De allergrootsten der aarde in de productie van keramische tegels

De Amerikaanse gigant Mohawk Industries staat nog steeds op nummer één in de wereldranglijst van 25 grootste fabrikanten van keramische tegels, opgesteld door Ceramic World Review. In termen van productievolume is de tweede plaats voor de Thaise groep SCG, gevolgd door het Mexicaanse Lamosa. Eind 2015 werd de productie van Mohawk Industries geschat op 225 tot 245 miljoen vierkante meter tegels, de verkoop bracht ruim 3 miljard dollar in het laatje.

Podiumplaatsen

Dat realiseerde de Amerikaanse multinational voor alle duidelijkheid alleen in het tegelsegment (met merken als Daltile, Marazzi, American Olean en Mohawk Tile), een business die 37% uitmaakt van het totale omzetcijfer van de groep die daarnaast ook tapijt, laminaat, parket en vinyl produceert.

mohawk
De Thaise groep SCG is in termen van productievolume (206 miljoen m2) de op één na grootste tegelfabrikant ter wereld, maar staat pas verder in de lijst als het puur op verkoop (755 miljoen euro) aankomt. Plaats drie is voor de Mexciaanse groep Lamosa met een geschatte productie van circa 110 miljoen m2.

SCG

Dichtste achtervolgers

Daarna volgend een twaalftal bedrijven met productievolumes variërend tussen 50 en 100 miljoen vierkante meter, waaronder drie Braziliaanse groepen, maar die met hun omzetcijfer serieus achterophinken op de topdrie.

fabrica-portobelo
Twee spelers die door het volgen van een ambitieus uitbreidingsprogramma een grote sprong maken en zo de toptien binnensluipen, zijn Pamesa en Kajaria. Hetzelfde geldt voor de Braziliaanse Grupo Portobello, met een jaarproductie van 42 miljoen m2 tegels en mede dankzij de opstart van de nieuwe productiesite in de deelstaat Alagoas (in het noordoosten van het land) voor het exportmerk Pointer.

Italiaanse topzes

In Italië mag de Concorde Group zich met een omzet van meer dan 700 miljoen euro nog steeds de grootste Italiaanse tegelfabrikant noemen, gevolgd door Iris Ceramica Group en Finflour Group. De PanariaGroup moet zich tevreden stellen met een vierde plaats. Casalgrande Padana en Coop. Ceramica d’Imola maken de Italiaanse topzes (op basis van omzetcijfer!) compleet.

top10

(Bron: Ceramic World Web)