Technologie draagt bij tot populariteit van natuursteen

Benelux-federatie Febenat heeft een partnerschap aangegaan met het Amerikaanse Marble Institute of America, kortweg MIA. Laatstgenoemde is de grootste federatie van natuursteenverwerkende bedrijven ter wereld met meer dan 2.000 leden uit 50 landen, waarvan de helft afkomstig uit de Verenigde Staten.

Deze transcontinentale samenwerking houdt in dat beide federaties allerhande content en artikels met elkaar gaan delen om zo de promotie van natuursteen -dat sowieso een mondiaal product is- maximaal te bevorderen. Neem nu de campagnewebsite usenaturalstone.com, die een inspiratiebron is voor iedereen die met natuursteen wil werken.

Technologie maakt natuursteen aantrekkelijk en betaalbaar

mia natural stoneGeef toe dat het vreemd zou zijn te denken dat technologische vooruitgang kan bijdragen aan het verbeteren van een natuurlijk product dat net wordt gewaardeerd voor zijn organische en technische eigenschappen?! En toch is deze vooruitgang één van de redenen waarom natuursteen populairder wordt bij particulieren die graag een tijdloze klassieker willen integreren in hun landschapsprojecten. Technologie maakt natuursteen immers aantrekkelijker en betaalbaar.

Mensen houden van de look van natuursteen maar willen meer opties. Dankzij recente technologische ontwikkelingen in het vervaardigen van natuursteen worden de ooit zeer arbeidsintensieve oppervlaktebehandelingen nu verwezenlijkt door computergestuurde machines, de zogenaamde CNC-technologie. Deze automatisering verhoogt de flexibiliteit in esthetica en verkort de productietijd.

Meer mogelijkheden dan ooit

“Er bestaat gezandstraald, gehamerd, gekloven, gevlamd, geslepen, gepolijst, en zo kunnen we nog wel even doorgaan”, zegt Daniel Wood, LEED Green Associate bij Lurvey Landscape Supply. Zijn bedrijf, met vestigingen in Illinois en Wisconsin, haalt natuursteen uit meer dan 50 steengroeven over gans de wereld en staat in de Verenigde Staten bekend als één van de grootste natuursteenleveranciers van het land. “Het klopt dat wij een reusachtige hoeveelheid natuursteen verhandelen”, aldus Wood.

Bovengenoemde afwerkingen zijn slechts een fractie van wat vandaag allemaal mogelijk is. Dat weet ook Daniel Wood:

Er bestaan afwerkingen die het effect van linnen met chevron- of visgraatpatronen nabootsen. En er is meer. Want men kan die onderling combineren en aanpassen, zoals een deel van het patroon met één textuur afwerken en dit combineren met een andere uitvoering.Daniel Wood, LEED Green Associate bij Lurvey Landscape Supply

“Momenteel heb je ongeveer vijf verschillende oppervlaktetexturen en sommige machines kunnen die nu reeds ineens combineren en integreren. Het eindresultaat ziet er werkelijk prachtig uit!”

technologie natuursteen

Moeilijk keuzeproces

Dit artikel verscheen in Polycaro 58

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Er was ooit een tijd dat particulieren de look van natuursteen wilden maar het zich financieel niet konden veroorloven. Ze zochten naar opties die nog niet beschikbaar waren in de markt en vonden hun heil dan maar in namaakproducten. Echter, terwijl de kosten van die natuursteenimitaties alsmaar stegen, vulde het originele materiaal dit vacuüm terug in.

De technische vooruitgang binnen de natuursteenwereld en het feit dat de productie van onder andere cement minder milieuvriendelijk bleek te zijn, maakte dat natuursteen weer toegankelijker werd.

Op het eerste gezicht lijkt het kiezen van natuursteen eenvoudig. Maar dat is het allesbehalve, waarschuwt Wood. Hij vertelt hoe mensen steeds weer verbaasd zijn als ze -met een bepaald project in het vooruitzicht- ontdekken hoe uitgebreid de selectie van natuursteen is. De man geeft toe dat zelfs hij -nochtans een veteraan in landschapsontwerp- verrast is bij hoeveel mogelijkheden natuursteen biedt als men het wil incorporeren met installaties, drainage, irrigatie, verlichting, stoffen, en andere variabelen. “Het evolueert, groeit en verandert constant wanneer de nieuwe technologieën zich aanbieden.”

Eco-vriendelijk

Per definitie is natuursteen eco-vriendelijk. Naast het feit dat het een natuurlijk product is, maakt het in zekere zin een ruimte ook milieuvriendelijker. Bij de uitvoering van een project kan het integreren van natuursteen in projecten een deel van de oplossing uitmaken, het is met andere woorden meer dan enkel esthetisch.

In gebieden zoals Californië beïnvloedt de droogte de ontwerpen van zogenaamde ‘hardscapes’. Eerder dan het creëren van starre verbindingen wordt grind met natuursteen gecombineerd zodat water gemakkelijker kan infiltreren en opgevangen worden. Anders wordt het toch maar afgevoerd langs een gesloten oppervlak, met kans op overstromingen bij zware regenval. Vegetatie wordt dan ook binnen dit ‘hardscape’ geïntegreerd om de kans te bieden water op te vangen. Een bijkomend voordeel bij dit soort oplossingen is dat de definitieve aanblik vaak zachter en aantrekkelijker oogt.

Iedereen kan zich natuursteen veroorloven

Daniel Wood is van mening dat iedereen zich natuursteen kan veroorloven. Of men nu van plan is om het in de tuin als stapsteen te gebruiken, of voor iets gedetailleerder als een stuk beeldhouwwerk. Afhankelijk van het project kan men best steeds kiezen voor reeds gemaakte of op maat gemaakte producten. Die worden in de fabriek geproduceerd onder gecontroleerde omstandigheden met weinig stof en waar water wordt opgevangen en herbruikt. De voordelen op het vlak van milieu en duurzaamheid zijn significant, aldus nog Wood.

Een ander voordeel dat niet meteen bij de meeste eindgebruikers opkomt wanneer men opteert voor natuursteen, is dat men kiest voor de inherente duurzame kwaliteiten van een volledig recycleerbaar materiaal: ook bekend als het cradle-to-cradle principe.

Het is perfect mogelijk om natuursteen steeds opnieuw te gebruiken. Met de meeste andere materialen is dat niet nodig. De Levenscyclusanalyse (LCA) van natuursteen krijgt dan ook een score van 100/100.Daniel Wood


Bron: MIA-BSI
Foto’s: MIA