Brandt Natuursteen: een blik op vroeger, vandaag en de toekomst


Het bloed stroomt waar het niet gaan kan. En wanneer er natuursteen in het bloed zit, dan heb je helemaal prijs…

Ontstaan

Waar grootvader Brandt in een ver verleden startte als aannemer, en na de oorlog samen met zijn oudste zoon naam maakte omwille van zijn mooie siermetselwerk en sierschouwen, besloten begin de jaren ´60 ook de andere drie broers het duo te vervoegen. Natuursteen werd toegevoegd aan het gamma en natuursteenbedrijf ‘Gebroeders Brandt’ was een feit. Toen later de broers Cyriel, Georges en André al lang met pensioen waren, hield Gustaaf als laatste telg het bedrijf draaiende. Groot was zijn verbazing toen zijn oudste zoon Hans na zijn legerdienst in 1990 plots besliste om mee in te stappen. Het was voor vader Gustaaf dan ook het uitgelezen moment om terug te investeren in nieuwe machines. Ook dochter Mieke die eigenlijk een horeca opleiding had genoten, besloot enige jaren later haar broer en vader te vervoegen. En uiteraard kon ook bakker Jos als jongste zoon niet aan de roep weerstaan. Zo is Natuursteen Brandt tot op heden een gekende speler in Beernem en ver daarbuiten met aan het hoofd nog steeds Hans, Mieke en Jos Brandt.

Eigen import

In de beginjaren van Brandt Natuursteen lag de focus op de import en verdeling van een Oostenrijkse natuursteen dewelke werd verkocht onder de naam NORICUM. In 1966 verhuisde het bedrijf naar de site in de H. d’ydewallestraat waar het tot twee jaar geleden gevestigd was. Gelegen vlak naast een spoorweg, was dit een ideale locatie omdat de wagons met geïmporteerde natuursteen op het bedrijf zelf konden worden gelost. Zodoende ontstond de microbe om ook verder de wereld in te trekken op zoek naar nieuwe natuursteen die ze zelf konden importeren. Toen enige jaren later de trend in siermetselwerk begon te verdwijnen, kwamen de Italiaanse stijlschouwen in de plaats die tot in de jaren ´90 een groot aandeel betekenden in de groothandelsactiviteit van de firma Brandt.

“We waren toen vooral gefocust op Italiaanse en Portugese marmers. Als je in die tijd zes marmers in je gamma had steken, dan was je er. Ik denk aan een travertin, een carrara, rosé aurore, Jura, Trani, mirabel, enz. Vandaag bewerken wij uiteraard alle soorten natuursteen en afgeleiden, maar vroeger was er meestal een onderscheid tussen een traditionele steenhouwer, een marmerbewerker en een granietbewerker”, vertelt Jos Brandt.

brandt natuursteen

Grafmonumenten

“De firma Brandt was vroeger ook tot in het verre Limburg gekend voor haar groothandelsactiviteit in grafmonumenten”, zegt Mieke. “Deze werden geïmporteerd uit Italië om te verdelen over heel Vlaanderen. Dat waren toen vooral witte elementen in  carrara van het harde type  (door Brandt verkocht onder de handelsnaam DURO), of in rosé aurore en pas later ook in graniet. Van Italië zijn we nadien opgeschoven naar Zuid-Afrika, vervolgens naar India om te eindigen in China waar we momenteel nog steeds mee samenwerken. Wij hebben niet de grootte van andere spelers/collega’s op de markt. Op een bepaald moment waren de prijzen die zij hanteerden niet meer houdbaar voor ons. Dan kan je niet anders dan meespelen en je koers wijzigen. Zodoende gingen wij ook op zoek in andere landen naar nieuwe leveranciers die dezelfde kwaliteit konden bieden. Het was steeds met spijt in het hart als we een leverancier moesten laten gaan. Want ook al waren onze relaties zakelijk, ze waren daarnaast ook loyaal en hartelijk.”

Op ontdekkingsreis

“De eerste keer dat we naar Zuid-Afrika trokken, was in 1990. Dat herinner ik me nog goed”, zegt Hans, de oudste telg van Gustaafs kinderen. “We importeerden toen de Jasberg graniet.”

“Ons vader heeft nooit schrik gehad om grenzen te verleggen”, pikt Mieke in. “Als je 30 jaar terug naar Zuid-Afrika reisde, geloof me, dat was toen nog een echte ontdekkingsreis. Vader trok zich daar niks van aan. Met een telefoonboek in zijn valies en zijn Avis Rent-a-car kaart in zijn portefeuille stapte hij het vliegtuig op en kwam hij terug met nieuwe producten. Ik herinner mij ook nog onze allereerste zakenreis naar India meer dan 25 jaar geleden. Het was alsof ik een andere wereld binnen stapte.”

“Als je in die periode naar zo een ver land wou reizen, moest je eerst contact opnemen met de ambassade, folders opvragen bij de Kamer van Koophandel, adressen opzoeken en er naar faxen. Als we zagen dat ze reeds over een logo of een fax beschikten, dan gaf dat al een goede eerste indruk. Dat zijn tijden die we nu niet meer kennen”, mijmert Jos. “Maar we hebben het wel allemaal gedaan.”

brandt natuursteen

Vader visionair

Vader Gustaaf is steeds een beetje visionair geweest volgens Mieke. Zo ging hij steeds op zoek naar nieuwe kwaliteitsmaterialen, bezocht hij graag de beurzen in Italië en had hij nooit schrik om te investeren in nieuwe machines. Bij thuiskomst had hij foldertjes onder de arm van leverancier x of y en vertelde hij aan zijn nageslacht bij wie ze best een CNC-machine konden kopen. “Ons vader dacht vooruit in onze plaats”, vertelt Mieke.

Ondertussen is vader Gustaaf niet langer aandeelhouder, en wordt het bedrijf door zijn driekoppig nageslacht gerund. Brandt Natuursteen verhuisde bovendien twee jaar terug naar haar gloednieuwe locatie in Industriepark Oost in Beernem en zo groeide ook het machinepark verder uit tot wat het vandaag is. “Het atelier bestaat uit een automatische brugzaag, een 5-assige CNC zaagmachine, een bovenschuurder, een frees- en polijstmachine, een 4-assige Omag Mill 4 die 13 jaar geleden werd geplaatst en die recent werd aangevuld met een gloednieuwe grote 5-asser van Omag, de Blade 5. Hierdoor zijn we in staat om elk type materiaal te verwerken: alle soorten natuursteen gaande van marmers tot arduin en graniet, maar ook keramiek, Dekton en composiet. Onze machines kunnen alles aan en we willen de komende jaren inspelen op de heersende trends en onze klanten zo optimaal mogelijk bedienen. Brandt Natuursteen mikt niet per se op grote volumes, maar op kwaliteit en een goede afwerking. Hiervoor staan we immers al jarenlang gekend”, zegt Jos fier.

Omag, Italiaanse verfijning in robuustheid jasje

Omag staat gekend om haar kloeke en robuuste karakter. Alleen al in Carrara staan 500 Omag machines dagelijks te draaien. Maar daarnaast wordt de Omag ook steeds meer voor het fijne werk ingezet. “Onze 4-asser van Omag is kloek en stevig en maakt dat we zowel interieur als zwaarder werk kunnen doen. Dat was precies wat ik opnieuw wilde: een machine die de combinatie van beide aankon. In 2019 bezocht ik de beurs in Verona en Omag bleek er wederom zeer goed uit te komen. We besloten te investeren in de Blade 5, een 5-assig CNC zaag- en bewerkingscentrum dat we kunnen inzetten voor frees- én zaagwerk. Het is een volledig atelier op zich. Bijkomend voordeel is dat we reeds vertrouwd waren met het besturingsmechanisme van de 4-asser, wat maakte dat we niet helemaal vanaf nul moesten beginnen”, aldus Jos.

brandt natuursteen

Geen nummer

Maar bij de aankoop van een nieuwe machine is niet enkel de kwaliteit van belang, weet Mieke. “Je moet eerst eens in de problemen zijn gekomen met een machine alvorens je begrijpt hoe belangrijk service is. Omag is een familiebedrijf dat wordt gerund door de twee zonen en een dochter, net zoals hier. Je wordt als klant niet als een nummer behandeld maar je hebt een persoonlijk contact met hen. Ik vind dat heel belangrijk. Ik weet dat ze ons vanuit Italië niet in de steek gaan laten mochten er morgen problemen opduiken. Vanuit Omag in Italië kan men instant de machine overnemen via TeamViewer en vanop afstand ingrijpen. Ook Geert, de technieker van Projectburo PB is dichtbij en kan overnemen indien nodig. Bij de aankoop waren ook een aantal uren opleiding in de prijs inbegrepen, en die uren brengen op. Als die man hier vertrekt, kunnen we steeds iets meer en hebben we geleerd om sneller en efficiënter te werken. De machine biedt ontzettend veel mogelijkheden, niet alleen voor nieuwe toepassingen, maar ik denk bijvoorbeeld ook aan maatwerk voor restauratie.”

Maatwerk voor iedereen

De aankoop van de nieuwe 5-asser sluit ook aan bij de veranderingen in de markt. Waar de groothandelsfunctie – import van grafmonumenten – van Brandt Natuursteen vroeger het grootste deel van de omzet bepaalde, is dit vandaag vervangen door steeds meer eigen productie. “We zijn  sinds een kleine 10 jaar officiële verdeler van Belgische blauwsteen van Carrières du Hainaut en we zien die omzet omhoog gaan sinds we verhuisd zijn naar deze nieuwe locatie. Misschien heeft onze nieuwe toonzaal daar iets me te maken? Deze richtten we zo in dat je op de vloer alle soorten afwerkingen in Belgische blauwsteen naast elkaar ziet liggen, gecombineerd met interieurelementen zoals keukenbladen uit o.a. Belgische marmer. Deze gaan we trouwens zelf plaatsen bij de klant.

We zijn ook nog steeds groothandel in graf- en urnemonumenten dus verderop in de toonzaal bouwden we een hoek die specifiek daarop is gericht. Verder kan iedereen bij ons terecht voor elk type maatwerk in natuursteen of een afgeleide daarvan: van aannemers, keukenbouwers, vloerders, steenkappers of zwembadbouwers tot de particulier zelf. Iedereen is welkom”, sluit Mieke af.

Meer info via www.brandtnatuursteen.be

 


De nieuwe Blade 5 van Omag in een notendop

Wat: BLADE 5: 5-assig CNC zaag- en bewerkingscentrum

Kenmerken:

 • Spindelmotor 29 kW met ISO 50 toolwissel en toolmagazijn met 30 posities
 • 2 zaagkoppen met cover
 • 1 automatische zaagkop diameter 900 en 1 voor diameter 625
 • 3600 mm x as
 • 1000 mm z as
 • 2500 mm y as
 • C as 400 ° rotatie
 • B as verstek tot + en – 140 °
 • Op stalen muren
 • Tafel afmetingen 3700 x 2450 mm
 • Vacuümpomp en potten voor de klemming van de stukken
 • Diktemeting van de steen en toolmeting
 • Joystickbediening

brandt natuursteen

Agent Omag

Projectburo PB
Patrick Buysse
info@projectburo.be
32 (0)3 663 67 28


Tekst en foto’s: Lies Paelinck