Ssst… hier rijpt de Ierse Blauwsteen


Kilkenny Limestone kleurt Europese hoofdstad blauw. Verscholen onder een groen gewaad van glooiende laagvlaktes, verhult Ierland, land van vreemde legenden en Keltische tradities, een parel van formaat. Het is hier dat de Ierse Blauwsteen met haar karakteristieke witte fossielen sedert miljoenen jaren rijpt. Een bezoek aan de drie steengroeves van het Ierse graafschap Kilkenny leert ons dat deze Ierse Schone nog lang niet is uitverteld.

Naast Gaelic Football en Hurlingteam ‘The Cats’ is Ierland’s oude hoofdstad Kilkenny gekend voor één van de grootste natuurlijke rijkdommen die Ierland onder haar aardkost draagt. De mooiste Ierse Blauwsteen wordt hier, in The Marble City, ontgonnen. Kilkenny Limestone Quarries Ltd. beheert – onder de vleugels van de Brachot-Hermant Group – het ontginnings- en productieproces in de groeves Holdensrath, Kellymount en Old Leighlin. De brute mankracht van de 115 werknemers bedienen er dagelijks gesofisticeerde ontginnings-, zaag- en bewerkingsmachines en staan in voor de extractie van 250.000 ton

Ierse Blauwsteen per jaar. Elk van de drie groeves heeft een eigen fabriek waar de blokken worden verzaagd tot platen. Deze worden nadien door de natuursteenverwerker versneden en bewerkt tot een eindproduct dat haar weg vindt naar de meest diverse buiten- en interieurtoepassingen. Van vloer-, wand- en terrastegels, tot keukenbladen, douchebakken, muurkappen, gevelbekleding, trappen, dorpels, boordstenen of ander bestratingsmateriaal: de mogelijkheden die dit tijdloze Blauwe topproduct van Ierse bodem biedt, zijn eindeloos.

Referenties doorheen de tijd

Wil u weten hoe Ierse Blauwsteen is ontstaan, dan moeten we 340 miljoen jaar terug in de tijd. Het huidige Noordoost-Europa was toen bedekt met ondiepe, tropische zeeën en bijhorende koraalriffen. In dit ‘Tijdperk van de zeelelies’ kristalliseerden calciumcarbonaat en zeediertjes langzaam tot het sedimentaire gesteente zoals we het vandaag kennen. Typisch voor Ierse Blauwsteen zijn haar karakteristieke fossielen van zeelelies, brachiopoden, gastropoden en koraallagen.

De eerste Ierse Blauwsteen die door een mensenhand werd bewerkt, vinden we terug tijdens het Neolithische tijdperk waar hij werd gebruikt voor de constructie van monumenten. Later zien we het verschijnen onder de vorm van verfijnde beelden en Keltische kruisen, en als bouwmateriaal van onverwoestbare kloosters, abdijen en kastelen.

Het verhaal van de Ierse Blauwe Hardsteen begint zo’n 340 miljoen jaar geleden tijdens een periode die het “Tijdperk van de zeelelies” wordt genoemd.

Vandaag is Ierse Blauwe Hardsteen een veel gevraagd materiaal door architecten, en wordt dit product dankzij haar oerdegelijke en veelzijdige karakter toegepast in de meest uiteenlopende architecturale en stedelijke projecten. Zo vinden we Ierse Blauwsteen onder meer terug als gevelbekleding aan de Waterford Stadsbibliotheek, of de University of Limerick Medical School in Ierland. Maar ook de toparchitecten Foster + Partners kozen resoluut voor Kilkenny Limestone voor het plaveien van één van haar paradepaardjes, het MoreLondon Project in het Verenigd Koninkrijk. De jachthaven van Monaco vond eveneens de weg naar het Ierse graafschap, en ook op eigen bodem, meer bepaald in de Brusselse binnenstad, speelt deze Blauwe Schone op dit eigenste moment de hoofdrol in een ambitieus vernieuwingsproject van enkele van Brussels belangrijkste centrumlanen.


Drie variëteiten Iers Blauw

 • Classic Blue

De Kilkenny Limestone / Ierse Blauwe Hardsteen ‘Classic Blue’ komt uit een heldere, lichte bedding van de Kilkenny steengroeves. Hij is helder blauwgrijs van kleur, waarbij de oeroude zeeleliefossielen voor kleine tonale variaties in de steen zorgen. Deze variëteit is geschikt voor verschillende afwerkingen, maar heeft een prachtige blauwe tint in de droog-geschuurde afwerking.

 • Dark Selection

Deze categorie Kilkenny Limestone / Ierse Blauwe Hardsteen heeft een meer donkere kleurschakering dan Classic Blue. In verzoete afwerking vertoont deze variëteit een indrukwekkender contrast tussen de donkere achtergrond en de zee- en plantenfossielen, die daardoor sterker naar voor komen.

 • Oyster & Coral Fossil

Op zoek naar authenticiteit in de breedste zin van het woord? Dan haal je met deze ‘Fossil Stone’ niet enkel een blikvanger van formaat, maar daarenboven eeuwenoude zichtbare geschiedenis in huis. Deze fossielvariëteit van Kilkenny Limestone / Ierse Blauwe Hardsteen wordt met de uiterste zorg ontgonnen uit speciale fossiele beddingen en vertoont grote, duidelijk zichtbare overblijfselen van wat ooit oesters, schelpjes en koralen waren. Fossil Stone is hierdoor een unieke Ierse Blauwe Hardsteen die je – met uitzondering van een project in Duinbergen – nooit eerder op Belgische bodem aanschouwde.

Met ‘Fossil Stone’ haal je eeuwenoude zichtbare geschiedenis in huis.

De tegels in de afwerking Sensato voelen zich binnenshuis op hun best, maar Fossil Stone kan ook in andere afwerkingen worden aangeboden voor binnen- én buitentoepassingen.


Project Centrumlanen: Iers Blauw op Belgische bodem

Met het oog op een meer natuurlijke, dynamische en aangenamere sfeer in de centrumlanen, besloot het Brusselse stadsbestuur te investeren in een grootschalig verfraaiingsproject dat loopt via de Beurs tot aan het Fontainaplein, de Anspachlaan en een achttal omliggende straten. Een heuse voetgangerszone met bomen, plantenperken, kiosken en grote waterpartijen zal op het einde van de werken het nieuwe decor vormen van het Brusselse stadscentrum.

kilkenny

Project Brusselse Centrumlanen

Brussel ging niet over één nacht ijs in het kiezen van haar leveranciers. Het project vroeg immers een partner die met zekerheid 12.000 ton afgewerkte producten in Blauwsteen, goed voor 37.000 m², kon leveren in een zeer nauwe tijdspanne. Naast een strikte productie- en leveringsprocedure stond ook een onberispelijke productkwaliteit bovenaan de eisenlijst. Uiteindelijk werd Kilkenny Limestone aangeduid als winnaar van dit majestueuze project. Bijzonder strenge kwaliteitscontroles gingen hieraan vooraf.

Certificaten

“Onze groeves werden tot drie keer toe bezocht door een deskundig team van telkens vijftien personen”, zegt Phillip Maher, General Manager van Kilkenny Limestone. “Die bezoeken kaderden in het uitvoeren van bijzonder strikte audits.”

Kilkenny Limestone slaagde voor de test en kon de beslissingsnemers, zijnde het Brusselse stadsbestuur, toezichthouder Beliris, hoofdaannemer Viabuild en studiebureau Greisch, overtuigen van haar vakkundige productieproces en onberispelijke productkwaliteit.

“Al onze producten worden vervaardigd met ATG-gecertificeerde materialen. Onze steengroeves onderwerpen wij geregeld aan een geologische controle en op eigen initiatief voert Kilkenny Limestone ook nog eens labotesten uit op ontgonnen materialen. Jaarlijks wordt zowel in Ierland als in de depots van Brachot-Hermant in Deinze een audit uitgevoerd vanuit het BCCA, de Belgian Construction Certification Association. Dit naast het jaarlijkse toezicht van Belgische auditors op de implementatie van een kwaliteitssysteem (FPC) waarbij het integrale productieproces van enkele stalen wordt getraceerd. Ons bedrijf is ISO 9001:2015 (kwaliteit) én ISO 14001:2015 (milieu) gecertificeerd, want wij hebben niet enkel aandacht voor een uitmuntende kwaliteit maar ook voor een zo neutraal mogelijk en ecologisch bewust energiemanagement. Voor het project in Brussel wordt het grootste verplaatsingstraject, namelijk dat tussen de haven van Dublin en Zeebrugge, per schip afgelegd. Slechts 220 km transport gebeurt over de weg.”


Traceerbaarheid van begin tot einde

Traceerbaarheid is bij Kilkenny Limestone Quarries Ltd. geen probleem. Elke ruwe blok die uit één van de drie groeves wordt ontgonnen, wordt voorzien van een uniek bloknummer dat wordt gekoppeld aan een dagdatum, de locatie van extractie en de natuursteenlaag waaruit ze werd ontgonnen. In één van de drie primaire zaagfabrieken van Kilkenny Limestone Quarries Ltd. wordt de blok verzaagd in platen dewelke worden genummerd. Wordt de plaat nadien nog bewerkt in één van de twee fabrieken, dan wordt het eindproduct voorzien van een jobnummer gelinkt aan de machine die het materiaal heeft bewerkt en de persoon die deze machine bediende. Dankzij de barcodes en het sterke IT-systeem dat hieraan gekoppeld is, is elk afgeleverd product perfect traceerbaar.


50 tinten blauw

Doordat de Brachot-Hermant Group eigenaar is van de drie Ierse Blauwsteengroeves, beheert de Group – waartoe ook Beltrami Natuursteen sedert 2017 behoort – het hele proces van ontginning over productie tot de eindafwerking. Gecombineerd met de marktgerichte aanpak van Beltrami en de vakkundigheid van Kilkenny Limestone Quarries Ltd., bundelt de Brachot-Hermant Group de beste kwaliteiten van alle betrokken partijen. Het resultaat is dat Ierse Blauwsteen op onze markt wordt aangeboden in een zee aan mogelijkheden, zowel op vlak van formaten, afwerkingen en diktes.

“Standaard is Kilkenny Limestone verkrijgbaar in de Gevlamde afwerking en de vrij recente Stonewashed afwerking, maar Droog Geschuurd blijft de meest traditionele afwerking van blauwsteen. Wat we echt zien terugkomen is de Ruw Gekloven (split) afwerking. Momenteel zitten we wat nieuwe afwerkingsmogelijkheden betreft, halfweg een investeringsplan dat over een periode van vier jaar loopt.

kilkenny

Tegels krijgen een StoneWashed afwerking in een bad van keramische steentjes

Inmiddels beschikken we over grote multifunctionele afwerkingsmachines die verschillende bewerkingen aankunnen. Hierdoor creëren we een grotere consistentie op vlak van afwerking en kwaliteit, en winnen we in tijd en ruimte”, aldus Dirk Van Dam van Brachot-Hermant.


Nieuwe afwerkingen in 2019

 • Flamewashed: beschikbaar in diverse tegelformaten en banden, alsook zwembadboorden. Geschikt voor binnen en buiten.
 • Geklovenafwerking in Beltralinea strips: Beltralinea zijn fijne steenstrips en komen in een vaste breedte van 5 cm maar in variabele lengtes. Ze zijn geschikt voor binnen (vnl. wandbekleding) en buiten (oprit/gevelbekleding).
 • Geschuurd: beschikbaar in buitentegels in formaten 60/40 en 60/60.
 • Mix: Beltralinea strips in diverse afwerkingen en verschillende lengtes. Geschikt voor buitentoepassingen.

Productierecord: 191 ton/week

Speciaal voor het project Centrumlanen in Brussel ontwikkelde de Brachot-Hermant Group tailor made tegelartikelen in vier afwerkingen: Gevlamd, Gebouchardeerd, Diamantgezaagd en Ruw Gekloven. De afmetingen van de tegels variëren van 20×5, 30×5, 30×8 tot 40×8 cm op een dikte van 8 en 12 cm, waarbij er naast tegels ook trottoirbanden, noppen- en blindgeleide tegels worden geleverd. Een strikte communicatie tussen de drie supervisors van de groeves, en de hoofdaannemer Viabuild was (en is nog steeds) onontbeerlijk.

“Om de strakke planning te kunnen aanhouden, werden niet minder dan zeventig bouwvakkers van Viabuild tegelijkertijd ingezet. Drones nemen foto’s van de bouwplaats om de voortgang van de werkzaamheden te controleren. Wekelijks leveren wij materiaal af in Brussel, wat er met de vordering van de werken niet gemakkelijker op wordt wegens plaatsgebrek op de werf. Ook werd af en toe de planning helemaal omgegooid omwille van conceptuele last-minute wijzigingen vanwege de opdrachtgever. Voor de productie was dit niet evident. Met de drie supervisors van de drie groeves zijn we het project in Brussel ter plaatse gaan bekijken waarop we het vervolgens intern aan onze werkmannen hebben laten zien. Zo krijgen ze een idee waar het product dat ze maandenlang vervaardigen, naartoe gaat”, aldus Thomas Waterman,

Productie Manager van Kilkenny Limestone Quarries Ltd.

Ook al kent de werf enkele uitdagingen, Kilkenny Limestone Quarries Ltd. kent het klappen van de zweep. Voor het Brusselse project behaalde het bedrijf in oktober 2018 een absoluut productierecord van 191 ton per week. Tot op heden zitten ze in Ierland nog steeds perfect op schema en werd in oktober 2018 reeds 50% van de totale benodigde hoeveelheid materiaal geleverd. De laatste leveringen zijn voorzien voor eind 2019.


Project Brusselse centrumlanen in cijfers

Data

 • Juli 2017: project werd toegewezen
 • September 2017: start eerste ontginning
 • Oktober 2017: eerste levering in Brussel
 • Oktober 2018: 50% van totale benodigde hoeveelheid werd bereikt
 • Einde betegelingswerken: eind 2019
 • Totale duurtijd project: 3 à 4 jaar

Materiaal

 • Tegels, troittoirbanden, noppen- en ribbeltegels
 • Afmetingen tegels: van 20×5/30×5/30×8/40×8 cm
 • Dikte: 8 en 12 cm
 • 4 speciaal ontwikkelde afwerkingen: Gevlamd; Gebouchardeerd; Diamantgezaagd en Ruw Gekloven
 • Totaal te leveren: 37.000 m² of 12.000 ton
 • Productie record: 191 ton per week
 • Leveringsvolume: 5 volle vrachtwagens/week

Showroom

Dankzij hun state-of-the-art machinepark biedt de Brachot-Hermant Group een waaier aan mogelijkheden aan in afwerkingen en maatwerk in Kilkenny Limestone / Ierse Blauwe Hardsteen. Wilt u de vele gedaantes van Ierse Blauwe Hardsteen met eigen ogen aanschouwen? Dat kan in het depot van Brachot-Hermant in Deinze, of in de ruime showroom met aangelegd tuinpark van Beltrami in Harelbeke.
www.beltrami.be | www.brachot.com | www.kilkennylimestone.com