Ferrari & Cigarini: Cutting edge tegelproductie, ook voor compactere toestellen

Het oer-Italiaanse bedrijf Ferrari & Cigarini speelt al jaren een glansrol op het wereldtoneel van de tegelproductie als ontwerper en producent van machines en installaties. Of het nu gaat over marmer, graniet, agglomeraten, baksteen of glas: De naam is al sinds 1969 synoniem voor degelijkheid en efficiëntie met Italiaans raffinement. Op de Stone & Tile-beurs op 24 en 25 januari 2019 stelt het bedrijf haar Compactline assortiment voor. Een gesprek met Andrea Folegatti, Marketing Manager voor de Benelux.

Van alle tegelmarkten thuis

Ferrari & Cigarini ontwerpt en produceert machines voor de productie van mozaïek, tegelplaten, tegelstroken, plinttegels, bull-nose en trappen. Hun systemen zijn geschikt voor het manipuleren van verschillende materialen zoals marmer, keramiek, steen, baksteen en glas. Het bedrijf bouwt ook gerobotiseerde, vrijstaande systemen voor transportbanden, uitpaksystemen en palletteer installaties. Voor iedereen die tegels manipuleert, levert deze Italiaanse reus de gepaste professionele machines.

Folegatti: “De toepassingsgebieden van keramiek, tegels en steen tout court, zijn immens uitgebreid en groeien nog met de dag, terwijl de marge voor onnauwkeurigheid of fouten verkleint. Om klanten volledig op hun wenken te bedienen, hebben vaklui nood aan betrouwbare toestellen die deze diversiteit en flexibiliteit ondersteunen. We zijn trots te mogen zeggen dat onze productlijnen ruimschoots voldoen aan de uitdijende eisen en verwachtingen van zowel de grote producenten als de kleine tegelslijpers.”

Onderzoek als hoeksteen

Het spreekt voor zich dat zo’n voortrekker in een branche die per definitie stoelt op technologie en innovatie, volop moet investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Folegatti: “Al meer dan 45 jaar streeft Ferrari & Cigarini ernaar om oplossingen te creëren die in de wereld van keramiek en vergelijkbare producten écht een verschil maken: zowel qua gebruikservaring als qua eindresultaat. Daarom zetten we voortdurend intensief in op het ontwikkelen en testen van nieuwe technologieën, waarbij we de hoogste kwalitatieve lat hanteren. Door stevig te investeren in onderzoek, vergroten we permanent onze knowhow; de spil van onze productieketen.”

Compactline: imposant op bescheiden schaal

Folegatti: “De voortdurende zoektocht naar oplossingen, in het bijzonder om de productie van unieke stukken te optimaliseren, bracht ons tot het ontwerpen en ontwikkelen van steeds meer gespecialiseerde apparatuur. Met innovatie als drijfveer en gefascineerd door nieuwe technologieën, hebben we in 2010 ons assortiment uitgebreid met de gepatenteerde Compactline-reeks. Deze toestellen laten ons toe om de vertrouwde kwalitatieve normen die we bij onze industriële machines hanteren, ook voor kleinere machines te handhaven. Onze uitgebreide knowhow wordt nu dus gebundeld in deze compacte, flexibele en efficiënte apparaten. De Compactline-serie omvat machines die gebruikt worden voor het snijden van meerdere schijven tegelijk, het profileren van tegels en het afwerken van randen. Deze toestellen zijn uiterst compact en flexibel te hanteren. Zelfs in kleinere ruimtes en in handen van niet-deskundig personeel, zorgt het grote gebruiksgemak voor professionele, onberispelijke resultaten.”

Compactline draagt ook een ecologisch steentje bij

Wie innovatie zegt, zegt ecologie. Hoe vertalen inspanningen op vlak van milieuvriendelijk en verantwoord ondernemen zich in deze productlijn?

Folegatti: “Ecologie vormt één van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Bij het ontwerpen van deze nieuwe reeks, hebben we inderdaad gezocht naar manieren om het productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. De Compactline toestellen werden daarom uitgerust met een vernuftig koelsysteem voor gereedschap, gebaseerd op de recirculatie van water dat door een dompelpomp uit de tank wordt gepompt. Dit systeem bespaart energie én water; twee belangrijke elementen die de ecologische voetafdruk van een bedrijf mee bepalen, worden dus doordacht en optimaal benut tijdens het productieproces.”

Een service ‘sneeuwbaleffect’

Voor wie zijn deze toestellen nu juist bedoeld?

Folegatti: “De nieuwe lijn leent zich bij uitstek tot gebruik in showrooms en in de ateliers/werkplaatsen van resellers van keramiek, marmer, natuursteen of gelijkaardige bouwmaterialen. Het gebruik van deze machines stelt vaklui in staat om klanten een verregaande service aan te bieden. Doordat ze zelf de materialen kunnen snijden en aanpassen, worden ook hun levertijden aanzienlijk verkort. Gezien het overweldigende succes, wordt het assortiment voortdurend uitgebreid en bestaat het momenteel uit eenenvijftig verschillende modellen. De kwaliteit die we algemeen nastreven, moet ook in ónze service tot uiting komen. Daarom beschikt Ferrari & Cigarini over een grote showroom met operationele machines voor het uitvoeren van tests, twee magazijnen in Modula voor een snelle levering van reserveonderdelen en vijf internationale kantoren, verspreid over de hele wereld, waar onze partners en klanten altijd terecht kunnen.”

Fijn geslepen basiswaarden

Folegatti: “Ferrari & Cigarini focust sterk op innovatie, klanttevredenheid en kwaliteit. Onze constante drang om onszelf te verbeteren, wordt bovendien ook vertaald in een uitgekiend Human Resources beleid, waarin opleiding en training een prominente plaats krijgen.”

“Voor ons is ‘Made in Italy’ dan ook meer dan een slogan: het is een referentie. We staan te popelen om deze beweringen gepast te etaleren op de vakbeurs ‘Stone & Tile’ te Gent, waar we de Belgische markt verder zullen overtuigen van de meerwaarde en troeven van onze professionele high-end oplossingen.”