Febenat steekt website in nieuw kleedje

Een bedrijf zonder website is vandaag quasi ondenkbaar geworden. Zeker nu e-commerce in België een sterke inhaalbeweging aan het maken is. Ook beroepsfederaties zoals Febenat kunnen op dat vlak niet achterblijven en doen er alles aan om een volwaardig online informatieplatform te bieden.

Dat het merendeel van de leden Belgische natuursteengroothandels zijn, is historisch gegroeid maar sinds de toetreding van het Nederlandse Michel Oprey & Beisterveld doorbrak Febenat de nationale grenzen. In 2015 werd de ledenstructuur gewijzigd, waardoor de federatie de deuren ook openzet voor geaffilieerde leden: dat zijn dan gespecialiseerde natuursteenbedrijven die actief zijn in een kleiner maar daarom niet minder belangrijk segment.

Febenat.org

Het ledenpotentieel neemt dus toe, in België maar ook in Nederland. Om het Benelux-karakter van de federatie extra te onderschrijven, heeft de website van Febenat vanaf april 2016 niet langer een landextensie (febenat.be) maar de generieke extensie febenat.org. De andere (oude) URL’s blijven echter bestaan, wat maakt dat wie bijvoorbeeld febenat.be intikt automatisch naar de nieuwe website worden doorgelinkt.

Mobiele website

Aan welke criteria moet een goede website tegenwoordig allemaal voldoen? Dankzij het IT-talent in onze marketingcommissie kennen we het antwoord op die vraag. De statistieken waren ook zeer duidelijk. Meer en meer mensen raadplegen onze site via hun tablet. Mobiel is ook voor onze organisatie een belangrijk aandachtspunt. Onze huidige site was daar niet op voorzien. Meer nog, bij de bouw ervan hadden we destijds enkel rekening gehouden met 17 inch schermen. Vandaag gelden andere regels. Onze nieuwe site is daarom ‘responsive’ geworden. Dat betekent dat hij zich aanpast aan het scherm waarmee een bezoeker de website bekijkt. Of dit nu een desktop is, tablet, of smartphone. Met welk toestel men ook naar onze website surft, die zal altijd goed leesbaar zijn. Voor grote monitoren met 4K-resolutie of kleine smartphone schermpjes, febenat.org oogt professioneel en gebruiksvriendelijk.

Technische fiches

De technische fiches van Febenat zijn niet meer weg te denken uit onze communicatie met de professionele en particuliere markt. Sinds de oprichting van de federatie in 2001 zijn ze voor vele gebruikers van natuursteen een leidraad. We zitten ondertussen al aan de 5de versie. Voortaan ligt de focus op het gebruik van een natuursteen. Elke bezoeker van de site die een natuursteenfiche zoekt, kan een selectie maken op soort, toepassing en kleur. Dit geeft dan een resultaat van mogelijke natuurstenen binnen in een bepaalde keuze naar smaak en toepassingen.

technischfiches

Klikt men vervolgens op de gewenste natuursteen dan ziet de bezoeker op een volgende pagina alle mogelijke informatie over dat specifieke materiaal op zijn scherm verschijnen. Er is de optie om een pdf te genereren. Men kan persoonlijke gegevens aan de fiche toevoegen, samen met de gewenste toepassing. Is men enkel geïnteresseerd in een keukentablet en bijbehorende vloer, dan kan men dit selecteren en zal deze info verschijnen op de fiche. In eerste instantie zullen maar liefst 80 fiches online staan, maar dit aanbod zal snel uitbreiden. Aangezien de focus op de toepassingen ligt, zullen sommige fiches geen technische kenmerken tonen omdat er geen normen voor bestaan. Voor de meeste toepassingen in maatwerk zijn geen technische specificaties vereist.

Mag het iets meer zijn?

Enkele vaste waarden op de Febenat-website blijven beschikbaar. Zoals het kwaliteitsformulier onder het Quality-label. Ook alle artikels en andere relevante documenten zal men nog kunnen raadplegen onder de rubriek ‘pers’. Nieuw is dat de site ook in het Engels en het Duits wordt aangeboden. Febenat zet eveneens in op de sociale media. Zo laat de Facebook-pagina steeds de mooiste realisaties in natuursteen zien, uitgevoerd met materialen van de leden. De website voorziet ook een FAQ-lijst met meest gestelde vragen over natuursteen.