Jozef Storms: de onversneden vloer- en tegelpurist


De werkethiek van Jozef Storms is ronduit legendarisch. Storms J. vloer- en tegelwerken uit Beerzel, staat daarom voor bijna buitensporig perfectionisme bij iedere dimensie van het tegelzetten. Deze gepassioneerde zaakvoerder, noch zijn klanten, hoor je hierover klagen.

Streng, maar aimabel

Jozef Storms is een eervol man: zijn werk moet voldoen aan alle mogelijke kwaliteitseisen, voor minder doet hij het niet. Dit betekent niet dat het zijn bedrijf aan flexibiliteit ontbreekt. Zijn verregaande deskundigheid garandeert vakwerk bij alle middelen die leiden tot het hogere doel: vloeren en tegels plaatsen die grenzen aan perfectie. Inspraak van de klant hoort even goed bij zo’n vlekkeloze samenwerking.

Een vloer moet een kunstwerk zijn: de juiste tegel op de juiste plaatsJozef Storms

Jozef Storms: “Het klopt dat ik erg streng ben op de degelijkheid en uitstraling van het eindresultaat. Hierdoor zal ik bepaalde technieken of materialen in gegeven omstandigheden niet gebruiken. Ik ga wel ver in het samen zoeken met de klant naar de gepaste alternatieven, waarmee we een minstens evenwaardig resultaat behalen. Ook dat schenkt mij telkens weer veel voldoening. Zo’n zoektocht is boeiend en leerrijk, al mag ik zeggen dat ik ondertussen meestal snel het gepaste antwoord ken. Nauw samenwerken met klanten, architecten of opdrachtgevers is natuurlijk onontbeerlijk in het streven naar een hoge tevredenheid van iedere betrokkene. Ik ken mijn vak en weet wat er mogelijk is, maar luister ook vooral naar wat de klant wilt. Al geef ik toe dat ik klanten regelmatig sturend begeleid, maar louter in het belang van de kwaliteit. Eigenlijk is die strengheid vooral op mezelf van toepassing; als vakman streef ik ernaar te werken volgens de regels van de kunst. Mijn passie voor natuursteen en bij uitbreiding alle mogelijke tegelmaterialen, houdt mij al twintig jaar even gemotiveerd om telkens tot het uiterste te gaan. Een vloer moet een kunstwerk zijn: de juiste tegel op de juiste plaats. Binnen of buiten; voor iedere locatie gelden er wetten die de mogelijkheden vastleggen. Hoe grondiger je kennis, hoe breder die mogelijkheden worden.

Uiteraard wordt ik gesterkt in deze visie door de erkenning die ik krijg van de klant. De voorbeelden waarin ik hele families over de generaties heen van vloer voorzie zijn talrijk en typerend voor de tevredenheid die ik beoog.”

Levenslang leren

Het past volledig in mijn visie om de klant expertise aan te bieden die volledig up-to-date isJozef Storms

Ondanks zijn twintig jaar ervaring als zelfstandig tegelzetter, beseft Jozef dat je in deze stiel moet blijven openstaan voor nieuwe kennis. Storms: “Ik volg nog steeds met evenveel goesting gemiddeld zo’n vier opleidingen per jaar bij het WTCB. Dat is ook nodig in een markt die constant onderhevig is aan vaak fundamentele veranderingen en waarin steeds nieuwe normen en technieken hun intrede doen. De laatste jaren wordt de lat vooral qua ecologische inspanningen steeds hoger gelegd. Het past volledig in mijn visie om de klant expertise aan te bieden die volledig up-to-date is. Ook op eigen initiatief school ik mezelf nog regelmatig bij. Telkens wanneer ik voor een uitdaging sta, verdiep ik mij in deze materie om mij de deskundigheid te kunnen aanmeten die een echte vakman volgens mij aan zichzelf verplicht is.”

Jozef Storms: van alle markten thuis

De tegelmarkt is inderdaad een markt in constante verandering. Wat vindt zo’n purist van de globalisering en alle gevolgen ervan op zijn geliefde ambacht? Storms: “Ik ben blij met hoe deze markt evolueert. Alle mogelijke tegels en materialen van over de hele wereld worden makkelijk beschikbaar; als professional en liefhebber kan ik dat alleen maar toejuichen. Wie echt geboeid is door dit vak, kan niet anders dan blij zijn met deze weelde. Ik heb nu nog meer materiaal om mijn passie op te botvieren (lacht). Bovendien kunnen we klanten nu steeds meer oplossingen aanbieden: ook dat is een welkome verrijking. Wanneer het aanbod zo groot is, stijgt onvermijdelijk ook de kwaliteit; slechte tegels vallen door de mand, doordat er ruim voldoende betere alternatieven voorhanden zijn.

Alle mogelijke tegels en materialen van over de hele wereld worden makkelijk beschikbaar; als professional en liefhebber kan ik dat alleen maar toejuichenJozef Storms

Nu werk ik ook qua leveranciers alleen met een select gezelschap van vertrouwde partners, die dezelfde standaard hanteren op vlak van klanttevredenheid en duurzame kwaliteit. Toch heb ik via die betrouwbare bron toegang tot de veelheid aan tegels en materialen die de hele wereld aanbiedt. Werken met zulke betrouwbare partners biedt natuurlijk ook rechtstreeks voordelen voor mijn eindklanten. Zo was er laatst een klant die na de levering plots van gedacht veranderde: ze vond de tegels niet meer passen. We hebben die gewoon weggehaald en andere geplaatst, zonder enige consequentie. Ik verwacht niks anders van mijn partners; mijn loyaliteit, daar mag iets tegenover staan.”

Uitgebreide studierondes

De eisen van klanten worden er niet bepaald eenvoudiger op. Het mag ons niet verbazen dat ook dit geen punt is voor deze connaisseur. Storms: “Alles begint bij een nauwkeurige voorbereiding, waarin alle technische uitdagingen zoals helling, thermische en andere spanning, plaatsingsmethode, materiaal… minutieus worden opgelijst en beoordeeld. De creativiteit van architecten gaat steeds verder en daarmee groeit ook de uitdaging voor de uitvoerder. Zodra alles mooi in kaart is gebracht, gaat de rest vanzelf, maar het is die voorbereiding waarbij al mijn expertise het meest van pas komt. Ieder project heeft natuurlijk zijn eigen moeilijkheden.

Het is de voorbereiding waarbij al mijn expertise het meest van pas komtJozef Storms

Vlak voor ik zelfstandig begon, had ik het genoegen om de renovatie van de St-Michielsbasiliek in Brussel mee vorm te mogen geven. Om voor dit immense prestigeproject de tegels te leggen, kwamen we met één touwtje niet toe. Toch heb ik ondertussen al veel meer gezweet over moderne nieuwbouwprojecten. Ik permitteer mij natuurlijk geen half werk.“