Recko Floors: ambitie in steen gebeiteld


Tegelzetten is een boeiend en veeleisend métier. Vakmanschap en deskundigheid bepalen wie het haalt en wie er faalt. Nicolaï Recko, zaakvoerder van Recko Floors, wil nog verder gaan: deze jonge ondernemer ambieert niets minder dan artistiek meesterschap. Een gesprek met Polycaro verheldert hoe gezonde bescheidenheid en realisme, een grenzeloze ambitie hoegenaamd niet in de weg staan.

The sky is de limit, maar wel down to earth

We ontmoeten Nickolaï Recko in zijn fraaie gezinswoning in Diepenbeek, een woning die meteen zijn passie voor stijl, vormgeving en afwerking bevallig etaleert. Hij vertelt hoe iedere tegelzetter zelf bepaalt waarmee hij/zij zich onderscheidt, want daarvan is Nicolaï zich zeer bewust.

“Dit vak omvat natuurlijk veel meer dan gewoon wat tegeltjes plaatsen. Projecten zijn steeds enorm verschillend, net als opdrachtgevers en medewerkers trouwens. Ik moet bekennen dat we bij Recko Floors een uitgesproken voorkeur hebben voor projecten met veel artistieke en technische uitdaging. Wanneer een opdrachtgever zich aarzelend afvraagt of een bepaalde aanpak überhaupt wel mogelijk is, luidt mijn antwoord steevast: ‘Komaan, we doen dit!’.

Ik ben ook trots te mogen stellen dat we zulke grote uitdagingen telkens tot een goed einde brengen. Onze gretigheid om de lat steeds hoger te tillen en te werken met dure materialen, brengt natuurlijk ook een immense verantwoordelijkheid. Een hoge moeilijkheidsgraad is één zaak, een perfecte, oerdegelijke afwerking is ons tweede handelsmerk. We zijn bij Recko Floors enorm streng voor onszelf en kiezen telkens de juiste leverancier voor ieder afzonderlijk project. Voor mij is er op kwaliteit en afwerkingsgraad geen marge: het is goed of het is niet goed.

Iedereen kiest natuurlijk zijn eigen strategie. Ikzelf heb gekozen om mij vooral te richten op het ‘hogere’ segment, zonder daarmee een waardeoordeel te vellen over andere segmenten. We voelen ons op geen enkele manier beter dan anderen. De spanning en onzekerheid van zo’n ambitieus project werken voor mij persoonlijk enorm motiverend, voor anderen kan die motivatie elders liggen. Het komt erop neer dat ik geprikkeld wordt door de artistieke en technologische dimensie van dit werk, wat een welbepaalde arbeidsintensiviteit en -ethos met zich meebrengt.”

Iedere werf een prestigeproject

P: “Hoe vertaalt die gezonde geldingsdrang zich in de eigenheid van Recko Floors?”

“Voor ons is iedere werf een prestigeproject. Dat zie je op verschillende vlakken.

Er is de voorliefde voor massieve, moeilijk te hanteren materialen. Ik werk zeer graag met natuursteen; een prachtig materiaal, maar fragiel en lastig om te bewerken. We werken bij Recko Floors uiteraard met diverse materialen, maar natuursteen blijft mijn eerste liefde. Daarom ben ik ook erg blij met mijn team: het zijn mensen die deze passie delen.

Zoals gezegd, willen wij garant staan voor een smetteloze afwerking. Wanneer er iets niet in orde is, zijn wij niet het bedrijf dat de schuld wil afschuiven op anderen. Als het bij ons ligt, lossen wij het op, zelfs al betekent dit vanaf nul herbeginnen.

Een volgend punt is het soort partner dat wij willen zijn voor de mensen die instaan voor ontwerp en vormgeving. Architecten krijgen niet zelden te horen: ‘jij hebt makkelijk tekenen, het moet ook nog uitvoerbaar zijn’. Ik zie het als een soort missie om een oplossing te vinden voor de meest creatieve concepten. Wij willen dromen verwezenlijken. Onze realisaties spreken voor zich. Steeds vaker wordt onze succesvolle mix van vakmanschap en creativiteit opgepikt in de regio en daarbuiten. Die erkenning doet deugd; ze bevestigt onze strategische keuze.

Tenslotte zijn betrouwbaarheid en loyaliteit belangrijke waarden. Ik streef ernaar om steeds een constructief partnerschap aan te gaan met leveranciers, opdrachtgevers, andere bedrijven… Zo bouw je een betrouwbaar netwerk op, waarbij iedereen baat heeft bij de kennis en kwaliteit van de andere. ”

P: “Je legt de lat hoog, zeker als jong bedrijf in volle groei. Kom je al handen tekort?”

“Dat valt mee. Gewoon groeien om te groeien, is niet aan mij besteed. Ik investeer liever in diepgaande kwaliteit en expertise. Naast mezelf en mijn vrouw zijn er nog 6 vaste medewerkers. Dat mag voorlopig zo blijven. Ik beschouw ons liever als een trots bedrijf dat meer belang hecht aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Wat we zelf niet kunnen uitvoeren, besteden we uit aan partners die we 100 procent vertrouwen op vlak van degelijkheid en afwerking.”

P: “Je bent nog behoorlijk jong: heb je bepaalde rolmodellen?”

“Natuurlijk zijn er bedrijven/tegelzetters waar ik op termijn naast wil kunnen staan; evenwaardig en met wederzijds respect. Een naam die mij direct te binnen schiet is ‘Vloeren Franssens’: een bedrijf waar ik enorm naar opkijk. Voor mij zijn dit meer artiesten dan steenwerkers. De creatieve en artistieke verfijning van hun werk versterkt telkens weer mijn oprechte bewondering. Als we met Recko Floors een soortgelijk verhaal kunnen neerzetten, ben ik een gelukkig man.”

Een gedurfde en solide koers in woelig vaarwater

P: “Je begeeft je in een grillige sector. Zijn er zaken die je graag anders zou zien?”

“Ik ben geen klager, maar als perfectionist en trots persoon, stoor ik mij aan bepaalde evoluties. Zo begrijp ik dat prijs/kwaliteit een doorslaggevende factor blijft. Toch krijg ik de indruk dat er een soort ‘shopcultuur’ wordt gecreëerd. Alsof het bouwen van een huis amper verschilt van een uitstap naar een winkelcentrum. Eindklanten krijgen vaak al iedere mogelijke korting, waardoor vaklui geen marge meer hebben. Het constant afwegen en opdelen van projecten in zoveel mogelijk verschillende posten is goedkoop op korte termijn, maar het fnuikt de creativiteit en degelijkheid van een bouwproces. Ik mis vooral langetermijnvisie; iets te vaak stuit ik op fouten die rampzalig kunnen uitdraaien, zij het pas na een jaar of tien. Wanneer wij een opdracht aanvaarden, staan wij in voor het totaalplaatje: bij een vloer zorgen wij bijvoorbeeld mee voor de isolatie, vloerverwarming… Alleen zó verenigen wij de juiste kwaliteit met creativiteit. Creativiteit gedijt het best in vrijheid. Gelukkig kan ik zeggen dat deze evolutie minder weegt binnen het hogere segment waarin wij opereren. We krijgen doorgaans voldoende vertrouwen en erkenning voor de esthetische én kwalitatieve meerwaarde van ons werk en daarvoor ben ik dankbaar.

Naast deze prijzenslag, is ook de beperkte bagage waarmee beginnende tegelzetters aan de slag moeten een obstakel. Vak- en avondscholen hinken achterop. De 6 maanden waarin personeel ietwat voordelig kan worden opgeleid, zijn veel te kort. Ik ervaar met veel voldoening hoe mijn mensen mij na een verloop van tijd overklassen op vlak van snelheid en handigheid, maar ze moeten er wel de tijd voor krijgen.

Dit heeft evenwel geen invloed op mijn liefde voor het vak. Toen ik 7 jaar geleden begon, was dit zoals voor iedere starter een stap in het ongewisse. Wanneer ik dan kijk hoe het nu loopt, ben ik blij dat mijn inspanningen en visie hun vruchten afwerpen.”

Sprekende realisaties

Bespeuren we hier een vleugje jeugdige overmoed? Absoluut niet: Talloze prachtige realisaties staven deze uitspraken. Ze tonen het werk van een uitermate gretige jonge tegelzetter met lef. De beweringen van Nicolaï zijn geen grootspraak. Recko Floors flirt niet alleen met de grens van het artistieke; het bedrijf laat die grens vakkundig achter zich. De foto’s bij dit artikel tonen al een tipje van de weelderige sluier vol zinderende, mindblowing creaties.

Wie zich volledig wil onderdompelen in de creatieve wereld van Recko Floors, kan terecht op hun Instagram account (recko_floors) via https://www.instagram.com/recko_floors/. Of hoe beelden ook hier zoveel meer vertellen dan woorden…

Tekst: Sijmen Goossens – Foto’s: Tineke Devos