Hoe moet je marmer onderhouden?

Marmeren vloeren, badkamers of keukenbladen ogen prachtig, maar het onderhoud schrikt wel eens af. Bovendien circuleren er op het internet allerlei waarschuwingen of tips die niet echt blijken te kloppen. Nochtans zijn er een aantal simpele basisregels om marmer mooi te houden.

Ken het verschil tussen etstekens en vlekken

Marmer is poreus en er kunnen vlekken opkomen als het vloeistoffen absorbeert. Vlekken komen meestal voor in marmeren keukens, veroorzaakt door vet, hoewel make-up en lotions ook voor vlekken kunnen zorgen in marmeren oppervlakken in de badkamer. Vlekken verkleuren marmer en hebben een donkere uitstraling.

Een etsmerk is anders: het is een chemische corrosie van de oppervlaktelaag van de steen, in plaats van een ingesijpelde vlek. Etsen wordt veroorzaakt door de zuren die worden aangetroffen in de meeste huishoudelijke schoonmaakmiddelen en in stoffen als tomatensaus, citroensap en alcohol. Etssporen zijn vaak onzichtbaar als je er recht naar kijkt, maar onder een hoek lijken ze doffer en minder glanzend dan het omringende oppervlak.

Veel mensen denken dat etstekens vlekken zijn, zoeken vervolgens op Google hoe ze te verwijderen en krijgen volledig verkeerde informatie. Er is een gemakkelijke manier om het verschil te zien: als een plek lichter is dan de omringende steen, is dit hoogstwaarschijnlijk een etsteken. Als een vlek donkerder is dan de omringende steen, is het waarschijnlijk een vlek.

Om vlekken te verwijderen, wordt best een soort compress met een pasta van zuiveringszout en water gemaakt, dat verkrijgbaar is bij een speciaalzaak. Verspreid het op de vlek, bedek het gebied vervolgens met plasticfolie en houd het vast met schilderstape. Veeg het de volgende dag voorzichtig af. Als de vlek er nog steeds is, maar merkbaar lichter is, moet het opnieuw gedaan worden. Als het net zo erg is als het was, kan enkel een professionele restaurateur hulp bieden.

Raad de juist pH-waarde aan

Dat zuren de belangrijkste vijand zijn van marmer, moeten we waarschijnlijk niet meer vertellen. Raad klanten af om reinigingsmiddelen te gebruiken die azijn of citrus bevatten of schurende poeders en crèmes, want die kunnen krassen. Zeer sterke huishoudelijke reinigingsmiddelen zoals toiltreinigers, metaalreinigers of ovenreinigers kunnen onherstelbare etsen of blijvende kleurveranderingen in de steen veroorzaken. Raad klanten een reiniger aan met een pH-waarde van minimaal 7 of 8, of er een te kopen die specifiek marmer vermeldt.

Wat met een marmeren vloer?

Een microvezeldweil is de belangrijkste verdedigingslinie voor een marmeren vloer. Een droge microvezeldweil trekt droog haar en vuil aan. Voor een diepere reiniging wordt best een vochtige dweil gebruikt. De dunne microvezels, minder dan 1/200ste van de breedte van een mensenhaar, hebben kleine driehoekige wiggen die vet en olie optillen terwijl de dweil over de vloer glijdt. Ze kunnen uitstekend schoonmaken zonder chemicaliën te gebruiken. De kleine hoeveelheid water geeft geen vlekken op je marmer.

Komt er hard water uit de kraan, dan is een waterontharder een must. Minerale afzettingen bouwen zich langzaam maar zeker op en vereisen professioneel honen en polijsten om te verwijderen. En dan nog een laatste tip: raad klanten aan om een mat aan de voordeur te leggen en eentje binnen. Ze absorberen vuil en zand voordat het op de marmeren vloeren komt.


Bron: usenaturalstone.org