Eve-Line: originaliteit badend in geraffineerde kleurigheid


Verborgen achter de charmante gevel van een authentieke jaren ‘20 burgerwoning in Aalst, huist sinds 2015 het sublieme brein van creatieve allrounder Eveline Vandesteene. Begeesterd door pure materialen en het bedenken van originele totaalconcepten met een twist, zette ze een eigenzinnige vloer- en interieur speciaalzaak neer voor iedereen die op zoek is naar ‘outstanding floor- and wall coverings’. Mainstream is een woord dat hier niet thuis hoort, noch in materialen, noch in ideeën. Want bij Eve-Line klop je aan wanneer je op zoek bent naar originaliteit en authenticiteit, badend in geraffineerde kleurigheid.

Eveline Vandesteene is een pittige en warmhartige dame die niet in één hokje te stoppen valt: importeur van vloer- en interieuroplossingen, bedenker van gedurfde totaalconcepten, master mixer van materialen. Met haar zaak Eve-Line weerspiegelt ze alle aspecten van haar persoonlijkheid: divers, gedurfd, authentiek, origineel, kleurrijk en inspirerend. Het huis waarin ze haar winkel en showroom onderbracht, ademt kwaliteit en enthousiasme uit. En dat begint reeds met de koffie die je krijgt voorgeschoteld op een keukentablet in witte geëmailleerde lava, waarbij je je verwondert over de prachtige glas- en marmermozaïeken die zich in groen en wit een weg krullen over de keukenvloer.

Persoonlijkheid prijkt bovenaan Eveline’s to do-lijst en dat mag je vrij letterlijk nemen. “Mensen komen bij mij langs omdat ze op zoek zijn naar dingen die ze nergens anders kunnen vinden. Ze vertellen me hun ideeën, waarop ik voor hen naar het gepaste materiaal speur. Heel vaak zoeken ze ook eerder een concept dan een product. En laat net daarin mijn grootste kracht schuilen: in het uitwerken van een totaalidee en een verhaal waarin ik de klant meeneem. Ik werk graag met combinaties van originele materialen die moeilijker te vinden zijn op de markt. Wat denk ik verklaart waarom architecten steeds vaker de weg vinden naar de diensten en oplossingen die we met Eve-Line aanbieden. Zij zoeken immers een creatieve partner die hun concept begrijpt, met hen meedenkt en tegelijkertijd toch out of the box durft te denken.”

Liefde voor het pure ambacht

Bij Eve-Line vind je unieke, vaak handgemaakte tegels in terracotta, cement, marmer, keramiek, lavasteen of beton. Gegoten terrazzo alsook maatwerk terrazzo benoemt ze zelf als haar specialiteit. Meestal in combinatie met andere echte materialen zoals hout, waarbij ze dol is op kwalitatief parket in patronen, handgekrabt-, ter plaatse getint-, visgraat- of hexagoonparket. Maar evengoed maatwerk in vinyl, leder en kamerbreed of panoramisch behang behoren tot Eveline’s portefeuille. “Ik importeer mijn materialen uit Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland en binnenkort ga ik ook op zoek naar authentieke materialen buiten Europa. Ik ben helemaal verknocht aan alle materialen die puur zijn, zoals oude geglazuurde tegeltjes, of die rode tegels die je vroeger overal in de spaghettihuizen zag. Die zijn toch ronduit magnifiek?

Maar ondanks het feit dat Eveline Vandesteene volledig achter natuurlijke materialen staat, vindt ze het even belangrijk om de keramische tegel op te waarderen. “Soms wordt daar minachtend tegenaan gekeken, maar keramiek is een véél breder begrip dan de typische digitaal bedrukte keramische tegel. Er zijn heel mooie voorbeelden te tonen die niets te maken hebben met het overaanbod aan standaard keramiektegels. Zo vind je bij Eve-Line bijvoorbeeld prachtige keramiektegeltjes in tampondruk of geglazuurde keramische tegeltjes. Maar mijn creativiteit laat ik even graag los op ‘mainstream’-tegels die je elders evengoed vindt. Door ze uit hun klassieke context te halen, in een nieuwe setting te plaatsen en ze te omringen door het juiste behang, originele gordijnen, een stukje hout of leder,… ademt diezelfde tegel plots een compleet nieuw verhaal uit.”

Eindklanten en architecten kloppen vaak ‘via via’ bij Eve-Line aan omdat ze over haar winkel en haar originele aanpak hebben horen praten. “Dat doet me telkens opnieuw heel veel plezier. Ik denk dat mijn perfectionisme en oog voor detail daartoe bijdragen. Elk type materiaal waarmee ik werk, wil ik immers door en door kennen. Hiervoor ga ik graag op onderzoek uit en stel vragen aan leveranciers en fabrikanten. Bij Eve-Line stopt het verhaal niet met het afsluiten van de verkoop, want ik teken ook legpatronen uit, doe werfopvolging, geef materiaaladvies, enz. Alles steeds in nauwe samenwerking met de aannemer en de vakmannen.”

Projecten en co-creaties

Heel wat mooie namen wandelden Eveline ’s boetiek binnen of snuisterden rond op haar stand in Gent tijdens BAD (Belgian Art and Design). Zo werkt ze geregeld samen met interieurarchitect Pieter Thooft uit Gent, Objekt Architecten uit Aalst, DMOA Architecten uit Heverlee of nog Architecten Stefano Doclo en Jan Strobbe uit Geraardsbergen met wie ze reeds enkele prestigieuze projecten voor privéwoningen uitwerkte. Maar evenzeer DAE uit Bonheiden, Interieurarchitect Arjaan De Feyter uit Wijnegem en PJ Mares Design Studio uit Brussel wonnen reeds het advies in van Eve-Line.

Ook voor andere commerciële projecten, zoals restaurants, bars, hotels, kapsalons, een tandartsenpraktijk en zelfs de grafische galerij van Jens Versprille, mocht Eveline Vandesteene de vloer- en wandbekleding uitwerken. Heel leuke opdrachten met een prachtig eindresultaat. Als ze terugblikt op hoe alles amper 3 jaar geleden startte voor haar, is Eveline dankbaar voor al deze mooie referenties.

“Toen ik mijn winkel opende in 2015 had ik eigenlijk niet veel. Ik trok naar Cersaie en bezocht daar bijna alle standen die exposeerden. Werkelijk álles wat ik mooi vond nam ik mee. Vijf dagen en 100 kg aan brochures en stalen later, kwam ik tot het besef dat ik dat nooit eigenhandig terug mee op het vliegtuig kon sjouwen. Maar al die inspiratie zomaar achterlaten kon ik evenmin. Dus kocht ik een grote koffer, stak al mijn documentatie erin, en liet deze genoodzaakt tijdelijk achter bij de beursorganisatie. Zo ben ik gestart, met weinig, maar met tonnen enthousiasme! En elk mooi project dat ik tot op vandaag heb mogen realiseren, zowel rechtstreeks voor de eindklant als voor architecten, bewijst dat ik er toen in Cersaie goed aan gedaan heb om mijn buikgevoel en mijn passie te volgen.

Heel fier ben ik ook op mijn samenwerking rond het high end boetiek-aparthotel ‘The Hide’ in Gent van Barbara Symons. Samen met Pieter Thooft werden de 7 luxueuze city lofts en multiflex space ingericht en afgewerkt met bijzonder mooie tegels in zeer aparte legpatronen, mozaïeken, grafische groot formaattegels, artisanale tegels, enz. Alle materiaalcomposities die ik in gedachten had, werden goedgekeurd door de klant. Een mooi en prestigieus project waar ik nu reeds twee jaar aan meewerk en waar Eve-Line alle vloer- en wandbekleding heeft mogen leveren.”

Missie: tijdloos mooie dingen maken op een atypische manier

Eve-Line dankt haar succes onder meer aan de begeestering en bezieling die oprichtster Eveline Vandesteende steekt in haar werk. En die is, geeft ze aan, even groot voor iedereen: grote of kleine projecten, ruime of beperkte budgetten. Ze vat het heel mooi samen: “Mijn missie is tijdloos mooie dingen maken op een atypische manier. Eve-Line is niet zomaar een toonzaal, maar eerder een ‘vloerarchitect’ die creatieve totaalconcepten verkoopt. Geen winkel voor de mainstream, maar voor iedereen die op zoek is naar iets apart en net dat ietsje meer.”

Geïnspireerd?
Meer info via www.eve-line.be

FOTO’S: Lies Paelinck / Eve-Line