GMM neemt Techni over: superzuinige waterjet door revolutionaire pomp


In de overnamegolf van de laatste jaren blijken Italiaanse bedrijven een aanlokkelijke prooi. Machineproducent GMM draaide de rollen echter om en trok zélf op jacht. En wel ver buiten de territoriale wateren, want in 2018 sloeg het de Australische waterjet-specialist TWJ (Techni WaterJet) aan de haak.

“Met alle respect voor de eigen regio,” zo legt Corrado Franzi uit, medeoprichter en CEO van GMM, “maar als je ondernemer wil zijn, doe je dat best met een blikveld van 360 graden. Je moet groeimogelijkheden kunnen onderscheiden en daartoe de organisatorische en financiële middelen ontwikkelen.”

Die groei was voor GMM continu sinds het bedrijf werd opgericht in 1993, met als oogmerk het ontwerpen en produceren van hoogwaardige 3 tot 5-assige brugzagen, kantpolijstmachines en vlakpolijstmachines voor de steenindustrie. In de eerste kwarteeuw van zijn bestaan heeft GMM wereldwijd meer dan 7000 machines geïnstalleerd. Maar om die groei te kunnen volhouden, was een ingreep nodig. Daarom werd de firma uit Gravellona Toce (in Piëmont, het uiterste noorden van Italië) in 2016 onderdeel van Consilium, een 100% Italiaanse private equity groep met een portefeuille gericht op kmo’s uit eigen land. Zo werd GMM, aldus de krant Corriere dela Sera, “van potentiële prooi zélf roofdier”. Corrado Franzi zelf drukt het iets zakelijker uit: “Op die manier generen we groei en blijven we competitief. Zo kan de onderneming zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden.”

Overname van formaat

De overname van Techni is er een van formaat. Voordien had GMM 107 werknemers; dat worden er in één klap 170, in vijf fabrieken verdeeld over Italië, de Verenigde Staten en Thailand (en in bureaus in Gravellona Toce en Melbourne).

“Deze acquisitie,” vervolgt Corrado Franzi, “die grotendeels is gebeurd met eigen geld, versterkt onze concurrentiepositie in de markt dankzij een uniek, innovatief product met een zeer hoge toegevoegde waarde. De markt van de natuursteenbewerking heeft vandaag te maken met producten van een nieuwe generatie, de zogenaamde engineered stone: Materialen die tot in elk laatste detail marmer imiteren. Daarvoor zijn andere bewerkingssystemen nodig, en vandaar dus de overname van TWJ, één van ‘s werelds meest toonaangevende fabrikanten van waterstraalsnijmachine voor metaal, steen en glas. TWJ is het enige bedrijf ter wereld dat complete waterjetsnijoplossingen kan aanbieden met behulp van hun eigen gepatenteerde interne technologieën zoals de revolutionaire elektrische servopomp en de 5-assige snijkop (zie kader). Met deze overname naderen we onze doelstelling van honderd miljoen euro geconsolideerde omzet tegen 2020.”

TWJ

“TWJ heeft een geschiedenis van 29 jaar in de wereld van de waterjet”, vertelt mede-oprichter Darren Reukers, “met wereldwijd meer dan duizend geïnstalleerde machines en een unieke eigen technologie. Het verheugt ons om toe te treden tot GMM Group. Daardoor heeft TMJ de mogelijkheid om te groeien buiten onze traditionele markten, namelijk Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.” De overname is voor TWJ een volgende stap in een expansiebeweging die begon in Melbourne, Australië. Aanvankelijk was alle R&D, productie, sales en service gericht op het thuisland. De expansie begon richting Verenigde Staten, omdat, aldus TWJ “deze markt het grootste potentieel toonde en de laagste entree-barrières.”

TWJ opende eerst een sales office in Detroit, in 2005 gevolgd door een assemblagelijn. In 2012, door de druk van de wereldwijde vraag en om de prijzen competitief te kunnen houden, werd de productiecapaciteit uitgebreid met een vestiging in Rayong, Thailand. Dertig werknemers produceren er negen machines per maand in een single shift operation. De uitbreiding richting Verre Oosten werd door de markt eerst wat argwanend bekeken — zou de kwaliteit wel top blijven? — maar de firma wist die perceptie om te buigen. In hun woorden: “door efficiënte processen en een aangetoonde cultuur van LEAN fabricage, werd de kwaliteit van Techni verhoogd en Techni’s ratio van “delivered in full on time” (DIFOT) is zeer competitief.”

GMM: full service

De overname van TWJ door GMM is dus zeer weloverwogen; het is een logische volgende stap in een groeiverhaal dat continu doorgaat sinds het bedrijf werd  opgericht in oktober 1993 door drie ingenieurs met ruime ervaring in machines voor steenverwerking: Corrado Franzi, Giovanni Lagostina en Luigi Guazzoni.

Ook in de Benelux heeft GMM aardig voet aan de grond gekregen, met de vaste agent (sinds meer dan 20 jaar) G.M.T. bvba (Granite & Marble Technologies) uit Ronse, geleid door Joeri Decatelle en Katrien Neufcourt.

GMM-TWJ zal alle bestaande productlijnen en -services blijven leveren en tegelijkertijd de marketing verbeteren om de groep beter te positioneren voor snellere binnenlandse en internationale groei.

Darren Bill, zaakvoerder van Roccia (UK), dat Techni verdeelt in het Verenigd Koninkrijk, ziet het alvast groots (in gesprek met Natural Stone Specialist magazine): “We denken dat Techni, dankzij zijn pomptechnologie, de nieuwe marktleider zal worden in waterjets voor de steenindustrie.”

Overname in CNC?

GMM was al aanwezig in landen op 75 markten, maar is hiermee nu echt een mondiaal bedrijf geworden. Het enige wat de groei nog kan hinderen, aldus nog Corrado Franzi, is een bepaalde mentaliteit die hij tot zijn spijt waarneemt in zijn omgeving. Hij verwijt zijn landgenoten een zeker campanilismo (klokkentorenmentaliteit): “De ontbrekende ressources zijn niet financieel, maar zitten in HR. Vooral bij de jongeren is het moeilijk om mensen te vinden die bereid zijn om altijd bij te leren, te reizen, wereldburger te worden.” Zelfs mooie bonussen lijken daarbij niet te helpen. “Als ik vraag aan een werknemer om voor het werk een week in het buitenland door te brengen, antwoordt hij me dat hij het weekend thuis wil doorbrengen…”

Misschien dat met de overname van TWJ deze mentaliteit definitief ten grave gedragen wordt?

Het is overigens zeker niet uitgesloten dat we van de kant van GMM groep binnenkort nog nieuws vernemen op het overnamefront, zegt Corrado Franzi: “Misschien zal het noodzakelijk zijn om nog een acquisitie te doen, om het gamma aan te vullen voor onze referentiemarkt. Zoals bijvoorbeeld in CNC.

Waarom GMM Techni wou: Corrado Franzi haalt vier troeven aan

  • Specialisatie: “Techni maakt alleen waterjets, en doet dat tot in de perfectie”
  • Alles in eigen hand. “Techni ontwerpt alle belangrijke componenten zelf in wat we noemen total technology. Techni maalt zijn eigen pompen en schrijft zijn eigen software, daarbij inbegrepen systeemanalyse en internetverbinding tussen machine en fabrikant.”
  • Ultrazuinige pompen. “Techni is bijzonder trots op zijn Quantum NXT pompen. Ze waren de eersten om dergelijke elektrische servopompen te gebruiken, en hebben ook een patent op dit systeem. Het is geïnspireerd op technologie die werd gebruikt door Nasa in het Space Shuttle programma. Het verschil met andere pompen is dat de Quantum NXY pompen slechts druk geven wanneer het nodig is, en ook niet méér dan nodig. Wanneer de waterjet niet aan het snijden is, gaat de pomp in stand-by, in plaats van via een overdrukventiel stroom, water en geld erdoor te jagen.”
  • Techni is toekomstgericht: “We willen gebruik maken van Big Data en het Internet of Things om meer persoonlijke service uit te bouwen. Waterjet systemen zijn meer onderhoudsintensief dan bijvoorbeeld GMM-brugzagen. En in de natuursteenindustrie hebben niet al onze klanten de mentaliteit van een goed geolied onderhoudsteam… Ik zie dan ook tal van mogelijkheden om in onze ondersteuning meer proactief en low cost te worden.”