Marbrerie Cremer: een vernieuwde werkplaats dankzij Thibaut


De grote captains of industry zullen het beamen: net in tijden van crisis moet je durven investeren. Advies dat Marbrerie Cremer ter harte lijkt te nemen. Vorig jaar werden al een bewerkingscentrum en een vlakpolijstmachine in gebruik genomen, en onlangs nog bestelde zaakvoerder Etienne Cremer daar bovenop een nieuwe brugzaag én een nieuwe kantpolijstmachine, opnieuw bij de Franse fabrikant Thibaut. De levering is voorzien voor eind 2020. En misschien dat het zelfs niet lang duurt tot er nog een waterjet volgt ook. Wait and see…

Marbrerie Cremer, gelegen in het hart van het vredige dorpje Fratin in het zuiden van de provincie Luxemburg (pal temidden de driehoek Neufchâteau-Arlon-Virton), werd opgericht in 1949 door Edmond Cremer, de grootvader van huidig zaakvoerder Etienne. Het bedrijf was op dat moment actief in de fabricatie en plaatsing van grafmonumenten. “Mijn vader Raphaël nam in de jaren ‘70 het natuursteenbedrijf over. Hij bouwde de grafmonumenten verder uit, maar verlegde zijn actieradius ook al een beetje richting de bouwsector. Ik kwam erbij in 1994 en werkte bij hem in dienst tot in 2007, het jaar waarin hij de fakkel aan mij doorgaf. Sinds 2000 hebben we onze activiteiten in binnenhuisinrichting sterk ontwikkeld, maar ook buitenaanleg en keukens. Kortom, we zetten de traditie voort van meester-steenhouwers. We diversifiëren de toepassingen wel, maar houden vast aan het hoogstaande en ambachtelijke karakter van het beroep”, aldus Etienne.

Grafmonumenten & binnen- en buiteninrichting

Vandaag vallen de activiteiten van Marbrerie Cremer uiteen in twee delen. “Het eerste deel is de traditionele bezigheid in grafmonumenten, die we fabriceren in marmer, graniet of blauwe steen. We zorgen niet alleen voor de plaatsing ervan, maar ook voor de renovatie en restauratie van oude zerken. Wat betreft het tweede deel (dat nu qua volume dubbel zo groot is als de grafmonumenten): daar staat uiteraard de woning centraal. We kunnen dit onderverdelen in drie hoofdactiviteiten, namelijk binnenhuisinrichting, buitenaanleg en maatwerkprojecten. We hadden al ons traditioneel aanbod in natuursteen. Om in te spelen op de evoluties van de markt, hebben we het materiaalaanbod uitgebreid. Dit bijvoorbeeld door de deur te openen voor keramiek of nieuwe materialen zoals composieten. Wat betreft natuursteen: onze blauwe hardsteen is exclusief afkomstig van Carrières du Hainaut, en ook de andere slaan we in bij vertrouwde leveranciers, hetzij rechtstreeks, hetzij via de groothandel.”

Van versnijden tot een geplaatst eindproduct

“Onze marbrerie is bovenal een familiebedrijf, waarin passie voor het vak rijmt met service en snelheid. Dankzij performante machines beheerst ons kleine team van vier steenhouwers en vier installateurs alles van A tot Z. We volgen de vraag van klanten van ontwerp en voorbereiding van het project tot de installatie ter plekke en het schoonmaken achteraf. Met tussenin uiteraard de realisatie en fabricage, en dit van plaat tot eindproduct. Doordat we het hele proces beheersen zonder tussenpersonen, kunnen we een hoge prijs-kwaliteitsverhouding garanderen.

Ook onze productiesite is meegegroeid met de activiteiten. In 2012 bouwden we in Fratin een nieuwe werkplaats met platenmagazijn en nieuwe showroom. Sindsdien hebben we die showroom opgesplitst, met een gedeelte voor binnenhuisinrichting en een aparte ruimte voor grafmonumenten. We openden ook een showroom in Neufchâteau.

Dankzij deze twee showrooms, maar ook en vooral dankzij onze ervaring, onze luisterbereidheid en ons vakmanschap, helpen wij onze klanten bij het ontwerp en de verwezenlijking van hun ideale interieur, de juiste buitenaanleg of het grafmonument dat best past bij de overledene.

We werken ook samen met interieurontwerpers en landschapsarchitecten. ‘Een service op maat, op uw lijf geschreven’ is ons motto”, vervolgt Etienne.

Vlakpolijstmachine en 4-assig bewerkingscentrum

Om al die realisaties en service op maat te garanderen, aarzelt Marbrerie Cremer niet om te investeren in de modernisering van zijn machinepark. “In 2019 werden twee nieuwe machines van Thibaut geïnstalleerd. Dankzij de automatische wisseling van de polijstkop maakt de T500 vlakpolijstmachine allerlei soorten afwerking van de platen mogelijk, zoals gepolijst, gebouchardeerd, gezoet, geborsteld, enz. En dat terwijl het een zeer compacte machine blijft. Hetzelfde geldt voor het T812 bewerkingscentrum. Deze 4-assige digitale CNC is bij uitstek geschikt voor maatwerk zoals keukenelementen, douchebakken, dorpels, enz.

Met deze twee machines konden we de productie verhogen zonder onze toevlucht te hoeven nemen tot extra arbeidskrachten. Iedereen weet dat het vinden van gekwalificeerde arbeidskrachten niet eenvoudig is omdat het métier van steenbewerker nog steeds gebukt gaat onder een zeker imago: ietwat stoffig, of te fysiek afmattend. En dat terwijl het vak in volle verandering is, door te digitaliseren en zich aan te passen aan de tijd. Het manipuleren van de materialen, waarbij onze voorouders bijna hun rug op braken, verloopt tegenwoordig veel simpeler en ergonomischer dankzij zwenkkranen, bovenloopkranen, zuignaphefsystemen…”

Brugzaag en kantpolijstmachine

Op het einde van het jaar worden de huidige brugzaag en kantpolijstmachine vervangen door nieuwe digitale exemplaren, eveneens besteld bij Thibaut.

“Met de hulp van Thibaut hebben we inderdaad de volledige afwerkingslijn opnieuw ontworpen. Om de handling-operaties te reduceren, zullen we een nieuwe TEP540-kantpolijstmachine in lijn installeren, in het verlengde van een nieuwe 5-assige TC725-brugzaag uitgerust met automatisch lossysteem. Naast de afwerking van superieure (en vooral ook constante) kwaliteit, bieden de nieuwe digitale machines ook het grote voordeel dat ze kunnen draaien zonder operator en dus ook ‘s nachts. ‘s Avonds bij het verlaten van de werkplaats start je gewoon het programma op, en de volgende ochtend als je arriveert zijn de stukken klaar voor de volgende bewerking. Een serieuze winst qua tijd en comfort”, zo voegt Etienne toe.

Waarom Thibaut?

Vier Thibaut-machines leveren in twee jaar tijd: het is zeker niet de gewone gang van zaken, zo bevestigt Steve Derre, Area Sales Manager voor de Belgische markt. We zijn dan ook benieuwd welke redenen Etienne Cremer voor zijn keuze opgeeft. “Thibaut is bovenal een familiebedrijf, net als wij. Het geniet een uitstekende reputatie in de sector en is altijd een leider geweest op het gebied van polijsten. Na een eerste contact op de beurs in Verona waren we onder de indruk, niet alleen van de kwaliteit, capaciteit en prestaties van de machines, maar vooral ook van het Franstalige aanbod aan opleidingen, advies, opvolging en naverkoop. Je werkt rechtstreeks met de fabriek en de mensen van Thibaut zijn zeer alert bij eventuele zorgen. Dankzij de digitale bediening kunnen ze zelfs op afstand je machines bedienen om eventuele problemen op te lossen. We zijn erg blij met de prestaties en veelzijdigheid van de twee geïnstalleerde machines en kijken uit naar de volgende twee. Ik overweeg zelfs om te investeren in een nieuwe waterjet, eveneens van Thibaut. Zeker in tijden van crisis is het inderdaad nodig om te durven investeren – uiteraard op een doordachte manier – om na de crisis aan de top te kunnen blijven”, zo besluit Etienne Cremer.


Tekst: J. Legros – Foto’s: J. Legros / Marbrerie Cremer / Thibaut