Het einde van het ‘Slabs’ verhaal is nog lang niet in zicht…


Nee nee, de traditionele natuursteentegels zullen niet verdrongen worden door de keramische XXL-hype, maar we moeten er toch enigszins rekening mee houden. De zee van toepassingsmogelijkheden dat dit moderne product biedt is bijna niet limitatief. Maar toch zijn er enkele belangrijke factoren waar best rekening mee gehouden wordt. We merkten tijdens een specifieke technologisch hoogstaande workshop dat vooral de nieuwe XXL-vervolmakingscursus extra aandacht trok.

Creativiteit boven!

We kunnen er niet meer naast kijken. Keramische tegels worden steeds groter – gelukkig niet dunner – en alsmaar creatiever opgetut. Denk maar aan imitatie eiken parket, betonuitzicht, marmerwaaiers, houtbekistingslook, driedimensionale figuren, kleurstructuren, etc. Dankzij continue research en nieuwe walsmethodes onder gigantisch hoge druk, kunnen in éénzelfde productielijn kleuren en tekeningen enkele tienden van een millimeter -binnenkort zelfs effectieve millimeters- in de massa geïnjecteerd worden waardoor oneindig veel artisanale mogelijkheden kunnen ontstaan. Dit laat vooral interieurarchitecten toe om eindeloos creatief om te springen bij toepassingen waar dit materiaal er zich toe kan lenen. Daar waar we dunne keramische grootformaten initieel terugvonden in de badkamer of toilet, worden ze vandaag al evenzeer toegepast bij het bekleden van bestaande traptreden, in het bedekken van keukenbladen en deuren, en vervangen ze soms zelfs algemeen schilderwerk! Ook buiten kan keramisch plaatmateriaal gemakkelijk toegepast worden om naast prachtige traditionele gevelbedekkingen zelfs ook de dakpan te vervangen. Andere types zijn daarenboven voldoende dik en slipvast om er een moderne en gezellige zonneterrasvloer mee te realiseren.

XXL bij BouwPunt

Fabrieks- en bedrijfsopleidingen worden de laatste jaren bij de vleet aangeboden. De carrousel van nieuwe producten blijft op zo’n danige snelheid draaien dat het voor de vakman-tegelzetter bijna niet meer te volgen is! Echter zijn dergelijke ‘bijstuur’-cursussen dan enigszins toch duidelijk ‘gekleurd’, zijn ze exclusief bestemd voor klantenuitbreiding, en krijgt men -gelukkig zijn er toch wel opvallende uitzonderingen- eerder een voor velen vervelende productvoorstelling te verwerken. De focus wordt dan veelal ook gelegd op commerciële applicaties met plaatselijke productdemonstraties. Vandaar dat ‘neutrale’ opleidingen geloofwaardiger overkomen en ze daardoor populairder worden bij tegelgroothandels en -importeurs.

Deze formule viel ook in goede aarde bij vader Karel Bockaert en zijn zonen Toon en Pieter die gerust heel fier mogen zijn op hun (open)bloeiende zaak ‘Bockaert & Thienpont’, dat in Aalter gevestigd is en tevens lid is van de sterke BouwPunt-groep.

Onlangs deden ze een beroep op het snelgroeiende ervaren opleidingscentrum BITA (Belgische Innovatieve Tegel Academie). Aanleiding hiervoor was de verfraaiing en uitbreiding van hun prachtige toonzaal met als blikvanger de nieuwe collectie dunne keramische grootformaattegels van de Spaanse tegelfabrikant Neolith: TheSize.

“Dergelijke grote tegels moeten met de grootst zorg en perfectie geplaatst kunnen worden”, aldus Toon Bockaert. “Daarom investeren wij graag in kwalitatieve vorming en duurzaamheid, zowel voor onze klanten-tegelzetters als onze medewerkers!”

KMO-portefeuille

‘High Quality Level’- cursussen en workshops zijn enerzijds meestal ietwat prijzig, maar anderzijds biedt de KMO-portefeuille een extra stimulans. De KMO-portefeuille is een gunstmaatregel waardoor je als ondernemer financiële steun kan krijgen voor de ‘aankoop van diensten’ die de kwaliteit van uw bedrijf op een hoger niveau kan tillen. Concreet kunnen dat onder meer opleidingen en adviesdiensten zijn die hoofdzakelijk bedoeld zijn om de werking van de onderneming te optimaliseren. Elk KMO-bedrijf kan een subsidieaanvraag indienen. Zo kan elke KMO subsidies bekomen om opleidingen en advies bij geregistreerde dienstverleners, zoals BITA, aan te kopen en dat uiteraard onder bepaalde voorwaarden doorgaans positief wordt geregistreerd en aanvaard.

Ook Botha & Thienpont maakte terecht gebruik van deze financiële gunstmaatregel. Dit in combinatie met het afleveren van professionele kennis en tips & tricks vanuit de werkvloer, wint men in voorkomend specifiek geval automatisch meer en meer vertrouwen in het manipuleren, bewerken en plaatsen van keramische giant-tegels. Een win-win situatie dus voor zowel de dienstverlener als voor de gebruiker.

XXL-deel II

De exclusieve workshop “Powered by Botha & Thienpont” werd gegeven over twee sessies van ongeveer 4 uur, met op dag 1 de sessie ‘XXL basis’, gevolgd door de sessie ‘XXL vervolmaking’ op dag 2. Vooral dit tweede deel was heel vernieuwend en verfijnd. Speciale kit-, snij- en polijsttechnieken werden er gedemonstreerd, waarbij de deelnemers het zelf konden uitproberen. En het waren hier niet enkel de mannen die de handen uit de mouwen staken!

Drie topdocenten werden voor deze cursus ingezet: BITA-voorzitter Bert Uittenhove, Peter Goegebeur die de technologie en basis XXL-workshop voor zijn rekening nam, en SL (Super Large) specialist Lars Vandewiele die, naast het ordentelijk opstellen en vrijgeven van zijn gereedschappenarsenaal, een technisch sterke tip van de Mastersluier oplichtte. De evaluatieformulieren van de in totaal ruim 70 deelnemers en personeelsleden liegen er niet om: een gemiddelde score van 90%!

Geüpdate definitie

Onderstaande recentelijk aangepaste tabel geeft het onderscheid aan tussen large, extra large, extra extra large, en super large tegels. Dunne keramische tegels mogen deontologisch maximaal 7 mm dik zijn. SL (SUPER LARGE) tegels worden internationaal ook “Giant Slabs” genoemd. Deze extra aanvulling is het gevolg van een opmerking van Assoposa, de associatie van tegelhandelaars en tegelzetters in Italië waar steeds grotere formaten worden aangeboden, met name tegelpanelen van meer dan 30.000 cm² oppervlakte. Misschien toch ook nog even meegeven dat naast de gedefinieerde 7 mm voor dunne tegels, deze afmetingsklasse ook geldig is voor hun dikkere broers.

Misschien kan deze tabel ook als basis dienen in de wereld van natuursteenplaten die interessant kan zijn om natuursteenformaten in dezelfde richting te definiëren? Alvast voorlopig einde van dit “super slab”-verhaal…

xxl tegels


Tekst & foto’s: TileXpert