Het alter ego van Rodrigues Tegels: vanaf 18 maart te zien op Eén


Heeft u zich tijdens de zomer van 2017 ook wel eens in het haar gekrabd wanneer u de toonzaal van Rodrigues Tegels in Lokeren voorbij reed? U bent vast niet de enige. Buren, vrienden, klanten en leveranciers vergaapten zich op de nieuwe naam die de vlaggenmasten, bestelwagens en de naamborden van de familiezaak plots kregen opgespeld: ‘Tegels Devriendt’.

Voor al wie dacht aan een overname zit er naast. De showroom en aanpalende privéwoning van Rodrigues Tegels waren immers de uitvalsbasis voor de opnames van de nieuwe tragikomische fictiereeks ‘Gevoel voor tumor’, een coproductie van Eén en Sylvester productions en vanaf 18 maart 2018 te zien op Eén.

Location hunter zkt. tegelshowroom

Zaakvoerder Matthieu Lagasse vertelt: “Begin 2017 stond plots een man in onze toonzaal die zich voorstelde als location hunter voor VRT. Hij zocht een tegelshowroom waarbij aanpalend ook de privéwoning gelegen was, dit voor de opnames van een nieuwe fictiereeks. Een paar maanden later kwam die man terug, deze keer samen met regisseur Tom Goris. Toen ons werd gevraagd of hier gedurende een 3-tal weken kon gefilmd worden voor een nieuwe Vlaamse tragikomische fictiereeks, waren wij (nvdr. zaakvoerders Catherine Rodrigues, Manuel en Matthieu Lagasse) niet onmiddellijk warm voor het idee. Hoe zou dat immers in zijn werk gaan? In hoeverre zou de werking van ons bedrijf hierdoor worden verstoord? Hadden we hier wel tijd voor? En wat met het privévertrek waar mijn broer Manuel woont?

Rodrigues Tegels

Herkenbaarheid doorslaggevend

Na onderling overleg hebben we toch besloten in dit unieke avontuur te stappen. Je bedrijf gedurende 3 weken openstellen voor ‘nieuwe’ personen zoals acteurs en figuranten, je naam zien prijken in tal van persartikels en in de eindgeneriek, alsook onze toonzaal en materialen tijdens deze 8-delige serie in beeld zien verschijnen,… dat heeft uiteraard wel een waarde. Daarenboven bleek de serie te gaan over een jonge persoon die te maken krijgt met kanker en werd de productie in samenwerking met Kom op tegen kanker gerealiseerd. Dat laatste was een doorslaggevende factor om hieraan mee te werken en om op die manier ook onze steun te betuigen aan deze vreselijke ziekte.”

Catherine Rodrigues pikt in: “Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving met kanker. Ook mijn eigen moeder, Lea De Kimpe, werd een aantal jaren terug getroffen door lymfeklierkanker. Voor haar waren de scenes die hier zouden gedraaid worden een gevoelige realiteit. Kanker brengt immers verdriet en pijn met zich mee, onzekerheid en angst, maar er is evenzeer plaats voor warmte en verbinding. En dat is het opzet van deze reeks: een authentiek verhaal brengen over liefde en leed, over leven en dood, en over een lach in tijden van ‘tumor’. Hieraan meewerken was dus niet enkel een bijzondere ervaring voor haar en voor ons, maar bovendien konden we bijdragen aan een hoger doel.”

“Wat hebben we nu gedaan?”

Rodrigues TegelsOm de werking van Rodrigues Tegels niet te drastisch onderuit te halen, stelde het bedrijf als voorwaarde dat de opnames tijdens het bouwverlof plaats vonden. Slechts één week werd er gefilmd toen Rodrigues nog op volle toeren draaide, de andere twee weken gedurende de periode dat de showroom dicht was. Een unieke ervaring die niet altijd zo evident bleek. Het zal je maar overkomen, drie weken lang een 40-koppig team aan acteurs, figuranten, regisseurs, camera- en geluidsmannen over de vloer van je werk- en privédomein krijgen. Acteurs die koken op je nieuwe fornuis, snuisteren in kasten en koelkast, je woonkamer herinrichten, fotokaders vullen met andere gezichten, de toegang tot je bureel, magazijn of showroom tijdelijk ontzeggen tot de opnames zijn voltooid. En dan hebben we het nog niet eens over burelen die plots worden ingepalmd door visagisten en strijkplanken, magazijnen vol lange tafels van de cateraar, laat staan over de naamswijziging die Rodrigues Tegels onderging. Het vier generaties tellende familiebedrijf moest heel even slikken wanneer ze Tegels Devriendt op hun voorgevel en vlaggenmasten zagen prijken.

Catherine vertelt:
“Rodrigues Tegels is in Lokeren en omgeving reeds vier generaties lang gekend. Wat ooit door mijn grootouders werd opgericht als Bouwmaterialen De Kimpe – Van De Velde, werd door mijn ouders Lea De Kimpe en Manuel Rodrigues overgenomen en verfijnd naar de tegelspeciaalzaak Rodrigues Tegels zoals we die nu kennen. Echter vlak na het opstarten van de bouwwerken van hun showroom, kwam mijn vader plots in 1969 te overlijden. Met de funderingen reeds in de grond verankerd, heeft mijn moeder zich de rug gerecht en de zaak helemaal alleen verder uit de grond gestampt en groot gebracht. Ik ben dus met tegels opgegroeid, en vandaag zijn ook mijn twee zonen Manuel en Matthieu reeds ingestapt in het bedrijf. Dat maakt dat wij erg gehecht zijn aan ons bedrijf en aan onze naam. Toen we die naam plots zagen verdwijnen onder ‘Tegels Devriendt’ liepen er heel even rillingen over mijn rug. Ik dacht “Wat hebben we nu gedaan?”.

Die naamswijziging is ook niet onopgemerkt gebleven bij voorbijgangers, klanten en leveranciers, en dat zorgde soms voor verwarring maar evenzeer voor grappige anekdotes.Catherine Rodrigues

Manuel Lagasse valt in:
“Ik werd plots opgebeld waarbij men zei “Proficiat met de overname! En nu? Gaan jullie rentenieren?” of leveranciers die in paniek belden om ons te herinneren aan hun factuur die nog moest betaald worden (lacht). We hebben heel wat reacties gehad, een filmset aan het werk zien maakt mensen immers nieuwsgierig. Maar aangezien ik ook woon in het privégedeelte naast het bedrijf was het voor mij op sommige momenten toch ook wel even slikken. Mijn moeder en broer Matthieu trokken ’s avonds de deur van het bedrijf achter zich dicht en gingen naar huis, maar wanneer ik thuis kwam, waren ook daar opnames aan de gang. Er waren avonden dat er tot midden in de nacht werd doorgewerkt en dat had ik misschien wel een beetje onderschat. Mijn interieur werd ook aangepast voor de set. Er was vooraf uiteraard een gedetailleerde plaatsbeschrijving gemaakt, maar mijn pas gerenoveerde huis werd toch wel een beetje op zijn kop gezet. Uiteindelijk is alles heel goed verlopen. Deel mogen uitmaken van zo een productie was een unieke en fantastische ervaring waar we bijzonder dankbaar voor zijn.”

Je kent die acteurs van op tv en plots zitten ze in je bureau en liggen ze in je zetel. Dat is toch niet alledaags.Manuel Lagasse

Over Rodrigues Tegels

Rodrigues TegelsRodrigues Tegels specialiseert zich vooral in kwalitatieve keramische tegels van Europese merken, aangevuld met natuursteen voor buiten (terrassen en opritten). Zowel aannemers, bouwpromotoren, architecten als particulieren kunnen er terecht.

Het instappen in de zaak van zonen Manuel en Matthieu bracht uiteraard nieuwe visies en ideeën met zich mee. Zo onderging de hele showroom een facelift, te starten met een optimalisatie van het magazijn, vervolgens de toonzaal op het 1e verdiep, de oprichting van de keramische parketafdeling Like Wood, de aanpak van de kleine toonzaal en finaal de prachtige presentatie van de XXL formaten.

Rodrigues Tegels onderscheidt zich in de markt door een uitgebreide service en een persoonlijke aanpak, en streeft de laatste tendensen na inzake interieur en stijl. Daarom wordt veel aandacht besteed aan het up to date houden van de toonzaal waarbij men de bezoeker een inspirerende beleving tracht mee te geven.

Gevoel voor Tumor: herkenbaar, ontroerend en humoristisch

De achtdelige tragikomedische reeks werd bedacht door Leander Verdievel, Mathias Claeys (Eigen kweek, Dubbel leven)  en Tom Goris (WitseDe Ridder) en draait rond de 25-jarige student geneeskunde Tristan Devriendt (gespeeld door Maarten Nulens, bekend van onder andere Beau Séjour). Zijn leven wordt helemaal overhoop gehaald wanneer hij plots kanker krijgt en zelf patiënt wordt. Ambitieuze dromen worden abrupt onderbroken en maken plaats voor een strijd op leven en dood. Tristan, zijn familie en vrienden komen in een verwarrende clash van emoties terecht met humor en liefde als onverwacht neveneffect. Het scenario van Gevoel voor tumor werd gebaseerd op getuigenissen van echte (ex)-kankerpatiënten, om de reeks zo herkenbaar mogelijk te maken. Onder andere Els Dottermans, Dirk Van Dijck, Marthe Schneider, Liesa Naert en Vic De Wachter vervolledigen de cast.

Olivier Goris, netmanager Eén: “Kanker is voor vele Vlamingen jammer genoeg een realiteit, maar toch blijft het vaak een stigmatiserende, moeilijk bespreekbare ziekte voor zij die ermee geconfronteerd worden. Deze gedurfde en authentieke reeks toont alle aspecten van de impact die kanker heeft op hun leven en hun ambitie, maar ook op hun directe omgeving. Leander, Mathias en Tom hebben een steengoede reeks geschreven die raakt.”

Gevoel voor tumor is vanaf 18 maart 2018 elke zondagavond gedurende 8 afleveringen te zien op Eén.


Foto’s: Rodrigues Tegels