I-DRAIN®: waterdichting, plaatsingsgemak én design

Vochtproblemen met inloopdouches: ze raken de wereld maar niet uit. Zodanig dat sommigen zelfs een terugkeer zien van de douchebak. Begrijpelijk, maar niet nodig. Want de revolutionaire technologie van de I-DRAIN® afvoergoot garandeert de tegelzetter 100% waterdichting, plus een vlotte plaatsing én een perfect design.

I-DRAIN® is een merk van Group Nivelles uit Gingelom nabij Sint-Truiden, die we voorts kennen van de merken Assenti (maatwerk badkamermeubelen met natuurstenen en solid surface wastafels) en Dzignstone (solid surface doucheplaten en wandbekleding). In deze producten zit de I-DRAIN® flowtechnology ook verwerkt; het maakt het kleine en ingenieuze element dé centrale as van de hele groep.

I-DRAIN®

Maar wat maakt I-DRAIN® nu anders dan de sifons van andere afvoergoten op de markt? Thibaut Nivelles, salesverantwoordelijke bij Group Nivelles (en zoon van stichter-zaakvoerder Bart Nivelles) legt het uit. “Group Nivelles heeft het volledige productiebeheer in eigen handen en is hierdoor niet afhankelijk van andere partijen.” Dat was niet altijd het geval: bij de start in 1994 was Group Nivelles een importeur van badkamermeubels.

“Maar al snel zagen we in dat dit niet de juiste manier van werken was. Je kan niet standaard een product in de markt plaatsen, op de manier zoals je zelf meent dat het wel goed is. Je moet altijd luisteren naar de vraag van de markt. En om daarop in te kunnen spelen was het noodzakelijk dat we alles in eigen beheer gingen doen. In plaats van te importeren, hebben we dan ook een eigen fabriek opgestart. Een paar jaar later, toen natuursteen heel hot was, hebben we een natuursteenverwerkend bedrijf overgenomen, en nog een tijdje later ook een solid surface fabriek. We willen alles in eigen beheer hebben: ontwikkeling, prototypes, marketing.”

Voortdurende R&D

Het meest geslaagde voorbeeld van die aanpak is I-DRAIN, wat intussen een verhaal is van reeds tien jaar voortdurende R&D en productverbetering. Het begon met de vaststelling dat de markt echt wel dringend nood had aan een afvoergoot voor inloopdouches die nu eens geen problemen veroorzaakte. “We hebben de bestaande systemen onderzocht en stelden op basis daarvan een lastenboek samen met een 22-tal pijnpunten. Vervolgens zijn we gaan samenzitten met ingenieurs, installateurs en eigen mensen, en hebben we zo een nieuw product ontwikkeld en in de markt gezet, waarmee we op dat moment onze tijd vér vooruit waren.”

Welke problemen werden opgelost? “Eerst en vooral: de inbouwhoogte van de traditionele sifons was vaak een pijnpunt bij het installeren van een drempelloze douche. Om dat op te lossen, zijn we totaal anders beginnen nadenken over hoe een sifon zijn job kan doen, namelijk geurafsluiting. Door het gebruik van een schroefdeel bereikten we de tot op heden laagste inbouwhoogte ter wereld, namelijk 54 mm. Hierdoor is er minder chape nodig voor het realiseren van een douche; zo lost I-DRAIN® een bouwtechnisch probleem op, en de sifon kan bij om het even welke wanddikte worden toegepast, wat hem ook geschikt maakt voor wastafels, douchebakken en afvoergoten.”

Waterdichtheid gegarandeerd

Vandaag, tien jaar later, zijn er diverse versies, formaten en designs van I-DRAIN®. Solid Surfaces vergen bijvoorbeeld een andere aanpak dan betegelde douches. Voor die laatste is er een specifiek model, zo legt Thibaut Nivelles uit. “Voor tegelvloeren hebben we een I-DRAIN® met voorgelijmde waterdichtingsdoek. Dit is echt cruciaal voor deze types afwerking. Onze producten zijn dummie-proof. Door het installatiegemak van onze drain nemen we de kans op fouten tijdens de installatie weg. We bieden niet zomaar een product aan: we bieden een totaaloplossing; we garanderen waterdichtheid aan de sanitaire installateur of tegelaar. Zeker in de Benelux wordt nog fel onderschat wat het kan meebrengen om minderwaardige producten onder de vloer te steken.”

Deze verlijmingstechniek slaat ook aan in het buitenland. “Hij is intussen bekend tot in Scandinavië; waar we heel veel verlijmingen doen voor grote fabrieken. Scandinavië is het strengst als het gaat om waterdichting. Het is al een referentie als je producten in Scandinavië op de markt mogen komen, en dat je alle tests hebt doorstaan. Waterdichting is daar echt een hot item.

Ook elders wordt onze expertise gevraagd wanneer voldaan moet worden aan de strengste normen. We hebben niet alleen ons eigen merk: we doen ook veel private label douchegoten, voor meerdere grotere spelers op de Europese markt. Dan komen ze naar ons met heel specifieke vragen voor hun markt, en wij spelen dan veeleer de rol van consulent. We gaan dan ook zorgen dat we die producten kunnen aanbieden, maar in private label vorm.”

Vlotte installatie

Een gegarandeerde waterdichting, dat is als het gaat om afvoergoten wel het belangrijkste. Maar ook een mooie troef van de I-DRAIN® is het plaatsingsgemak. “De I-DRAIN® producten zijn geschikt voor tegels in alle formaten en het installatievoordeel van I-DRAIN® is dat het verval/afschot slechts in één richting aangelegd moet worden. De tegels kunnen eenvoudig en snel worden geplaatst. Het verstelbaar rooster is bovendien aanpasbaar aan de tegeldikte. Met behulp van een uniek levelingsysteem voor de hoogte van de tegels en de roosters, stemt de tegelaar de hoogte van het rooster af op de dikte van de tegel, binnen een variatie van 3 tot 30 mm. Het is ook niet nodig om bij de installatie al te weten hoe dik de tegel zal zijn: het rooster kan nadien nog afgesteld worden. Het tegelkader zorgt voor een accurate, veilige en designgevoelige afwerking. I-DRAIN® is tenslotte ook een product dat design-wise gewoon perfect is, wat natuurlijk belangrijk is voor de eindconsument. “

Focus op tegelmarkt

I-DRAIN® is intussen ook gelanceerd in Frankrijk, Engeland en Duitsland, met telkens eigen vestigingen. Wat brengt de nabije toekomst nog meer voor het merk? “We zullen in de komende maanden ook sterk inzetten op het design van de roosters: verwacht maar een hele reeks nieuwe ontwerpen.” Voorts zien ze bij Group Nivelles N.V. ook hoe de markt wijzigt, en dat tegelzetters meer en meer de verantwoordelijkheid op zich nemen om de afvoergoot te leveren en te plaatsen.

De Limburgse firma speelt daar dan ook graag op in. “We werken momenteel aan een totaalpakketje voor de tegelhandel. Dat komt er zeker dit jaar nog!”

Wordt vervolgd…

Foto’s: Group Nivelles