In gesprek met Bert Uittenhove, voorzitter BITA

Spontaan: dat is hoe BITA werd geboren en bloeide. Want goeie knowhow over technische innovaties, die hoef je niet te verkopen, dat verkoopt zichzelf. Voorzitter Bert Uittenhove blikt terug én vooruit.

Per (on-)geluk

BITA, Belgian Innovative Tile Academy, ontstond eerder per toeval in 2016. Uittenhove: “Mijn goeie vriend Peter Goegebeur, een ouwe rot in het vak met enorme technische bagage, moest in mijn buurt een opleiding geven. Alleen had iemand zijn kat gestuurd en zo zat hij zonder materiaal. Dus belde hij mij om in te springen. Dat ging heel vlot en we werden nog gevraagd. Zo waren we vertrokken.” In het eerste jaar werkte de tandem nog puur op verplaatsing, vooral via de partners die ze snel vonden. “We hebben nooit moeten bedelen. Vandaag hebben we 21 partnerbedrijven”, zegt Bert Uittenhove. Een vzw-structuur kreeg vorm en na een jaar startte de bouw van een eigen opleidingscentrum in Zedelgem: het BITAtelier.

Opleidingen in de lift

De opleidingen (zie kader) zitten in de lift: “In 2017 hadden we 51 cursisten, in 2019 waren dat er reeds 1507! We zijn nu een erkend opleidingscentrum dat werkt via de KMO-portefeuille (voordeliger voor de deelnemers!) en dat getuigschriften kan uitreiken. Confederatie Bouw en Tecno Bouw vragen ons om opleidingen te verzorgen. We staan eigenlijk veel verder dan ooit de bedoeling was!” Daarnaast is er de BITA Technofoon. “Momenteel krijgen we zo’n dertig oproepen per maand vanop de werf en vanuit verscheidene tegelhandels. In de meeste gevallen kunnen we de problemen telefonisch oplossen.”

Netwerk

Technische knowhow staat centraal bij BITA, maar eerder onbedoeld en spontaan (een rode draad in het verhaal) is de organisatie ook beginnen functioneren als netwerk. “We zien dat meer en meer. Leden bellen elkaar op, doen samen werven. Mensen bijeenbrengen: daar zijn we best fier op!” Ook fabrieksbezoeken helpen daarbij. “Niet alleen is het interessant te zien hoe iets wordt gemaakt; zo komen leden ook in contact met de fabrikant.” Het BITA-netwerk, dat zijn ook de Facebook-groepen, met 1000 leden in Vlaanderen en 2000 in Wallonië. BITA wil daarbij wel gefocust blijven op de core business: “Wij willen geen 5000 leden of zo. De belangen verdedigen van tegelzetters op juridisch vlak e.d., laten we over aan anderen. Wij focussen op kennis van innovatieve producten.”

Europa

BITA is ook internationaal actief. Dit ontwikkelde zich, u raadt het, heel spontaan… “Als innovatie je ding is, kom je al eens makkelijk in het buitenland terecht voor kennis ter zake, met name bij Italiaanse en Spaanse fabrikanten. Zo kom je ook in contact met mensen en organisaties die je passie delen.” Van het één kwam het ander en zo zag in 2018 EITA het licht. De European Innovative Tile Academy kent zes leden (naast België zijn dat Italië, Nederland, Duitsland, Spanje en Tsjechië) en “dat begint aardig te lukken”, dixit Uittenhove.

What’s next?

Welke toekomst voor BITA? “Moeilijk om daarop een zicht te krijgen,” mijmert Uittenhove. “Met Corona heeft alles stilgelegen. We deden wel eens een online-cursus, maar dat is verre van ideaal. Je moet materialen kunnen vastpakken, uitproberen. Pas in augustus deden we opnieuw een ‘echte’ cursus, maar beperkt tot tien deelnemers.” En als Corona eenmaal onder controle is? “Vraag is of voor de bouw de klap, die tot dusver uitbleef, alsnog valt. En wat het effect op opleidingen zou zijn.” Ambitie is er zeker: BITA zoekt uitbreiding in Wallonië (Franstalige lesgevers zijn al aangesteld) en wil ook jongeren enthousiasmeren voor het boeiende knelpuntberoep van tegelzetter. “Daartoe gaan we werken met jongerenorganisaties en scholen in heel België. Om overal te gaan zeggen wat voor technisch veeleisend en vooral mooi beroep tegelzetter wel is.”

2021 kan mooi worden, of niet. Het is voor iedereen afwachten. Aan de motivatie van de BITA-bestuursleden, die dit alles doen naast hun dag-job, zal het alvast niet liggen. Bert Uittenhove besluit: “De voorbije jaren zijn bijna al mijn zondagen hieraan opgegaan. Maar goed, als je hiermee bezig bent, kan je intussen niks verkeerds uitspoken!”


BITA-opleidingen: handen uit de mouwen

“Een BITA-opleiding begint met een goed half uur theorie, bijvoorbeeld over normering. Maar dan is het recht naar de praktijk. En dat is geen pure demonstratie: deelnemers steken zélf de handen uit de mouwen. Het is ook geen eenrichtingsverkeer: zelf leren we nog altijd bij.”

De leerstof? De meest prangende technische uitdagingen van onze tijd. U kent ze:

  • Grote natuursteen versus keramisch XXL: welk verschil?
  • Mozaïek in natte cellen
  • Dun grootformaat op vloerverwarming
  • Tegelschade: hoe voorkomen?
  • Beter leren meten
  • En veel meer…

Meer info? www.bitacademy.be


Tekst: Kristof Dams – Foto’s: BITA