EUF stuurt Technisch Comité naar Wenen

Om de twee jaar organiseert de Oostenrijkse tegelfederatie de tegelbeurs KERAMIKO, die dit jaar op 30 en 31 januari doorging. Je kan deze beurs een beetje vergelijken met Stone & Tile (B-Gent). Net als FECAMO, de nationale federatie van tegelzetters en mozaïekbewerkers, is “Der Österreichische Fliesenverband” lid van het EUF (European Union of National Tile Installer Associations). Onder het voorzitterschap van onze landgenoot Peter Goegebeur, werd het Europees Technisch Comité van de tegelzetters voor deze gelegenheid gehouden in de befaamde Marx Halle in Wenen.

Bij de verwelkoming van twee nieuwe leden, met name Zuid-Tirol en Ierland, werd het doel van deze zeer actieve Europese tegelvereniging nog eens kort op een rijtje gezet. Naast het verenigen en delen van technisch-wetenschappelijke kennis, verzamelen van veelvoorkomende problemen op de werkplek, samenstellen van specifieke werkgroepen, lobbyen bij hogere autoriteiten om het beroep van tegelzetter in alle Europese landen op te waarderen, en organiseren van technische meetings en workshops voor instructeurs en docenten, behoort het schrijven van technische plaatsingsrichtlijnen, zoals de laatste uitgave “Installatie van keramische XXL-tegels en SL-panelen” tot een van de taken.

Bovendien werden sinds kort nu ook ETS-sen (EUF Technical Statements) ontwikkeld, die enkel na akkoord van alle aangesloten landen gepubliceerd worden. Het is zo dat sommige normen wat achterna hollen op de snelle ontwikkeling van nieuwe producten en moderne toepassingsmethodes.

Een van de doelstellingen van het uitwerken van een ETS, is de tegelzetter waarschuwen voor mogelijke problemen die in de praktijk reeds ondervonden werden. Om deze in de toekomst te voorkomen (bvb. verkleuring van witte badkamertegels) wordt oorzaak en preventie duidelijk omschreven.

Een tweede belangrijke reden van de ETS is als het ware het voorlopen op officiële plaatsingsrichtlijnen die op zich zeer efficiënt zijn maar meestal zeer laat verschijnen wegens de vele procedures die dienen doorlopen te worden: vergaderingen, tijdrovende onverdeeldheden, aanpassingen, verbeteringen, leescomités, goedkeuringsmechanismen, drukken, verspreiden, enz.

Met het opstellen van een ETS zou men dus korter op de -technische- bal kunnen spelen…

Op Cersaie 2020 in Bologna zullen we hier meer concreet nieuws over kunnen inwinnen, met name in de Città della Posa, het Mekka van de innovatieve tegelzetter, waar het EUF en de internationale ITA’s (Innovative Tile Academies) een ganse week van de partij zullen zijn.