waardoor hij elke nieuwe winkel in België mocht vloeren. Op een bepaald moment werkte hij met tien tegelzetters en plaatsten we tot duizend vierkante meter per week.”

De jonge Yves Trossaert had al vrij snel door dat dit niet het werk was dat hij voor de rest van zijn leven zou gaan doen. “Te eentonig. Altijd maar diezelfde granito tegels, in formaat 30x30cm en 2cm dik. Toen al wist ik dat mijn professionele toekomst er anders zou uitzien: meer afwisseling in het tegelwerk en liefst ook eigen verkoop. Van dat laatste kon ik mijn vader niet overtuigen. Die wou vooral zoveel mogelijk vierkante meters vloer leggen. Voor de uitbating van een toonzaaltje was geen tijd, zo redeneerde hij.”

Verkoop op zolderkamer

Twintig jaar was Yves Trossaert, toen hij besloot het over een andere boeg te gooien. In het jaar dat hij als vloerder zijn boterham verdiende bij een tegelzettersbedrijf uit de regio, kwam het besef dat een eigen zaak opstarten voor hem de enige optie was. Hij doopte zijn bedrijf ‘Tegels Trossaert’, waarna het nieuwe avontuur pas echt kon beginnen. “De eerste vijf à zes jaar plaatste ik alleen, wat je natuurlijk niet eeuwig kan volhouden. Dus heb ik op een zeker ogenblik iemand op leercontract aangeworven. Er kwam alsmaar meer werk binnen, mede dankzij de mond-aan-mondreclame en een aantal architecten waar ik intussen vast mee samenwerk. Na verloop van tijd nam ik een tweede vloerder in dienst.”

Ook het idee om zelf tegels te verkopen bleef al die tijd door zijn hoofd spoken. Het moest er ooit van komen, de vraag was alleen wanneer. “Heel voorzichtig ben ik daar mee begonnen: door in een zolderkamer, amper 5Om2 groot, van onze privéwoning wat tegelkastjes te plaatsen”, vertelt Yves Trossaert. “Ik herinner mij nog dat we via een krantenadvertentie onze eerste opendeurdagen aankondigden. Nieuwsgierigen konden zelfs op zondag een kijkje komen nemen. Het heeft even geduurd alvorens ik ook het vertrouwen van de grote tegelfabrieken kreeg, wat normaal is omdat je toch al een zekere omzet moet draaien om een bepaald merk in het assortiment te mogen opnemen.”

Trossaert

Toen op ongeveer 200 meter van hun privéwoning in Erwetegem (deelgemeente van Zottegem) een huurpand vrijkwam, werd ten huize Trossaert niet lang getwijfeld om de verkoopsactiviteiten vanuit de zolderruimte te verhuizen naar de overkant van de straat. “Intussen is dat alweer zeventien jaar geleden”, merkt Yves Trossaert op. “Gelegen aan een drukke baan met veel passage is de ligging van onze toonzaal echt wel ideaal. Intussen werd die uitgebreid van 70 naar 300 m2.”

Het is zeer belangrijk dat we constant nieuwe series en formaten kunnen laten zien, op dat vlak zou een modernere infrastructuur ons misschien nog meer mogelijkheden bieden.Yves Trossaert, zaakvoerder Tegels Trossaert

Opvolging

De 48-jarige Oost-Vlaming vertelt ons dat het er lang naar uitzag dat geen van zijn drie kinderen (Yves Trossaert heeft twee dochters en een zoon) in de zaak zou stappen. Tot er vorig jaar verrassend nieuws kwam. ”Een maand voor hij aan de hogeschool zou starten, liet Tim weten toch liever bij ons te komen werken. Dat hadden mijn echtgenote en ik totaal niet zien aankomen, maar ik hoef u wellicht niet te vertellen dat het nieuws ons verheugde. Ik werk al sinds mijn veertiende. Als je dan de kaap van 50 nadert, ga je al eens nadenken over de toekomst van het bedrijf. Stel dat er geen opvolging was geweest, dan had ik hoogstwaarschijnlijk de plaatsingsactiviteiten stopgezet en enkel nog verkoop van tegels gedaan, zonder personeel. Maar dat scenario kunnen we nu dus schrappen.”

“Ik laat mijn zoon nu eerst wat ervaring opdoen als plaatser. Bovendien helpt hij elke zaterdagvoormiddag mee in de toonzaal en op zaterdagnamiddag gaan we samen klanten bezoeken.

Het dagelijkse contact met klanten, in de toonzaal of op de werf, vind ik persoonlijk nog altijd het leukste aan deze job. Dat vertaalt zich in een verregaande service, voor onze klanten is niets mij teveel.Yves Trossaert

“Ook zelfplaatsers die bij ons hun tegels bestellen, willen we graag helpen. Zo vraag ik bijvoorbeeld of ze een slijpschijf of tegelsnijder kunnen gebruiken. Of ik ga ter plekke eens een kijkje nemen.”

Trossaert

Drukke dagen

Door de alsmaar groeiende tegels, in formaat én in gewicht, wordt het plaatsen van vloeren fysiek steeds zwaarder. Zelf plaatsen lukt de zaakvoerder niet meer. Omwille van tijdsgebrek welteverstaan. “We zijn op zoveel bouwplaatsen tezelfdertijd bezig dat de opvolging van al die werven een fulltime job is geworden. Als we worden gevraagd voor een nieuwbouwproject, ga ik vooraf altijd eens polshoogte nemen zodat mijn vloerders bij de opstart niet voor verrassingen staan. De eerste spandraad plaats ik altijd zelf. En met de camion ga ik op elke werf de tegels afzetten, zodat mijn mensen ’s morgensvroeg meteen kunnen beginnen met de plaatsing. Eenmaal gedaan, help ik de bouwplaats mee opruimen en kunnen ze meteen elders aan de slag. Ook alle bestelwagens laad ik steeds zelf, iedere ochtend opnieuw. Onze tegelzetters hoeven zich daar niet mee bezig te houden, ik heb liever dat ze zich 100% focussen op een vakkundige plaatsing.”

“Het betekent wel dat ik constant op de baan ben en enkel op woensdag-, donderdag- en vrijdagnamiddag alsook zaterdagvoormiddag de toonzaal kan openhouden. Het administratieve werk doet mijn echtgenote. Van iedere prijsofferte maak ik eerst een kladversie, waarna mijn vrouw die allemaal netjes uitwerkt.”

Dit artikel verscheen in Polycaro 55

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Grootformaattegels

Van zodra hij te horen kreeg dat zoon Tim het team zou vervoegen, aarzelde Yves Trossaert geen moment om ook dunne tegels in XXL formaat te gaan verkopen en plaatsen. “In de Superlarge Showroom van Cedexsa/Vilvordit volgden onze vloerders eerst een specifieke opleiding. Sinds we die keramische platen prominent laten zien in onze toonzaal, konden we er al een paar mooie realisaties mee uitvoeren. Aan de hand van inspiratiecorners willen we in de showroom nog meer toepassingen in dit materiaal tonen. Wat je niet laat zien, ga je ook niet verkopen. Tot anderhalf jaar geleden stond onze toonzaal nog vol met presentatiekasten maar die heb ik op een gegeven ogenblik bijna allemaal de deur uitgekieperd.”

Trossaert

Je vindt ze niet zo vaak meer, de tegelhandels die uitsluitend keramisch materiaal aanprijzen. “Composiet en echte natuursteen verkopen wij niet”, klinkt Yves Trossaert zeker van zijn stuk. “Als de klant er expliciet om vraagt, verwijs ik door naar een bevriende steenkapper hier in de buurt. Wij gaan die materialen dan bij de klant plaatsen.”

Naast de natuursteenimitaties blijken vooral de keramische parkettegels erg in trek in Zottegem en omstreken. “Dat is echt fenomenaal! Zowel voor binnen- als buitentoepassingen.”

Met die keramische parketimitaties hebben de tegelfabrikanten echt wel het gat in de markt gevonden.Yves Trossaert

Rechtstreekse aankoop

“Onze beste klanten zijn de oudere koppels die al een budget bij elkaar hebben gespaard voor een nieuwe keuken of badkamer. De pure prijszoekers zien wij hier zelden opduiken. Het gamma van Tegels Trossaert is hoofdzakelijk samengesteld met merken uit het midden- tot hogere segment. Maar omdat we op regelmatige basis ook leveren aan een lokale bouwpromotor, werden eveneens een aantal budgettegels met een lagere handelswaarde in het assortiment opgenomen.”

We vernemen dat een aantal Italiaanse merken door Trossaert rechtstreeks in de fabriek worden aangekocht. “Dat zijn er nu drie maar wellicht worden dat er nog meer. Het geeft ons de mogelijkheid om de verkoopprijs een beetje te drukken waarmee we publiek van professionele vloerders en sanitairbedrijven met een eigen plaatsingsdienst aanspreken. Daarnaast heb je enkele sanitaristen waarvoor wij al vele jaren tegels mogen leveren en plaatsen, elke week is dat zeker één badkamer.”

Geen terrasaanleg

Doorheen de jaren heeft Yves Trossaert een team van zelfstandige specialisten rond zich verzameld. “Het zijn allemaal vakmannen uit de streek die hun klanten naar elkaar doorverwijzen: een metser, een keukenbouwer, een sanitair installateur en wij voor de plaatsing van vloer- en wandtegels. Als je vaak met dezelfde aannemers samenwerkt, weet je wat je aan elkaar hebt en krijg je op de werf een goed geoliede machine. Uiteraard is dat zonder enige verplichting voor de klant, maar je merkt toch dat steeds meer bouwheren gewonnen zijn voor dat idee.”

“Ons werk is elke week anders: de ene keer kan dat een appartementsgebouw zijn, de andere keer een badkamerrenovatie in een privéwoning. Tien jaar lang plaatsten we ook terrassen, maar dat doen we niet meer. Je steekt daar zoveel tijd en energie in. Om dan na enkele jaren een telefoon te krijgen voor een klein scheurtje in het tegelwerk. Het Belgisch klimaat is er één van extremen, dat laat zijn sporen na. Sowieso vind ik dat terrasaanleg meer bij het werk van een tuinaannemer hoort. De keramische terrastegels in 2 cm dik kunnen ze uiteraard altijd bij ons bestellen.”

Nooit opendeurdagen

De meeste werven van Trossaert Tegels bevinden zich in een straal van 10 tot maximum 15 kilometer. “Drie vierde van ons werk speelt zich af onder de kerktoren”, zegt de zaakvoerder zonder enige zin voor overdrijving. “Waarom zou ik het verder gaan zoeken, als er dichtbij huis nog meer dan voldoende werk te rapen valt?! Je zou eens moeten weten hoeveel huizen in de onmiddellijke omgeving tijdens de voorbije twee decennia door ons werden betegeld.”

“Het is jaren geleden dat we nog eens een opendeurdag hebben gehouden, omdat ons orderboek sowieso aardig vol loopt. Dat klinkt misschien pretentieus maar het is de realiteit.”

Van eventuele concurrentie van Oost-Europese aannemers die erom bekend staan systematisch onder de marktprijs te werken, ligt Yves Trossaert naar eigen zeggen niet wakker. “Omdat ik weet dat wij het vertrouwen genieten van de mensen hier in de streek, met dank aan de mond-tot-reclame. Zolang de orders vlot blijven binnenkomen, maak ik mij weinig zorgen. Omdat ik weet dat we altijd kwaliteit zullen bieden, zowel in verkoop als naar plaatsing toe.”

Trossaert

Chapewerken

Momenteel beschikt de firma over vier eigen vloerders, aangevuld met twee vaste onderaannemers. “Nog meer mensen in dienst nemen, zie ik niet gauw gebeuren. Dan riskeer je de controle te verliezen en wordt het ook moeilijker om ons werkschema te respecteren. Zo’n strakke planning vergt wel wat puzzelwerk, maar het is één van de redenen waarom architecten zo graag met ons samenwerken.”

Yves Trossaert vertelt ons dat zijn bedrijf vroeger ook zelf de dekvloeren legde. “We beschikten daarvoor over twee chapemachines. Deze worden minder gebruikt dan vroeger omdat we voor onze chapewerken een beroep doen op een bedrijf waar we vast mee samenwerken. Een kwalitatief en duurzaam tegelwerk begint met perfecte chape, in alle omstandigheden moet deze als zo glad en waterpas als een biljarttafel liggen. Op dat punt heb ik nooit toegevingen willen doen, omdat het te belangrijk is voor een perfect eindresultaat!”

Verlijming versus mortelbed

“Waar het kan, plaatsen wij nog steeds op de traditionele manier, op een mortelbed. Men zegt vaak dat dit problemen geeft in combinatie met vloerverwarming, maar dat moet ik tegenspreken. Mijn ervaring is, dat zolang de uitzettingsvoegen gerespecteerd blijven, er helemaal niks kan misgaan.”

“Dat keramische tegels tegenwoordig bijna enkel nog verlijmd worden, vind ik jammer in de zin dat deze techniek naar vakbekwaamheid toe minder onderscheidend is. Terwijl voor de klassieke plaatsingsmethode toch veel meer kennis en ervaring vereist is. Naar vlotheid en snelheid van plaatsing heeft de verlijmingstechniek dan weer wel een serieus streepje voor op de traditionele manier. Waar je vroeger anderhalve week bezig was met het plaatsen van een keramische vloer, heeft een team van twee tegelzetters diezelfde klus in drie dagen geklaard. Het rendement ligt beduidend hoger, wat maakt dat wij meer werk kunnen aannemen!”