Den Braven in handen van chemieconcern achter Bostik

Het Amsterdams private-equitybedrijf Egeria, sinds augustus 2010 eigenaar van het toenmalige familiebedrijf in Oosterhout, heeft zijn aandelen in de Nederlandse kit- en lijmproducent Den Braven verkocht aan het Franse chemieconcern Arkema. De nieuwe eigenaar betaalt daarvoor 485 miljoen euro, wat neerkomt op elf keer het verwachte brutobedrijfsresultaat (EBITDA) van Den Braven voor 2016.

De prognose voor dit boekjaar is dat het in Oosterhout gevestigde  productiebedrijf een omzet van circa 350 miljoen euro haalt, met een EBITDA-marge van 12,5%. Verwacht wordt dat de overname in het vierde kwartaal van dit jaar definitief kan worden afgerond.

Internationale markt

Den Braven telt op dit moment 8 productielocaties, verspreid over Europa en de VS, en biedt werk aan ongeveer 1.000 mensen. De producten worden wereldwijd verkocht aan bedrijven in de bouw en doe-het-zelfsector. Arkema noemt de overname van Den Braven een unieke kans tot consolidatie in een markt die nog sterk versnipperd is en wil verder doorstoten in de internationale markt van lijm, kit en isolatieschuim. De vraag naar afdichtingsmaterialen neemt toe nu gebouwen energiezuiniger moeten worden.

Den Braven 2

De Fransen zijn al actief in deze sector met Bostik, één van de grootste producenten van industriële kleefstoffen in de wereld. Doel is nu om beide bedrijven te combineren en synergievoordelen te creëren. De integratie van Den Braven in Bostik moet binnen een termijn van vijf jaar kostenbesparingen opleveren van minstens 30 miljoen euro.