CB-Machines: twee ambitieuze jonge kerels met tonnen ervaring


Cis Bogers en Bjorn Van Oers zijn vast geen onbekenden voor u. Samen zijn zij reeds 25 jaar actief in de sector van steenbewerkingsmachines, waarvan meer dan 20 jaar als servicetechnici. Deze sympathieke vaklui hebben nu hun krachten en expertise gebundeld in één bedrijf om u nog beter van dienst te zijn: CB-Machines.

Voorlopig huist de onderneming CB-Machines, waarbij CB uiteraard staat voor Cis Bogers (39) en Bjorn Van Oers (38), nog in een met immo- en verzekeringskantoor Janssen en Janssen gedeeld pand aan de Bredabaan 411 in Brasschaat.

“Een eigen bedrijfsgebouw is nog even een toekomstplan omdat we eerst naambekendheid in de sector willen opbouwen en onze financiële middelen liever daarin investeren”, verduidelijkt Bjorn.

“Opereren vanuit een gedeelde kantoorruimte is bovendien ook handig, omdat de zaakvoerder van Janssen en Janssen onze stille vennoot is.”

Dit artikel verscheen in Polycaro 69

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Op 10 september 2019 was CB-Machines een feit, nadat beide vrienden een decennium lang collega-werknemers waren. CB-Machines is actief in de hele Benelux als agent en leverancier van alle bewerkingsmachines voor harde oppervlakken en accessoires. Dat o.m van grote zaagmachines, CNC-bewerkingscentra en waterjets voor het zagen, snijden en afwerken van natuursteen (fabrikant: Denver), de verdeling en plaatsing van stofcabines en waterzuiveringsinstallaties (fabrikant: Turrini Claudio) en alles m.b.t. het optillen en verplaatsen van steen, zoals: vacuümlifters, hijsbalken, zwenkkranen, platenklemmen,… (fabrikant: Cit).

“Wij kozen voor de merken Denver, Turrini Claudio en Cit omdat die een perfecte prijs-/kwaliteitverhouding bieden en CB-Machines daarvan alleenvertegenwoordiger is voor de Benelux ”, zegt Cis. “Daarnaast zijn wij als technici met alle machines van deze merken erg vertrouwd, zodat Bjorn en ik ook voor een goede dienst-na-verkoop kunnen instaan.” Bovendien zal dit merkenpakket in korte termijn uitgebreid worden om het gamma nog vollediger te maken.

Fouten en kritiek

Het nut van 10 jaar als technici te hebben gewerkt, is dat Bjorn en Cis proefondervindelijk konden  vaststellen wat er vaak beter kon bij de aankoop en installatie van machines. En door op de werkvloer van verschillende bedrijven ongedwongen met talrijke werknemers als gelijken te praten, vernamen Bjorn en Cis heel wat ongezouten kritiek op machines of productieprocessen. De aldus opgedane kennis vergrootte de expertise van de zaakvoerders van CB-Machines in belangrijke mate, uiteraard verrijkt met hun eigen praktijkervaring.

Wij verkopen niet enkel machines maar plaatsen en installeren ze ook zelf. Én we nemen ook de opleiding van de operatoren voor ons rekening.

“Met de bedrijven waar we als technici kwamen, bouwden we een goede relatie op”, weet Bjorn. “Door te weten wat er mis kan gaan bij de aankoop van een machine, kunnen we daaraan het hoofd bieden. Het is onze langetermijnvisie om een degelijke klantenrelatie op te bouwen waarbij onze klantbedrijven duidelijk weten dat zij op CB-Machines kunnen rekenen.”

Het verschil met gelijkaardige bedrijven is dat Cis en Bjorn niet alleen machines verkopen, maar ook zelf plaatsen, installeren en de opleiding van de operatoren verzorgen. Terwijl bij andere firma’s in het merendeel van de gevallen een verkoper het potentiële klantbedrijf bezoekt, is het nadien aan een technicus om te trachten de gedane beloftes waar te maken. Wat niet altijd lukt.

Het is net één van de sterktes van CB-Machines dat, wanneer de zaakvoerders iets beloven of toezeggen, zij ook diegene zijn om dit in realiteit om te zetten.

Bjorn: “Dat impliceert dat Cis en ik ons extra toeleggen om vooral geen loze beloften te maken teneinde misverstanden en teleurstellingen te vermijden.”

Liefde voor de job

“Er is het spreekwoordelijke gat in de markt voor een totaalaanbieder”, weet Bjorn. “Onze concullegabedrijven zijn ofwel sterk in machineverkoop ofwel in service, maar niemand biedt het totaalpakket van A tot Z aan. Met als bijkomend pluspunt nogmaals dat Cis en ik letterlijk àlle taken op ons nemen, van het eerste contact met de klant voor de eventuele aankoop van een machine tot en met het jarenlange onderhoud en de algemene dienst na verkoop.”

“Wij doen onze job heel graag”, klinkt het in koor. “Het is algemeen bekend dat het in deze sector heel erg moeilijk is om geschikte medewerkers te vinden. Het is vuil werk met veel stof en water, verroeste machines, onregelmatige werkuren, een klein machineprobleem kan plots enorm groot worden, …  Dergelijke toestanden veroorzaken wel eens binnensmondse verwensingen, maar als het euvel verholpen is, ook al is dat pas laat in de avond, geeft dat een heerlijke voldoening. Daar doen we het voor, want dat is zo’n onbeschrijflijk fijn gevoel. Het is belangrijk dat men dit ook zo ervaart, want anders is het knap lastig om deze baan te behouden. We kennen maar al te velen die deze job na 2 à 3 maanden voor bekeken hielden.”

Opmerkelijke bedrijfsvisie

Bjorn en Cis zijn ook niet-werkgerelateerd de beste vrienden. Al een poosje overwoog Bjorn om met een eigen bedrijf te beginnen, maar was begrijpelijk wat angstvallig om die toch wel grote stap te zetten. Toen echter bleek dat ook Cis het idee genegen was, raakte alles in een stroomversnelling.

Wij verkopen liever een handvol machines die we perfect gedetailleerd plaatsen, dan dat het er tientallen meer zouden zijn met een onzorgvuldige afwerking.

Bjorn: “Het was een gelijktijdig gezamenlijk aanvoelen dat het nu de tijd was om een nieuw hoofdstuk van onze carrière aan te vatten. We maakten een haalbaarheidsstudie, bogen ons over de  voor- en nadelen, en… gaan er voor!”

Toekomstgericht heeft CB-Machines een opmerkelijke zienswijze. “Wij verkopen liever een handvol machines die we perfect gedetailleerd plaatsen, dan dat het er tientallen meer zouden zijn met een onzorgvuldige afwerking”, zegt Bjorn. “Het is onze visie om CB-Machines geleidelijk maar zorgzaam uit te bouwen en bekendheid te verwerven dankzij onze uitstekende service. CB-Machines hoeft niet uitsluitend omzet te generen uit machineverkoop, vermits wij ook voor ettelijke steenhouwerijen het machineonderhoud waarnemen. En dat zorgt voor de opportuniteit om ook aan die bedrijven machines te verkopen, omdat zij onze inzet en kunde waarderen. Kort door de bocht is ons businessmodel eenvoudig: het professioneel helpen van steenkappers op alle mogelijke manieren. Daar horen ook taken bij waar concullegabedrijven hun neus voor ophalen, zoals bijvoorbeeld een machine verplaatsen in een bedrijf. Door een dergelijke taak keurig uit te voeren, ontstaat  appreciatie bij de steenkapper. En wanneer die vroeg of laat de aankoop van een nieuwe machine overweegt, is de kans niet ondenkbaar dat hij aan CB-Machines denkt.”

“Transparantie en eerlijkheid vinden Bjorn en ik enorm belangrijk”, voegt Cis toe. “Wanneer een klant geneigd is om een dure machine aan te kopen, zou het natuurlijk heel fijn zijn om daar een mooie winst uit te genereren. Maar als wij echter menen dat die bepaalde machine minder geschikt is voor de werkzaamheden van die klant, zullen wij dat ook zo aan hem communiceren. CB-Machines verkoopt geen machines die de klant niet echt nodig heeft voor zijn onderneming.”


Foto’s: ©CB-Machines en Wouter Peeters