Cromarbo: eARTh stories since 1937

Natuursteen is niet meer weg te denken uit het hedendaagse interieur. Vooral de marmertrend is nauwelijks te stuiten. Het Belgische familiebedrijf Cromarbo importeert sinds 1937 de mooiste exemplaren vanuit alle uithoeken van ter wereld.

It’s all about passion

Bij Cromarbo draait alles om passie, van bij het prille begin. We schrijven 1900: het jaar waarin Marie Bayot en Armand Croonenberghs in het huwelijk treden. Marie is de dochter en kleindochter van steengroeve-exploitanten uit de streek van Samber en Maas. Armand, nu een volwaardig familielid, sticht in 1937 een marmerzagerij te Rhisnes. In zijn atelier zijn de imposante raamzagen dag en nacht actief. Ze verzagen de ruwe blokken tot die hun meest wonderbaarlijke patronen onthullen. De blokken komen rechtstreeks via het spoor aan in het door Armand gebouwde atelier. Dit vanuit alle hoeken van Europa, maar vooral vanuit de Belgische steengroeven die toen gouden tijden beleefden.

Mettertijd stopt de lokale ontginning. Door de sterk veranderde geïnternationaliseerde markt ziet het bedrijf zich verplicht zijn horizon te verruimen. 1995 is een scharnierjaar. Het jaar van de ontmoeting en de fusie met Marcello Bollero die sinds eind jaren ‘20 in Italiaanse marmer handelt. Die fusie zal het huidige DNA van Cromarbo definitief bepalen.

Vierde generatie

Met Bruno en Isabelle Croonenberghs staat vandaag de vierde generatie aan het roer van Cromarbo. Het bedrijf selecteert en importeert de mooiste marmers, granieten, onyxen en kwartsieten. Hoewel broer en zus zijn geboren en getogen zijn in dit minerale universum, blijven ze zich nog dagelijks verwonderen over het wonderbaarlijke lijnenspel dat de siergesteenten in hun 3.000 m² grote magazijn in Rhisnes (Namen) ten toon spreiden.

Terwijl Bruno op zoek gaat naar ‘s werelds fraaiste gesteenten, ontfermt Isabelle zich meer over de in stand houding en verdere ontwikkeling van hun samenwerking met architecten en opdrachtgevers.

Klantgericht

In lijn met deze klantgerichtheid organiseerde Cromarbo op 4 juni een evenement waarbij architecten en interieurarchitecten te midden van een pracht aan natuursteenplaten konden genieten van een weldadig buffet, voorafgegaan door een bezoek aan de nabijgelegen ondergrondse steengroeve van ‘Belgisch Zwart’.

Gekend onder de naam Carrières de Marbre Noir de Golzinne (Noir de Mazy), ontgint Merbes-Sprimont ‘Le Noir Belge’. Deze marmer van internationale faam wordt ontgonnen uit een 12km lange steenader die zich ondergronds een weg baant tussen Mazy en Golzinnes. Dat dit klantenevenement duidelijk werd gesmaakt door de aanwezigen, was af te leiden aan de vele “oh’s” en “ah’s” die in de diepe krochten van deze gitzwarte mijn weerklonken.

Teneinde alles in goede banen te leiden, werden Bruno en Isabelle bijgestaan door enkele van hun medewerkers: een tienkoppig team dat elke dag opnieuw het beste van zichzelf geeft. Hun hoofdbetrachting is duidelijk: service bieden op maat van de klant. Dat zijn in eerste instantie marmerbewerkers die op hun beurt de natuursteen verzagen, maar ook eindklanten die de natuursteen ter plekke in het magazijn van Cromarbo komen uitkiezen.

Kortom: Cromarbo mag je zonder dralen omschrijven als een bedrijf op mensenmaat waar luisterbereidheid en persoonlijk advies overheersen.


Marmer: eeuwenoude geschiedenis, niet te evenaren schoonheid

Geschiedenis, omdat dit onverwoestbare materiaal zich na meer dan driehonderdduizend jaar gewonnen geeft uit de diepste diepten van onze planeet. Schoonheid, omdat marmer de mens blijft fascineren. Sinds mensenheugenis – of op zijn minst sinds de klassieke oudheid – is marmer een onuitputtelijke inspiratiebron voor beeldhouwers en architecten die dankzij dit kostbare goed hun oeuvre hebben kunnen vereeuwigen. Maar marmer is ook een ruwe parel die zich niet zomaar laat temmen. Van de ontginning tot de vormgeving vergt marmer van de mens de nodige nederigheid en knowhow.

Ecologisch correct

In al zijn kleuren- en motievenpracht is marmer – en bij uitbreiding ook natuursteen – ook nog eens eco-friendly. Een niet te verwaarlozen aspect, nu het milieudebat volop woedt. Natuursteen, zoals marmer, is 100% natuurlijk, duurzaam en recycleerbaar. Het ontginnen en toepassen van marmer vereist weinig grijze energie, daar waar materialen zoals beton, composiet of keramiek beduidend minder goed scoren op eco-vlak.


Dit artikel verscheen in Polycaro 66

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Foto’s: Cromarbo / © F. Raevens


CROMARBO
Rue des Chapelles 58
5080 Rhisnes (La Bruyère)
+32 81 56 60 13
www.mycromarbo.com