Blad, steen, CNC: René Thijs Natuursteen investeert in efficiëntie


Niet ver over de Nederlandse grens verlegt René Thijs Natuursteen non-stop de lat voor zichzelf én de sector om klanten en opdrachtgevers op hun meest ambitieuze wenken te bedienen. Techniek optimaliseert, verwachtingen stijgen, ambities groeien; dit is een context waarin gepassioneerd vakmanschap het verschil maakt. In de indrukwekkend mooie toonzaal van René Thijs Natuursteen ontmoeten we René Thijs himself en Patrick Buysse van Projectburo.

René Thijs en Projectburo: een doeltreffende kruisbestuiving

Passie en perfectionisme renderen het best met de juiste keuze van tools én partners. Het succesverhaal van René Thijs Natuursteen kan daarom niet worden losgekoppeld van hun vertrouwensrelatie met machine- en werkplekautoriteit Projectburo. Dit verhaal gaat over meer dan de aankoop van toestellen; het gaat over sparringpartners, expertise, gedeelde passie en wederzijdse sympathie… Onvermijdelijk monden getuigenissen hierdoor uit in lofbetuigingen; ze zijn namelijk oprecht.

René Thijs: “Patrick is inderdaad een gewaardeerde gast. Toen we de zagerij overnamen, bleken bijna alle toestellen van Projectburo te komen. Omdat we zelf ook uiterst tevreden waren over de werking en efficiëntie van dit machinepark, was er geen discussie over wie onze vaste leverancier zou zijn. Ook qua service kunnen we ons geen betere partner wensen: In de zeldzame gevallen dat er iets misgaat, wordt er steeds zo snel mogelijk een bevredigende oplossing geboden. Afspraken worden altijd nagekomen. Het is één zaak om goede toestellen aan te bieden, continuïteit is minstens even belangrijk: we moeten blijven draaien. Ondertussen werden alle toestellen, behalve de waterjet, door Patrick geleverd; dat zegt genoeg. Kopen kan je overal, maar het is zijn oprechte betrokkenheid die voor ons het verschil maakt. Uiteraard heeft veel ook te maken met de schaal waarop Patrick opereert. Je wordt niet voor niets door zovele bedrijven als een autoriteit beschouwd. Dat ook je dienst na verkoop desondanks zo persoonlijk en op maat blijft, is opvallend en voor ons absoluut doorslaggevend.”

rené thijs natuursteen cnc machine

Patrick Buysse: “We werken graag samen, ja, het klikt goed. Samenwerkingen waarbij alle partners elkaar het licht gunnen zijn vanzelfsprekend erg aangenaam. Dat merk je vooral aan de manier waarop we met elkaar omgaan en aan de erkenning die gedeeld wordt. Zoals René al zei: het stopt niet bij de transactie. Zowel voor als na de verkoop blijft er een intense communicatie. De eerlijkheid en directheid van René worden hierbij erg gewaardeerd. René is een praktijkman en zijn bedrijf doet het hier voorbeeldig. Ook de toonzaal waarin we nu zitten, toont zijn esthetische kwaliteiten en ambitie. Natuurlijk heeft iedere stijl van ondernemen zijn troeven en werken we met iedereen even professioneel samen, maar die gedeelde passie werkt extra vlot.”

Emmedue CNC brugzaag: the next level

Een bedrijf in volle bloei kan en moet blijven investeren om stabiel verder te groeien. Dit gebeurt best doordacht. De laatste nieuwe aanwinst, een high-end Emedue CNC brugzaag , type DISCOVERY PLUS, die bij Projectburo werd aangekocht, past helemaal in dit verhaal. Ook in dit beslissingsproces; het overschouwen van de markt, afwegen van de opties en de uiteindelijke keuze, vonden beide heren elkaar blindelings.

René Thijs: “We hadden al een EMMEDUE drie-assige zaagmachine waarmee we ons aardig uit de slag trekken, maar stilstaan is achteruitgaan en dus zochten we een toestel waarmee we nog sneller ons beoogde hoogwaardige werk konden afleveren. Dat vonden we in deze CNC gestuurde brugzaag van Emmedue.

rené thijs natuursteen cnc machine

Het was een schot in de roos: dit toestel doorklieft de hardste materialen razendsnel en met de grootste precisie. Als tegelzettersbedrijf en natuursteenzagerij, vooral gericht op de interieurmarkt, opent dit enorm veel perspectieven. De impact van de snelheid op onze productie en dus omzet was al snel duidelijk, maar dat is niet het enige voordeel. We kunnen nu veel sneller onze klanten en opdrachtgevers bedienen bij een fel verbrede waaier aan mogelijkheden. In het asgat van dit toestel passen verschillende tools, waardoor ook boren, frezen en andere werken met ditzelfde toestel mogelijk zijn. We kunnen ook  automatische programma’s instellen, zodat het toestel complexe klussen op eigen houtje afwerkt met een minimum aan manuele/fysieke manipulatie. De mogelijkheden zijn quasi onbeperkt.

Iedere machine moet de volgende kunnen financieren. Vanuit deze filosofie bouwen we vertrouwensbanden op in plaats van een versnipperde reeks lucratieve transacties

Om alles uit dit toestel te halen, is er wel enige technische kennis vereist. Ik volgde zo’n drie dagen opleiding om het toestel optimaal te kunnen gebruiken voor alles wat we in gedachten hadden, maar dat blijkt maar een fractie van wat er mogelijk is. Dat is voor mij ook enorm belangrijk: met dit toestel weet ik dat ik op iedere vraag, hoe veeleisend en exclusief ook, ‘ja’ kan antwoorden. Is er een opdracht waarvoor ik meer kennis nodig heb? Dan volg ik een extra opleiding. We werken graag in een ietwat hoger segment met originele, hoogwaardige uitdagingen. In die context is dit vertrouwen onbetaalbaar.”

Patrick Buysse: “Het is altijd een interessante oefening om met onze klanten mee te denken. Welke investering past in hun strategie? Wat hebben ze nodig? Belangrijk hierbij is om een realistische kijk te behouden. Ondernemers hebben in hun enthousiasme wel eens de neiging om zichzelf voorbij te hollen. Het zou dan makkelijk zijn om hierin mee te gaan en zoveel mogelijk exclusieve en ultra-geavanceerde machines te verkopen, maar dat is korte termijn denken. Doordat Projectburo op een grote schaal opereert, kunnen wij die verlokking overstijgen en denken in het belang van onze partners op lange termijn.

rené thijs natuursteen cnc machine

Eigenlijk komt het hierop neer: iedere machine moet de volgende kunnen financieren. Vanuit deze filosofie bouwen we vertrouwensbanden op in plaats van een versnipperde reeks lucratieve transacties. René kent zijn bedrijf en werkplaats door en door. Tegelijk is hij eerlijk en rechtdoorzee. Zulke klanten kennen én tonen zichzelf, waardoor we in alle transparantie kunnen afwegen welk materiaal ze nodig hebben om hun specifieke strategie en doelen te realiseren. De Emmedue CNC brugzaag staat hier hoegenaamd niet toevallig (net zoals de andere toestellen die we hier al plaatsten, overigens). Er is de snelheidswinst, fysieke manipulatie wordt geminimaliseerd door de dynamische programma’s, energie wordt bespaard én het materiaal wordt gezaagd in geautomatiseerde programma’s met een minimum aan afval. Stuk voor stuk troeven die dit bedrijf een wezenlijke boost geven.”

Dynamisch meegroeien met een constant veranderende sector

Het beroep van tegelzetter of (natuur)steenkapper verandert permanent. Als bedrijf kan je deze evoluties maar best omarmen. Patrick en René zijn het volmondig eens: de veranderingen komen de hele sector ten goede.

Patrick Buysse: “Ik heb de sector zien evolueren de voorbije decennia. Toen ik zo’n dertig jaar geleden begon, was de perceptie niet bijster gunstig. Steenkapper of tegelzetter was een stoffig, zwaar beroep, dat zelden werd overgenomen door volgende generaties. Dat is nu fundamenteel anders. De enorme variëteit aan mogelijkheden, toepassingen en afwerkingen heeft een verfrissend effect. Hierbij komen alle technologische upgrades en informaticatoepassingen die opnieuw een jong en ambitieus publiek aanspreken. Ondertussen stappen kinderen vaak met plezier en goesting in de onderneming van hun ouders. Machines nemen de zware fysieke factor ook steeds meer weg, zodat het beroep toegankelijk wordt voor iedereen. Dit verandert de sector. Hoe meer diversiteit aan input, hoe meer innovatie. De verandering op technologisch vlak versterkt dus ook de creatieve, menselijke factor en vice versa. Hierin als leverancier en werkplaatsdeskundige een rol van betekenis spelen geeft uiteraard veel voldoening.”

rené thijs natuursteen cnc machine

René Thijs: “Voor ons toont die permanente verandering zich vooral in het constant nastreven van een zo hoog mogelijke esthetische en kwalitatieve lat. Vaak volbrengen wij projecten vanaf het ontwerp van de leverancier of interieurarchitect tot de plaatsing. We zijn ons er ten volle van bewust dat we mensen helpen om een once in a lifetime project te realiseren. Dit is een grote verantwoordelijkheid. Door zelf ook te plaatsen, kunnen we ons werk optimaal integreren in het concept van onze klant.

Onze machines en werkplek spelen een belangrijke rol in het realiseren van projecten, maar ook in onze communicatie. Wie met ons komt praten in de toonzaal hoort dat er gewerkt wordt in de ruimte hierachter. We kunnen vaak concepten en ideeën illustreren met tastbare voorbeelden. Dit is geen zielloze toonzaal, maar een onderdeel van een organisch bedrijf. We nemen klanten met trots mee naar de werkplek om onze woorden kracht bij te zetten. Kwaliteit van het machinepark wordt zo zelfs mee een overtuigende marketingfactor.”


DISCOVERY PLUS CNC machine van Emmedue

De DISCOVERY PLUS CNC machine van Emmedue komt in diverse uitvoeringen. De full versie is een ALL-IN ONE model om te zagen, frezen, boren, graveren… inclusief nesting programma met een camerasysteem en vacuum-manipulatie. Dit toestel beschikt momenteel over de sterkste hoofdmotor in zijn soort. Ook een langere bruglengte kan inmiddels gekozen worden om de grootste platen in de markt in verstek te kunnen verwerken.


Foto’s: Thijs Natuursteen (Eddie Mol)