Jetstone: bescheiden woorden voor internationale daden


Hoewel Jetstone kleinschalig begon, groeide het Brabantse familiebedrijfje doorheen de jaren uit tot wat het vandaag is: één van de grotere Nederlandse fabrikanten van steenachtige aanrechtbladen. Dat verworven succes kwam echter niet zonder slag of stoot. Want ook al kende Jetstone de voorbije 26 jaar een gezonde groei, werd het ook geconfronteerd met bikkelharde episodes. Overlevingsdrang, een uitgekiende ondernemersgeest en een enthousiast team wisten het bedrijf op te tillen naar hogere regionen.

1993: de start van een Brabants familiebedrijfje

Het verhaal van Jetstone start in 1993, toen Jan van den Heuvel -vader van huidig directeur John van den Heuvel- een granieten vloer aan het leggen was in de serre van Theo Nooyen. Deze vond de vloer prachtig maar vroeg zich af of dat niet goedkoper kon. Theo en Jan contacteerden daarop Peet Veldhuijzen die bij Kemie werkte, en nog diezelfde avond besloten de drie heren om zich vast te bijten in een eigen verhaal: Jetstone. Aanvankelijk werd gestart in een schuur van de familie Nooyen. Landbouwvoertuigen werden naar buiten gereden en vervangen door steenbewerkingsmachines. De voorraad granietplaten zetten ze buiten, tussen stallen met daarin zo’n 2.000 varkens…

Focus op werkbladen

“Jetstone heeft zich van bij de start gefocust op het vervaardigen van keukenwerkbladen. Dat was een bewuste en slimme keuze want er bestonden toen geen bedrijven die zich daarin specialiseerden. Grafstenen, vloeren, douchebakken,… dat doen we allemaal niet. Wij richten ons puur op maatwerk: werkbladen, wastafelplateaus, baliebladen,… de afdekkende oppervlakken op een meubel dus”, aldus John van den Heuvel.

Wij leveren in heel België en bijna alles op vijf dagen dankzij onze grote voorraad in materiaal, machinecapaciteit, personeel en montageJohn van den Heuvel

Hoewel alles startte met natuursteen, kwam daar in 1997 kwartscomposiet bij. Jetstone was de eerste in de markt die kwartscomposiet verwerkte, en dat bleek een gigantisch succes. “Het percentage natuursteen-kwartscomposiet dat we verwerkten, liep snel op tot 50-50%. Maar toen een tiental jaar terug ook de keramiek haar intrede deed, werd een groot deel van de omzet in natuursteen teruggedrongen. Vandaag wordt 60% van onze omzet gerealiseerd in kwartscomposiet, 25% in keramiek en 15% in natuursteen waarvan hoofdzakelijk graniet, gevolgd door marmer en Belgische blauwsteen. Keramiek zien wij nog steeds stijgen, daar waar composiet behoorlijk stabiel blijft. Natuursteen boet dus het meeste in.”

Noordwest Europa

Door Jetstone’s aderen vloeit oranje bloed. Hoewel 60% van de omzet op eigen bodem wordt neergezet, wordt de overige 40% verdeeld over België, Duitsland, Engeland, Zweden, Denemarken en Noorwegen. Han Verberne, Operations Manager bij Jetstone: “Al onze werkbladen worden hier in Nederlands Deurne geproduceerd, vanwaar ze afgewerkt vertrekken naar onze magazijnen of doorvoerlocaties in de andere landen. Per land hebben we lokale medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de binnen- en buitendienst. We staan erop dat dit inwoners zijn van dat land die de cultuur en de taal kennen. In België zijn wij dan ook een Belgisch bedrijf, waar ons team van Nederlands- en Franstalige monteurs de afgewerkte producten gaat installeren bij de klant, en dit van de aan de Kust tot in het diepe Wallonië. In België streven wij ernaar om binnen de 5 dagen na het inmeten te gaan monteren, in Zweden is dat tussen de 7 à 9 dagen. Om deze nauwe deadlines te kunnen realiseren is een eigen logistiek van 7 vrachtwagens, 25 montagebusjes en nog een deel via extern transport dagelijks onderweg. België wordt elke dag beleverd, Zweden 3 keer per week. Dat is best pittig, en kunnen wij enkel waarmaken doordat we bijna alles op voorraad hebben.”

Jetstone

Volume, volume, volume

John: “Op dit moment hebben wij grof geschat 11.000 platen op stock. Twee jaar geleden, voordat we een horizontaal magazijn hadden, waren dat er 7.000. We hebben nu meer ruimte en verwerken steeds meer keramiek. Dus hoe meer plaats je hebt, tja, hoe meer je die volstouwt (lacht). We spreken over 17.000 m² bebouwde oppervlakte waarvan 10.000 m² productie en 7.000 m² stockage aan platen.”

Han Verberne vervolgt: “Volume is één van onze grootste sterktes. We hebben immers volume in voorraad, in machinecapaciteit, en in personeel en montage. Dit alles maakt dat wij een 600-tal werkbladen per week produceren en dat we zelfs gemakkelijk kunnen opschalen voor grote projecten zonder dat dit bottle necks veroorzaakt.”

70% van onze machines komt van Burkhardt-LöfflerJohn van den Heuvel

Efficiënte productielijnen

Om 600 werkbladen per week te kunnen produceren, dient de productie smetteloos en gestroomlijnd te verlopen. En dat is het domein waar Han Verberne zich helemaal in zijn nopjes voelt. “Mij kan je het best omschrijven als een productie-, proces- of systeemman. Uiteraard heb ik doorheen de jaren wel wat natuursteenkennis opgedaan, maar ik ben meer gericht op de organisatie en de optimalisatie van de productie en de daarmee gepaard gaande processen en techniek. De voorbije jaren werd hier heel hard in geïnvesteerd. Efficiëntie is immers van het allergrootste belang als je een dergelijke omzet blijvend wil garanderen.”

Jetstone

Samen met haar belangrijkste machineleverancier Burkhardt-Löffler, werkte Jetstone aan de automatisering en optimalisering van haar productielijnen. “Het voordeel van grote volumes is dat je de verschillende productielijnen heel specifiek kan inrichten in functie van de producten die je over die lijn wil sturen. Op een gegeven moment stroomt een product één richting op en dan trachten we daar zoveel mogelijk de machines omheen te zetten of de lijn te bouwen die ideaal is voor dat product. Zo hebben we nu een compleet geautomatiseerde lijn gebouwd voor de massieve bladen in kwartscomposiet, omdat hier een groot volume in zit. Het doel is dus om enkel een bepaalde toepassing op die lijn te produceren, niet om daar alles op te kunnen maken. Daarvoor hebben we een aantal stand alone lijnen met stand alone machines waar we veel flexibeler kunnen zijn voor heel speciale producten. We willen immers onze klanten het totale segment van steenachtige aanrechtbladen kunnen leveren, ook degene die moeilijk of heel apart zijn.

Maar als je efficiënt wil werken, moet je keuzes maken. Loopt een bepaald product op een gegeven moment niet meer zo goed, dan breken we een lijn af en bouwen we een nieuwe in de plaats, in functie van de evolutie in de markt.”

Dit artikel verscheen in Polycaro 66

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Burkhardt-Löffler

Samenwerken met machineleveanciers die meedenken in het concept van Jetstone, is onontbeerlijk. Bij Jetstone is men immers op zoek naar de meest optimale productielijn, niet naar een standaard losstaande machine. “Daarom werken wij heel veel met de Duitse fabrikant Burkhardt-Löffler samen. 70% van onze machines komt van hen. Doordat wij zo een groot volume produceren en wij ook maatwerk verwachten van onze leverancier, doen wij rechtstreeks zaken met deze fabrikant. We willen de agenten zeker niet voorbij lopen, maar door de omvang in volume hebben we wel redelijk wat impact die we rechtstreeks bij de leverancier kunnen aanwenden. Uiteindelijk zijn zij het die het verschil moeten maken. Het grote voordeel van Burkhardt-Löffler is dat ze meedenken, snel schakelen en echt maatwerk afleveren. Hebben wij een machine van vier meter breed en acht meter lang nodig, dan maken zij dat.”

Klein in woorden, groots in daden

Jetstone heeft vandaag 250 medewerkers in dienst en tegen eind 2019 zullen dit er ongeveer 270 zijn. “We hebben 120 mensen in de productie. Het grootste deel werkt in dagdienst, maar in ons speciaal machinepark werken we in een ploegsysteem om onze machines meer uren te kunnen laten draaien”, zegt Han. Hoewel ze waarschijnlijk wel tot de grotere bedrijven binnen deze sector behoren, geven beide heren dat maar met mondjesmaat toe en verweven ze de nodige dosis bescheidenheid doorheen hun Brabantse trots.

Wij leveren in heel België en bijna alles op vijf dagen dankzij onze grote voorraad in materiaal, machinecapaciteit, personeel en montage. We draaien op een volume van 600 werkbladen per week. Ons grootste volume draaien wij in 12, 20 en 30 mm massief kwartscomposietHan Verberne

“Ja, we zijn flink gegroeid en ook naar de toekomst toe hebben we een duidelijke groeiverwachting. Maar we zijn nog steeds een familiebedrijf en willen die sfeer ook zo goed mogelijk bewaken. Dit zowel naar onze eigen medewerkers als naar onze klanten toe. Zij vinden het immers fijn om een persoonlijk contact te kunnen opbouwen met een vaste medewerker. Dat schept vertrouwen. Daarom werken wij met meerdere kleine teams die elk apart instaan voor een bepaalde regio of een type klantensegment. Zo is team België het aanspreekpunt voor de klanten in België. Klanten in Nederland bellen met team 1 of team 2 afhankelijk van het type klant: interieurbouwers, keukenzaken of keukenketens. Door deze aanpak blijft Jetstone klein en benaderbaar en stralen we een gemoedelijk karakter uit.”

Papierloze bedrijfsvoering

Automatisatie en digitalisering speelt zich niet enkel af binnen de productielijnen van Jetstone maar is verweven in de gehele bedrijfsaanpak. “Wij hebben dit zo ver doorgedreven dat je kan zeggen dat Jetstone een papierloos kantoor heeft. Zelfs onze montageteams gaan met de tablet de baan op. Hierdoor is alles met elkaar gekoppeld en kan je veel efficiënter te werk gaan. Dat vraagt wel een investering, maar levert ook veel op. De uitdaging is dan wel dat je de omzet kan blijven waarborgen om die investering te doen renderen.”

Jetstone

Gezonde medewerkers, gezond bedrijf

Han Verberne: “Willen wij dat Jetstone gezond kan blijven groeien, dan moet de gezondheid van onze medewerkers onze absolute prioriteit zijn. Aandacht voor goede arbeids- en veiligheidsomstandigheden van onze medewerkers is cruciaal binnen onze bedrijfsvoering. Wil je dat je arbeiders veilig en verantwoord kunnen werken, dan moet je goed in kaart brengen waar de risico’s zitten en welke maatregelen je moet treffen om die risico’s te beperken en te voorkomen. Ik denk bijvoorbeeld aan stof, kwartsstof en vluchtige stoffen. Jetstone gebruikt watergekoelde apparatuur en heeft standaard op al haar bewerkingsmachines een kwalitatieve stofafzuiging geïnstalleerd. We voeren op vaste tijdstippen metingen uit, en de laatste resultaten hiervan bewijzen opnieuw dat we ruimschoots onder de norm zitten.”

Maar ook op vlak van opleiding gaat Jetstone doordacht te werk. “Elke functie binnen Jetstone ligt vast in een kerntakentabel. Gaat er iemand nieuw van start, dan wordt deze opgeleid volgens een uitgeschreven opleidingsplan. Elke drie maanden wordt nagegaan hoever iemand zich in zijn opleidingsplan bevindt en of er nog extra scholingsbehoeften zijn. Opleiding en veiligheid zijn de twee belangrijkste items naar onze medewerkers toe, los van de feestjes, de borrels, barbecues, enz. Want ook dát trachten we bij Jetstone zo goed mogelijk te bewaken. Om een uitdrukking van mijn vader te citeren toen we begonnen: ‘het moet vooral gezellig blijven’. Dat wil zeggen dat je werknemers zich thuis moeten voelen binnen Jetstone.”

MVO

Ook inzake Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heeft Jetstone zijn huiswerk grondig gemaakt. Op dit moment worden alle daken voorzien van zonnepanelen, waardoor het bedrijf binnenkort volledig zelfvoorzienend zal zijn in elektroverbruik.

“Inzake afvalbeheer gebruiken we nesting software”, zegt John. “Op die manier trachten we plaatverlies zo veel mogelijk te minimaliseren. De reststukken die er alsnog zijn, gaan naar een verwerker hier in Deurne. Die voegt daar stoffen aan toe waardoor een nieuwe substantie wordt gecreëerd dewelke wordt gebruikt voor het aanleggen van wegen en voor onder gebouwen. Plaatsen we een nieuw werkblad bij de consument, dan nemen we diens oude aanrechtblad mee dat vervolgens ook naar die verwerker gaat.”

Duurzame natuursteen

Ondanks dat Jetstone slechts 15% natuursteen gebruikt voor het vervaardigen van haar aanrechtbladen, wil het bedrijf de nodige moeite doen om aandacht te hebben voor duurzame en verantwoord ontgonnen natuursteen uit risicogebieden zoals bv. India. John licht toe: “Enerzijds ben ik zelf medebestuurslid bij Di Stone en ben ik dus deels betrokken geweest bij de opstart van het Convenant TruStone dat recent werd ingeluid tussen Nederland en Vlaanderen. Daarnaast importeren wij zelf producten uit India, en dan ook nog via Italië uit Zuid-Afrika. In dit kader hebben wij zelf reeds audits lopen bij leveranciers in India, en steunen wij ook initiatief TFT (Earthworm).

Natuursteen inkopen die op een ethisch verantwoorde manier ontgonnen werd, daar willen wij met de hele sector naar streven. Helaas kunnen wij een cultuur die hoofdzakelijk money driven is, niet zomaar gaan veranderen. Als alleenstaand individu is dat al helemaal onmogelijk. Maar door transparant te zijn, kan je de krachten bundelen waardoor je meer slagkracht krijgt en verandering kan realiseren in het land van oorsprong.

Als je gebundeld enkel nog samenwerkt met leveranciers die open staan voor audits en die bereid zijn om dingen ook daadwerkelijk te wijzigen, dan zullen zij begrijpen dit de manier is waarop zij de Nederlandse en Belgische markt kunnen blijven bedienen. Wat TruStone betreft hoop ik niet dat dit initiatief stopt bij onze twee landen. Om iets te kunnen wijzigen, moet je een voldoende groot gewicht in de schaal leggen. Maar alles begint met kleine stappen. Jetstone wil hier haar steen toe bijdragen.”


Foto’s: Jetstone


Burkhardt-Löffler

Matthias Baumann, zaakvoerder bij Burkhardt-Löffler: “Burkhardt-Löffler is een betrouwbare partner met een uitgebreide portfolio van diensten op het gebied van steenverwerking en plantontwerp. De focus van ons bedrijf ligt op automatisering en digitalisering. In nauwe samenwerking met onze klanten ontwikkelen en realiseren wij zowel geautomatiseerde afzonderlijke machines als complete productielijnen voor de natuursteen-, kunststeen- en keramische industrie.

Voor ons betekent automatisering het verminderen van handmatige interventie in productie, zodat hooggekwalificeerde specialisten zich kunnen concentreren op de kernactiviteiten van hun bedrijf. We bereiken de verhoogde mate van automatisering door het koppelen van verschillende machines via logistiek en transportsystemen, evenals de combinatie van afzonderlijke machines met gecombineerde machineconcepten.

burkhardt loffler

In onze grote productie-installaties vindt vandaag geen handmatige interventie plaats, dwz het werkstuk passeert volledig automatisch alle verwerkingsstappen (zaag, waterstraal, bewerkingscentrum) zonder dat er handmatig moet worden ingegrepen. We bieden ook passende oplossingen voor middelgrote en kleine bedrijven. Ons modulaire machineconcept maakt een stapsgewijze uitbreiding mogelijk, zonder de tot nu toe gemaakte investeringen te verliezen.

Van projectplanning tot inbedrijfstelling: u wordt steeds vergezeld door onze specialisten – altijd de optimale oplossing in focus.”

www.burkhardt-loeffler.com


Jetstone in cijfers

  • Opgericht: 1993
  • Huidig aantal medewerkers: 250
  • Oppervlakte: 17.000 m²
  • Waarvan 10.000 m² productie en 7.000 plaatstockage
  • Aantal platen in stock: 11.000
  • Aantal afgewerkte werkbladen per week: 600
  • 60 % omzet Nederland
  • 40% omzet export (België, Duitsland, Engeland, Zweden, Denemarken, Noorwegen)