Fecamo Charleroi en Neptuno steunen samen bouwinstituut

Gespecialiseerde tegelscholen zijn in België moeilijk te vinden. De dagopleiding ‘tegelzetten’ voor jongeren wordt vaak gemengd met een andere afwerkingsgroep zoals stukadoor of dekvloerplaatser. Avondopleidingen daarentegen zijn meestal meer specifiek beroepsgericht, maar niet altijd up-to-date met de nieuwe trends en systeemtechnieken. Fecamo-voorzitter Salvatore Puglisi van Charleroi wilde daar iets aan doen en gaf een tegelzettersschool in La Louvière alvast een stevig duwtje in de rug…

Gespecialiseerde scholen

L’A.M.I. asbl., zijnde het ‘Centre d’adaptation sociale et professionnelle, Institut d’enseignement technique spécialisé’ van La Louvière, leidt binnen de afdeling ‘Bouw’ jonge tegelzetters op in de ‘Section Carrelage’. Ze filteren er heel nauwgezet de tegelzetters uit de afdeling ‘Ruwbouwafwerking’, en beschikken over een aparte ruimte voor de vloerdersopleidingen.

Met uitzondering van het gerenommeerde opleidingscenter voor tegelzetters ‘Centre de compétence Forem-ConstruForm’ in Grâce-Hollogne (onder de leiding van de World Skills international Daniel Bartolomé) en enkele gespecialiseerde Syntra-vestigingen en VDAB-afdelingen binnen Vlaanderen, zijn minder bekende opleidingscentra voor tegelzetters weinig te zien op externe workshops van FECAMO (Nationale Federatie van tegelzetters en mozaïekbewerkers) of BITA (Belgische Innovatieve Tegelacademie). Dit verklaart waarom kennis en ervaring delen vandaag de dag van primordiaal belang is, zeker met de huidige trend waarbij nieuwe producten en toepassingen in een razendsnel tempo evolueren.

Toch houden sommige koppige stielmannen nog steeds voet bij stuk en plaatsen bijvoorbeeld de nieuwe generatie extreem dicht gewalste keramiektegels nog in een traditionele zandcementmortel of vlekgevoelige natuursteen op dotten!

Gelukkig laten professionele tegelzettersopleidingen dergelijke risicoplaatsingen langzaam maar zeker tot het verleden behoren dankzij hun nauwe samenwerking met partners, fabrikanten en het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).

Vrijwillige sponsor

Fecamo voorzitter Salvatore Puglisi weet van aanpakken. Als vaste klant van het tegelimportbedrijf Neptuno uit Strépy-Bracquegnies kon hij enkele jaren geleden zaakvoerder Rocco Scaletta overtuigen om vaste sponsor en leverancier te worden van de tegelafdeling van L’A.M.I.

Neptuno is een familiebedrijf van vader op zoon sedert 1970. Papa Calogero Scaletta opende toen als algemeen aannemer een bouwmarkt in de buurt van La Louvière om er vooral badkamers en tegels te verkopen. Enkele jaren later verhuisde hij naar een groter magazijn in Braine-le-Comte waarna hij de bladzijde volledig omdraaide en een nieuwbouwproject van 10.000 m² met een toonzaal van 2.500 m² oprichtte. In 1998 werd de nieuwe site SA NEPTUNO te Strépy-Bracquegnies officieel geopend. In november 2006 nam zoon Rocco samen met zijn echtgenote deze familiezaak volledig over.

Neptuno wordt vandaag geassisteerd door een tiental medewerkers, waaronder ook de 22-jarige zoon Lillo die al zeer actief meewerkt in de zaak en er de derde Scaletta-generatie verzekert.

Fecamo ondersteuning

De bedrijfsfilosofie van de sympathieke “patron” des huizes staat duidelijk in het teken van innovatie. Zijn toonzaal wordt regelmatig aangepast in functie van de nieuwigheden die de tegelmarkt aanbiedt. Naast bStone ontdekten we er nieuwe prestigieuze merken zoals Tonino Lamborghine en Pininfarina Earth Collection (Casalgrande Padana). Rocco organiseert daarenboven regelmatig praktische opleidingen voor zijn klanten-tegelzetters. Op 6 mei dit jaar gaf Fecamo Charleroi er een voordracht over de recent gepubliceerde Europese XXL-plaatsingsrichtlijnen, waarbij de juiste verlijmingstechniek in samenwerking met Cercol werd gedemonstreerd. Deze workshop trok een 40-tal professionele tegelzetters aan die met volle teugen van de typische Italiaanse gastvrijheid konden genieten. Alle ingrediënten waren onder de Neptuno spotlights aanwezig: communicatie, informatie, innovatie en restauratie! En daar konden de aanwezige tegelzetters en architecten bijna letterlijk van proeven.

En toeval of niet, Salvatore Puglisi en Rocco Scaletta zetelen samen als vaste examinatoren in de vakjury van de L’A.M.I tegelzettersafdeling. Als dit geen perfecte amicale tegeltandem is…!


Foto’s: tileXpert