Natuursteenbedrijf Bemarmi: Stone is our passion


Bemarmi is een natuursteenbedrijf in het West-Vlaamse Harelbeke. Een groothandel in platen voor de verwerkingsindustrie én producent van de betere natuursteentegel. Met zaakvoerder Stefaan Callewier sprak Polycaro graag over de recente ontwikkelingen in zijn bedrijfstak, de innovaties en toekomstverwachtingen.

Tegel- en platenproductie en verkoop vormen de core business van Bemarmi die, als betrouwbare marktspeler, de vele klanten graag kwaliteit en een perfecte service aanbiedt.

“Wij zorgen voor overzichtelijke informatie voor architecten en eindgebruikers, zodat onze klant/verwerker zich kan concentreren op zijn productie, afwerking en plaatsing, zonder extra onkosten voor sourcing, transport, stockage en expositie”, benadrukt Stefaan Callewier.

Dit artikel verscheen in Polycaro 71

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

De klantengroep voor platen, zijnde steenhouwerijen en marmerbedrijven, situeert zich vnl. in België, terwijl Bemarmi in mindere mate ook exporteert naar Nederland, Luxemburg en Frankrijk. De afnemers voor tegels zijn gedeeltelijk de eerder genoemde bedrijven, aangevuld met tegel- en bouwmateriaalhandels en aannemers van bouw- en tuinwerken. “De afzetmarkt voor deze producten is eveneens hoofdzakelijk België, maar sinds onze vier deelnames aan de Verona-beurs onderhouden we ook internationale contacten en werden al talrijke tegelpartijen naar het buitenland geëxporteerd”, aldus de zaakvoerder.

“Vlaanderen, waar Bemarmi zijn grootste klantenbestand heeft, en Nederland lijken me meer open te staan voor vernieuwende producten dan Wallonië en Frankrijk, waar traditionelere oplossingen beter stand lijken te houden.”

Historiek

Stefaan Callewier stapte in 1989 in het toen nog jonge familiebedrijf Beltrami. In 1993 richtte hij zijn eigen bedrijf op, Natuca, dat onder contract voor Beltrami werkte voor het commercialiseren van de producten, voornamelijk bestaande uit maatwerk. Vanaf 1995 werden ook platen verhandeld vanuit de eigen voorraad. Die platenhandel kende een sterke groei na de verhuis in 1998 naar de huidige locatie in de Politieke Gevangenenstraat 40 in Industriezone Harelbeke Zuid C1070. Op het 20.000 m² grote bedrijfsterrein werd in nieuwe magazijnen en een productieruimte geïnvesteerd. Ook het verzagen van blokken hardsteen en witsteen en het bewerken van plaatoppervlakken nam toen een aanvang. Nadien werd de maatwerkproductie afgebouwd ten voordele van tegelproductie.

In 2008 werden alle handelsactiviteiten ondergebracht in de BVBA Bemarmi (Belgische marmer industrie). Vanaf 2013 verliep de platenhandel via Bemarmi rechtstreeks aan de professionele klanten.

“Uiteenlopende visies binnen de familie leidden in 2015 echter tot een pijnlijke stopzetting van 25 jaar samenwerking; partners werden concurrenten”, vertelt Stefaan. Bemarmi besloot de eigen activiteiten, platenhandel en tegelproductie, verder te zetten met zijn klein maar ervaren team van 10 medewerkers. De miscommunicatie na de splitsing en de sterke concurrentie zorgden voor enkele moeilijke jaren, maar inmiddels heeft Bemarmi zijn reputatie van betrouwbare leverancier van kwaliteitsproducten verder opgebouwd en verstevigd.

Uitgebreid gamma

In de afdeling platen vindt men natuursteenproducten als: witsteen, marmer, kalksteen, blauwe hardsteen, kwartsiet en graniet. Daarnaast vertegenwoordigt Bemarmi reeds 25 jaar Santamargherita, een Italiaans producent van marmer- en quartzproducten, en is op het vlak van keramisch materiaal verdeler van het ‘My Top’-platengamma van Fondovalle.

Het uitgebreide tegelassortiment bestaat uit door Bemarmi vervaardigde producten, met een hoofdaandeel Belgische blauwe hardsteen en een aantal Europese natuurstenen, waaronder o.a.: Muschelkalk, Calcaire de Meuse, Massangis, Gris Marengo, Boisvillon, …. Dit gamma wordt verder vervolledigd met een aantal zorgvuldig geselecteerde importproducten om aan alle behoeften van de klant te beantwoorden.

Stefaan: “Belgische blauwe hardsteen is eigenlijk ons hoofdproduct. In diverse Belgische groeven kopen wij blokken aan die wij tot platen en tegelproducten verwerken. Dit zowel in standaardformaten als in door de klant of architect gekozen afmetingen. Vermits onze kleine productie heel flexibel is, kunnen we opdrachten van 20 m² tot volle containers aan.”

Covid-19

Als gevolg van de in maart van dit jaar genomen maatregelen betreffende het Covid-19-virus, legden tal van de Bemarmi-marmerklantbedrijven tijdelijk het werk stil.

Stefaan: “Aannemers konden niet langer verder werken op de verschillende werven en toonzalen werden gesloten. De impact daarvan was onmiddellijk merkbaar in onze verkoopcijfers van eind maart, april en begin mei. Helaas is dit niet meer goed te maken; een significant deel van ons omzetcijfer zijn we dan ook onherroepelijk kwijt. Dat een aantal materialen niet of met vertraging aangeleverd werden, kon bij de meeste klanten gelukkig op begrip rekenen.

Inmiddels vormen de leveringen vanuit China absoluut geen probleem meer, en dat is sinds juni ook voor Italië het geval. Voor wat Indië betreft wacht ik nog op meer bijzonderheden.

In de eigen tegelproductie was de hinder door het Covid-19-virus beperkt, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen konden we gelukkig verder werken aan de vele tegelorders die we dienden klaar te maken.”

Marktevolutie

“De markt is tijdens de laatste decennia continu aan het veranderen”, stelt Callewier vast. “Zo merk ik een vermindering van het cliënteel omdat bedrijven er de brui aan gaven of samensmolten tot grotere ondernemingen. Ik meen dat deze trend zich zal doorzetten. Gelet op de veranderende bouwtrends denk ik ook dat de lokale markt zal afnemen. Meer en meer ondernemingen zullen andere markten opzoeken om met onze knowhow, waar we best trots op mogen zijn, prestigieuze projecten uit te voeren. Daarnaast is het productgamma de voorbij 10 jaar geëxplodeerd. Ook die evolutie zal zich verder doorzetten, gelet op de toenemende globalisering en de technische mogelijkheden.

Ik vind het hoogst opmerkelijk als blokken Belgisch natuursteen van hieruit naar China worden verscheept om een half jaar later diezelfde steen als afgewerkt product weer in België te importerenStefaan Callewier

Maar het is een feit dat natuursteen al sinds de oudheid hét bouwmateriaal bij uitstek is dat wereldwijd afdoende zijn duurzaamheid bewezen heeft. Onze goed opgeleide volgende generaties zullen dit vast blijven appreciëren. Bijgevolg zal er altijd vraag blijven naar kwaliteitsproducten. Zoals ik reeds zei, vind ik dat wij onze horizonten naar afzetmarkten moeten verruimen en onze kennis blijvend dienen uit te dragen in mooie projecten, zowel lokaal als internationaal.

Hopelijk biedt het milieubewustzijn van onze bevolking mogelijkheden voor de lokale producenten. Ik vind het hoogst opmerkelijk als blokken Belgisch natuursteen van hieruit naar China worden verscheept om een half jaar later diezelfde steen als afgewerkt product weer in België te importeren. Ik begrijp best dat arbeidsintensieve producties voor de grote wereldprojecten ook in de productielanden zelf plaatsvinden, maar voor een terrastegel in blauwe hardsteen kan men toch ook lokaal terecht, niet?”, aldus Stefaan. “Bemarmi produceert alvast in de eigen werkplaats met lokale tewerkstelling en met Europese grondstof een kwalitatief hoogstaand eindproduct voor de plaatselijke consument.”

Kwaliteitsproducten voor vandaag en morgen

Voor Bemarmi als handelaar/producent is het de uitdaging om de gewenste kwaliteitsproducten nu én morgen aan te kunnen bieden. Daarom dient de eindklant er voortdurend op geattendeerd te worden dat hij daarvoor best beroep op Bemarmi doet. Callewier: “Het internet en de lokale voorraad bieden tal van opportuniteiten”, stelt Callewier. “Want wat ben je met een prachtige marmer die je in je hotelkamer in Dubai zag, om maar iets te noemen?”

De productie van keramische tegels en platen op groot formaat, voorzien van een veelheid aan prints en structuren allerlei, is naar het aanvoelen van onze gesprekspartner de grootste evolutie die de sector de laatste jaren meemaakt.  “Deze nieuwe technologieën zullen zich verder ontwikkelen en dus ook nieuwe producten op de markt introduceren.

Een prachtige nieuwigheid bij quartzcomposietproducent Santamargherita is de ‘Voyage’-lijn: met de meest innovatieve en geavanceerde robottechnologie worden ‘natuurlijk’ geveineerde of vol geaderde quartzplaten geproduceerd, in afmetingen van 320 cm x 155 cm en diktes van 2 en 3 cm, en dat in wel zes kleuren.”

www.bemarmi.be


Naaste medewerkers

Stefaan Callewier maakt graag van deze reportage gebruik om enkele van zijn naaste medewerkers even in het zonnetje te zetten. Zo is er vertegenwoordiger Jean-Pierre Sépul die de Bemarmi-producten promoot in Wallonië, Luxemburg en Noord-Frankrijk, Tine Devloo van de commerciële binnendienst, David Deveneyns die instaat voor stockbeheer en logistiek en Hein Bogaert, chef magazijn en productie.


Foto’s: ©Bemarmi