Natuursteen Vos: van in de garage tot bloeiende onderneming


“Mijn vader startte 24 jaar geleden met het kappen van steen in zijn garage. Zonder hem zouden we niet staan waar we vandaag staan met Natuursteen Vos”, gaan Kris Vos en echtgenote Charlotte Vos van start. Het jonge Lommelse duo werkte de eenmanszaak van vader Willy Vos op tot een natuursteenzagerij die vandaag 6 mensen en een 10-tal machines telt. En daarmee lijkt de voortdurende groei van Natuursteen Vos nog lang niet aan haar einde gekomen…

Investeren doet groeien

Natuursteen Vos kent haar prille begin in 1994, toen vader Willy Vos in een kleine garagebox startte met het bewerken van natuursteen. 9 jaar later verhuisde het bedrijfje naar de industriezone ‘Kristalpark’ in Lommel waar het over een klein atelier met toonzaal beschikte. In 2003 verhuisde de familie Vos hun bedrijf voor een tweede maal naar een veel groter pand in diezelfde industriezone. Sindsdien is Natuursteen Vos de naam ‘grote steenhouwerij’ waardig.

Waar ongeveer een maand geleden de jongste telg uit het machinepark, zijnde een Donatoni ECHO met TWIN-wisseltafels, in gebruik werd genomen, dateert de eerste investering in een Canigo zaagmachine van het jaar 2000. En dat herinnert Viek Seynhaeve van VIEK-Machines.com zich nog heel goed: “Ik ken de familie Vos al bijna 20 jaar, van toen Kris nog een kleine jongen was. De goede relatie die we vandaag hebben, is toen gestart met een bijzonder moeilijk te overtuigen vader. Er zijn vele meetings en overtuigingskracht aan vooraf gegaan vooraleer een samenwerking tot stand is gekomen. Maar eens Willy Vos me zijn vertrouwen gaf, is hij mij en onze machines tot op vandaag hondstrouw gebleven.”

natuursteen vos donatoni echo

En dat beaamt Kris onmiddellijk: “De laatste jaren hebben we bijna elk jaar een machine bijgekocht. Door te investeren konden we steeds meer opdrachten aannemen waardoor we voortdurend in een stijgende lijn zijn geëvolueerd. Vandaag telt ons atelier 4 zaagmachines (Canigo, Breton, Steup en Donatoni), 2 CNC-machines (Denver), 1 kantpolijster (Comandulli Edilux) en 1 bovenschuurder (Donatoni), en 2 stofcabines (LunoLuno). Hoewel we bijna geen extra machines meer kunnen plaatsen, hebben we toch nog een extra plintmachine besteld, en dromen we soms  van een waterjet… Door de komst van nieuwe en hardere materialen zoals keramiek zijn we verplicht om ons machinepark met de talrijke innovaties mee te laten evolueren. Ik denk dat een waterjet bijna een basis wordt voor elke steenhouwerij.”

Zwembadboorden in keramiek van 2 cm dik zijn ‘booming business’Charlotte Vos

20 ton Blauw per week

Die innovaties schrikken Natuursteen Vos niet af. Ze zijn er immers voor gekend om dingen te durven waar een ander zich niet aan waagt en om mee te liften op nieuwe trends.

natuursteen vos donatoni echo

“Wat heel hard ‘booming business’ is, zijn de zwembadboorden in keramiek van 2 cm dikte. Dat bestond vroeger niet, maar vandaag rollen dergelijke opdrachten voortdurend bij ons binnen. Keramiek is door zijn hardheid zeer moeilijk materiaal om te bewerken, maar hoewel onze voorliefde als steenkapper nog steeds naar natuursteen uit gaat, zijn wij, net zoals bij composiet, op dit nieuwe materiaal ‘gesprongen’. We hebben hiervoor wel wat moeten experimenteren, maar ik blijf steeds proberen tot het lukt. Je kan het je vandaag immers niet meer permitteren om nieuwe evoluties de rug toe te keren. Toch zie ik bepaalde soorten natuursteen heropleven, zoals kwartsiet en diverse marmers bijvoorbeeld. Echte natuursteen is volgens mij ook veel minder trend- en modegevoelig. Waar je keramiek na enige tijd weer vervangt door een andere, is natuursteen een blijvend materiaal waar je -meestal- levenslang van houdt. Onze voorliefde gaat naar Belgische Blauwe Hardsteen, en met 15 à 20 ton per week die hier de deur uitgaat, is dat ook het materiaal dat wij het meest bewerken”, legt Kris uit.

Groter worden is niet altijd een voordeelKris Vos

Van alle markten thuis

Van standaard dorpels, plinten, trappen, keukens, douche- en wasbakken, tot gevelbekleding, zwembadboorden, tabletten en togen: zowel particulieren als professionelen zoals aannemers, keuken-, gevel- en interieurbouwers doen beroep op Natuursteen Vos en dit voor projecten in binnen- en buitenland. Zo haalden ze via een vaste klant recent nog een prestigeproject in Singapore binnen. Eerder mochten ze voor diezelfde klant een restaurant in Moskou voorzien van grote volumes aan vloeren, togen en tabletten, veelal in arduin. “Het is ongelooflijk wat deze interieurbouwer met onze steen doet”, zegt Charlotte Vos enthousiast. “We krijgen steeds zeer speciale opdrachten te verwerken waarvan wij soms nauwelijks begrijpen wat ze daar zelf mooi aan vinden. Maar als we dan zien wat het eindresultaat is… Tafels en togen in unieke en rustieke vormen, echt heel bijzonder. We zijn best wel fier dat we aan dergelijke mooie zaken kunnen bijdragen. Maar zo werken we evenzeer aan andere opdrachten zoals de 22.000 stuks terracottategels waar we op dit moment mee bezig zijn. Dat kan tellen als project maar de bewerking -het maken van 4 sleuven- is veel minder uitdagend.”

natuursteen vos donatoni echo

Charlotte is jaren geleden eerder ‘toevallig’ in de sector terecht gekomen. “Ik zocht werk en heb gedurende 5 jaar de zaagmachine in het werkhuis (atelier) bediend, en dat zelfs 2 keer met zwangere buik! Ik vond dat heel leuk om te doen. Nadien deed ik er ook administratie bij. Vandaag heb ik mijn handen vol met bureauwerk, maar Kris staat nog dagelijks mee in het werkhuis samen met onze 4 ‘werkgasten’. Dat is trouwens ook een belangrijk punt waarom klanten graag met ons samenwerken, denk ik. Naast goede werkmannen en machines, heeft de klant altijd rechtstreeks contact met Kris of met mijzelf. En het feit dat we niks uitbesteden maar alles in huis hebben om elke mogelijke bewerking zelf uit te voeren, is evenzeer een troef. ‘Branden’ bijvoorbeeld is alom gekend, maar niet iedereen doet dat. Deze en andere oppervlaktebewerkingen voeren wij uit met onze plaatbewerkingsmachine van Donatoni Zenit.”

Wereldspeler Donatoni

Investeren doen ze bij Vos deels in functie van de groei maar ook omdat ze willen mee zijn met de nieuwste technieken. En daar biedt de laatste aanwinst van Donatoni Echo antwoord op.

Op 5 jaar tijd verkochten we 75 Donatoni machines in België & NederlandViek Seynhave

Viek Seynhaeve geeft een woordje uitleg: “De Donatoni Echo met Twin System is een 5-assige zaagmachine met vacuümmanipulatie, in combinatie een wisseltafelsysteem met kiptafels. Doordat je aan de buitenzijde gaat laden en voorbereiden terwijl de machine langs de binnenzijde aan het werk is, werk je niet alleen op een zeer veilige, maar vooral op een zeer snelle manier. De stoptijd van de machine valt immers weg waardoor het rendement dat je uit deze machine haalt tot twee maal zo hoog ligt. En dat is toch wel heel bijzonder en misschien zelfs de manier van werken voor de toekomst. Bovendien is elke Donatoni uiterst gebruiksvriendelijk, stevig gebouwd en zien hun machines er nog eens goed uit ook. Neen Donatoni is niet de goedkoopste, maar in ruil biedt deze fabrikant een fantastische service waardoor ook VIEK-Machines.com die goede service kan doortrekken naar haar klanten toe. In 10 jaar tijd groeide dit Italiaanse bedrijf uit van niks tot een wereldspeler, en op amper 5 jaar tijd verkochten we 75 Donatoni machines in België & Nederland. In geval van problemen kan er via Teamviewer ingebeld worden in de machines vanuit België of Italië, maar als je weet dat we 750 machines verkocht en geplaatst hebben de voorbije 20 jaar en dit met een bedrijf bestaande uit een 4-tal mensen, dan durf ik rechtuit te stellen dat we in verhouding heel weinig interventies moeten doen bij de machines die we hebben geplaatst.”

natuursteen vos donatoni echo

”Desalniettemin blijft service in mijn vak een dagelijkse uitdaging. Het is constant inschatten en afwegen. Wat mij helpt is het feit dat ik als verkoper ook nog eens al mijn machines zelf kan besturen, ik heel dikwijls gevraagd wordt voor het geven van opleidingen, zelf reparaties uitvoer, enz. De helft van de vragen kan ik telefonisch bijsturen, en dit door mijn technische achtergrond. Dat schept vertrouwen. De markt in België is op een gezonde manier verdeeld onder een paar vaste spelers, en ik zie die markt niet onmiddellijk groeien. Dus als we kunnen blijven doen wat we nu doen, ben ik een tevreden man”, besluit Viek.

Toekomst

“Groter worden is immers niet altijd een voordeel”, pikt Kris in. “Ik heb de dingen graag zelf in handen en dat wordt moeilijker wanneer je groeit. Maar werk weigeren doen we nooit. Het gaat goed waardoor we al deze investeringen kunnen doen. Maar hoe de toekomst eruit ziet voor Natuursteen Vos…?” “Ik heb soms het gevoel dat we de groei van ons bedrijf niet in de hand hebben”, gaat Charlotte verder. “Hoewel we al jaren zeggen dat we willen blijven zoals het nu is, vraag ik me soms af of ook dit pand op een dag niet te klein gaat worden. Maar we zien wel. We halen beiden dagelijks nog steeds heel veel voldoening uit onze job en ook als koppel begrijpen we elkaar zeer goed. Dus hoe ik de toekomst zie? Ik durf daar niet veel over zeggen. Gaan onze kinderen het ooit overnemen? We weten het niet.”


Foto’s: Lies Paelinck / VIEK-Machines.com / Natuursteen Vos