Nestor & Rotsen: Belgisch designlabel, met trots gedragen


Het is in een oude witgekalkte dorpswoning te midden van het schilderachtige Deurle dat de gebroeders Devi en Denneb Vervaeke een bijzonder uniek geesteskind in de wereld zetten. Geschapen volgens een ambachtelijk maakproces, ontwikkelt het Belgisch designlabel Nestor & Rotsen in samenwerking met Atelier Nest hoogst eigenzinnig meubilair en smaakmakende interieurobjecten die zich niet in één vakje laten stoppen. Zijn het de unieke kleurpatines en artisanale materialen die Nestor & Rotsen in haar labo vervaardigt, of is het de duurzame uitvoering van Atelier Nest die dit verfijnde designlabel in sneltempo op de radar plaatste?

De geboorte van een Belgisch designlabel

Nestor & Rotsen zag in 2015 het levenslicht. Het ontwerpatelier ontstond uit de creatieve hersenspinsels van bezieler Devi Vervaeke. Samen met zijn broer Denneb, zaakvoerder van Atelier Nest, zet hij hoogst kunstzinnige interieurobjecten in de wereld. Van lichtkoepels in ambachtelijk vervaardigde keramiek, tot tafels, ligbaden, wandkasten en zelfs complete artistieke wandbekledingen in bijzonder doorleefde kleurschakeringen.

Ik laat me nooit inspireren trendvoorspellingen, want dan krijg je een flauw afkooksel van de eenheidsworst die je overal om je heen zietDevi Vervaeke

Polycaro schoof aan tafel bij designer Devi Vervaeke: “Nestor & Rotsen is vijf jaar geleden ontstaan uit Atelier Nest. Het zijn twee aparte bedrijfjes die heel nauw samenwerken. Nestor & Rotsen kan je aanschouwen als een labo waar we ontwikkelingen doen naar allerlei ambachtelijke technieken zoals tadelakten en patines, verouderingstechnieken en oxidanten, … die we dan toepassen op o.a. meubilair. We hadden een aantal jaren geleden een hele reeks mooie patines ontwikkeld, en ik zocht naar materiaal die hierbij aansloot en die ook dezelfde ambachtelijke uitstraling had. Ik kwam uit bij keramiek en kreeg instant een vlaag van inspiratie over me heen wat ik hier allemaal mee zou kunnen ontwerpen. Het was het begin van een bijzonder unieke collectie artistiek design en tal van uitzonderlijke creaties in o.a. keramiek. Het ambachtelijk designlabel Nestor & Rotsen was geboren.”

Polycaro: Heb je je eigen keramiekstudio of laat je je ontwerpen vervaardigen?

“Een goede vriend van me is keramist, 3e generatie. Hij maakte standaard keramiektegeltjes van bijvoorbeeld 13 op 13 cm. Ik wou echter grote lichtobjecten vervaardigen in keramiek. Samen polsten we naar de haalbaarheid van mijn ontwerpen. Een jaar lang hebben we tijd genomen voor de praktische uitwerking van de creaties die zich in mijn hoofd afspeelden. Waar ik initieel het idee had om lampen in keramiek te vervaardigen, bleek dit snel uit te groeien tot een complete collectie met tafels, wandkasten, verlichting, tegels,… noem maar op.

nestor en rotsen

Ik heb een jaar heel intens in het keramiekatelier gewerkt om mijn ideeën vorm te geven. Het is zeer belangrijk voor me om voeling te hebben met de materialen waarmee ik werk. Sta ik vandaag voortdurend zelf in het atelier? Neen, maar wel zoveel mogelijk. Ik bedenk en creëer immers veel te graag.

We hebben de voorbije jaren veel tijd, denkwerk en financiële middelen geïnvesteerd om onze ontwerpen tot stand te laten komen. Zo kunnen we nu al vlakken maken van één op één meter, puur met de hand gemaakt. Dat zijn zeer exclusieve stukken en procedés. Het feit dat al onze materialen op een ambachtelijk wijze in België worden gemaakt, is toch vrij uniek in de Benelux.”

Polycaro: Atelier Nest en Nestor & Rotsen werken nauw samen, zeg je. Verduidelijk je even?

“Eigenlijk is het een continue wisselwerking tussen mijn broer Denneb en ikzelf. Nestor & Rotsen kan je enerzijds beschouwen als de studio waar ik artistiek meubilair en functionele designobjecten ontwerp, en anderzijds is het een labo waar ik experimenteer met het ontwikkelen van unieke kleurpatines. Mijn broer Denneb focust vanuit Atelier Nest hoofdzakelijk op het testen van de door Nestor & Rotsen ontwikkelde patines op vlak van duurzaamheid en de ontwikkeling en uitvoering van onze producten. Onze uiteindelijke collectie is dus het resultaat van een zeer nauwe samenwerking tussen beide bedrijven, en draagt het Belgisch ambachtelijke designlabel Nestor en Rotsen.”

Polycaro: Vanwaar deze naam?

“Voor ons ontwerpbureau zocht ik een naam die gekoppeld was aan ‘Atelier Nest’. Van Nest, maakte ik Nestor, als naam voor één van de twee broers achter het bureau. Het woord ‘Rotsen’ staat voor het materiaal van waaruit onze ideeën ontspruiten, nl. steen. Maar als je Rotsen omdraait, dan kom je uit op… Nestor. Alles viel toen op zijn plaats. Een ongelooflijk moment! Je voelt in je hele wezen dat het klopt. Ik krijg opnieuw kippenvel wanneer ik het vertel…”

Polycaro: Jullie stijl is zo atypisch en ongrijpbaar dat ik er moeilijk de juiste woorden voor vind…

“Ik vind woorden te beperkend om onze stijl te omschrijven. Maar laat me het misschien samenvatten als ‘imperfecte perfectie’. Want ook al werken we met perfect geometrische en spiegelende figuren zoals de vormgeving van onze tafels bijvoorbeeld, toch bekleden we het oppervlak met imperfecte, handgemaakte keramische tegels. Nestor & Rotsen werkt met oude, ambachtelijke materialen die we toepassen op een hedendaagse manier in ontwerpen die een eigentijds, misschien zelfs eigenzinnig karakter uitstralen.”

nestor en rotsen

Nestor & Rotsen wil gezien en begrepen worden. Zonder woorden. Zonder franjes. Pure kunst dus in een functioneel jasje. Maar wat Nestor & Rotsen ook typeert, is kleur. Deze kleuren moeten in harmonie zijn met elkaar, maar ook met de vormgeving van het object.

“Persoonlijk hou ik heel veel van pastels en Mediterrane kleurtinten”, zegt Devi, “maar ik werk ook met bronsglazuren en metaalkleuren waardoor onze materialen en bepaalde historiek ademen. We zijn trendsetter geweest wat kleurgebruik betreft. De voorbije jaren waren de interieurs immers heel klinisch wit. Ik ben waarschijnlijk op het juiste moment met mijn kleurconcept de markt ingestapt want vandaag is het levendige en doorleefde karakter van kleur weer helemaal aanvaard. Nochtans laat ik me nooit leiden door wat trendwatchers voorspellen. Meer nog, ik wil het niet weten! Wat ik creëer, komt uit een innerlijk gevoel dat zich op dat moment een weg zoekt naar buiten. Ik laat me nooit inspireren of beïnvloeden door verwachtingspatronen van buitenaf. Want dan krijg je een flauw afkooksel van de eenheidsworst die je overal om je heen ziet. Ga maar eens naar Milaan, daar zie je instant wie zijn eigen unieke creaties ten toon stelt, en wie meegaat in de mainstream aan trendvoorspellingen. Nestor & Rotsen heeft een zeer atypische eigenheid. Ik zou het bezieling durven noemen.”

Steeds verrassend in vorm, textuur en kleur

De voorbije jaren stonden in het teken van keramiek, maar omdat ze bij Nestor & Rotsen blijvend verrassen en vernieuwen, experimenteren ze steeds meer met andere materialen en de combinatie ervan: keramiek met hoogst bijzondere terrazzo’s, of met metaalpatines, glas, enz. “Doorheen de diversiteit aan materialen die we matchen, rijgt één belangrijke rode draad het geheel aan elkaar: al onze materialen zijn voorafgegaan door een natuurlijk of machinaal bakproces. Zoniet komt het niet in de collectie. Steen, keramiek, geoxideerd metaal, glas, mineralen, fossielen, kalk,… alles heeft een bakproces doorstaan. Het belangrijkste element dat hieruit voortspruit is de eigenheid als resultaat op een natuurlijk proces waar we nooit zelf 100% grip op kunnen uitoefenen. We geven het laatste woord aan de natuur, dat is een zeer belangrijk gegeven binnen onze ontwerpen.”

nestor en rotsen

Terwijl Devi praat, wordt mijn oog naar het object links van mij gezogen. De aantrekkingskracht van een uiterst uniek ligbad in zacht golvende welvingen en huidstrelende nudetinten is onweerstaanbaar. Devi Vervaeke leest mijn blik en pikt in: “Met het toevoegen van onze ‘handmade bath sculptures’, schrijven we een volledig nieuw verhaal binnen de Nestor & Rotsen collectie. Voor het ontwerp inspireerde ik mij op onze naadloos gemaakte Franklin Tables. Het resultaat is een elegante badkuip in speelse, vrouwelijke vormen die helemaal met  de hand werd gesculpteerd. Voor de afwerking ontwikkelden we een patine op basis van glas- en marmerpoeder, gekleurd door aardepigmenten. De klant kan zelf kiezen uit een palet van subtiele kleurvariaties waarin aardepigmenten steeds de boventoon voeren. We werken uitsluitend met natuurlijke producten, nooit synthetisch. Ik vind dat heel belangrijk. Zelfs de transparante coating is helemaal op natuurlijke basis.”

De gloednieuwe badcollectie van Nestor & Rotsen omvat baden met klassieke afmetingen, maar ook organische badsculpturen waarin twee tot vier personen comfortabel kunnen genieten van de harmonieus vormgegeven esthetiek. Het is een zeer uitgesproken vorm die het evenwicht bekleedt tussen kunst en functionaliteit. “Hoewel het ware kunstobjecten zijn, worden alle producten die Nestor & Rotsen ontwikkelt, gemaakt om intensief te gebruiken. Zo werd het bad zes maand buiten geplaatst en blootgesteld aan alle omstandigheden, alvorens het in de collectie werd opgenomen”, verduidelijkt Devi.

Polycaro: Hoe verklaar je je voorliefde voor zachte, organische en afgeronde vormen?

“Dat vind ik moeilijk te beantwoorden. Hoewel vormgeving uit de natuur me voedt, ga ik nooit op zoek naar inspiratie van buitenaf. Zo beland je immers snel in kopieerwerk en ik wil alles behalve mezelf beperken door mijn ontwerpen in een vakje te stoppen. De vormgeving van mijn ontwerpen ontstaat op een spontane manier, en helemaal vanuit een innerlijk gevoel. Maar dat is niet altijd mogelijk; we hebben immers een standaardcollectie uitgewerkt en de opdrachten die we krijgen zijn vaak maatwerk. Daar komt veel techniciteit aan te pas. Hiervoor hebben we een sterk team uitgewerkt waarbinnen elke medewerker de juiste rol op zich neemt.”

Polycaro: Tot wie richt jullie collectie zich?

“Tot iedereen die zich aangetrokken voelt tot onze collectie, al moet ik zeggen dat we vooral in het oog springen bij het betere tot hoogste segment doordat onze ontwerpen functionele kunstobjecten zijn die werden voorafgegaan door een ambachtelijk maakproces. We hebben doorheen de jaren een zeer eigen stijl ontwikkeld en werken vandaag samen met toparchitecten, maar ook met designgalerijen die onze art deco tafels opnemen in hun portfolio. Particulieren en architecten kunnen bij ons terecht voor gepersonaliseerde creaties, maar we maken niks dat niet in lijn ligt met het unieke karakter van Nestor & Rotsen.”

nestor en rotsen

Een belangrijke evolutie ziet Nestor & Rotsen ook in de totaalprojecten die hen steeds meer worden aangeboden. Hun collectie is immers zo breed dat ze een volledig interieur kunnen bekleden: van tafels, meubilair, wandkasten, baden, verlichting en keukenconcepten, tot zelfs volledige wandbekleding. Hierbij focussen ze zowel op ontwerp, ontwikkeling, eindafwerking en plaatsing. “Klanten die een klik hebben met de artisanale vormgeving van onze designobjecten, geven ons steeds meer carte blanche. Dit jaar realiseerde we drie totaalprojecten: een koffiehuis in Ruddervoorde, een privéproject in Knokke zoute, en als laatste een heel bijzondere frituur in Loppem. Een ware beleving voor de klant qua warmte, sfeer en materialen.”

Polycaro: Jullie verhaal klinkt alsof jullie in een relatief korte tijd een flinke groeispurt hebben gemaakt?

“Ja, dat klopt, en ik ga niet verbloemen dat zoiets met vallen en opstaan verloopt. Als je start moet je je ideeën tot stand kunnen laten komen en dus investeer je in ontwikkeling. Vervolgens wil je je producten verkocht krijgen, en bouw je een marketingsysteem uit. Wanneer je dan begint te verkopen, bevind je je eigenlijk in de beste fase. Op een bepaald moment begint de bal danig te rollen waardoor het sneller gaat dan je zou willen. Er komt in die periode heel veel op je af, wat maakt dat je met vertragingen komt te zitten. Daardoor ga je inzetten op structuur en op samenwerkingen die je kunnen garanderen dat je het gevraagde volume aankan. De voorbije maanden tijdens de Corona-lockdown, zijn we blijven doorwerken. We hebben hierdoor enkele achterstanden weggewerkt waardoor we nu helemaal op schema zitten.”

Groei mag dan min of meer organisch ontstaan, je moet ook doelstellingen stellen en een duidelijke visie hebben waar je naartoe wil werkenDevi Vervaeke

Het siert Devi Vervaeke dat hij de naakte waarheid waaraan ook Nestor & Rotsen werd blootgesteld, niet onder stoelen of banken wegmoffelt. “Het zou niet juist zijn mocht ik enkel vertellen hoe succesvol we zijn, want we hebben pittige momenten gekend. Als jonge onderneming in volle bloei kom je soms tot de confrontatie dat je het niet tijdig kan bolwerken, dat je je woord niet altijd nauwgezet kan nakomen. Ook dat is een leerproces. Ik denk dat elke startende onderneming deze fase door moet. Maar als je lang genoeg gepassioneerd kan bezig zijn met dingen zonder jezelf te verloochenen, dan kan je al die moeilijke waters waar je doorheen moet, overbruggen. Op een gegeven moment krijgt het geheel een identiteit waarvan je ziet en voelt dat het écht is.”

Polycaro: Op welke projecten zijn jullie het meeste fier?

“Ik ben altijd fier op onze projecten, maar waar ik bijzonder trots op ben is dat we een stijl hebben ontwikkeld met een zeer herkenbare identiteit. Blader eens door onze Instagram en je zal zien dat de ontwikkelingen vanaf het begin tot op vandaag ‘kloppen’ met elkaar. Er zit een logische evolutie in waarbij elk ontwerp echt uit ons diepste binnenste komt. Wat me ook fier maakt is dat ik over de vaardigheden mag beschikken om iets nieuws te creëren dat vertrekt vanuit een idee dat in m’n hoofd is ontstaan. Het blijft een bijzonder gevoel om je eigen idee enige tijd later gemanifesteerd te zien in de werkelijkheid. Een tastbare creatie scheppen dat is vertrokken vanuit een niet tastbaar gegeven: ik vind dat bijna magisch.”

nestor en rotsen

Polycaro: Twee creatieve broers die samen een designlabel ontwikkelden: werd creativiteit jullie met de paplepel ingegeven?

“Mijn grootvader was meubelmaker, mijn vader schilder en een groot muziekliefhebber. Qua invloed en inspiratie is mijn vader onrechtstreeks een sturende figuur geweest, maar we hebben alles steeds zelf moeten doen. Ik begon heel vroeg piano te spelen en deed ook theater en dans. Dus ja, we werden wel gestimuleerd in het ‘uiten’ van onszelf, en eigenlijk in alles wat met expressie te maken heeft. Ik was in mijn tienerjaren zeer actief, organiseerde evenementen en muziekwedstrijden,… Na mijn studies muziekonderwijs ben ik in een totaal andere richting terecht gekomen doordat ik met mijn vader mee ging schilderen. Later richtten mijn broer en ik Atelier Nest op waar we experimenteerden met kleur, verf en patines, en vandaag ontwerp ik artistieke functionele interieurobjecten. Creativiteit vormt dus zeker de rode draad door mijn leven.”

Polycaro: Tot slot: hoe ambitieus is Devi Vervaeke?

“Ik ben héél ambitieus. België is een beetje mijn testlabo om na te gaan hoe de markt reageert op datgene wat we maken. We krijgen echter steeds meer prijsaanvragen uit het buitenland (Stockholm, Rusland, Italië, Frankrijk, New York,..). Social media heeft hierop een grote impact uiteraard. Sinds kort is ook mijn echtgenote Barbara mee in de zaak gestapt. Zij is juweelontwerpster en beeldhouwster. We zijn de zoektocht aangevat hoe wij haar ontwerpen kunnen uitvergroten tot een functioneel object, om zo te integreren in onze meubel- en designcollectie.

Maar om finaal op je vraag te antwoorden: ja, ik ga er volledig voor om een succesvol bedrijf op de kaart te zetten en een naam te creëren. Groei mag dan min of meer organisch ontstaan, je moet ook doelstellingen stellen en een duidelijke visie hebben waar je naartoe wil werken. Met Nestor & Rotsen willen we een mooi verhaal nalaten waarbij we iets kunnen betekenen voor ons land, en zelfs grensoverschrijdend denken. Als dat me lukt, ga ik een heel gelukkige mens zijn! (lacht)”

Meer info?

De conceptstore van Nestor & Rotsen vind je in de Dorpsstraat 50-52 in Deurle, Sint-Martens-Latem, temidden van de kunstroute.

Bekijk de volledige collectie op www.nestor-rotsen.eu of volg Nestor & Rotsen op www.instagram.com/nestor_rotsen/.


Tekst: Lies Paelinck – Foto’s: Nestor & Rotsen