Fasa Stone: toonaangevende innovator viert jubileum


Fasa Stone viert dit jaar zijn tienjarig bestaan: goed voor een mooi succesverhaal. De grensverleggende fabrikant van kwartscomposietplaten en -tegels exporteert naar meer dan 60 landen. Jaarlijks produceren ze 3,5 miljoen vierkante meter platen! Als grootste exporteur van kwartssteenplaten en -tegels uit China groeien ze dus heel hard.

Grensverleggend en mensgericht

Onder Fasa Stone vallen momenteel 4 fabrieken in het zuiden van China: 3 plaatfabrieken waar Lumina Stone, Aurea Stone en Litex worden gemaakt en Fasa Fabrication Factory, waar de platen op maat gesneden worden. Bovendien is Fasa Stone mede-eigenaar van een kwartsgroeve en zullen er de komende maanden nog enkele bedrijven het rijtje vervoegen.

Ondanks het succes zijn de Chinese stichters van het bedrijf bijzonder bescheiden. “Ze richten zich op innovatie en samenwerkingen op lange termijn”, vertelt Sergi Vendrells, Vice President Operations voor Fasa Stone.

“Ze houden vast aan 4 grote pijlers als fundamenten voor het bedrijf: Family, Army, School en Alliance. De afkortingen voor de naam Fasa, dus.” Werken aan langetermijnrelaties met collega’s en klanten duurt het langste volgens Vendrells. “We willen graag blijven werken aan onze reputatie als bedrijf met de hoogste medewerkerstevredenheid in onze sector. Fasa is één grote familie.”

“En met onze klanten is het net zo. In de afgelopen tien jaar bouwden we veel vaste klantenrelaties op, omdat we hen echt als een deel van het bedrijf beschouwen. We willen gaan voor een win-winsituatie en werken zeer klantgericht. Vandaar de pijler Alliance.”

Dit artikel verscheen in Polycaro 69

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“School staat voor leren en altijd open staan voor kennis bij te spijkeren”, aldus Vendrells.  “Bijleren en die kennis implementeren en blijven gebruiken in je bedrijf is belangrijk om te innoveren. De vierde pijler is Army, omdat in ons managementsysteem discipline de kern vormt. Iedere schakel in het proces is belangrijk en zorgt mee voor een mooi eindresultaat. Iedereen die bij ons werkt beseft dat hij of zij meedraagt aan het succes van onze klanten en ons bedrijf.”

Geen Chinese namaak

“Vaak wordt gerefereerd naar de Chinese markt als goedkope kopieerders van bestaande producten en technologieën. Fasa Stone is allesbehalve dat. Door zelf voluit te kiezen voor innovatie willen anderen net van ons kopiëren”, zegt de Vice President of Operations.

Het verschil tussen natuursteen en kwartscomposiet is amper meer te zien. Niemand staat al zo ver qua technologie als wijSergi Vendrells

Door hun speciaal aangepast productieproces, lijkt de kwartscomposiet precies op natuursteen. “De Aurea Stone-collectie is onnavolgbaar als replicaat. Het verschil tussen beiden is amper meer te zien. Niemand staat al zo ver qua technologie als wij. Maar hoe we dat precies doen, is ons bedrijfsgeheim.”

“De beste producten selecteren en mixen we. Daar maken we een deeg van, die in de perslijn komt. Daarna gaat het in de oven. Ons mengplan is helemaal anders dan dat van andere bedrijven. We gebruiken ook robotica met technologie van een Duits bedrijf.”

Flexibiliteit

Daarnaast is de Chinese innovator ook flexibel qua levertijd. Het klassieke milk-run-systeem als leveringsmethode werkt niet voor hen omdat het een zeer strikt programma is. (Milk-run wordt als logistiek systeem gebruikt om verschillende leveringen van verschillende leveranciers af te handelen met maximale bezettingsgraad en minimale kosten, nvdr.) “Onze sterkte is differentiatie, waardoor we klanten kunnen helpen om competitief te blijven op de markt.”

In totaal lopen er 10 productielijnen. “Flexibiliteit is belangrijk voor onze klanten, en daar zetten we dan ook op in. Voor grote projecten kunnen we de composiettegels al op voorhand in onze fabriek op maat snijden. Dat vergemakkelijkt en versnelt het proces en betekent voor onze klanten een echte meerwaarde.”

Grondige kwaliteitscontrole

De fabrikant draagt kwaliteitscontrole hoog in het vaandel en heeft een negenstappenplan tijdens het productieproces. Voor elke stap controleert een medewerker of de plaat voldoet aan de kwaliteitseisen.

Anderzijds is er ook de automatische selectie door robotica. “Als een resultaat niet overeenstemt met onze verwachtingen wordt het van de lijn gehaald en proberen we dat recht te trekken. Komt het in orde? Dan wordt er een extra controlelijn ingelegd. Is het niet goed? Dan komt de plaat in het recycleerprogramma terecht. Het materiaal wordt gebroken in kleine stukken en daarna doneren we het aan organisaties zodat ze herbruikt kunnen worden”, legt Vendrell uit.

“Meer dan 90% van het materiaal dat in de composietplaten zit komt uit onze eigen bedrijven. Daardoor kunnen we de kwaliteit nog beter bewaken. De rest kopen we aan, maar ook daar is kwaliteit belangrijk. Op willekeurige momenten voeren we inspecties uit op onder andere de zuiverheid, grootte en pigmentkleuren.”

100% waterresistant

Kwartscomposiet is een van de hardste mineralen, en dat heeft vele voordelen. Het is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Bovendien is het bestand tegen schokken en krassen en blijft het uitzicht hetzelfde.

De NEOS-technologie maakt onze composiettegels gigantisch interessant voor hygiënische omgevingenSergi Vendrells

En dan is er ook Nano Enhancement of Surfaces -of kortweg NEOS-, een nieuwe technologie die Fasa Stone op alle kwartsstenen toepast. “Kwarts is eigenlijk niet zo poreus, maar doordat allerlei componenten worden samengevoegd kan je dat niet voor de volle honderd procent garanderen”, verduidelijkt Vendrell.

“Met de NEOS-technologie die we ontwikkelden is dat wél zo. Dat maakt het gigantisch interessant voor hygiënische omgevingen zoals badkamers en keukens. Je vindt onze kwartscomposiettegels ook terug in tal van hospitalen over de hele wereld.”

Veilig en duurzaam werken

Duurzaamheid, daar speelt Fasa Stone al langer op in. Niet enkel door ongebruikte materialen te vermalen en door te verkopen aan de bouwsector. “We hebben ook een waterrecycleersysteem. Om de tegels te maken is er tijdens het productieproces gigantisch veel water nodig. Dat water hergebruiken we en vloeit 6 maanden lang steeds opnieuw terug in het proces.

Anderzijds hanteert het bedrijf ook het Toyota-managementsysteem. De twee pijlers van dat productieproces zijn ‘respect voor mensen’ en ‘continue verbeteringen’. “Om een concreet voorbeeld te geven: we streven ernaar om een papierloos bedrijf te zijn”, zegt Vendrells.

Alle producten zijn veilig voor de plaatsers en de uiteindelijke consument die ze gebruikt. “Dat is heel belangrijk. Onze certificaten bewijzen dat we de maximale bescherming in acht nemen. Daarom bieden we ook 15 jaar garantie op onze producten.”

En dan is er ook nog het Smile-programma, waarmee ze wereldwijd mensen steunen die in minder fortuinlijke omgevingen leven. “Het is belangrijk dat je je succes met de wereld deelt”, zegt Vendrells.

Showroom bezichtigen

Fasa Stone heeft een showroom in het Belgische Temse die klanten op afspraak kunnen bezichtigen.

“We merken dat er nood is om, zeker bij grote projecten, de platen op voorhand te bekijken. Daarom kan je alle collecties -op Aurea na- hier zien. Vanaf de zomer kan je Aurea ook in België bekijken.

Interesse om samen te werken met Fasa Stone? Contacteer Fasa Stone op +32 3 710 51 41 of via mail op info@fasaeurope.com