Toon Beernaert: “Durezza is gespecialiseerd in topkwaliteit”


Als Toon Beernaert, medezaakvoerder van Durezza in Staden (Roeselare), over zijn werk praat, is dat altijd met veel passie en fierheid. Voor zo iemand is het moeilijk te begrijpen dat bij veel collega’s de echte passie ontbeert. “Vloerdersbedrijven draaien elkaar de nek om, omdat ze in een vechtmarkt zitten waar de prijzen zwaar onder druk staan. Waar is dan nog de liefde voor het vak?”

Kwaliteit boven prijs

Een bikkelharde concurrentiestrijd waar de 33-jarige tegel- en mozaïekplaatser liefst zo ver mogelijk van wegblijft, uit respect voor het product én de stiel die hem zo nauw aan het hart liggen. “Specialiseren is de boodschap!”

Als tegelzetter heb je eigenlijk twee mogelijkheden, geeft Toon Beernaert aan “Of je kiest voor finesse in het iets exclusievere werk waar je nog zelf de prijs kan bepalen, of je gaat enkel voor zoveel mogelijk vierkante meters en belandt automatisch in een vechtmarkt waar iedereen elkaar dood doet.” Toon Beernaert (33), medezaakvoerder van Durezza in Staden (Roeselare), koos resoluut voor de eerste optie. Durezza -Italiaans voor duurzaamheid- is dan ook een speciaalzaak voor wie op zoek is naar exclusieve kwaliteitstegels. Hoogwaardige materialen die steeds met de grootste zorgvuldigheid worden geplaatst. “Wij zijn gespecialiseerd in topkwaliteit”, vat hij het zelf mooi samen.

Een familiebedrijf pur sang, zo blijkt. “Mijn moeder doet de administratie, mijn zus de verkoop en de mannen (hijzelf, vader en nonkel; nvdr) zorgen voor de uitvoering op de werf”, vertelt Toon Beernaert. “Elke dag zijn we met zes man op baan: twee metsers en vier vloerders. En mijn schoonbroer is – interieurinrichter, we doen vaak een beroep op zijn diensten omdat we de ruwbouwwerken doen. Dat maakt dat onze klanten slechts één aanspreekpunt hebben.”

Kleine toonzaal

“Ik plaats zelf ook mee. Naast het opmeten bij de klant en af en toe een werfvergadering, is dat mijn dagelijkse bezigheid”, aldus Toon Beernaert. “We zijn als bedrijf nog klein genoeg om de controle te behouden over de uitvoering van de tegelwerken. En wanneer het echt te druk wordt, geven we al eens een opdracht door aan bekwame onderaannemers die regelmatig bij ons tegels kopen.”

“De showroom is niet echt groot, amper 100m2, maar voor ons volstaat dit om de materialen te laten zien die wij mooi vinden en waar we graag mee werken. Je kan een toonzaal openen die tien keer zo groot is, maar in ons geval zie ik daar de meerwaarde niet van in. Doordat wij zéér afgelegen zitten, bijvoorbeeld niet aan drukke baan, krijgen we hier geen toevallige voorbijgangers over de vloer. Van een grote volkstoeloop is nooit sprake, wat maakt dat we voor iedereen voldoende tijd kunnen nemen. Klanten vinden het leuk om zo’n persoonlijke ontvangst te krijgen. Mijn zus is daar ongelofelijk goed in! Zij stelt ook het assortiment samen. Als toch blijkt dat een klant zijn goesting niet vindt in ons bestaande aanbod, gaan we ten rade bij onze leveranciers tot de gewenste tegel is gevonden.”

Onze firma staat al jaren voor kwaliteit en service met een persoonlijke aanpak. Dat zijn kort samengevat de drie hoofdingrediënten van ons succesrecept.Toon Beernaert, medezaakvoerder Durezza

“Bij ons staat de klant altijd centraal. Ofwel krijgt hij mijn moeder aan de lijn, ofwel is het m’n zus. We komen ook iedere avond met z’n allen samen om de belangrijkste zaken van de dag te bespreken. Dat zorgt ervoor dat iedereen goed op de hoogte blijft van elk individueel dossier.”

Projectontwikkelaars

De 33-West-Vlaming kan niet genoeg herhalen hoe graag hij zijn job doet. “Wanneer je met tegel- of mozaïekwerken een mooie badkamer kan realiseren of een living bevloeren met grootformaattegels, kan je als uitvoerder toch alleen maar fier zijn! Het leuke aan onze job is, dat je meteen ook het eindresultaat ziet. Doe je iets met hart en ziel, dan houd je het automatisch veel langer vol.”

Dit artikel verscheen in Polycaro 54

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“Iedere week opnieuw honderden vierkante meter vloer plaatsen, is iets waar ik persoonlijk geen voldoening uit zou halen. Laat ons zeggen dat wij voor dat soort projecten zeker geen vragende partij zijn. En als we het doen, is het altijd op onze manier. Dat wil zeggen: aan prijzen die wij zelf aanvaardbaar vinden.”

Marktverstorende elementen

Beernaert waarschuwt voor marktverstorende elementen die nefast zijn voor het imago van het beroep dat hij zelf met zoveel passie uitoefent. “Het doet me pijn dat sommigen blijkbaar weinig of geen beroepsfierheid hebben en de stiel van tegelzetter in een slecht daglicht stellen.”

Hij alludeert niet enkel op niet-erkende vloerders (‘cowboys’) waar de markt van vergeven is, maar vooral ook op spelers die met de regelmaat van de klok onder de prijs duiken en zo een hele sector dreigen kapot te maken. “Het is niet te geloven hoe de vierkantemeterprijzen de pan uitswingen!”

Vroeger was het bij de plakkers: hoe meer vierkante meters voor minder geld, hoe beter. Hetzelfde zien we nu gebeuren in de vloerderswereld.Toon Beernaert

“Een gevaarlijke evolutie vind ik dat, want als het die richting blijft uitgaan, gaan er veel bedrijven sneuvelen. Tel daarbij de toestroom van aannemers vanuit Oost-Europa en het hek is helemaal van de dam. Waar is nog de liefde voor het vak, vraag ik mij dan af. Het is niet omdat er vloerwerken op hun bestelwagen staat dat ze het beroep zomaar mogen, laat staan kunnen uitoefenen.”

DSC_0057

Waar voor je geld

Toon Beernaert, een heel aimabele jongeman trouwens, lijkt nu helemaal op dreef. “Weet je wat ik niet snap? Voor een smartphone tellen mensen zonder nadenken 700 euro neer, maar als ze offerte binnenkrijgen die 200 of neem nu 500 euro duurder is, slaat de twijfel toe om toch misschien voor dat goedkoper alternatief te kiezen. Het gebeurt dat wij vragen binnenkrijgen van mensen die daar nu veel spijt van hebben. En dus kloppen ze de volgende keer bij ons aan, omdat ze bij Durezza de zekerheid hebben nooit bedrogen uit te komen.”

“Naar wandbekleding toe vormt dit geen enkel probleem, maar voor vloeren beperken we ons in de dunne keramische platen voorlopig tot afmetingen van 1×1 meter. Dat lukt nog net om die alleen te plaatsen, wat sowieso een voordeel is. Maar het gaat ons om vooral om de puntbelasting en het risico op breuk. Tegels van een 1×3 meter plaatsen we enkel in kleine ruimtes omdat het risico daar beperkt blijft. De bouwheer denkt vaak dat het allemaal zoveel sneller gaat met die grote formaten, maar je dient voldoende tijd te nemen om deze te versnijden of te plaatsen, anders loopt het gegarandeerd verkeerd af. Je moet die materialen als het ware als een baby’tje behandelen.”

Geen vierkantemeterprijzen

Bij Durezza wordt nooit een vierkantemeterprijs gehanteerd, vernemen we. “Voor elk individueel project gaan we steeds de totaalprijs berekenen. Dat doen we pas nadat de keuze van het materiaal is gemaakt en ik bij de klant thuis ben gaan opmeten. Dan neem ik ook altijd een staal mee van de tegel, zodat de bouwheer hem ook eens in het juiste licht van de betreffende ruimte kan zien. Als achteraf blijkt dat wij in de betegeling meer uren hebben gestoken dan ingecalculeerd, is dat voor onze rekening. Omdat het vaak detailwerk is, moeten wij heel veel in verstek zagen. Allemaal handwerk, wat ervoor zorgt dat er ontzettend veel tijd in kruipt.”

“Zelfs wij, die specialisten zijn in ons vak, leren nog elke dag bij. Tijdens mijn jurering voor de Centrale Examencommissie zie ik opvallend veel beginnersfouten. Kortom, er is nog heel wat werk aan de winkel, willen we in België het algemeen niveau van de tegelzetter opkrikken.”

Designproducten

Toon Beernaert, een gegradueerde in de bouwkunde, ging al op twaalfjarige leeftijd in zijn vrije tijd mee met z’n vader wanneer die moest gaan plaatsen. “Door te stelen met mijn ogen heb ik toen enorm veel bijgeleerd. Stelselmatig ga je ook zelf dingen uitproberen en krijg je zo het tegelzetten steeds meer onder de knie.”

“Naast de dunne keramische platen -wat ik een heel fijn materiaal vind om mee te werken- plaatsen we vooral veel parketimitaties en mozaïek. Het is onwaarschijnlijk hoeveel vraag wij binnenkrijgen naar die keramische houtimitaties, zowel voor binnen- als buitentoepassingen. Het zijn allemaal hoogwaardige designproducten geworden, niet meer zoals vroeger toen er wat neerbuigend werd gedaan over een keramische tegel. Dat is nu gelukkig niet meer het geval.”

Club Jonge Tegelzetters

In het kader van een verjongingsoperatie zag in het najaar van 2014 de Club Jonge Tegelzetters / Club Jeunes Carreleurs (afgekort CJT) het levenslicht: opgericht in de schoot van Fecamo, onder impuls van nationaal voorzitter Peter Goegebeur. Nu nog een voorzitter vinden, moet die laatste gedacht hebben, dus klopte hij aan bij Toon Beernaert die op dat moment ook al in het bestuur van Fecamo West-Vlaanderen zetelde en zijn lokale afdeling vertegenwoordigt op de tweemaandelijkse vergaderingen in Brussel. Beernaert stemde toe en gaat zo de geschiedenisboeken in als allereerste voorzitter van de Club Jonge Tegelzetters, een mandaat voor drie jaar. Op de ledenlijst staan momenteel een tiental namen. Maximumleeftijd: 40 jaar.

Leerrijke ervaring

“Doordat we allemaal een heel professioneel leven leiden, blijft het aantal activiteiten vooralsnog beperkt. Het is dus niet zo dat we maandelijks een activiteit plannen. We hebben ooit wel eens het idee opgevat om scholen te bezoeken en jongeren warm te maken voor ons beroep, maar daarvoor ontbreekt helaas de tijd. Bovendien heeft het weinig zin om extra infosessies te houden, omdat dit al voldoende wordt gedaan door de lokale Fecamo-afdelingen. Maar we hielpen bijvoorbeeld wel mee met het organiseren van de Belgische Tegelzetterkampioenschappen in 2015, tijdens de Stone & Tile beurs in Gent. En in het najaar voorzien we een soort van teambuildingsdag waarop we met alle CJT-leden gaan karten.”

Samen met diezelfde Peter Goegebeur zetelt Toon Beernaert ook in de Centrale Examencommissie. “Het vraagt allemaal veel kostbare tijd -uren die je niet in het eigen bedrijf kan steken- maar het is allemaal zo ontzettend leerrijk dat ik er niet direct mee wil stoppen.”