Op bezoek bij Atelier Ciré: specialist in micro topping en tegelwerk


Atelier Ciré is een Antwerps ambachtsbedrijf dat wordt voortgestuwd door twee gepassioneerde ondernemers: Niko De Pooter en Christophe Van Deuren. Het geoliede duo specialiseert zich in origineel tegelwerk en moderne microtopping waarmee ze elke woning onderdompelen in een uniek bad vakmanschap voor een eigentijds interieur. Wij waren nieuwsgierig naar wat de heren dagelijks drijft en hoe ze hun kennis en kunde in de wereld zetten.

Atelier Ciré, een leuk klinkende naam… Hoe zijn jullie ontstaan?

Niko De Pooter: “Ciré komt van betonciré, wat de algemene naam is van het product waarmee wij microtopping aanbrengen. Microtopping beslaat momenteel 80% van onze bezigheden dus de verwijzing ernaar in onze bedrijfsnaam is niet onlogisch. En ‘Atelier’ maakt dat het iets ambachtelijker klinkt. Zowel Christophe als ikzelf houden van met de hand gemaakte dingen, van het ‘ambacht’.”

Een jaar geleden startten we samen onze zaak op. We hadden elkaar tijdens vorige projecten ontmoet en werkten reeds 3 jaar intensief samen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Christophe was al zijn hele leven bezetter en heeft ongeveer 8 jaar geleden de omslag gemaakt naar de decoratieve stuctechnieken. Daarenboven is hij heel sterk in het technische aspect. Hij is reeds een slordige twintig jaar zelfstandig, daar waar ik me pas vijf jaar geleden waagde aan een hoofdberoep op zelfstandige basis. Voorheen was ik actief in een totaal andere branche, de drankensector meer bepaald. Uit pure interesse startte ik enkele jaren geleden de opleiding ‘Aannemer vloer- en tegelwerken’ bij Syntra Turnhout. Ik vond dat een fijne hobby, een leuke ontspanning voor enkele avonden in de week. Het toeval wou dat ik, bijna gelijktijdig met het afronden van de opleiding, mijn ontslag kreeg. Het leek wel ‘meant te be’. Zonder dat ontslag had ik het waarschijnlijk nooit aangedurfd om de stap te zetten van loondienst naar zelfstandige, in een totaal andere sector nog wel. Maar ik kan je voor de volle 100% zeggen dat ik er nog geen minuut spijt van heb gehad.”

Waarin specialiseert Atelier Ciré zich?

Niko: “Atelier Ciré is een ambachtsbedrijf dat hoofdzakelijk gespecialiseerd is in moderne microtopping, decoratieve stuctechnieken en allerhande tegelwerk. Van keramische tegel tot cementtegel, natuursteen of mozaïek, wij plaatsen alle formaten en soorten met het nodige vakmanschap. Ook buitenwerk zoals het plaatsen van terrassen kan, hoewel mijn voorkeur uitgaat naar originele vloer- en wandbekledingen binnenshuis. Ik hou wel van ‘speciallekes’, zeg maar. Handgemaakte zelligetegeltjes bijvoorbeeld, of glasmozaïek, parelmoertegeltjes, enz.”

En hoe zit het met de ‘hot topic’ uit de tegelwereld: XXL-formaten?

Niko: “Grootformaattegels plaatsen is niet onze specialiteit noch onze focus. Maar als klanten het vragen, doe ik het wel. Het is slim om in dergelijke gevallen je goed te laten informeren en bijstaan. Ik bel bijvoorbeeld naar de vertegenwoordiger van Ardex om meer informatie te vragen over de juiste lijm zoals de S28 voor grote formaten. Of ik werk samen met een andere vloerder uit de regio die me bijstaat bij grotere projecten. Ook heb ik naast mijn opleiding en kennis die ik opdeed in het vak zelf, extra opleidingen gevolgd zoals bijvoorbeeld bij Technicel, Azuleo, e.d.

Maar goed, zoals gezegd is het plaatsen van grootformaattegels niet onze focus want het leeuwendeel van onze business bestaat vandaag uit het plaatsen van microtopping. Je zou kunnen stellen dat we daarmee zelf onze grootformaattegels maken. Met microtopping kunnen wij immers tot 40m² gaan. Dat is natuurlijk iets anders dan de tegels zelf, maar je haalt er wel prachtige resultaten mee.”

Elk project praten we na. Waar zaten de moeilijkheden? Hoe hebben we dat opgelost? Hoe kan dat volgende keer nog beter? Zo evolueer je steeds mee met de markt

Wat is microtopping eigenlijk?

Niko: “Microtopping wordt volledig handmatig en naadloos aangebracht op vloeren, wanden en zelfs meubels. Het heeft het uitzicht van gepolierde beton en is dankzij een eindeloze variatie aan pigmenten verkrijgbaar in alle denkbare kleurvariëteiten. Het geeft een interieur een zeer unieke en eigentijdse look en dankzij de beperkte opbouwhoogte is microtopping uiterst geschikt voor renovaties. Indien de bestaande tegels nog goed zijn en niet opgebroken moeten worden, brengen wij een juiste primer aan en bereiden de ondergrond voor door bijvoorbeeld het plaatsen van een wapeningsnet over de tegels. De microtopping wordt dan over deze tegels aangebracht en in amper vier tot vijf dagen heeft de klant een totale makeover van zijn ruimte. Dankzij het gebruik van een polymeer als aanmaakvloeistof is het product waterdicht en perfect te gebruiken in natte ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer. Ook herstelwerk is gemakkelijk uit te voeren in microtopping.”

Je lijkt helemaal gebeten door het product. Hoe verhoudt het zich qua prijs t.o.v. andere materialen?

Niko: “De materiaalprijs is niet goedkoop, anderzijds is het uitbreken van tegels en het opnieuw bezetten ervan dat ook niet. Hoewel het zich schikt voor ieder klantensegment, moeten we zeggen dat ons klantenprofiel zich eerder in het hogere segment situeert. Onze klanten vinden meestal de weg naar ons via mond aan mond reclame, we besteedden nog nooit geld aan het maken van publiciteit voor Atelier Ciré. We werken met een aantal grote aannemers, en met architecten en interieurarchitecten. Hierdoor zijn onze opdrachten verspreid over België en Nederland.

Zowel Christophe als ikzelf volgden opleiding bij onze fabrikant van microtopping, Ideal Work. Dat is trouwens verplicht indien je met hun producten wil werken. Vervolgens is het gewoon ‘doen’. Al doende leert men en een goede raad is om niet beschaamd te zijn om aan iemand anders advies te vragen. Wij sturen onze plaatsingsmethodes voortdurend lichtjes bij. Alles evolueert. Elk project praten we na, wat waren de moeilijkheden, hoe hebben we dat opgelost, hoe kan dat volgende keer nog beter of efficiënter, enz. De dag dat je tevreden bent van je werk, ga je achteruit. We leggen de lat hoog voor onszelf. Zo krijg je het allerbeste resultaat.”

Hoe wordt microtopping geplaatst?

Niko: “Je start met eenzelfde basis als wanneer je tegels zou plaatsen: zijnde een chape of een cementbezetting. Een waterdichting wordt geplaatst, we egaliseren deze uit, naden worden uitgeplamuurd. De microtopping wordt in verschillende lagen en in verschillende korreldiktes opgebouwd en geschuurd. De lagen en korrels worden steeds fijner en tot slot wordt alles afgewerkt met drie lagen watergedragen vernis. We starten steeds met een witte basis waaraan wij zelf een kleurpigment hebben toegevoegd. De mogelijkheden zijn eindeloos en het resultaat is telkens weer uniek.”

Laat ons even terugkeren naar jouw kennis als tegelzetter. Van welke opdrachten word jij blij?

Niko: “Ik vind het steeds een zaligmakend gevoel om bij aanvang van een project binnen te stappen in een kaal gebouw, en om datzelfde gebouw na afloop van de werken buiten te stappen waarbij je iets moois hebt verwezenlijkt. Ik werk graag met verfijnde materialen die iets creativiteit en uniciteit uitstralen. Klanten die op zoek zijn naar iets speciaal stuur ik graag richting Dominique Desimpel in Knokke. Hij heeft een prachtig gamma: niet goedkoop, maar wel speciaal. Ook De Tegel BV in Breda heeft mooie materialen.

Laatst realiseerde ik een mooi project in een zwarte badkamer. De muren werden bekleed met glasmozaïeken parelmoertegeltjes van 4×8 cm op netjes. Voor de vloer koos de klant een kiezelmozaïek in natuursteen op netjes van 30×30 cm. Alle tegeltjes werden uitgekozen bij Dominique Desimpel en alles werd gelijmd met Ardex lijm. De wanden werden eerst uitbekleed met Wediplaten om alles mooi recht te krijgen.”

Wat was er bijzonder aan dit project?

Niko: “De architect wenste de muren te bekleden tot 1m20 hoogte en wou dat zich bovenaan volle tegels bevonden. Daarom hebben we de Ardex X77 gebruikt om er ons van te vergewissen dat de tegeltjes niet naar beneden zouden zakken. We dienden immers van bovenaan te starten en zo naar onder toe te werken, wat niet erg gebruikelijk is. Dankzij deze lijm lukte dat perfect.

We werken veel met Ardex, ook voor sneldrogende chapes of het lokaal bijwerken van muren, enz. Ik vind de technische ondersteuning heel goed en ben heel tevreden van hun producten. Qua prijs is Ardex misschien iets duurder maar de kwaliteit primeert bij ons. Andere producten geven toch soms een minder resultaat zoals droge resten onderaan je emmer wanneer je opmixt bijvoorbeeld.”

Is er nog een project dat je graag toelicht?

Niko: “In een ander project plaatsten we een keukenwand met groene zelligetegels. Voor de plaatsing van de tegeltjes aan de zijkanten van het raam dienden alle tegeltjes in verstek te worden gezaagd. Dat was een tijdrovend huzarenstukje!

Verstek zagen doe ik steeds manueel met een flex slijpmolen. Het slijpschijftype maakt me niet zoveel uit. Ik koop bijna al mijn materiaal bij VDW Tools & Technics in Lier, daar vind je echt alles voor de tegelzetter. Met mijn slijpmolen werk ik even snel dan met een waterzaag. Dat vind ik te omslachtig. Een slijpmolen creëert misschien wel meer stof maar meestal zijn wij in een ruwbouw aan het werk of gaan we buiten slijpen waardoor de stofhinder tot een minimum wordt herleid.

Misschien nog deze tip voor wie in verstek wil zagen: als je tegel 10 mm dik is, probeer ik steeds 1 mm onder de rand te blijven en mijn verstek iets groter te maken dan 45 graden, en dat op twee kanten. Als je te kort gaat op de hoek, kunnen er stukjes afspringen. Door die millimeter heb je iets meer stevigheid. Wanneer je nadien invoegt, is dat proper, recht en mooi afgewerkt.”

Tegelzetten is echt een late roeping geworden. Wat maakt dat jij dit zo een boeiend vak vindt?

Niko: “Het is elke dag iets anders. Elk project schenkt je een nieuwe uitdaging. Het is een foute perceptie dat tegelzetters elke dag op hun knieën zitten. Je werkt met grote en met kleine tegels, met zelliges, met visgraatmotieven, enz. Dan heb je uiteraard het contact met de klant, het gaan verdedigen van je offerte, de variatie in de opdrachten, het eindresultaat, en het aspect dat je fier kan zijn op het resultaat van je werk. Ik denk dat wij beiden enorm veel passie in ons werk leggen, en dat we dat uitstralen. Daardoor weet de  klant dat hij waar voor z’n geld krijgt, en dat ze in goede handen zijn.”

Vind je het moeilijk om prijzen te verdedigen bij de klant?

Niko: “Ik heb nooit meegedaan met een prijzenslag, zelfs niet toen ik pas opstartte. Wanneer men mij vroeg naar mijn vierkante-meterprijs, dan haakte ik meestal al af. Er zijn genoeg cowboys te vinden in de markt die enkel volumes willen draaien tegen om het even welke prijs. Het is een jammerlijke zaak maar het is zo. Bij ons is elke situatie anders, dus het is belangrijk om een goede inschatting te maken van de te verwachten tijdsinvestering, van de benodigde materialen, enz. Offertes toelichten bij de klanten over de materialen waarmee je wil werken, dat hoort bij de job en dat maakt het voor mij net leuk en uitdagend. De goeie klanten volgen ons advies, daar wordt zelden over gediscussieerd.”

Zien jullie Atelier Ciré uitbreiden in de toekomst?

Niko: “Atelier Ciré hoeft zeker niet groter te worden. We hebben het even geprobeerd om met personeel te werken. Hierdoor kregen we het idee dat we achteruit gingen i.p.v. vooruit. We hebben lange tijd gezocht naar iemand met ervaring, maar die zijn schaars en duur. Financieel was dat direct een grote stap. Maar iemand die niks kan en waar je alles vier keer moet uitleggen,… dat was het dan ook weer niet. Dus vandaag werken we met onderaannemers.

We houden het liever klein, zo hebben we het zelf in de hand. Ons kwaliteitslabel aanhouden, dat is voor ons prioritair.”

Ter afsluiting: welke gouden raad geef je een startende tegelzetter graag mee?

Niko: “Wees niet beschaamd om informatie of hulp te vragen.”


Benieuwd naar Atelier Ciré? Je vindt het duo in Halle-Zoersel of op www.atelierciré.be.

Tekst: Lies Paelinck – Foto’s: Lucid © en Atelier Ciré