Tom Verstaen (Staenis) ontpopt zich tot ambitieuze ondernemer


En of Tom Verstaen zenuwachtig was voor zijn deelname aan het Belgisch Kampioenschap Tegelzetten in Gent. In die mate zelfs dat hij de avond voordien moeilijk de slaap kon vatten! Aanvankelijk dacht de 25-jarige Oost-Vlaming dat een zilveren medaille voor hem het hoogst haalbare was maar naarmate de tweedaagse wedstrijd vorderde, rook hij zijn kans en pakte alsnog (nipt) goud.

Wie echter de komende maanden een beroep wil doen op de diensten van de kersverse kampioen is eraan voor de moeite, want die broedt momenteel op andere plannen. Hij smijt zich volop op de lancering van zijn uitvinding: het Staenis rooster.

Start-ups

Wil je de Belgische kampioen tegelzetten 2017 graag eens live aan het werk zien, dan moet je tegenwoordig in Kortrijk zijn. Niet op een of andere werf, maar achter een bureau in een pand waar hij onder de vleugels van Start it@KBC zijn ding mag doen. Dit platform biedt op allerlei vlakken ondersteuning aan jonge ondernemers met een innovatief idee om hun start-up uit te bouwen. Eén van hen is dus Tom Verstaen die midden januari goud pakte op het voorbije Belgische Kampioenschap Tegelzetten tijdens Stone & Tile 2017 in Gent. De precieze reden waarom hij in het begeleidingstraject van Start it@KBC is gerold, verneemt u zo meteen maar eerst even terug naar het BK Tegelzetten. Het was trouwens niet de eerste keer dat Tom Verstaen daaraan deelnam, want ook tijdens de vorige editie in 2015 waagde de twintiger uit het Oost-Vlaamse Olsene zijn kans. “Als ik me goed herinner, ben ik toen vierde geëindigd. Op dat moment het hoogst haalbare, omdat de concurrentie toen veel meer ervaring had terwijl ik heel af en toe eens tegels ging plaatsen.”

tom verstaen staenis rooster

Tweede keer, goede keer

Ook tijdens zijn tweede poging in 2017 mikte Tom Verstaen niet echt op het hoogste schavotje. “Voor mij was Wim Verkinderen (die uiteindelijk brons behaalde; nvdr) de uitgesproken favoriet. De overige kandidaten zouden strijden om zilver en brons, was ik van mening. Toen men mij vertelde dat Thomas Standaert al twintig jaar ervaring heeft als tegelzetter en bovendien docent is, zag ik mijn kansen op een podiumplaats alweer slinken.”

Op het einde van dag één groeide echter het vertrouwen en ging Verstaen steeds meer geloven in zijn kansen op een eerste Belgische titel.

“Ik was zeer goed voorbereid, had thuis nog hard geoefend op het deel van de opdracht dat we vooraf meekregen. De moeilijkste uitvoering was de golvende boog die we met de vrije hand uit die dunne Kerlite-plaat moesten versnijden. De schrik voor breuk zat er bij alle kandidaten goed in. De moeilijkheid zat hem ook in het mooi laten aansluiten van de glasmozaïekjes. Volgens de jury was mijn boog perfect symmetrisch en heeft die uitvoering me misschien wel de titel opgeleverd. De overwinning was hoe dan ook heel nipt, met amper één punt voorsprong op Thomas Standaert die beter scoorde in de vrije oefening en daarvoor ook terecht beloond werd met de prijs voor creativiteit. Persoonlijk heb ik ontzettend veel bijgeleerd tijdens die twee dagen, alleen al daarvoor was het de moeite waard.”

Eigen firma

Waar heeft Tom Verstaen in feite de stiel van tegelzetter geleerd?

“Na drie jaar opleiding bij Syntra West had ik de smaak helemaal te pakken. Omdat ik nog veel meer kennis wou vergaren, stuurde ik een mailtje naar Peter Goegebeur die in het laatste jaar mijn docent was. Hij heeft me toen letterlijk overal meegenomen: tijdens de vele workshops die hij overal te lande gaf, maar ook naar de vergaderingen van Fecamo en het WTCB. Hierbij leerde ik Tinne Vangheel van het WTCB en Veerle Boel van Universiteit Gent kennen, twee personen waar ik ook al heel veel aan gehad heb.”

staenis rooster chape plaatsen

De twintiger die voor ons zit, blijkt van vele markten thuis te zijn. Na een opleiding automechanica en lassen aan het VTI in Deinze volgde Tom Verstaen bij Syntra West nog een avondopleiding elektriciteit, sanitair, stucadoor, schilderwerken en dus ook tegelzetten.

Ik ben iemand die graag nieuwe uitdagingen aangaat. Het voordeel is dat ik hierdoor de meeste zaken zelf kan uitvoeren, zoals een badkamer renoveren van A tot Z. Dat deed ik vaak samen met mijn vader die als zelfstandige (onder de naam Karweidienst Bart Verstaen; nvdr) ook in de bouw actief is. Omdat ik zelf een bedrijfje wilde opstarten, ben ik daar vorig jaar noodgedwongen mee gestopt.Tom Verstaen

Het Staenisrooster

Aan de oprichting van die eigen firma, Staenis gedoopt, ging een verrassende uitvinding vooraf. Tom Verstaen doet het verhaal. “Het idee is vorig jaar ontstaan na een slechte ervaring die ik had bij de realisatie van een dekvloer. Die was namelijk allesbehalve vlak, zo bleek tijdens het plaatsen van de tegels. Om te corrigeren diende ik deze deels in de mortel te leggen in plaats van ze allemaal te verlijmen, met als resultaat dat de bouwheer zich -heel terecht- druk maakte over het feit dat de tegelwerken zo lang duurden. Die avond heb ik thuis de hele tijd zitten piekeren en bedacht ik een systeem om heel eenvoudig een perfect egale chape te plaatsen: het Staenisrooster was geboren!”

staenis rooster chape plaatsen

“Uit het TETRA-project rond ‘geïsoleerde binnenvloeren’ van de Universiteit van Gent is gebleken dat er geen uniforme oplossing bestaat om schotelvorming bij dekvloeren tegen te gaan. Op iedere werf zijn er andere omgevingsfactoren die hun invloed kunnen hebben en gelden om die reden ook andere plaatsingsvoorschriften. Het Staenisrooster biedt in vele omstandigheden de oplossing voor een perfect egale dekvloer!

Resem voordelen

Het plaatsen van zo’n rooster in de vloeropbouw is heel eenvoudig, zo verzekert de bedenker.

“Nadat het in een handomdraai op de juiste hoogte is ingesteld, kan je er de chape in plaatsen en ontstaan vaste herkenningspunten waarop men kan afslepen. Het Staenisrooster deelt de oppervlakte op in vierkanten van 0,25m² waardoor er minimale spanningen ontstaan. Hierdoor zal de dekvloer maar minimaal schotelen of bol komen te staan. Ook is er de mogelijkheid om het rooster vlak of onder helling te plaatsen.”

“Als materiaal is gekozen voor gerecycleerde kunststof zonder glasvezel, wat als voordeel heeft dat je niet langer met het probleem zit dat de wapeningsnetten in de cementdekvloer verpoederen. Nog zoiets: een sneldrogende chape begint reeds na een korte tijd uit te harden. Met ons rooster vormt dat geen probleem, omdat er heel snel mee gewerkt kan worden. Na het plaatsen van het rooster kan je in een kwartiertje de chape geplaatst krijgen in een badkamer.” De eerste reacties uit de markt zijn dan ook veelbelovend, aldus Verstaen.

Logisch als je bedenkt dat ons systeem een traditionele dekvloer mogelijk maakt die tien keer zo vlak is dan normaal en nadien ook even egaal blijft.Tom Verstaen

Geheimhouding

Een week na zijn geniale ingeving voerde Tom Verstaen een eerste test uit. “Het resultaat was verbijsterend, nooit eerder had ik zo’n vlakke dekvloer geplaatst!”

Toen bleek dat er nog geen dergelijk systeem op de markt bestond, wist de twintiger uit Oost-Vlaanderen wat hem te doen stond: zo snel mogelijk een octrooi aanvragen voor de bescherming van zijn uitvinding. “Uiteindelijk ben ik een aantal maanden bezig geweest om dat allemaal geregeld te krijgen. Dat was geen leuke periode aangezien ik mijn geheim zo graag met anderen wou delen, maar op dat moment de lippen nog stevig op elkaar diende te houden. De eerste persoon aan wie ik het in vertrouwen vertelde, was Peter Goegebeur en die toonde zich heel enthousiast. Eenmaal het octrooi in orde was, kon ik ook met andere partijen gaan praten om te zoeken naar mogelijke verbeterpunten. Zo kom ik nog iedere week tot nieuwe vaststellingen.”

Internationale ambities

Eenmaal alle onderdelen geproduceerd zijn, gaat Tom Verstaen proefvloeren met verschillende diktes plaatsen en laten onderzoeken door de Universiteit Gent. “Ook zullen we proefvloeren voorzien met vloerverwarming, waarop dan tegels van 30x30cm tot 100x100cm worden verlijmd om na te gaan of alles naar behoren werkt.”

Ervan uitgaande dat deze innovatie in België aanslaat, kan het succes dan ook buiten de landsgrenzen herhaald worden? “Dat is toch de ambitie, ja”, windt hij er geen doekjes om. “Daarom dat we meteen voor een internationaal octrooi zijn gegaan.”

In eerste instantie zullen we ons 100% focussen op de Belgische markt, maar daarna willen we met ons product ook naar het buitenland.Tom Verstaen

“Waarom ook niet, uiteindelijk kan dit systeem voor veel problemen dé perfecte oplossing bieden. Het plan is om hiervan de nieuwe standaard te maken, om zo op een eenvoudige manier zelfs de strengste richtlijnen van het WTCB te overtreffen.”

“Via Bert Uittenhove en Peter Goegebeur kwam ik in contact met BITA, de Belgian Innovative Tile Academy. Op hun vraag zal ik opleidingen geven aan tegelzetters en chappers die willen leren werken met ons systeem.”

staenis rooster chape plaatsen

Online verkoop

We vernemen dat de eerste exemplaren van het Staenis-rooster nog dit najaar op de markt zullen komen. “Over enkele maanden moet de matrijs klaar zijn, om twee tot drie maanden nadien de productie op te starten. Het is nu al zeker dat we kiezen voor een Belgische fabrikant.”

“Het plan is om de roosters enkel aan te bieden via een webshop en vanuit één centrale stock bij de klant thuis of op de werf te laten leveren zoals Coolblue of bol.com dat al jaren doen. Zo willen we ook op logistiek vlak innoveren in de bouwwereld.”

Voor een goed begrip: Tom Verstaen doet dit niet alleen. Er is namelijk nog een tweede persoon die haar schouders onder dit innovatieproject heeft gezet. Daisy Bohyn, een goede vriendin die hij al kent sinds de lagere school, is van opleiding interieurarchitecte en stak daarna nog een tweede diploma van product designer op zak. Verstaen noemt haar ‘zijn ideale business partner’.

Rooskleurige toekomst

Tijd om zelf zijn kunsten als Belgisch tegelzetterskampioen te etaleren, is er de komende weken en maanden niet.

“Momenteel slorpt dit project al mijn tijd op, dag en nacht ben ik hiermee bezig. En het ziet er voorlopig niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Natuurlijk is het jammer dat ik wellicht veel minder als tegelzetter actief zal zijn. Desondanks wil ik mij graag blijven inzetten voor de tegelzetterswereld. In België moet er namelijk nog een en ander gebeuren om de stiel van het tegelzetten op te waarderen. Daarom ben ik extra blij met dit nieuwe project. Daisy en ik weten waar we binnen drie jaar willen staan, daarna zien we wel weer verder. Falen is hoe dan ook geen optie, daarvoor geloven we te sterk in het product. Als jonge ondernemers is dit uiteraard een uitdaging die ook risico’s met zich meebrengt, maar we geloven steevast dat we met dit product een succesverhaal gaan schrijven. Wait and see!”

Wie op de hoogte wil blijven, kan altijd een kijkje nemen op www.staenis.com