Eerste snijtafel voor keramische XXL-tegels staat in Lokeren


Bij Rodrigues Tegels in Lokeren staat de vierde generatie intussen aan het roer. En dus zit er heel wat kennis en kunde in dit familiebedrijf. Tegelijkertijd zijn het ook pioniers, want de broers Matthieu en Manuel kochten als eersten in België een Intermac snijtafel bij Pieterman en zetten daarbij hun specialiteit, XXL-tegels, extra in de verf.

Totaalrenovatie

Elk nadeel heb zijn voordeel.’ Het is een legendarische uitspraak van Johan Cruijff. Bij Rodrigues Tegels in Lokeren kennen ze er alles van. Toen hun toonzaal dicht moest tijdens de tweede lockdown in november beslisten de broers Matthieu en Manuel om hun showroom te veranderen. Alles werd grondig aangepakt in de toonzaal en ook de burelen kwamen aan de beurt. Een totaalrenovatie waaraan 3 maanden non-stop werd gewerkt. Ook de XXL-platen, een specialiteit van Rodrigues Tegels kregen een prominente plaats waardoor de hele make-over voor een absolute meerwaarde zorgde.

“Het resultaat van de make-over gaf ons een mooie start in 2021”, zegt Matthieu. “Wij zijn jong en dynamisch en hebben de kracht om te evolueren in onze sector.”

image00018

De toonzaal werd volledig gerenoveerd met een prominente plaats voor de XXL tegels

Pieterman

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste snijtafel voor XXL-tegels in België van Intermac in Lokeren staat. Daarmee is Rodrigues Tegels een pionier. Matthieu vertelt hoe de wegen met Pieterman kruisten.

“Wij hadden een toonzaal gecreëerd van grote platen, XXL-tegels en dat was een succes. Alleen het verwerken van die groot formaatplaten was een probleem. We ondervonden dat dit niet evident was. Dus ging ik op zoek naar een manier om onze klanten beter te bedienen door ook het snijwerk te kunnen aanbieden als extra service. Meer bepaald wilde ik een grote snijtafel. Toevallig vond ik meer info over zo’n snijtafel via een beurs in Duitsland. Bleek dat Intermac die tafel die ik in mijn hoofd had ook verdeelde. Ik heb meteen contact opgenomen met Pieterman, omdat zij de verdelers zijn in de Benelux.”

Het beste van twee werelden

Eddy Indesteege van Pieterman kwam speciaal voor deze reportage afgezakt naar Lokeren en vult het verhaal van Matthieu aan. “Dit is het eerste type machine dat we in België verkocht, opgeleverd en opgeleid hebben. In de glaswereld kennen we dit procedé al dertig jaar. Maar voor de keramische wereld hebben ze hier toch gepionierd. Je ziet dat Manuel en Matthieu jong van geest zijn. Ze waren er zich van bewust dat ze mee moeten evolueren met de vraag naar naadloze oppervlaktes met minder voegen en minder onderhoud. Pieterman komt uit de glaswereld. Dertig jaar geleden zijn we de natuursteenwereld ingerold. Tegenwoordig zie je dat er meer en meer met keramiek wordt gewerkt. Dus wij combineren beide technologieën van de glas en natuursteenwereld. Het snijden, het slijpen en het bewerken. Voor ons was het dus maar een kleine stap naar de keramische wereld. Daarom waren we de collega’s voor met deze tafel.”

Genius RS-A snijmachine keramische tegels

Met de Genius RS-A met breeklatten van Intermac combineren we het beste van de natuursteen- en glaswereld om keramische XXL-platen te versnijden.Eddy Indesteege, Pieterman

Want ook in de keramische wereld wordt er natuurlijk steeds meer met grotere oppervlaktes gewerkt. “Eerst was dat voor keukenbladen”, aldus Eddy. “Vroeger zag je die vooral in natuursteen. Dan ging het van graniet naar composiet en nu worden dat meer en meer keramische keukenbladen. Vaak worden dan waterjets gebruikt omdat er in zo’n keukenblad veel insnijdingen nodig zijn. Maar op zich is een waterjet een dure machine om enkel snijwerk op te doen. Dan is deze snijtafel Genius RS-A met breeklatten van Intermac een geweldig alternatief. De variabele kost per uur is veel lager. Een waterjet kost je ongeveer 18 euro per uur aan variabele kosten. Hier zit je misschien aan een halve euro per uur. Mensen met een waterjet geven nog steeds voorrang om daarop hun snijwerk te doen, dus Rodrigues Tegels is hierin een echte pionier.”

Stresstest

Pieterman en Rodrigues Tegels hebben elkaar dus gevonden en zijn het beste bewijs dat zaken en plezier niet altijd gescheiden moeten blijven. Eddy: “We zijn samen naar Italië gegaan om de fabrikant, Intermac in Pésaro te bezoeken. Eigenlijk was er meteen een klik, alsof we elkaar al jaren kenden. Dus buiten het zakelijke was het ook aangenaam. We lieten er ook een stresstest doen. Matthieu en Manuel hadden allerlei keramisch materiaal laten overkomen om de machine te testen met snijmodellen die voor hen heel belangrijk waren. Ze hebben de machine daar echt heel erg onder druk gezet. Maar de test was 100% geslaagd.” De deal was meteen beklonken, bevestigt Matthieu. “We hebben daarna niet meer naar andere fabrikanten gekeken, want beter kon niet. Na die test waren we 100% zeker dat we die machine moesten hebben.”

Intussen hebben ze er al veel geniet van gehad. “Het is een serieuze investering geweest, maar het brengt ook op want we hebben nu veel meer mogelijkheden. Het creëert extra werk en toegevoegde waarde. We verkopen intussen veel meer platen en we kunnen de klanten een betere en snellere service bieden.

Matthieu en Manuel Lagasse (links) naast Eddy Indesteege voor de nieuwe snijtafel van Intermac

Matthieu en Manuel Lagasse (l.) naast Eddy Indesteege voor de nieuwe snijtafel van Intermac

Precisiewerk

Matthieu is zelf vooral onder de indruk van het precisiewerk. “Deze machine is naar precisie toe indrukwekkend. Het is waanzinnig hoe je tegels tot op de millimeter correct kunt versnijden, dat is echt niet evident. Als je met een brugzaag tegels versnijdt, kan het zijn dat je tegel toch opeens doorbreekt. Dat risico is er altijd. Vroeger moesten wij een slijpschijf op een lange lat zetten om tegels te versnijden. Nu maak je een snee en hebben we eigenlijk geen ongewenste breuk, iets wat we daarvoor wel hadden. Het is veel efficiënter en economischer. En het geeft ons ook veel voldoening. Zo heb ik mezelf bijgeschoold. Nu kan ik ook 3D tekeningen maken. Nooit te oud om te leren! Want hoe meer vakmanschap, hoe meer je kan aanbieden aan de klant en hoe meer meerwaarde je kan bieden aan een project.”


Tekst: Hilde Van Malderen – Foto’s: Rodrigues Tegels