Inter-Ceram organiseert dagopleidingen rond plaatsing XXL-tegels

Vloerders moeten niet te snel denken dat het plaatsen van grote formaten vanzelf gaat. Want daar komen gegarandeerd problemen van, zegt Nathalie Deprez, marketing manager van Inter-Ceram, de tegelgroothandel die GranitiFiandre exclusief op de Belgische markt verdeelt.

“We bieden gratis opleidingen aan, in Vlaanderen gegeven door Peter Goegebeur van tegelzettersfederatie Fecamo en in Wallonië door Michel De Bes (DebesTiles)”, zo legt Nathalie Deprez van tegelgroothandel Inter-Ceram uit. “Vloerders kunnen kiezen uit een halve of een volledige dag. Een halve begint met een theoretische uiteenzetting, gevolgd door een demo. Wie kiest voor een ganse dag, kan in de namiddag zelf grote formaten plaatsen in een speciaal voorziene oefenruimte waar je naast vloeren ook andere toepassingen kan uitproberen. Zo ligt er bijvoorbeeld een keukenwerkblad dat de cursisten in verstek kunnen snijden.”

Veel probleemgevallen

Inter-Ceram begon met deze dagopleidingen toen het merkte dat het in bepaalde projecten met grootformaattegels misliep. En dan komen de klachten natuurlijk bij de groothandel terecht. “Maar telkens was het probleem niet de materialen, want die zijn uitstekend, maar wel de plaatsing. Want wat zien we? Sinds een paar jaar duiken grootformaattegels overal op, maar vloerders hebben nooit echt geleerd om ermee te werken. Met name bij de oudere generaties tegelzetters is dat een echt probleem. Ze plaatsen een grootformaat 120×120 cm alsof het een 60×60 cm tegel is. Sommigen durven hem zelfs te plaatsen in de mortel, wat dus absoluut uit den boze is. Het moet op de chape met dubbele verlijming. De afwerking en het versnijden is werkelijk totaal anders. En ook, als hij niet perfect vlak is en er komt lucht onder, dan krijg je sowieso problemen.”

Alarmbel

“Het was dus tijd om aan de alarmbel te trekken”, besluit Nathalie Deprez. “Eerst begonnen we met gewone infoavonden, maar al snel merkten we dat dit niet volstond en zijn we overgestapt op vormingsdagen. Hier is echt wel een rol voor ons weggelegd. Want wie zal het anders doen? Fabrikanten plaatsten wel een instructiefilmpje online, maar daar kijkt dus bijna niemand naar. En misschien maar best want wie wel kijkt zou hem misschien niet meer dúrven plaatsen (lacht).”

KADER opleiding 1

Opleidingen 2016

  • 3 en 17 maart 2016 Gullegem (Inter-Tegel). Deze worden in het najaar herhaald.
  • 21 april 2016 Herstal (Licki Carrelage)
  • 2 juni 2016 Gosselies (Inter-Carrelages)
  • In het najaar volgt ook een sessie in Brussel of andere nog te bepalen locatie