Brusselse tegelingenieur Catalin Gaetan blinkt uit


Wie denkt dat de titel van ‘Meester Tegelzetter’ de hoogste onderscheiding in onze branche is, slaat de bal lelijk mis! Wat we op een werf in Luik gezien hebben, tart ieders verbeelding. Catalin Gaitan, een Belg met Roemeense roots zet passie om in echte liefde voor het vak. Niet alledaagse opdrachten bevestigen er zijn kunst van het echte vakmanschap.

Catalin, bedankt voor jouw uitnodiging naar deze toch niet alledaagse werf, maar kan je ons eerst even kort vertellen hoe je ertoe gekomen bent om tegelzetter te worden?

Catalin: “Ik werkte als zelfstandige in de bouw maar wilde iets meer doen dan allerhande karweien alleen. Iets waar ik mij echt goed bij zou voelen, iets wat blijvend was. Toen ik een kleine 15-tal jaren geleden vernam dat ik in Ukkel een cursus ‘Tegelzetten’ kon volgen, aarzelde ik geen moment. Ik moest dit doen, want in die tijd was nog een officieel registratienummer nodig om dit beroep te mogen uitoefenen. Het is trouwens jammer dat deze verplichting ondertussen is weggevallen. Syntra Brussel had toen in die tijd een topdocent aangeworven, de ondertussen door iedereen gekende en erkende Peter Goegebeur, toenmalig voorzitter van FECAMO en tegelijkertijd ook van het technisch comité van het WTCB. Wat die man voor de tegelzetters heeft gedaan, verdient alleen mijn allergrootste respect! Samen met een tiental Roemeense collega’s volgde ik bij hem de cursus ‘Tegelzetten’. Hij heeft ons van de eerste tot de laatste minuut kunnen motiveren om te volharden tot het einde van deze toch niet evidente avondopleiding theorie en praktijk. En dit gedurende drie volle jaren, waar ik vandaag nog altijd heel dankbaar voor ben! Na het slagen in mijn eindexamen waar ik een uitgebreide en gedetailleerde monografie diende op te stellen en te verdedigen voor een externe vakjury, werd ik dus een volwaardige gediplomeerde tegelzetter, weliswaar op dat moment een stielman met nog weinig ervaring (glimlacht).”

Hoe ben je dan effectief gestart als zelfstandige vloerlegger?

Catalin: “Ik ben van nature uit een redelijk voorzichtig persoon. Ik had toen wel al collega’s die met mij in zee wilden gaan, maar ik had daar niet echt zin in. Vriendschap en business vind ik toch een gevaarlijke combinatie. Vaak loopt het op termijn spaak en moeten regelingen getroffen worden die niet altijd even aangenaam zijn. Aan de andere kant wilde ik mijn avontuur in het tegelzetterslandschap toch wel delen omwille van de spreuk “Eendracht maakt Macht”. Maar met de bagage die ik van mijn leermeester gekregen had moest mijn avontuur eigenlijk nog beginnen. Mijn ‘stille’ vertrouwen ging eigenlijk, hoe bizar het ook mag klinken, eerder naar mijn docent die nochtans al richting ‘fin de carrière’ aan het denken was. Toen gebeurde er iets heel bijzonders. We hadden een tolk die onze docent continu vertaalde tijdens de lessen voor diegenen die de Franse taal nog niet helemaal onder de knie hadden. De tolk was toen een beetje de “lijm” die ons samen bracht om initiatief omtrent een samenwerking te nemen. Toen ik de docent benaderde met het idee om met ons twee een tegelzettersbedrijf op te richten met de bedoeling het na enkele jaren zelf verder te runnen, stemde hij verbazend snel toe! Peter had veel vertrouwen in mij, ik was immers de fiere eerste van de klas, en we schoten al heel snel uit de startblokken. Plaatsingsbedrijf  “Kerabel” werd geboren…”

Catalin4

Kon je na de oprichting van jullie bedrijf meteen de theorie omzetten in de praktijk?

Catalin: “Eigenlijk wel. Peter had enorm veel interessante connecties in de tegelwereld, nationaal en internationaal -nu nog altijd trouwens- en werkte toen nauw samen met onder andere CEDEXSA/VILVORDIT (nu TYLES). Aangezien het in die tijd al moeilijk was om bekwame en betaalbare tegelzetters te vinden, konden we onder meer via dit kanaal ons basiscliënteel opbouwen. De veeleisende klanten van onze partner TYLES kochten sowieso hoog kwalitatieve tegels die al even feilloos geplaatst dienden te worden. Wij mochten de klus dan klaren. En zo groeide ons bedrijf verder zodat we van de kust tot en met de Ardennen bekend werden als een exclusief tegelzettersteam. Dat laatste werd prompt bevestigd toen we een groot project binnen rijfden in Hotton met XXL-tegels van Techlam (Levantina). We hadden de eigenaar van Brasserie “Le Jacquemart” kunnen overtuigen om zijn sanitaire blok volledig te vernieuwen met tegelplaten van 1 meter bij 3 meter. In die regio had men nog nooit zo’n grote tegels gezien! En zo geschiedde het, de intrede van keramische XXL werd ook in de Ardennen een feit!”

We staan hier op een werf van jou waar we toch niets anders zien dan prachtige superlarge-tegels. Plaats jij dan enkel keramische grootformaattegels?

Catalin: “Nee niet echt, ik plaats ook vaak prachtige natuursteen, maar het maakt vandaag, bijna 15 jaar verder, toch het grootste gedeelte van mijn omzet uit. Ik hoorde onlangs een interessante uiteenzetting van het WTCB ‘Van XS tot XXL’. Welnu, ik plaats ze allebei, zowel in nieuwbouw als renovatie en van terras tot zwembad. Alles wat er tussen ligt interesseert me minder omdat gewone tegels plaatsen me niet echt boeit. Bij mozaïeken van 1 cm bij 1 cm en XXL-tegels van 1,60 m op 3,20 m ligt ook de verwerking en  plaatsingstechniek ver uit mekaar. Beide onderdelen zijn een specialiteit op zich, maar ze hebben wel één ding gemeen: een perfect vlakke ondergrond! De tolerantie op de vlakheid van dekvloer en muren zou gereduceerd moeten worden tot het allerminimum, net als de haaksheid, anders wordt het prutswerk en blijf ik er liever af. Een tegelzetter mag al eens zijn eisen stellen vind ik, want achteraf is het altijd te laat.

Vooral dekvloerplaatsers en stukadoors moeten beseffen dat een biljart van een ondergrond het werk van de XXL-specialist sterk bevordert en vergemakkelijktCatalin Gaetan

De laatste 5 jaar hebben de grote tegelplaten een serieuze boost gekregen. Er is geen enkele toonzaal meer waarin ze niet te zien zijn. Architecten en vooral interieurinrichters zijn er gewoon dol op. Jammer genoeg houdt men veelal geen rekening met de aandachtspunten die bij een plaatsing van XXL-tegels komt kijken. Men denkt veel te weinig aan de controlecriteria die noodzakelijk zijn vooraleer dergelijke werken op te starten. Hoe vaak gebeurt het niet dat de dekvloer of pleisterwerk nog niet droog is? En dan zwijg ik nog over de extreem smalle voegen die men ons wil opleggen omwille van esthetische redenen die haaks staan op de noodzakelijke technische factoren.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste punten bij de plaatsing van dit type tegels hier in dit geval?

Catalin: “Oh, hier speelt, naast persoonlijke creativiteit, ook de voorbereiding een zeer grote rol. En hier bedoel ik niet alleen een vlakke en droge ondergrond. De werfinrichting is al half werk. Voor de plaatsing van dergelijk type tegels heb je ruimte nodig. Een professioneel ingerichte werktafel mag nooit ontbreken, waarop je gemakkelijk uw snij- en boorwerk kan uitoefenen. Fijn snijwerk is immers het visitekaartje van een precieze tegelzetter, toch? Het gebruik van het juiste gereedschap is hier dan ook van primordiaal belang.

Een tweede aandachtspunt is temperatuur. XXL en SL tegels zijn nooit stressvrij te behandelen. Hiermee bedoel ik dat je vooraleer je die tegels wil bewerken, ze op kamertemperatuur moeten worden gebracht. Als je deze tegels bijvoorbeeld in de winter buiten laat staan en je begint ze direct te verwerken, dan is de kans op scheurvorming door de zogenaamde thermische schokken zeer groot. Hier in de keuken diende ik onder andere het kookeiland te bekleden met imitatie marmer SL-tegels. Ik gebruikte hiervoor een tweecomponent harslijm. De tabletranden heb ik zodanig gemonteerd dat de vlammenstructuur exact doorloopt en de randen daarna zorgvuldig afgepolijst zodat de voeg nauwelijks en zelfs helemaal niet meer zichtbaar is. De toiletten en badkamers van deze villa heb ik met dezelfde precisie helemaal alleen afgewerkt. Mijn 1,83 m lengte kwam er zeer goed van pas! Een bijkomende opdracht was het bekleden van verschillende nissen in de wanden. Ik gebruik op de hoeken nooit profielen maar werk altijd in verstek dat ik ter plaatse monteer en netjes glad polijst. Maar de kroon op het werk hier op deze site was het veilig realiseren van keramische indirecte verlichting in de masterdouche. En met de overschotten heb ik dan nog de onderste traptrede in de woonkamer bekleed. Veel werk ja, maar met de nodige portie inventiviteit en creativiteit komt de beroepsfierheid weer op de eerste plaats te staan!”

Bedankt om jouw verhaal met ons te delen. Heb je nog een professionele wens?

Catalin: “Jazeker! Ik doe een oproep aan het WTCB om werk te maken van specifieke richtlijnen voor de plaatsing van superlarge-tegels. Strengere toleranties en het gebruik van de juiste materialen en tools zijn primordiaal om een feilloos SL-tegelwerk af te leveren. Ik wens hier niet te vertellen welke merken ik gebruik, maar ik veronderstel dat Belgische en Europese normen wel de juiste richting kunnen geven naar de correcte toepassing van performante producten. Daarom zou ik dit voor grootformaattegels apart in een richtlijn gegoten willen zien. Vooral dekvloerplaatsers en stukadoors moeten beseffen dat een biljart van een ondergrond het werk van de XXL-specialist sterk bevordert en vergemakkelijkt. Daarom neem ik altijd vooraf contact op met deze bedrijven om samen te overleggen welke toleranties voor iedereen haalbaar zijn. Jammer genoeg speelt de prijszetting hier dikwijls een rol en moppert men veelal over de tijd die nodig is om een perfecte ondergrond af te leveren. Het moet altijd allemaal veel te snel gaan ten koste van de kwaliteit!

Een slotvraag: “Meester Tegelzetter” of “Tegelingenieur”?

Catalin: “Hoewel ik mijn kunde in de praktijk al meermaals bewezen heb, zou ik al blij zijn met de officiële titel van ‘Meester Tegelzetter’. De enige echte tegelingenieur die ik ken is mijn mentor en ex-docent Peter Goegebeur (lacht). Maar eigenlijk gaan we inderdaad wel richting “ingenieus tegelzetten”, vooral omdat men tegenwoordig specifieke systeemoplossingen moet aanreiken om een totaalpakket aan de klant te kunnen bieden. Dat geeft ook meteen de nodige garanties mocht er toch nog iets mis lopen, je weet maar nooit natuurlijk. Ik zou alvast geen lijm van fabrikant ‘X’ gebruiken om een waterdichtingsdoek te plaatsen, van producent ‘Y’ de tegellijm kopen om de tegels te verlijmen en achteraf alles opvoegen met het merk ‘Z’. Ik denk dat daar al het vakmanschap van de professionele tegelzetter begint. Ervaring, gezond verstand en tijdig advies van de fabrikant of leverancier inwinnen kan de kroon zeker op het werk zetten. En anders bellen naar BITA of WTCB, want daar zit ongetwijfeld een kennisverzameling van onschatbare waarde die elke tegelzetter op de goede weg kan helpen. Ik pleit alvast voor het ware meesterschap in het vak!”


Biografie

Contact: cv_concept@yahoo.com

Geboortedatum: 4 juni 1978

Studies: 1-8 classe primaire et 9-12 liceum, course de formation Syntra (carrelage)

Hobby’s: Vissen

Favoriete film: Action, fantasy et comédie.

Favoriete muziek: Hip-hop

Favoriete vakantiebestemming: Azië

Favoriet eten en drinken: de traditionele Roemeense keuken, Belgisch bier, witte wijn demi-sec en… Palinka.


Tekst + foto’s: TECNO TILE NEWS