De expertise van Wim Verkinderen onder de loep


Elk kwartaal klopt Polycaro aan bij een tegelzetter waarvan we geloven dat hij handelt volgens de regels van de kunst. Deze editie werden we een heel pak wijzer na een open gesprek met Wim Verkinderen, niet enkel Vice Belgisch Kampioen Tegelzetten 2015, maar nog veel meer dan dat. Neem dus je pen en papier in de hand; ik wens je veel leergenot!

P: Hoe ben jij in de sector terechtgekomen?

“Ik studeerde Graduaat Bouwkunde in Aalst, en ben 7 jaar werfleider geweest in het familiebedrijf Verkinderen Wegenbouw. Het heeft echter steeds ‘gekriebeld’ om te vloeren. Zo heb ik mijn eigen woning gevloerd nadat ik een jaar avondopleiding ‘Vloerwerken’ heb gevolgd in het VTI in Roeselare. In 2006 besloot ik vloerder te worden in bijberoep, maar dat is snel geëvolueerd tot een hoofdberoep.

Ik ben van nature zeer leergierig en een perfectionist. Van bij mijn start als vloerder heb ik zeer veel opleidingen gevolgd. Zo ben ik in de beroepsorganisatie Fecamo terecht gekomen, leerde ik Peter Goegebeur kennen, kon ik deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap Tegelzetten, enz. Dat laatste betekende een grote doorbraak voor mij. Ik heb hierdoor heel veel connecties gemaakt en begon meer complexe projecten aan te trekken. Maar ook het directeurschap van BITA, de Belgian Innovative Tile Academy, die enkele jaren geleden werd opgericht, heeft ontzettend veel poorten voor mij geopend waar ik tot op vandaag de vruchten van pluk en zeer dankbaar voor ben.”

P: Heb je je vandaag in iets gespecialiseerd?

“Mijn werkgebied is West- en Oost-Vlaanderen, en wij zijn heel actief wat badkamerrenovaties betreft. Ik denk dat ik jaarlijks een veertigtal badkamers betegel. Hiervoor werk ik samen met een sanitair bedrijf en een binnenhuisarchitect. Ik sta in voor de betegelingswerken op vloeren en wanden, en voor het waterdicht maken van de natte cellen. Ben ik daarin gespecialiseerd? Ja, dat kan je misschien wel zo stellen. Na het volgen van tal van opleidingen heb ik het diploma van Schlüter systeemverwerker behaald in 2010. Ik tracht jaarlijks Schlüter-opleidingen te volgen en neem daar ook mijn medewerker en collega-aannemer mee naartoe. Ik vind dat zeer belangrijk want alles wat waterdichting betreft, doe ik helemaal zelf.”

Wim Verkinderen tegelzetter beselare

P: Nochtans wordt vaak gezondigd wanneer het om een correcte waterdichting gaat?

“Ja dat klopt. Gisteren ben ik nog gaan kijken naar een schadegeval in Brugge waar waterschade in de badkamer was vastgesteld. De architect dat het om een fout ging in de koppeling van de kraan. We hebben een gat gemaakt maar alles bleek volledig droog te zijn rondom de koppeling. Wat bleek? Er was geen Kerdi-doek aangebracht, hoewel dit wel vermeld stond op de factuur.

Foute plaatsing van waterdichtingsdoeken, slechte uitvoeringen, geen overlappingen, enkel de vloer maar niet de wanden voorzien van een doek, enz. … ik kom dat heel vaak tegen.”

P: Ok, dit is hoe het niet moet. Hoe moet het wel?

“Wij plaatsen de douchegoot, de chape, de cementering, de bouwplaten, enz. allemaal zelf. We maken dat alle vloeren en wanden perfect recht zijn, tekenen alles uit, werken steeds met voorgevormde binnen- of buitenhoeken, enz.

Ga niet besparen op goede producten om een project binnen te halen, maar heb vertrouwen in je product en je fabrikant, en sta achter je productkeuzeWim Verkinderen

In 80 à 90% van de werven gebruik ik een Schlüter Kerdi-doek of Kerdi-boards. Ik weet dat de Schlüter-systemen zeer betrouwbaar zijn, ik heb hun opleidingen gevolgd, en ik kan steeds passend Schlüter-advies vragen aan de technische adviseurs zoals aan Patrick Deprez. In andere gevallen gebruik ik bouwplaten of smeerbare afdichtingen zoals bij mozaïek bijvoorbeeld. Ik zal steeds het beste systeem kiezen in functie van het toepassingsgebied.

Het allerbelangrijkste is je voorbereiding. Niet alleen bij natte cellen maar bij elk soort tegelwerk. Wij stofzuigen onze vloeren en wanden, zetten daarop een primer, en dan pas gaan we de tegelwerken starten. Wij gaan ook de cementering op de Kerdi-doeken eerst schrapen en stofzuigen zodat deze stofvrij is. Doe je dat niet en zet je de lijm er direct op met een kam van 4 mm, dan trek je zandkorreltjes van de cementage en isomobolletjes mee in je lijm. Belangrijk is ook om je kam van 4 mm regelmatig te controleren of dat nog steeds 4 mm is. Een kam van 4 mm is snel 3, 2 of geen millimeter meer.

We starten ook steeds met het plaatsen van een schraaplaag teneinde de hechting te verbeteren. Dit doe je met de platte kant van je tegelkam. Wanneer je alles goed aandrukt zal je zien dat er een zwarte schijn doorheen je oranje Kerdi-doek verschijnt. Zo weet je dat je ‘vol in de lijm zit’.

Uiteraard moet je ook steeds lijm gebruiken die is aangepast voor het gebruik in natte cellen. Ik werk zelf heel veel met Omnicol. Ik heb zeer goede contacten met dit bedrijf en test geregeld producten voor hen uit. Die samenwerking verloopt ook in omgekeerde richting: heb ik een specifieke vraag, dan zullen zij ook voor mij bepaalde zaken testen.

Het gebeurt dat ik voor sommige toepassingsgebieden met andere producten of merken werk. Ik kies steeds voor het meest passende product in functie van het toepassingsgebied. Dat vind ik zeer belangrijk.

Hetzelfde verhaal geldt voor ontkoppelingsmatten. Ik werk heel veel met DITRA van Schlüter, maar voor bepaalde toepassingen vind ik dat de Permat van Blanke beter is. Op basis van wat maak je je beslissingen? Tja, je leunt op je eigen jarenlange ervaring uiteraard, en niet te vergeten, je deelt je kennis met sterke collega’s. Hoe werken zij? Wat zijn hun ervaringen? Waarom gebruiken zijn product x of y in een bepaalde toepassing? Zo verruim je je horizon en je productkennis.”

P: Daar haal je iets heel belangrijk aan: kennis delen. Wat is je ervaring daarmee?

“Ik merk dat zowel jonge tegelzetters alsook oudere aannemers of vloerders vaak over te weinig kennis beschikken. Ze gebruiken nog oude technieken terwijl de producten zelf een ongelooflijke verandering hebben doorgemaakt. Zo houden ze halsstarrig vast aan oude plaatsingsmethodes die volledig achterhaald zijn. De volkeramische tegels van vandaag zijn niet meer de gebakken tegels van vroeger. Ze worden veel harder gebakken, zijn niet langer poreus, en gedragen zich hierdoor zoals glas. Waar je een oude tegel vroeger nog in een mortelbed kon leggen, nemen de hedendaagse keramische tegels helemaal geen vocht meer op. Verlijming is dus absoluut noodzakelijk als je niet wil dat je tegels los komen te liggen.

Ik merk dat zowel jonge tegelzetters alsook oudere aannemers of vloerders vaak over te weinig kennis beschikken. Zo houden ze halsstarrig vast aan oude plaatsingsmethodes die volledig achterhaald zijn.Wim Verkinderen

Wij plaatsen onze tegels steeds aan de hand van een dubbele verlijming: dit wil zeggen verlijming op de grond met een lijmkam van 14 mm én op de schoongemaakte droge tegel met een lijmkam van 6 of 8 mm. Door je lijmrillen in dezelfde richting aan te brengen, kan je je tegel mooi indrijven en verkrijg je een volle verlijming. Vaak gebruik ik daarvoor een lijmkam met een schuine vertanding van 45° van Rubi, deze geeft me meer comfort tijdens het kammen. Zoals reeds gezegd krijg je uiteraard problemen als je tegelt op een chape die vol stof ligt en waarop geen primer werd aangebracht. Dan zal je zien dat de lijmrillen enkel op je tegel kleven, en niet op je chape.”

Wim Verkinderen tegelzetter beselare

P: Vind je het belangrijk om je geregeld bij te scholen?

“Belangrijk? Het is cruciaal! Tijd investeren in het verruimen van je kennis werpt echt z’n vruchten af. Bij Bisazza heb ik een week mozaïekopleiding gevolgd, bij Ardex een tweedaagse opleiding met Guthjahr. Bij Schlüter zien ze me bijna jaarlijks terug. Ook fabrieksbezoeken bij Omnicol staan geregeld op de agenda.

Anderzijds vind ik ook dat fabrikanten te vaak nieuwigheden op de markt te brengen zonder duidelijke plaatsingsvoorschriften en aandachtspunten mee te geven met hun producten. Ik denk aan ontkoppelingsmatten, tegels van 2cm dikte, nivelleersystemen, … Het WTCB doet er vaak jaren over om alles te testen in diverse toepassingen en passende plaatsingsrichtlijnen uit te werken. Nivelleersystemen bijvoorbeeld zijn zeer interessant om te gebruiken in zones waar perfectie vereist is en waar elke millimeter verschil wordt gezien. Ik denk aan luxueuze villa’s met grote glaspartijen. Maar als je met een dergelijk systeem werkt, heb je sowieso al dubbele verlijming nodig want de voetjes van die systeempjes zijn al 2 mm dik. Dus je hebt toch een 3 à 4 mm lijmdikte nodig. Maar als je die informatie niet standaard meekrijgt van de fabrikant, of je bent zelf te hardleers om er naar te vragen, tja, dan leidt dat vroeg of laat tot schade en loskomen van het tegelwerk.

Om het even over ontkoppelingsmatten te hebben: ik krijg ontzettend veel de vraag wanneer je dit moet gebruiken. Ikzelf ben ervan overtuigd dat je dat tot een 60×60 formaat in gewoon recht verband niet hoeft te gebruiken. In alle andere gevallen zoals grotere formaten, parket, enz. gebruik ik wel steeds ontkoppelingsmatten. Maar er zijn fabrikanten die beweren een lijm te hebben waardoor ontkoppelingsmatten overbodig zijn. Ja, ok. Dat kan. Maar bewijs het maar eens bij een schadegeval. Als vloerder moet je je indekken tegen alle mogelijke risico’s. Daarom proberen wij altijd te werken met systeemoplossingen. Beslis ik een inloopdouche te plaatsen met Schlüter, dan zal ik ook de goot van Schlüter, de doeken, de KERDI-boards, of de KERDI-lijm van Schlüter gebruiken. Door met één fabrikant te werken vermijd je dat ze later hun paraplu opentrekken en de schuld doorschuiven naar een andere partij in geval er zich een probleem voordoet.”

P: Jij werkt met systemen, daar waar collega’s het anders doen.

“Ja ik werk met systemen, maar dat wil niet zeggen dat ik gebonden ben aan één fabrikant. Zoals gezegd kijk ik naar het toepassingsgebied, en in functie daarvan beslis ik met wie ik zal werken. Ik wil onafhankelijk blijven en kies mijn producten in functie van waar ik mij goed bij voel. Voor mozaïek zal ik altijd Wedi of smeerbare afdichtingen van Ardex of Omnicol gebruiken. Voor Bisazza mozaïek gebruik ik altijd installatiekits zodat de lijm en het voegsel op elkaar zijn afgestemd.”

P: Wat is jouw ervaring als vloerder in tijden van Corona?

“Wij blijven aan het werk en houden ons hierbij strikt aan de regels. We rijden elk apart naar de werf en doen enkel werkzaamheden waar we helemaal alleen kunnen zijn en gaan niet bij mensen thuis gaan tegelen. Renovaties liggen stil, enkel nieuwbouwprojecten en buitenwerven zijn aan de orde. Ook XXL-tegels moeten nu even wachten om geplaatst te worden aangezien we hiervoor te dicht bij elkaar moeten werken. Met de architect en de aannemer werd afgesproken dat niemand op de werf aanwezig mag zijn. Komt er toch iemand, dan wordt deze weggestuurd. Niemand kan ’s avonds nog binnen op de werf om zaken op te meten, en ik spreek anderen aan wanneer ik zie dat zij de regels niet respecteren. Om op jouw vraag te antwoorden: ik ben tot de conclusie gekomen dat we productiever werken door deze maatregelen strikt toe te passen. We worden immers niet gestoord, bereiden alles tot in de puntjes voor, bestellingen worden per mail geregeld en bij afhaling staat alles klaar om in de bestelwagen te worden ingeladen. Het is een efficiënte manier van werken.”

P: Laten we het eens hebben over een aantal projecten waar je fier op bent?

Brugge

“Ik werk veel samen met Architectenbureau Desmet-Lammens. Zij realiseren prachtige projecten. In Brugge heb ik voor hen een zeer mooi project betegeld, zowel binnen als buiten. Binnen werd witzwarte natuursteen (Striato Olimpo) van 60×90 cm in wildverband gelegd. We hebben de tegels verlijmd op een Gutjahr ontkoppelingsmat, type Flexbone. Daarbij gebruikten we tegellijm van Ardex. Buiten werden de tegels, het Chinese graniet Nero Santiago, verlijmd met drainagemortel op een Gutjahr Aquadrain drainagemat. Die werd geplaatst op een fundering van drainerende beton. Met dit systeem konden we de tegels in wildverband plaatsen, zonder enige uitzetvoeg. Alle voegen zijn namelijk opgespoten met Gutjahr Mor Tec soft. Hierdoor wordt elke voeg een uitzetvoeg.

Foto's bij project 1 - Brugge - copyright Valerie Clarysse H+C (2)

We hebben dat perfect kunnen toepassen na het volgen van de opleiding bij Guthjahr. Weet je, je moet de leergierigheid hebben om over de kennis van al die nieuwe technieken te willen beschikken. Ik ben ervan overtuigd dat Guthjahr hiervoor een heel sterk product is. Ze zijn marktleider in Oostenrijk, Zwitserland, en ook in Duitsland dacht ik op vlak van buitentoepassingen en terrassen. Dit wil zeggen dat ze daar met extreme temperatuurverschillen te maken hebben in hun buitentoepassingen, net zoals wij dit hier ook in ons land hebben. Dus wat daar werkt, zal hier ook werken. Is die prijs dan duurder? Misschien wel, maar als je achter je waarden staat, dan weet je wat je aan het doen bent. Ik ken genoeg tuinaannemers die keramische tegels van 2cm dik gewoon in de mortel plaatsen. Dan weet ik dat ik dat na een paar jaar zal mogen uitbreken omdat alles los zal liggen.”

Roeselare

“Een ander project betreft drie luxe appartementen in Roeselare in samenwerking met Covarte. De badkamers werden volledig in XXL-tegels geplaatst van Covarte. Ook de douche en wastafelmeubels werden met XXL-tegels gemaakt van 3,5 mm. De trappen werden met keramisch materiaal bekleed en alles werd gevloerd met Covarte-tegels.

Wat XXL betreft werk ik heel graag samen met Covarte. Ik meet vooraf zo veel mogelijk op met mijn laser en laat vervolgens alles op maat verzagen in hun atelier. Zo moet ik op de werf enkel nog plaatsen. Want hoe minutieus je ook werkt, een verstek of een ronding die je maakt met de hand is niet gelijk als wanneer deze door een waterjet werd gesneden. Vooraf opmeten en laten verzagen schept een ontzettend grote tijdswinst op de werf waardoor ik mijn productiviteit kan optrekken.

Foto's bij project 2 - Roeselare (1)

In dit project werden de buitenterrassen via het U-BRS-draagsysteem van Buzon geplaatst. Dat is een systeem op zogenaamde latten. Ideaal wanneer de ondergrond waarop je dient te werken niet 100% stabiel is. Als je met tegeldragers werkt, krijg je immers een puntbelasting. Door met dit U-BRS-systeem te werken, draag je die belasting over op de balken waardoor die puntbelasting redelijk sterk wordt opgegeven. Ook bij keramische parketvloeren in wildverband is dit een ideaal systeem.”

P: Tot slot: welk advies geef je je collega’s nog graag mee?

“Ga niet besparen op goede producten om een project binnen te halen, maar heb vertrouwen in je product en je fabrikant, en sta achter je productkeuze. Verduidelijk de architect jouw systeemkeuze, en diens klant zal ongetwijfeld zijn advies volgen.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat je de juiste producten in de juiste toepassing gebruikt. Lijmen bijvoorbeeld: ik ben ervan overtuigd dat er enkel nog goede lijmfabrikanten zijn. Maar je moet je lijm en je voegsel wel goed aanmaken. De juiste hoeveelheid water toevoegen doe je met een maatbeker zodat je altijd dezelfde consistentie hebt. Lijm dien je ook steeds twee maal te draaien, dit wil zeggen je lijm aanmaken, hem laten rusten en een tweede keer doordraaien. Idem verhaal voor je voegsel: je moet steeds perfect je watercementverhouding respecteren, zoniet krijg je te maken met verschillende kleuren.”

P: Het lijkt zo logisch en toch wordt er zo vaak tegen gezondigd?

“Ja, de reden hiervoor is het gebrek aan interesse van de collega’s om zich bij te scholen. Wanneer gaan ze inzien dat je daar geen geld met verliest, maar er integendeel met wint! Bijscholen, en overleggen met collega’s, dat is voor mij de kip met het gouden ei. Want als je je omringt met topvloerders, dan word je zelf een topper. Zeker als beginnende vloerder mag je niet te fier of te beschaamd zijn om advies in te winnen als je iets niet weet! Durf te bellen naar fabrikanten!

Als laatste misschien nog dit: streef naar perfectie en voer alles uit alsof het voor jezelf zou zijn. Bots je op fouten van een collega? Breek die dan niet af, maar ga ervan uit dat iemand altijd naar zijn beste vermogen heeft gehandeld. Respect hebben voor elkaars werk, elkaar helpen, en niet te beroerd zijn om dagelijks bij te leren: dat maakt dat we allemaal experten kunnen worden en de totaliteit van de sector kunnen opkrikken.”


Biografie

  • Geboren: 16 november 1978 in Ieper
  • Studies: Graduaat Bouwkunde in Aalst
  • Hobby’s: Vroeger basket, vandaag vooral wandelen en een passieve basketbeleving met de kinderen en de vriendenclub die hieraan gekoppeld is.
  • Muziek: Vroeger was ik DJ op studentenfuiven, dat maakt dat ik van alle genres hou: van André Hazes tot house of retro.
  • Favoriete reisbestemming: Italië misschien? Het eten is daar lekker!
  • Eet/drinkt het liefst: Vlaamse kost zoals biefstuk-friet, zonder alcohol.
  • Houdt van: Mijn kids, familie en eerlijke mensen
  • Heeft een hekel aan: Schijnheiligheid
  • Levensmotto: Doe wat je graag doet en waar je 100% kan achter staan.

RUBI: van uitvinding tot wereldmerk

Op 10 april 1951 diende een Spaanse jongeman, Joan Boada, een verzoek in om zijn uitvinding, een handmatige snijder voor mozaïek en tegels, te laten registreren. Deze RUBI tegelsnijder won in 1953 de gouden medaille tijdens de 1e Nationale Tentoonstelling voor Uitvindingen in Barcelona. Later volgde de uitvinding van de eerste mechanische breker, gevolgd door de TS, wereldwijd beschouwd als dé tegelsnijder bij uitstek!

Vanaf 1951 heeft het bedrijf niet stil gestaan, integendeel, het groeide uit tot de internationaal florerende GERMANS (Spaans voor ‘broers’) BOADA GROUP, waarbij RUBI de meest geavanceerde tegelgereedschappen in de markt zet, aangepast aan de behoeften en vereisten van de internationale markten en producten.

Voor een heel groot deel dankt RUBI dit succes aan het vertrouwen van haar eindgebruikers: vakmannen zoals Wim Verkinderen!


Tekst: Lies Paelinck – Foto’s: Wim Verkinderen ©Freddy Rigole ©Valerie Clarysse H+C