Masterstone: Het beste van vele werelden


In de zomer van 2019 ging Steenzagerij Peters in Maasmechelen over in Masterstone. Een nieuwe naam dus, maar daar bleef het hoegenaamd niet bij. Het werd een unieke kans om alles wat goed was te versterken met een resem aan nieuwe troeven. Overnemer Bjorn Gubbels, zaakvoerder van Betonagglomeraten Gubbels/Masterbloc, wist duidelijk waarom hij dit bedrijf met uitstekende adelbrieven onder zijn vleugels nam. We spraken Sales Manager Daniele Campanella over de respectvolle metamorfose van een begrip in het Belgische steenzagerslandschap.

Een goede buur…

Daniele Campanella: “Toen Bjorn (Gubbels) vernam dat Steenzagerij Peters ermee dreigde op te houden omwille van het uitblijven van opvolging, is hij vrij snel in dit verhaal gestapt. Als zaakvoerder van het naburig gevestigde Masterbloc, zag hij het grote potentieel van dit bedrijf. Het gaat uiteindelijk om activiteiten met vele raakvlakken. Het zou ook enorm zonde zijn geweest om alle expertise van dit doorgewinterd en zeer deskundig personeel te laten versplinteren.

Dit artikel verscheen in Polycaro 69

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Masterbloc is Europees leider voor de productie van de gekende grote ‘legoblokken’ voor diverse bouwprojecten. Parijs, Berlijn, de haven van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen…  Het zijn allemaal vaste klanten. Onlangs openden we ook een fabriek in Letland om ook voorbij Berlijn de markt optimaal te bedienen.

Steenzagerij Peters geniet al decennialang een meer dan uitstekende reputatie op vlak van stijlvolle bouwelementen in natuursteen. Beide bedrijven zijn dus erg complementair. We kunnen onze klanten vanaf nu ook dergelijk hoogwaardig maatwerk in natuursteen aanbieden; een mooie aanvulling.

Zo kwam ik in the picture. Bjorn en ik kennen elkaar al lang en toen hij iemand nodig had om hier de zaak een nieuw elan mee te geven, ben ik op de kar gesprongen. De opdracht was breed, maar helder: Masterstone wil alles wat Steenzagerij Peters haar goede naam opleverde behouden en het bedrijf verder stroomlijnen op vlak van structuur, service, marketing, productiviteit… Een ambitieuze én inspirerende missie.”

Kwaliteit uit één stuk

Daniele: “Masterstone beschikt over een zeer belangrijke en behoorlijk unieke kwaliteit. We zijn in staat om vanuit een groot blok iedere gewenste vorm volledig zelf te zagen en het bij de klant ter plaatse af te werken. Wij bestellen dus doorgaans volledige blokken en kunnen deze dan volledig naar wens bewerken. Voor Belgische blauwsteen kloppen we aan bij Carrières du Hainaut. Andere soorten vinden we makkelijk bij o.a. Brachot. Rik Peters, de vorige zaakvoerder, heeft ooit een heel vrachtschip roze marmer, Rosa Aurora, opgekocht. We hebben hier trouwens ook nog andere van zulke exclusieve blokken liggen. Steengroeves hebben al gevraagd of we ze niet opnieuw aan hen verkopen, maar dat doen we niet. Vintage, nichestukken… deze exclusieve materialen verrijken zonder twijfel ons aanbod. Voor grafzerken, bijvoorbeeld, betekent dit een groot voordeel.

Het is natuurlijk ook zo dat je in de huidige, geëvolueerde natuursteenmarkt vrijwel alles binnen de twee dagen in huis haalt. Een grote stock is dus niet meer nodig. Toch hebben wij met die exclusieve en veelzijdige stock vaak een stapje voor.”

Stroomlijnen van het machinepark

Daniele: “Gepassioneerd als hij was, investeerde Rik ook intensief in zijn machinepark. Zo beschikken we hier over een grote raamzaag, waardoor we hoe dan ook maar zeer zelden platen moeten bestellen. Verder werken we uiteraard vooral met CNC zagen. Hierdoor kan er heel veel op vlak van flexibiliteit en speciallekes. Een belangrijke aankoop die we vanaf de overname wel meteen gepland hebben, is die van een vijf-assige zaag-/freesmachine. Een uitgebreide studieronde en diepgaande gesprekken met Projectburo; één van onze vertrouwde partners, zijn stilaan in de eindfase. Omdat de lat voor steenbewerkers steeds hoger komt te liggen, met name de interieurmarkt levert steeds boeiendere perspectieven, wordt dit pure noodzaak. We moeten aan de sterk groeiende vraag kunnen blijven voldoen. De keuze voor Projectburo is in deze verre van toevallig. We hebben partners nodig die onze lat halen qua kwaliteit én service; wat dat betreft zitten we op dezelfde lijn.

Masterstone mikt op een voortrekkersrol. Een gemoderniseerd machinepark hoort daar simpelweg bij

Tot nu toe verloopt het frezen manueel; die menselijke component heeft natuurlijk zijn waarde, maar het wordt gewoon te tijdrovend. Masterstone mikt op een voortrekkersrol; dan moet je mee met de top in je branche. Een gemoderniseerd machinepark hoort daar simpelweg bij. Toestellen die we niet gebruiken, zullen we dan ook opnieuw verkopen.

Ook voor bepaalde ecologische doeleinden dringen investeringen zich op. Hoe we met water en slib omgaan, bijvoorbeeld. De aard van ons werk maakt dat we al ons water kunnen recupereren. Waterjets met leidingwater hebben we niet nodig, maar slib stapelt zich natuurlijk wel altijd op. Patrick van Interieurburo, nog zo’n vertrouwde partner, toonde ons al een toestel dat water en slib doeltreffend en compact scheidt. We bekijken in dit stadium nog alle mogelijkheden. We weten wel al dat we binnen een tiental jaren zullen moeten verhuizen; structurele ecologische inspanningen zullen vooral dan alle aandacht krijgen. ‘Verantwoord ondernemen’ is hier geen dode letter.”

De nieuwe wind laat zich voelen

Daniele: “Een overname betekent natuurlijk ook: een nieuwe wind. Uiteraard zijn er zowel qua missie, visie en strategie nu nieuwe accenten gelegd. De schat aan expertise hebben we natuurlijk behouden, maar er werd een geheel nieuwe structuur opgebouwd. Dit uit zich op diverse vlakken. Vooreerst hebben we erop gefocust om iedereen echt verantwoordelijk te maken voor zijn aandeel in het proces. Zo is Steve, de schoonzoon van Rik, aan boord gebleven en tot chef atelier benoemd. Hij verzorgt de planning, organisatie, dagelijkse werking… In het begin heeft hij ongetwijfeld sterretjes gezien, maar het is ongelooflijk fijn om te merken hoe hij floreert met zo’n impactvolle rol. Dat geldt voor alle werknemers.

Ik werk niet hiërarchisch; een horizontale structuur werkt het best. De Masterstone-machine begint nu op volle toeren en steeds beter gesmeerd te draaien. Dat merken ook de klanten: de service is smetteloos en zo hoort dat. Rik en zijn mensen stonden bekend om hun hoogkwalitatieve werk. Onze organisatorische skills en stiptheid vormen zonder twijfel de grootste meerwaarde bij deze overname. De efficiëntie-injectie werpt nu al haar vruchten af.”

The war for talent

In mijn ogen zijn onze mensen onvervalste ambachtelijke kunstenaars!

Daniele: “De goede sfeer, het werk zelf, de voldoening en verdienste… Hier werken is verre van onaangenaam. Toch blijft het aantrekken van nieuwe mensen een heikel punt. Dat geldt ongetwijfeld voor ieder gelijkaardig bedrijf. Ok, het werk is zwaar en je moet je handen vuil maken, maar de verloning is er dan ook naar. Bovendien kan je hier starten met een leeg blad; wat dat betreft zijn we niet kieskeurig. Iedereen die wil leren, kan hier de juiste skills verwerven om de edele stiel van steenbewerker onder de knie te krijgen. Een mooie carrière, want in mijn ogen zijn deze mensen onvervalste ambachtelijke kunstenaars.

Wie begint, moet vooral begrijpen dat je geen stappen mag overslaan en dat iedere job cruciaal is. Je kan niet verwachten dat je vanaf het begin mee tegels of trappen gaat plaatsen: mee volgen, zaken aanbrengen, mortel maken… Die eerste schakels zijn zo belangrijk. De magazijnier die hier de blokken zaagt, is de spil van de productie! Maar we zitten hier met heel wat oude rotten in het vak, en op termijn is een verjonging onafwendbaar. Gelukkig hebben we wel recent een jonge kerel gevonden die de drive bezit om het te maken. Ik schrijf zelfs ook scholen aan, maar de respons is teleurstellend, om niet te zeggen: onbestaande. Ons orderboek zit gigantisch vol, dus we hebben de mankracht meer dan nodig. Dit mag je gerust als een oproep neerschrijven.”

Project voor BAM in Maastricht

Dat overvolle orderboek is geen grootspraak. Masterstone rijgt de opdrachten aan elkaar, ook over de landsgrenzen heen. Eén van deze boeiende projecten is het plaatsten van nieuwe travertijn in de hoofdingang van AZC Maastricht voor BAMbouwtechniek.


Foto’s: Masterstone