A tot Z Tegels maakt levensdroom waar met fonkelnieuwe showroom


Oostrozebeke en Ingelmunster mogen zich dan op amper een steenworp van elkaar bevinden, toch tellen beide buurgemeenten een uit de kluiten gewassen tegelzaak. Concurrentie zo dicht op elkaar, denkt u? Niks van. Beide showrooms zijn het levenswerk van oprichter Luc Desmet die A tot Z Tegels in 1993 op de kaart zette. Na 25 jaar hard werken zijn beide showrooms een gevestigde waarde in de regio tussen Kortrijk en Roeselare. De gloednieuwe, drie verdiepingen tellende showroom in Oostrozebeke vormt sedert 1 april de kers op de taart. Een onvergetelijk feest mocht hierbij niet ontbreken.

1993: start van een succesverhaal

Toen Luc Desmet 30 jaar geleden zijn eerste professionele stappen in de bouwwereld zette als aannemer, merkte hij snel op dat zijn voorliefde uitging naar het betegelen van vloeren. Hij besloot zich te specialiseren in dit domein en leerde hierdoor nieuwe producten kennen. Zo sijpelden keramische tegels begin jaren negentig met mondjesmaat doorheen het door natuursteen gedomineerde marktaanbod heen. Waar iedereen moord en brand schreeuwde tegenover dit nieuwe materiaal, zag Luc al snel de onuitputtelijke mogelijkheden van deze gebakken tegels. Ondanks tegenkantingen en tegen negatief advies in besloot hij als één van de eersten in de markt een eigen tegelzaak op te starten waar keramische tegels het leeuwendeel vertegenwoordigden. Zijn geloof bleek terecht, want volle keramiek veroverde heel snel terrein. Zo snel dat Luc kort na de opstart van zijn zaak besloot om keramische tegels per vrachtwagen in te kopen. Dat bleek geen onberedeneerd risico. De vrachtwagens volgden elkaar in sneltempo op, de stock groeide en daarmee ook de verkoop en de evolutie van de zaak.

Wij hebben altijd het gat in de markt gezien. Dat is onze sterkte.

Buitenbeentje

Luc Desmet vertelt: “Ik heb altijd geprobeerd om een eigen karakter te steken in een project, en iets te doen wat een ander niet kon. Zo waren de eerste keramische tegels slechts beschikbaar in enkele kleuren en formaten, maar ik verzaagde ze op stukjes van 10 op 10 cm, trommelde ze in een betonmolen en maakte zo bijvoorbeeld een unieke terrasafboording. Door dingen te doen die een ander niet deed, ben ik vooruit geraakt. En dat begon al door aan te kopen per vrachtwagen. Hierdoor kreeg ik betere prijzen en dus mijn klanten ook. Met de winst bestelde ik een nieuwe vrachtwagen tegels, enz.

a tot z tegels oostrozebeke

Tot op vandaag zijn wij actief in een straal van 30 km rondom onze toonzalen, en bijna elk project brengt een nieuw met zich mee. Ik heb veel grote tegelzaken uit de buurt zien verdwijnen de afgelopen jaren, maar onze agenda staat steeds tot zes maanden ver volgeboekt. Sommige klanten willen er zelfs een jaar op wachten! Wie kan dat zeggen?”

Twee showrooms

In de Hoogstraat in Oostrozebeke kende A tot Z Tegels haar prille begin. Toen de gemeente enkele jaren terug echter bekend maakte dat er grote straatwerken zouden plaatsvinden voor lange tijd, keken Luc en Anne Declercq, echtgenote en al 20 jaar medezaakvoerster, uit naar een andere locatie waar ze hun tegelzaak tijdelijk zouden onderbrengen. In de Bruggestraat in Ingelmunster kocht het duo een oud schoolgebouwtje dat ze volledig ombouwden tot tegelshowroom. Heel uniek, want elk klaslokaal vertegenwoordigt een ander thema, en zelfs de oude schoolbel doet het nog. Maar toen bleek dat de geplande straatwerken voor onbepaalde tijd werden uitgesteld, zat het echtpaar plots met twee showrooms… op amper 6 km van elkaar verwijderd. “We hebben toen besloten om beide winkels te openen, en af te wachten hoe dat zou verlopen”, vertelt Anne Declercq.

a tot z tegels oostrozebeke

De nieuwe ontwikkelingen op vlak van tegeldesign is top, maar in hoeverre valt dat te matchen met de steeds zwaarder wordende bouweisen?

“Onze dochter Maïka wou mee instappen in de zaak en met de opening van de showroom in Ingelmunster in 2011, werd zij gerante daar. Resultaat? Twee bloeiende zaken op een boogscheut van elkaar verwijderd! Het bijzondere is dat we in beide zaken een ander ‘geografisch’ cliënteel hebben. En waar de ene klant liever aankoopt bij mij, voelt een andere klant zich meer thuis bij de persoonlijkheid van Maïka. Daarenboven biedt de zaak in het oude schoolgebouw een iets ander gamma aan dan hier in Oostrozebeke. Waar we in Ingelmunster meer focussen op vintage, retro en landelijke stijl, bieden we hier een aanbod dat strakker en moderner oogt.”

 

Vervulling van een levensdroom

Dat strakke en moderne gamma wordt nog extra in de verf gezet nu het bedrijf investeerde in de bouw van een gloednieuwe toonzaal. Het was immers de levensdroom van Luc om ooit een grote, mooie showroom te hebben. Toen hij een oud magazijn opkocht in de Ingelmunstersteenweg in Oostrozebeke, bedacht Luc zich plots dat dit wel eens een ideale locatie kon zijn voor een fonkelnieuwe toonzaal. Verbouwingswerken werden gestart en een jaar later was de klus geklaard. Luc tekende alles uit van A tot Z en droomde zelfs ‘s nachts over het ontwerp. “De technieken, de verlichting, de inrichting van de 3 verdiepingen, de presentatie van de tegels, … alles is eigen ontwerp. Vele van onze leveranciers hebben ons reeds gecomplimenteerd met de inrichting van de nieuwe zaak, omdat de tegels hun ware gedaante kunnen tonen door de manier waarop ze worden gepresenteerd. Dankzij de lift zijn we zelfs helemaal toegankelijk voor personen met een beperking. En dat is exact wat we met A tot Z Tegels willen bieden: een oplossing van A tot Z voor iedereen. Of het nu voor één m² is of voor een groot project, iedereen is hier welkom en hun potje koffie staat klaar.

Wij zijn gelukkige mensen. Het glas is altijd halfvol bij ons.

De kracht van ons familiebedrijf schuilt, denk ik, in de warmte en de familiale sfeer. We zetten ons allemaal even hard in en doen ons werk met hart en ziel. En die ziel, dat voel je wanneer je de toonzaal binnenstapt. We zijn fier op wat we doen, elke dag opnieuw. Deze nieuwe toonzaal weerspiegelt het allemaal. Het is echt eens iets anders en iedereen die binnenkomt is enthousiast. Uiteraard hebben we dit ‘levenswerk’ en daarmee ook mijn 30-jarige carrière, gevierd met een grote opening waarbij we al onze leveranciers, klanten, vrienden en buren hebben uitgenodigd. De openingsavond op 30 maart mochten wij delen met 600 aanwezigen, en ook het openingsweekend kende een zeer goede start. Ik mag oprecht zeggen dat wij gelukkige mensen zijn.”

Trouw aan Europese kwaliteit

Gedurende al die jaren bleven Luc en Anne trouw aan de Europese kwaliteit. Met hoofdzakelijk Italiaanse en Spaanse leveranciers focussen ze steeds op een onberispelijk gamma waarin de laatste nieuwigheden worden getoond. Bij A tot Z Tegels wil men immers dat de klant geen prijs kiest maar een tegel die hij mooi vindt. Te duur? Dan wijzen ze de weg naar een gelijkaardige maar goedkopere tegel. Ook voor plaatsing en advies koopt men in Oostrozebeke en Ingelmunster graag bij A tot Z. Zowel vader Luc als zoon Mike Desmet (die reeds 12 jaar geleden instapte in het bedrijf en volgens Luc zijn beste leerjongen ooit), gaan dagelijks de baan op met enkele vaste tegelplaatsers en blijven zo de vinger aan de pols houden inzake plaatsingstechnieken. Dat moet ook wel want met de evolutie die keramiek doormaakt, is een goede plaatsing niet altijd evident.

a tot z tegels oostrozebeke

“Toen ik startte, was het aanbod in keramiek uiteraard beperkt. Dat evolueerde echter zeer snel. Fabrikanten experimenteerden met kleuren en formaten, en uiteindelijk met wat de finale doorbraak voor de keramiek zou worden: de komst van geprinte tegels. Toen kwam de tegel in 2 cm dik, en vandaag zijn de formaten en imitaties bijna oneindig. Waar ze nu nog op inzetten zijn de afwerkingen alsook de toepassingsgebieden. Grote slabs worden steeds meer gebruikt in keukens of meubels bijvoorbeeld. Die nieuwigheden zoals ultradunne grote platen zijn fantastisch, maar ik vraag me toch af hoe dit kan gerijmd worden met de steeds strengere bouwvoorschriften. Alles verandert zo snel: isolatienormen, het gebruik van schuim, vloerverwarming, hogere gebouwen, grotere ramen, lichtere constructies, enz. Dat is toch niet evident. Wij geven onze klanten dan ook steeds passend advies, en bieden samen met onze leveranciers passende opleidingen voor tegelzetters en doe-het-zelvers aan.”

Samen sterk

Bij A tot Z tegels is ook natuursteen te vinden, maar de liefde voor de keramiek stroomt door de aderen van dit vierkoppige familiebedrijf. “Liefde voor de échte keramiek”, benadrukt Luc. “Terwijl ‘grotere jongens’ steeds meer kiezen voor oosterse fabrikanten, blijven wij de super kwaliteiten van Italiaanse en Spaanse keramische tegels aanhouden. Ik zou de kleinere collega’s in de markt willen meegeven dat, als iedereen zich weert en we de handen in elkaar slaan, we niet bang hoeven te zijn van die ‘groten’. Fier zijn op ons werk en er elke dag opnieuw met liefde voor gaan, dat is wat we doen en zullen blijven doen.”


Foto’s: A tot Z Tegels