Europese Tegeldagen 2016 in teken van opleiding en techniek

Naar jaarlijkse traditie organiseerde de Europese tegelzettersfederatie (EUF) op 19 en 20 mei opnieuw haar ‘Europese Tegeldagen’. Vele prominenten uit tientallen landen reisden af naar Zwitserse Luzern, waar de fakkel werd doorgegeven aan een nieuwe EUF-voorzitter. Maar de meeste aandacht ging naar de thema’s ‘opleiding en techniek’.

Nieuw bestuursraad

Dat het tegelzettersgebeuren in Europa de goede richting uitgaat, werd tijdens de Europese Tegeldagen (op 19 en 20 mei 2016) nog maar eens bevestigd. De thema’s ‘opleiding’ en ‘techniek’ stonden in het Zwitserse Luzern bovenaan de agenda. Dat kon men reeds gewaar worden in het opleidingscentrum ASC van Dagmersellen waar de algemene vergadering plaatsvond. Naast de benoeming van een nieuwe EUF-voorzitter -niet geheel onverwacht is dat de Engelsman Bob Howard geworden- werd ook een nieuw directiecomité samengesteld. Daarin zetelt nu ook onze landgenoot Georges Pardon, voormalig Europees voorzitter, die met unanimiteit van de stemmen werd verkozen.

Technisch comité

De Fransman Jacques Vinet, die in 2010 de EUF-fakkel overnam van Georges Pardon en twee mandaten als voorzitter uitzat, pleitte tijdens zijn ambtstermijn regelmatig voor het technische aspect, dat binnen de federatie wordt belichaamd door het Technisch Comité. Onder het voorzitterschap van Peter Goegebeur die destijds in Parijs werd verkozen. Blijkbaar is men tevreden van zijn werk want de Belgische duizendpoot zag zijn benoeming in in Luzern herbevestigd. Goegebeur blijft dus aan als Europees Technisch Voorzitter, wellicht zelfs tot 2020, en heeft voor de komende Cersaie-beurs in Bologne (26-30 september) heel wat technisch en innovatief vernuft in petto. Hij werkt daarvoor nauw samen met zijn EUF-collega’s van het Italiaanse Assoposa en Confindustria Ceramica.

EUF Swiss 2016 (38)

EUF op Cersaie

De Zwitserse gastheer Silvio Boschian, EUF-bestuurslid en voorzitter van de Zwitserse tegelzettersfederatie SPV, gaf de aanwezigen een inkijk in de werking van zijn nationale vereniging waarbij zowel tegelhandelaars als plaatsers zich kunnen aansluiten. Net als bij ons organiseert SPV gespecialiseerde opleidingen met het oog op het verbeteren van de kwaliteit, het verminderen van schadegevallen, en vooral het enthousiasmeren van jongeren voor dit mooie beroep. Francesco Bergomi (Confindustria) sloot zich daarbij aan en stelde onder impuls van zijn collega Paolo Colombo (voorzitter van de Italiaanse tegelvereniging Assoposa) voor om tijdens de komende Cersaie het EUF de nodige visibiliteit te geven, met een sterke focus op techniciteit. Men denkt er bijvoorbeeld aan om elk land te laten vertegenwoordigen door een jongere tegelzetter die zijn kunnen etaleert rond plaatsing van met dunne grootformaattegels. Niet direct een wedstrijd, maar eerder een praktische oefening die wellicht op heel wat internationale belangstelling zal kunnen rekenen van het professionele publiek op de beursvloer.

Italië in de lift

Dit artikel verscheen in Polycaro 54

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Graziano Sezzi, boegbeeld van de federatie van Italiaanse tegelproducenten Confindustria Ceramica, gaf in Luzern een synthese van het beschikbare cijfermateriaal en de actuele tendensen met betrekking tot de Europese tegelmarkt. De omzet in het eerste kwartaal van 2016 ziet er alvast veelbelovend uit: op de Belgische markt bijvoorbeeld kon de Italiaanse tegelindustrie een effectieve groei van 2,8% realiseren. Zowel de productie als de export evolueren in stijgende lijn. Terwijl in België vorig jaar de kaap van 26 miljoen vierkante meter Italiaanse tegels werd overschreden, zullen we dit jaar zo goed als zeker terug op hetzelfde niveau van 2008 zitten: met name 26,5 miljoen m². In België en Luxemburg samen zou de consumptie van Italiaanse keramische tegels 41% van de totale tegelimport bedragen. De Chinezen zouden nog 20,53% van de Europese importtaart opeisen.

Trends in tegelland

Een andere opmerkelijke vaststelling is dat 66% van de geproduceerde tegels langer zijn dan 50 cm en gerectificeerde tegels in Italië tegenwoordig 40% van de totale productie uitmaken.
Ook Spanje begint te herleven, daar liet de omzet van keramische tegels en platen in het eerste kwartaal van 2016 positieve resultaten zien.
Tot slot vroegen we aan Graziano Sezzi van de Confindustria Ceramica welke volgens hem de trends voor 2016/2017 worden? “Heel simpel: supergrote formaten, digitale decoratie, gerectificeerde tegels, zowel dun als dik, en kleine mozaïekjes. Kortom, van het ene uiterste in het andere!”

Versterking

De interesse in de Europese controlecriteria voor keramische tegels neemt duidelijk toe. Daarom nodigde het EUF-bestuur voor zijn Europese Tegeldagen 2016 de bekende ingenieur Erich Nolting uit die met een goed gestoffeerde PowerPoint-presentatie de controleprocedures en Europees toegestane testmethodes uitvoerig uit de doeken deed.
Dat het EUF een belangrijke plaats in het Europese constructiegebeuren inneemt, kan door niemand betwist worden. De federatie heeft er sinds kort twee nieuwe leden bij, Tsjechië en Spanje, die veel betekenen binnen de Europese natuursteen- en keramische wereld. De Tsjechische afgevaardigden toonden in Zwitserland met terechte trots hun tweedelige bundel van normen en richtlijnen rond de goede uitvoering van tegel- en mozaïekwerken. Binnenkort zal deze ook in het Engels verkrijgbaar zijn, waarna Fecamo dit document gaat voorstellen tijdens een speciale bijeenkomst van haar Technisch Comité in Brussel.

Nieuwe projectgroep

Werner Altmayer, managing directeur van EUF, sloot de meeting op 19 mei af met een visionaire presentatie getiteld “De Tegelzetter 2025”. Het EUF blijft zich veelbelovende initiatieven voor de toekomst. Met de studie ‘De tegelindustrie in 2025’ is het de bedoeling om via een projectgroep belangrijke spelers uit de ambachtelijke tegelwereld, handel en aanverwante fabrikanten samen te brengen om dan toekomstgerichte methodes en systemen te bedenken en verzamelen. De uitslag van deze nuttige brainstorming wordt bekend gemaakt tegen het einde van dit jaar.

EUF Swiss 2016 (1)

EUF Swiss 2016 (188)

EUF Swiss 2016 (185)

Afsluitend kregen de aanwezigen nog een rondleiding in de ateliers van het opleidingscentrum ASC, alwaar men letterlijk van de grond kon eten. Netheid, een gestructureerde organisatie en goede planning, aangevuld met een overvloed aan materiaal en materieel en onder deskundige leiding van professionele docenten zijn er de sleutel tot het Zwitserse succesverhaal, een land waar aan de lopende band tegelzetterkampioenen geboren worden. Ook de kersverse voorzitter van het Technisch Comité van het WTCB, Michel De Bes, zag dat het goed was!