Met codex kiest de vakman voor producten met een ruggengraat

De Covid-19 pandemie was aanleiding tot het nieuwe begrip ‘staycation’ en voor velen de aanleiding om de lang gekoesterde droom van een eigen zwembad te realiseren. Maar voor de eerste duik kan genomen worden is een vakkundige realisatie van het thuiszwembad aan de orde. De keuze van de juiste producten en een aangepaste verwerking vormen de garantie voor tevreden klanten.

De merknaam codex staat voor een uitgelezen gamma tegellijmen en -mortels, en maakt deel uit van de Duitse Uzin Utz Groep, ontstaan in 1911 en ontwikkelaar en fabrikant van plaatsingssystemen voor vloeren. In eigen land worden de producten verdeeld door Uzin Utz België, met vestiging in Gent.

Codex stelt een totaaloplossing voor, specifiek gericht op de afwerking van zwembaden.

Peter Thomas, technisch-commercieel vertegenwoordiger, maakt ons wegwijs: “Standaard bestaat de afwerking van een zwembad met betonkuip uit vijf stappen”.

1. Vooreerst zijn het uitvlakken en wegwerken van scheuren in de betonkuip aan de orde, evenals het uitkleden van de betontrap. Hiervoor dient zich de codex-primer FG300 aan. Voor het uitvlakken is codex NC 366 MAXX aangewezen. Indien ook het vloeroppervlak moet uitgevlakt worden, verdient de codex-egaline FM30 de voorkeur boven codex NC 366 MAXX.

2. Nu is het waterdicht maken van de kuip aan de orde. “Bijna geen enkele kuip is waterdicht” benadrukt Peter Thomas. “De juiste behandeling is dus essentieel. Hiervoor is de twee componenten cementering codex AX 220 de ideale keuze. Het plaatsen van een scheuroverbruggend net tussen de twee lagen is hier niet nodig! Dit betekent een zeer vlotte verwerking met heel wat tijdswinst voor de plaatser en een snellere oplevering voor de klant”. Beide lagen zijn na uitdroging 1 mm dik.

3. De hoeken krijgen een versterking met codex afdichtingsbanden: referentie 11189 (dichtband 50m lang, 120mm breed), referentie 9372 met voorgevormde binnenhoek.

4. Voor het plaatsen van tegels met een maximum formaat van 60 x 60 cm is codex Power CX 4 aangeraden. Peter Thomas: “Het betreft een vezelversterkte, zeer stabiele en flexibele dunbedmortel met een lange verwerkings- en correctietijd. Gaf de klant de voorkeur aan mozaïek, dan is codex X-Fusion een interessant optie.

5. Bij X-Fusion zijn zowel lijm als voegen beschikbaar in dezelfde kleur. “Het kleurenpallet telt liefst negentien verschillende kleuren”, vervolledigt Peter Thomas. “codex X-Fusion is voor het opvoegen van tegels esthetisch een optimale keuze”.

Alle producten zijn voorzien van een gedetailleerde technische fiche waarin alle informatie voor toepassing en verwerking is opgenomen.

Meer dan het juiste product

Voor Uzin Utz België is het een erezaak om niet alleen een uitgelezen productassortiment aan te bieden, maar evenzeer te voorzien in een deskundige productbegeleiding, zodat de gebruiker maximaal voordeel doet met de knowhow van de producent.

Peter Thomas: “We geven de voorkeur aan een werfbezoek nog voor de werken starten. Dat laat toe om de plaatser optimaal te adviseren bij de keuze van de te gebruiken codex-producten. Elke situatie is telkens ook weer anders en zelfs de meest ervaren plaatser heeft voordeel bij een op maat begeleiding door ons. Wie onze producten voor het eerst gebruikt, bieden we zelfs een dagelijkse begeleiding aan op de werf”.

De voordelen van een zo nauwe samenhang tussen productaanbod en technische begeleiding zijn veelzijdig. Offertes kunnen met een grotere precisie worden opgemaakt, wat doorslaggevend kan zijn voor de keuze van de klant. De plaatsing verloopt rimpelloos omdat de meest aangewezen producten klaar staan en ook de verwerking geen geheimen meer kent. “Tenslotte, maar niet onbelangrijk, ervaart de klant de directe ondersteuning door de fabrikant als een extra garantie” gaat Peter Thomas verder.

Dat Uzin Utz België groot belang hecht aan productbegeleiding zit diep geworteld. Elk zwembadproject is anders, denk maar aan binnen- en buitenbaden, nieuwbouw of renovatie… Een advies op de werf is 100% praktijkgericht, en levert meer bijdrage aan een succesvolle realisatie dan opleidingen in een leslokaal. Bovendien is er een voortdurende terugkoppeling naar de fabriek. Peter Thomas: “De fabriek biedt ons een perfecte ruggensteun met haar knowhow, terwijl wij vanuit onze praktijk productverbetering en ontwikkeling voeden. Dat werkt een win-win situatie in de hand met onmiskenbaar voordeel voor de plaatser”.

Dagelijks zwemplezier

NV Vloeren Fosselle, gespecialiseerd in betegelingswerken, heeft dagelijks 45 vloerders aan de slag op diverse werven, gespreid over grote en kleine projecten. In één van onze badsteden verzekerden zij de afwerking van een fraai binnenzwembad met glasmozaïek.

Kris Fosselle: “De betonkuip moest worden uitgecementeerd en waterdicht gemaakt om er de glasmozaïek te kunnen aanbrengen. We leerden codex kennen via de vertegenwoordiger die langskwam. Voor dit zwembadproject kregen we duidelijk en correct advies op maat. Verder konden we rekenen op een wekelijkse werfopvolging ter plaatse en verschillende tussentijdse telefonische contacten met Peter Thomas, technisch-commercieel vertegenwoordiger bij Uzin Utz België”.

Op deze werf kwam codex FG300 aan bod als primer voor de hechting, gevolgd door codex AX220 a/b als twee componenten waterafdichting. De glasmozaïek werd aangebracht met een drie componenten oplossing: epoxylijm en epoxyvoegsel codex X-Fusion a/b/c.

“In hun soort zijn deze producten gemakkelijk te verwerken, wat in het bijzonder geldt voor de vergelijking met de meeste andere epoxylijmen”, getuigt Kris Fosselle. “Verlijmen en voegen met codex X-Fusion a/b/c is een verzekering voor maximale kwaliteit van de eindafwerking. Bij zwembaden mag je niet besparen op de kwaliteit van de plaatsingsproducten. Kwaliteit betaalt zichzelf terug op termijn”.

En gaat de samenwerking met codex verder? “Zeker en vast, de kwaliteit van de lijmproducten is top en de werfopvolging is een enorm pluspunt”.

De hittegolf te snel af

Sam Gumienny had zijn zwembad zwemklaar net voor de hittegolf in augustus ons land meer dan een weeklang liet puffen. Hij bouwde een buitenbad met betonkuip, 8 x 4 meter, met een diepte van 1,60 meter en bijgevolg een echt ‘zwem’-bad.

Sam Gumienny is werkzaam bij Aquatec, waar hij al ruim 15 jaar ervaring opdeed met vochtbestrijding, het dichten van kelders, de aanpak van opstijgend vocht… niet onbelangrijk bij de bouw van een eigen zwembad.

Na het gieten van de betonkuip nam hij contact op met Peter Thomas voor het inwinnen van advies m.b.t. de codex-productlijn van Uzin Utz en de meest optimale keuze voor de afwerking. “Als eerste stap moesten de kleine gaatjes en kiezelrestjes in het betonoppervlak worden aangepakt”, blikt Sam Gumienny terug. “Daarvoor werd codex NC 366 MAXX aanbevolen. Vervolgens moest de waterdichting verzekerd worden. Dat gebeurde door twee lagen codex AX 220 aan te brengen met een borstel. Bovendien werd in alle hoeken gebruik gemaakt van voorgevormde hoeken uit het codex-assortiment en op alle naden werd een dichtingsband codex 11189 verlijmd”.

Voor de betegeling had Sam Gumienny een unieke combinatie bedacht van blauwe keramische 60 x 60 cm tegels op de bodem van de kuip en witte glasmozaïek tegen de wanden. “Dat levert een speciaal kleureffect op voor het water”, argumenteert hij. “De vloertegels werden met codex Power CX 4 geplaatst. Voor de witte glasmozaïek, gezet op 31 x 31 cm matten, adviseerde Peter Thomas de codex X-Fusion. Dat was een echte topper. Met de andere codex-producten had ik al ervaring, maar de  codex X-Fusion was nieuw voor mij. Het werkt geweldig en laat alle tijd om rustig tewerk te gaan, alles precies uit te lijnen en goed te controleren, wat vooral bij de glasmozaïek een niet te versmaden voordeel insluit. Het lijmen en voegen in eenzelfde witte kleur resulteert in perfect strakke kuipwanden”.


Foto’s: codex