Polijstschijven en diamantzagen: Ook voor KMO’s


Ze waren erbij op de Stone & Tile beurs in januari in Gent: Galinier Abrasifs, een specialist/fabrikant van polijst- en diamantschijven voor o.a. steenbewerkingsmachines. De missie van David Galinier is duidelijk: kleine en middelgrote natuursteenverwerkers uitleggen hoe ook zij voordeel kunnen doen met de eigen productie, technische know-how en korte lijnen van het familiebedrijf uit Zuid-West Frankrijk.

“Galinier is in België al twintig jaar op de markt”, zegt David Galinier, zaakvoerder sinds 2017. “Maar tot dusver hebben we vooral grotere bedrijven als klant. Met onze aanwezigheid op deze beurs wilden we graag een breder cliënteel bereiken. Er zijn zoveel natuursteenverwerkende bedrijven in België die wij niet kennen en zij ons misschien ook niet. Daar willen we nu wat aan doen.”

Recht van de fabriek

Want een klein- of middelgroot natuursteenverwerkend bedrijf kan evengoed zijn voordeel doen met de expertise en service van Galinier. Ten eerste, zegt David Galinier, omdat je met Galinier direct bij de bron zit. “We werken nergens met doorverkopers en doen altijd direct zaken met de klant.” En dat blijft zo, ondanks het feit dat het afzetgebied van Galinier Zuid-West Frankrijk al ver overstijgt. De firma levert, naast het thuisland en België, ook in Zwitserland, Duitsland, Finland en de Verenigde Staten. “In Frankrijk zijn we de enige fabrikant in onze branche,” aldus Galinier, “en daar lopen de zaken eigenlijk door mond-tot-mond reclame; men kent ons. In het buitenland hebben we natuurlijk wel wat concurrentie. Maar we kunnen ons ook daar onderscheiden via de eigen productie en de rechtstreekse band met de klant. We proberen een goede service aan te bieden, en onze prijzen zijn erg competitief.”

Maatwerk

Het uitschakelen van tussenpersonen maakt het mogelijk om zich snel aan te passen aan de vraag van de klant. “De ene machine is de andere niet”, zegt David Galinier. “Ze zijn allemaal anders en wij kennen ze allemaal. Dus als een klant een schijf bestelt, vragen we altijd het merk en het type machine waarvoor die moet dienen. Dan kunnen we een schijf leveren die perfect is aangepast voor die specifieke machine. Een beetje dunner of dikker: dat is geen enkel probleem. Dat soort dingen doen we de hele tijd. We houden nooit op met experimenteren, met aanpassen, met fijnstellen.

Een beetje dunnere of dikkere schijf op vraag van de klant: dat doen we de hele tijd.David Galinier

Je moet in de markt van vandaag werkelijk zeer kort op de bal spelen, en dan is het natuurlijk een enorm voordeel dat we niet afhankelijk zijn van een fabriek aan de andere kant van de wereld. We zijn vlakbij en hebben een grote stock. Onze vertegenwoordigers in heel Frankrijk, België en een deel van Zwitserland beschikken overigens over een voertuig waarmee ze schijven tot 2,20 m kunnen vervoeren. Dat is een bijkomende service die we bieden.”

Op zoek naar perfectie

“Het bedrijf is begonnen als specialist in polijsten, en van daaruit hebben we ons verder ontwikkeld in diamantdraadzagen en -schijven. Vandaag hebben we een twintigtal personen in dienst, waarvan twaalf in de productie.” Einde 2017 heeft de firma nog een ultramoderne machine geïncorporeerd in het machinepark voor de productie van diamantsegmenten met de ARIX-technologie. Met ARIX diamant-technologie is het perfect mogelijk om de diamantkorrels perfect egaal te verdelen over het oppervlak van een schijf. In de traditionele technologie worden ze willekeurig verspreid, maar dat betekent dat sommige gedeelten minder stevig zijn. Met ARIX wordt de workload beter verdeeld, zodat de schijf langer mee gaat.

Je moet de toekomst tijdig in de ogen kijken, in plaats van haar gewoon te ondergaan.David Galinier

Ook zullen Arix-diamantschijven sneller en accurater zagen. “Voorlopig passen we deze techniek nog maar toe op de wat grotere schijven (vanaf 30cm) en enkel voor granietverwerking”, aldus David Galinier. “Maar meer en meer zullen er ook toepassingen komen voor het bewerken van kalksteen.”
“Arix-technologie is een hele investering”, zo besluit David Galinier, “maar een bedrijf heeft alleen toekomst als het de nieuwste technieken perfect beheerst. En Arix is echt wel de technologie van morgen.

Die moeten we dus absoluut in huis hebben om de kwaliteit te blijven garanderen en te beantwoorden aan de vraag van steeds meer veeleisende klanten. Dat is simpelweg een kwestie van de toekomst tijdig in de ogen te kijken, in plaats van haar gewoon te ondergaan.”


Het gamma van Galinier Abrasifs

Het ruime gamma van Galinier Abrasifs omvat drie grote productgroepen:

  • Kabelzagen uit diamant (zowel voor gebruik in groeven als voor stationaire machines)
  • Diamantschijven, van 3 centimeter tot 3 meter
  • Polijstschijven

Daarnaast heeft de firma een partnerschap met het Italiaanse Marmo-elletronica voor sommige frezen, verouderingsborstels of andere accessoires.