Tilers & Tools. Op bezoek bij meester én tegelzetter Kenneth Decruw


Tilers & Tools wordt vaak omschreven als één van de meest gelezen rubrieken uit ons vakblad. Wanneer Polycaro in de bus valt, worden de pagina’s in sneltempo omgeslagen op zoek naar dit stukje vaktechnische expertise, want de hedendaagse tegelzetter is hongerig. ‘The hunger for more’ noemt Kenneth Decruw het. Het is zijn dagelijkse drijfveer en de reden waarom zijn interesse uitgroeide tot een absolute passie. Op bezoek bij deze meester en tegelzetter uit Oostnieuwkerke.

Laten we beginnen bij het begin: wat is het verhaal achter ‘Kenneth Decruw Vloerwerken’?

Kenneth Decruw: “Ik ben van oorsprong leerkracht Ruwbouw: ik geef al 11 jaar les in het VTI in Oostende (Petrus en Paulus Campus West). Enkele jaren geleden heb ik het idee aangekaart bij de directeur om een afdeling Ruwbouwafwerking – Tegelzetten/Stukadoor op te starten. Dat zou een enorme meerwaarde voor de school kunnen betekenen. Ik schreef me in voor de driejarige avondopleiding ‘Aannemer-Tegelzetter’ bij Syntra West. In 2013 behaalde ik mijn officiële diploma, maar voelde me toch niet echt voldaan. Ik wou me meer gaan verdiepen en een betere productkennis opdoen. Een stiel leer je pas echt in de praktijk, en niet op papier. Dus besloot ik om me, naast mijn voltijdse betrekking als leerkracht, te vestigen als tegelzetter in bijberoep. Gedurende al die jaren ging ik elke vrijdag, zaterdag en tijdens alle schoolvakantie wanden, vloeren, opritten en terrassen plaatsen.”

1 Kenneth Decruw, fiere meester en tegelzetter

Maar vandaag ben je wel voltijds tegelzetter?

Kenneth: “Vorig jaar brak corona uit en werden heel wat lessen vervangen door online lessen. In een praktijkrichting is dat niet vanzelfsprekend. Bovendien keldert het aantal leerlingen in de richting bouw. Daardoor kon ik minder uren lesgeven, én zou ik verplaatst worden van Oostende naar Waregem waar ik in drie verschillende scholen zou moeten lesgeven. Het waren doorslaggevende factoren die maakten dat ik alles op alles wilde zetten en dus nam ik loopbaanonderbreking. Voor het eerst in mijn carrière als leerkracht zat ik op 1 september 2020 op mijn knieën op de werf, in plaats van rechtopstaand in de klas. Ik ervaar nu hoe het is om voltijds tegelzetter te zijn. Het is een leerproces en dat gaat met vallen en opstaan, met periodes van veel en minder werk. Ik leer om te gaan met projecten die opschuiven doordat andere aannemers hun planning niet kunnen aanhouden, enz. Het zijn zaken die je niet leert op de schoolbanken, maar enkel door het te doen.”

Hoe heb jij jouw kennis na je basisopleiding verder verdiept?

Wanneer je je omringt door vaklui die misschien wel vijf keer beter zijn dan jezelf, is je eigen groei onafwendbaarKenneth Decruw

Kenneth: “In het wereldje van de tegelzetters kom je steeds dezelfde personen tegen op infosessies, opleidingen enz. Degenen die écht willen bijleren, die tref je overal aan. Het is ook daar dat je de meester-tegelzetters ontmoet: mannen met 20 jaar of meer ervaring en die 3, 4, misschien zelfs 5 keer zo goed zijn als jezelf. Eind 2016 richtte ik samen met nog enkele andere gekende namen in de sector, BITA – de Belgische Innovatieve Tegel Academie, mee op. In het voorjaar van 2017 schreef ik me in voor het Belgisch Kampioenschap Tegelzetten dat door de tweedaagse beurs Stone & Tile in Gent werd georganiseerd. De winnaar dat jaar was Tom Verstaen, intussen gekend voor zijn Staenisrooster. Ikzelf behaalde er een vierde plaats. Door aan dat tegelkampioenschap mee te doen, is mijn job als tegelzetter in een stroomversnelling terecht gekomen. Daar heb ik ook de juiste mensen leren kennen: tegelzetters met een enorme kennis van het vak zoals bijvoorbeeld Steve Lavrijssen. Die man zijn passie en kunde spatten ervan af! Toen ik foto’s van zijn uitgevoerde projecten bekeek, dacht ik: “Wow. Dat is echt ongelooflijk.” Ik keek daar heel hard naar op en streefde ernaar dat ook te kunnen.

Door iemand zoals Steve te leren kennen, is mijn vakkennis geëxplodeerd. Ik had bijna dagelijks contact met hem en nam alles op zoals een spons. Dankzij zijn overdracht van technische kennis, het doorsturen van zijn realisaties, het samen bezoeken van beurzen zoals Cersaie of het volgen van opleidingen bij fabrikanten zoals Schlüter, Ardex of Blanke bijvoorbeeld, heb ik mijn kennis in korte tijd weten op te krikken naar een hoger niveau. Wanneer je je omringt met vaklui die misschien wel vijf keer beter zijn dan jezelf, dan is je eigen groei onafwendbaar. Ik ben daar ongelooflijk dankbaar voor. Maar je moet bereid zijn te investeren in jezelf. Wat bij mij ooit startte als een interesse is uitgegroeid tot een ware passie, en een passie is exact wat het moet zijn. Zoniet hou je het niet vol.”

Hoe trek jij nieuwe, en vooral, de juiste klanten aan?

Kenneth: “In een ver verleden was ik videouitbater. Die passie voor film en muziek is nooit gestopt. Vandaag maak ik van al mijn projectrealisaties mooie foto’s en korte filmpjes, en daar voeg ik een bijpassend muziekje aan toe. Dergelijk beeldmateriaal plaats ik vervolgens op mijn sociale mediakanalen zoals Instagram en Facebook. Zo laat ik mijn expertise zien aan een groot publiek van particulieren, … maar zo spring ik ook in het oog van architecten en projectontwikkelaars.”

9-Bloemenwinkel (7) Pad en terras buiten

Wat zijn voor jou de meest boeiende opdrachten?

Kenneth: “Tot nu toe zijn al mijn projecten anders geweest, maar mijn meest recente project is er ééntje die ik beschouw als ‘mijn visitekaartje’. Dat was de bloemenwinkel ‘De Kleine Tuin’ in Emelgem. De eigenaar had me gevonden via… sociale media! In dit project plaatste ik op het gelijkvloers keramische tegels in 80x80x1,1 cm en 20x20x0,8 cm op een ontkoppelingsmat en vloerverwarming, boven plaatsten we XXL-slabs van 300x100x0,6 cm in de douche en buiten werden natuursteentegels in 20x20x2 cm op een drainagemat verlijmd. Ik wil alles kunnen, want ik hoop ooit mijn expertise opnieuw als leerkracht te kunnen delen met mijn leerlingen. Door de snelle evolutie in materialen en technieken is daar echt een grote nood aan in de scholen.”

Die bloemenwinkel lijkt me een prima project om ons in te verdiepen. Waar zaten de uitdagingen?

Kenneth: “De eerste uitdaging bevond zich op het gelijkvloers en zat hem in het maken van een vloeiende overgang tussen tegels met een verschillende tegeldikte: 80x80x1,1 cm en 20x20x0,8 cm. Dat doe je aan de hand van je lijmkammen. Zowel de grote als de kleine tegeltjes werden dubbel verlijmd, des te meer om te vermijden dat de tegels zouden kapot springen wanneer men er later in zou boren.

De tweede uitdaging was het plaatsen van de grote XXL-slabs in de douche op de eerste verdieping. Ik had hier nog niet veel ervaring mee en heb toen de hulp ingeroepen van een andere meester-tegelzetter waar ik ooit les bij volgde in XXL: Frederik Hoste.”

5-Bloemenwinkel (3)

Laat ons beginnen met de opbouw van het gelijkvloers.

Kenneth: “Alles start met de opbouw van een perfecte ondergrond, alsof het een biljartvlak zou zijn. De basis is Pur of in dit project Betopor Silver LD met daarop de leidingen, de chape en een vezelcompoundwapening van Duremit. Ik werk steeds samen met een vaste chapist, Nicolas Deflo. Zo ben ik zeker dat het goed is uitgevoerd. Vervolgens bepaalde ik in samenspraak met de eigenaar en de sanitaire man waar de uitzettingsvoegen zouden komen.

Na het opstarten en doorlopen van het vloerverwarmingsproces, en de controle op eventuele barsten of gebreken van de chape, werd de chape grondig gestofzuigd en bracht ik de primer Ardex P52 aan voor een betere hechting. De volgende stap was het bevestigen van de ontkoppelingsmat (Blanke Permat) met Ardex X78 tegellijm waarop de keramische tegels Bottega Topo 80x80x1,1 cm en de keramische cementlooktegeltjes van Revoir Paris in 20x20x0,8 cm dubbel werden verlijmd. De voegbreedtes van respectievelijk 3 en 2 mm werden gegarandeerd door te werken met een levelingsysteem (Raimondi Vite Systeem). De tegels werden tot slot opgevoegd met Ardex G10 grijs.”

Tegelzetters twijfelen vaak over het wel of niet gebruiken van een ontkoppelingsmat. Wat is jouw advies?

Kenneth: “Het WTCB raadt aan om te ontkoppelen vanaf tegelformaat 60×60 cm op vloerverwarming. Is dat verplicht? Neen, maar het wordt wel sterk aanbevolen zodat je een zekerheid inbouwt tegen scheuren. Keramisch parket in wildverband op vloerverwarming bijvoorbeeld is zeer gevoelig aan scheuren. In dit project heb ik rekening gehouden met veelvuldig voetverkeer in de winkel waardoor ik met een ontkoppelingsmat heb gewerkt om de tegels te beschermen.

Niet elke tegelzetter werkt met ontkoppelingsmatten, en dat is natuurlijk een sterk bepalende factor in je offerte. Als tegelzetter moet je niet alleen goed kunnen tegelen, je moet je prijs en je materiaalkeuze ook kunnen duiden bij de klant. De particulier gaat immers zelf online op zoek naar de reden waarom de bedragen op hun ontvangen prijsoffertes zo ver uit elkaar liggen. Via bouwinfo en andere websites lezen ze dan bijvoorbeeld info over ‘tegellijm die de mat vervangt’, zoals sommige fabrikanten beweren. Als je niet over voldoende expertise beschikt, zal je klant mogelijks willen kiezen voor de laagste prijs. Dus het opkrikken van je niveau gaat ook gepaard met het zoeken naar het juiste type klant die bereid is het advies van de vakman te volgen.

Als ik kan, zal ik steeds een ontkoppelingsmat gebruiken, ongeacht of die van Ardex, Blanke of Schlüter is. Ik ben niet gebonden aan één product of systeem, maar sta open voor alles en test nieuwe producten zelf uit. In dit geval had ik nog een doos Blanke Permat over van een vorig project. Deze ontkoppelingsmat was eveneens perfect geschikt voor gebruik op deze werf. En zo ga ik steeds te werk: per project bepaal ik de meest geschikte producten en vraag ik advies aan de fabrikant.”

7-Bloemenwinkel (5)

Wat maakt dat je kiest voor fabrikant A en niet voor B?

Kenneth: “Een goede tegelzetter heeft volgens mij elk product en merk zelf uitgetest. Zo leer je waar jij het liefste mee werkt, en zo leer je ook waar de prijsverschillen zich in de producten situeren. Doe eens een project met Omnicol, met Weber, Ardex of Technicel en voel waar de verschillen zitten wanneer je je lijmrillen trekt en indrijft. Werk uiteindelijk enkel met de producten waar je een goede feeling mee hebt, en waar je tevreden bent van het totaalplaatje waarvoor je betaalt: het product, de opleidingen, de technische fiches, enz. In dit geval koos ik voor Ardex X78 omdat dat simpelweg een toplijm is: vezelversterkt en schuifspanning compenserend.”

Laat ons een trapje hoger gaan: XXL-platen in een natte cel op de eerste verdieping.

Kenneth: “Ik had nog niet zoveel ervaring met het zelf plaatsen van XXL-tegels van drie meter lengte en durfde daar alleen niet goed aan te beginnen. Ik wou immers perfect werk afleveren. Ik heb al mijn moed bijeen geraapt en gebeld naar Frederik Hoste. Ik had Frederik als docent in XXL-tegels leren kennen tijdens een high level opleiding bij Tegels Depaepe. “Geen probleem, ik ga jou helpen”, had Frederik gezegd. Dat dergelijke ‘grote mannen’ voor jou in de bres springen, dat is onbetaalbaar. Frederik is iemand die zijn stiel door en door kent, en die zijn expertise graag doorgeeft om onze beroepskennis hoog te houden. Dat siert hem enorm.”

Wat heb je geleerd van die samenwerking?

Kenneth: “Het eerste wat ik van hem leerde is dat je helemaal niet instant hoeft te investeren in duur en gespecialiseerd materiaal zoals grote snij- of werktafels voor XXL-slabs. Frederik kwam aan op de werf, laadde vier oude schragen uit, bouwde daarop een basisconstructie waarop we de platen konden bewerken en zei: “Duur materiaal is niet noodzakelijk om tot een goed eindresultaat te komen.” Bovendien maakten we geen gebruik van vacuüm tegeldraagsystemen, maar simpelweg met de Nemo Grabo Plus vacuüm handzuigers. Zo een plaat weegt als lood en bengelt als glas. Ik kan je verzekeren dat ik me niet echt op mijn gemak voelde, maar Frederik zijn zelfzekerheid stelde me gerust. En dat heb je bij dergelijke projecten nodig: iemand die het beter weet en kan dan jezelf.”

13-Bloemenwinkel (11) Het plaatsen van XXL slabs in de douche

Hoe steekt de opbouw van de douche in XXL in elkaar?

Kenneth: “Alles start met een controle en het waterdicht maken van de ondergrond. Voor het waterdicht maken van de wanden bracht ik twee lagen Ardex S1-K aan. Bij plaatsing van de douchebak werd aan de randen de zelfklevende waterdichtingsband Ardex SK 12 BT gekleefd. De hoeknaad en naden werden afgedicht met Ardex SK 12 en buisdoorvoeren met de wandmachet Ardex SK-W Tricom.

Voor het plaatsen van de XXL-slabs in formaat 300x100x0,6 cm (Teknostone Light Grey Soft van Ariostea) werd Ardex X90 gebruikt. Ook hier werd gebruik gemaakt van hetzelfde levelingsysteem. Uiteindelijk werden de voegen opgevoegd met Durapox van PCI. Dit is een epoxy in plaats van een cementaire voeg, teneinde de kans op schimmelvorming in te dijken. De hoeknaad en de aansluiting op de douchebak werden tot slot opgekit met PCI Silcoferm.”

Rest nog de bespreking van het terras?

Kenneth: “De vloeropbouw van de ondergrond bestaat hier uit aangetrild gebroken betonpuin, of drainerende beton. Er werd een hellingschape van 12-15 cm voorzien. Vervolgens werd een drainagemat geplaatst (Schlüter Ditra Drain 4), dewelke werd verlijmd met Ardex Ditra FBM. De tegels in getrommelde natuursteen (Asian Blue) in formaat 20×20 op 2 à 2,5 cm werden hierop verlijmd met Ardex 90 outdoor. Ik plaats niks meer nat in nat. Tot slot werden de tegels opgevoegd met Ardex GK Grijs.”

Dank om al die kennis met onze lezers te willen delen. Mist Meester Kenneth het lesgeven niet?

Mijn tip zijn naar startende tegelzetters? Blijven streven naar meer en beter. The hunger for more.Kenneth Decruw


Kenneth: “De interactie met mijn leerlingen mis ik wel, ja. Ik haal veel voldoening uit het delen van mijn kennis. “De kracht van velen is de kennis die ze delen”, dat is een quote van Peter Goegebeur, medeoprichter van BITA. Maar om de kennis te kunnen delen, moet je ze eerst eigen maken. Dat komt niet vanzelf. Laat dat mijn tip zijn naar startende tegelzetters: er wordt niet aan je deur geklopt met werk, je moet blijven streven naar meer en beter. ‘The hunger for more.’ Durven vragen aan andere mannen die meer praktijkervaring hebben dan jezelf. Frederik Hoste kon ook gezegd hebben dat hij geen interesse had om samen met mij die vier XXL’s te gaan plaatsen, maar hij deed het wél. Daarover gaat het: over fierheid voor je vak en het overdragen van je kennis.

Die fierheid en kennis van de hedendaagse technieken, materialen, diktes en formaten wil ik graag doorgeven, niet enkel binnen de sector maar ook aan mijn leerlingen. In mijn ideale wereld combineer ik beide passies: tegelzetten én lesgeven omtrent hedendaags tegelzetten. Het duaal leren wordt nu sterk gepromoot in de scholen, dus ik ga mijn initiële voorstel om een afdeling Duaal Leren in tegelzetten opnieuw aankaarten bij de directeur. Het zou een ontzettend grote meerwaarde zijn voor onze school én voor de sector. Maar ook voor het vak en voor de tegelzetters in wording. Tegelzetten is immers zoveel meer dan op je knieën zitten. Het is een totaalpakket waarin kennis, attitude, werkethiek, en beroepsfierheid samen komen tot één geheel.”


BIOGRAFIE

  • Geboren: 19 mei 1984 in Roeselare
  • Studies: VTI Roeselare afdeling Ruwbouw
  • Hobby’s: Mijn gezin komt op de eerste plaats, maar daarnaast heb ik een grote passie voor film en (film)muziek.
  • Favoriete film: Te veel om op te noemen: Guilty Pleasure, Blood Sport, Jurassic Park, Terminator 2, Joker, Gladiator, Brave Heart,… de blockbusters dus.
  • Muziek: Old school 90’s Hiphop: The Notorious B.I.G. bijvoorbeeld. Maar ook de filmmuziek van filmcomponist Hans Zimmer.
  • Favoriete reisbestemming: Italië, en zeker Bologne.
  • Eet/drinkt het liefst: Italiaanse pasta en een Omer’ke

Tekst: Lies Paelinck – Foto’s: Kenneth Decruw