Brachot-Hermant toont nieuwe afwerkingen van Kilkenny Limestone

ADVERTORIAL – Een nieuwe, frisse look waaide over de cover van de vorige editie van Polycaro (n°58 – juni 2017). Met de 15 nieuwe afwerkingen op één van hun paradepaardjes, de Kilkenny Limestone®, trekt Brachot Hermant deze lijn verder door.

In 2017 introduceerde Brachot-Hermant maar liefst 41 nieuwe materialen en diverse innovatieve afwerkingen. Met daarenboven 13 steengroeves, 6 fabrieken, 9 depots en een eigen vrachtwagenpark bevestigt Brachot-Hermant haar leiderspositie in West-Europa binnen de natuursteensector. Ontginnen, verzagen, oppervlaktes bewerken en leveren, Brachot-Hermant doet alles onder eigen naam, en dat sinds 1901.

Ierse Blauwe

kilkenny limestone brachot hermantIn Ierland bezit Brachot-Hermant drie eigen groeves waarvan twee in het graafschap Kilkenny (in Kellymount en Holdensrath) en één in het graafschap Carlow (in Old Leighlin). Beide graafschappen zijn deel van de oostelijke provincie Leinster. De eerste groeve werd verworven in 2011, de andere twee werden eind 2013 overgenomen. De Oost-Vlaamse natuursteenreus controleert hiermee de drie grootste Blauwe Hardsteengroeves in Ierland, met een jaarlijkse productie van 75.000 m³.

Oerklassieker

“De Kilkenny Limestone is een steen met een eigen geschiedenis en verhaal. Deze Ierse Blauwe Hardsteen een klassieker noemen, is een understatement,” aldus Ann Van den Bunder, marketing manager bij Brachot-Hermant.

“Nog voor in Egypte de eerste piramides gebouwd werden, trok de Neolithische mens in het toenmalige Ierse landschap reeds de eerste constructies op met Ierse blauwsteen. Je mag dus stellen dat de Ierse beschaving haar fundamenten heeft gebouwd op blauwe hardsteen. De befaamde Keltische kruisen, de abdijen en kastelen, alsook het middeleeuwse centrum van Kilkenny is neergezet in Ierse Blauwe Hardsteen. Ondertussen vind je hem ook terug op prominente plaatsten in wereldsteden als New York, Londen, Amsterdam, Monaco, Brussel,… alsook in veel Belgische en Nederlandse privéwoningen waar hij sinds de vroege jaren ’80 gebruikt wordt door traditionele steenhouwers.

ATG certificatie en ISO 9001

Het materiaal ‘Kilkenny Limestone’, ontgonnen uit de 3 groeves in Ierland, is ATG gecertificeerd. Dit certificaat garandeert een grondige en gecontroleerde kennis van het materiaal en de extractie- en productie methodes. Het ISO 9001/2015 kwaliteitssysteem draagt eveneens bij tot een kwalitatieve ontginning en productie waardoor kwaliteitsmateriaal kan geleverd worden. Beide certificaten worden door een onafhankelijk en extern organisme geverifieerd en gecontroleerd.

“Kilkenny heeft een ingebouwde –embedded carbon– voetafdruk die tot 60 keer minder is dan sommige geïmporteerde stenen die over lange afstanden getransporteerd zijn. In combinatie met onze low waste productiemethoden krijg je een uitzonderlijk milieuvriendelijk materiaal,” aldus Ann Van den Bunder.

Finished with passion

Brachot-Hermant biedt een verzekerd aanbod in verschillende diktes en kwaliteiten. Met een tegelaanbod in diktes vanaf 10mm en diverse innovatieve afwerkingsmogelijkheden, aandacht voor beschikbaarheid en snelle leveringstermijnen, maken zij vandaag het verschil.

“Met onze technologische middelen en vooral de rijke ervaring van onze eigen mensen, kunnen en willen we absoluut vernieuwend zijn.

Vandaag bieden we maar liefst 15 nieuwe afwerkingen aan op de Kilkenny Limestone, waaronder de ‘Rigato’ (gelijnd) en de ‘Quadretti’ (geblokt). Ook tegels tot maximale dikte van 1 centimeter zijn beschikbaar in het standaardgamma. ‘Finished With Passion’ noemen wij dit. Al deze bewerkingen hebben één zaak gemeen: ze laten de natuurlijke schoonheid van de materialen alleen maar méér uitkomen,” zo besluit Ann Van den Bunder.

“We citeren daarbij graag de legendarische Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright: “Stay close to Nature. It will never fail you.”

Bekijk hier de 15 afwerkingen van Kilkenny Limestone

kilkenny limestone afwerkingen


Specificaties Rigato

 • Rigato Soft 5+5: Je zou het nooit vermoeden gezien de diepte van de groeven, maar de touch van de Rigato Soft 5+5 is aangenaam zacht.
 • Rigato Rock 5+5: Diepe en ruwe groeven zorgen voor een sterk gelijnde structuur, ideaal voor buitengebruik.
 • Rigato h20 2.5+1: De ruwe, parallelle lijnen staan vrij dicht op elkaar. Dit zorgt voor een antislip effect, perfect voor bevloering.
 • Rigato Light 2.5+1: Na deze afwerking krijgt de arduin een lichtgrijze kleur met ondiepe lijnen als finishing touch.
 • Rigato Light 5+1: Een lichtkleurige visgraatmotief geeft elk interieur een unieke touch.

Specificaties Quadretti

 • Quadretti h20 5×5  : Ruwe afwerking met een geruit patroon: een ware eyecatcher!
 • Quadretti h20 2.5×2.5: Voor wie het iets subtieler wil: een ruwe afwerking met een overvloed aan kleine ruitjes en een licht reliëf.
 • Quadretti Light 2.5×2.5: Een donker verzoete schijn, een zachte afwerking met grove geruite structuur.
 • Quadretti Light 5×5: Lijnen troef in deze afwerking: lichte, witte strepen verdelen de donkere steen en creëren extra ruimtegevoel.
 • Quadretti Light 10: Zachte afwerking waarin een geruite structuur werd aangebracht, waarbij de grootte het enige verschil maakt met de Quadretti Light 2.5X2.5.

Specificaties Juta, Wood, …

 • Wenge: Decoratieve afwerking gekenmerkt door een fijne lijnstructuur. Het unieke design is aangenaam aan te raken dankzij de zachte afwerking.
 • Cortesia: Lijkt op Wenge, maar de gelijnde structuur is ruwer en de kleurtint is donkerder.
 • Wood: Afwerking die doet denken aan geborsteld hout. De poriën van de oppervlakte zijn dicht waardoor de afwerking onderhoudsvriendelijk is.
 • Juta: Geweven afwerking die de look en feel van textiel weergeeft, en die de schitteringen in de steen aan de oppervlakte brengt.
 • Rock Finish: Lijkt op een gesplitte afwerking: de steen wordt licht geborsteld, maar behoudt toch kleur en reliëf.

Foto’s: Brachot-Hermant