Bouwmaterialenhandel maakt zich klaar voor toekomst

“BIM is een realiteit!”, steekt Marnix Van Hoe, bestuurder FEMA, van wal. “BIM zorgt nu al, maar gaat vooral zorgen voor een digitale disruptie in de bouwsector. BIM wijzigt op een fundamentele wijze de manier van werken van de architect, aannemer, projectontwikkelaar, beheerder van gebouwen, … eigenlijk iedereen die een plaats heeft in de bouwketen. Geloven dat BIM dan ook geen impact heeft op de werking van de handelaar in bouwmaterialen is hetzelfde als het zonlicht ontkennen.”, gaat Marnix verder.

De digitale disruptie van BIM

“Je kan iedere verandering aanzien als een bedreiging, maar je kan er ook naar kijken als een opportuniteit”, vult André De Groote, voorzitter van FEMA aan. “De vraag was dus: Hoe kunnen we de implementatie van BIM aanwenden om meer toegevoegde waarde te creëren voor onze klanten, de aannemers? Wat zijn de problemen waar onze klanten mee geconfronteerd worden en hoe kunnen we daar een oplossing voor bieden?”, gaat André verder.

“Na intensief overleg met in de eerste plaats de aannemers zelf, maar ook met de Feproma-producenten, het WTCB en de ConfederatieBouw zijn we tot de conclusie gekomen dat we een database van bouw gerelateerde artikelen moeten creëren waarin dat je op basis van technische kenmerken opzoekingen kan doen om op deze manier een directe link te kunnen maken met BIM. Dit gaat een echte meerwaarde betekenen voor elke aannemer, groot of klein, want ook de kleinere aannemer gaat allicht sneller dan vandaag wordt ingeschat, met BIM worden geconfronteerd”, zegt André.

Ketenstandaard (ETIM)

fema logo“Om deze database te kunnen maken, was er nood een duidelijke classificatiestandaard. Op dinsdag 29 januari 2019 werd Ketenstandaard (ETIM) unaniem geschikt bevonden en aanvaard als dé standaard voor technische classificatie. Naast een pure classificatie standaard bepaalt Ketenstandaard ook de standaard om te communiceren en te identificeren zodanig dat het ook mogelijk maakt om EDI (Electronic Data Interchange) toepassingen op te starten zowel voor het aankoop- (met de fabrikant) als het verkoopproces (met de aannemer). “, geeft Marnix aan.

Er wordt beroep gedaan op de ervaring van Ketenstandaard (NL) om deze fase van het digitaliseringsproject in onze sector te begeleiden. Er wordt hiervoor een Belgische tak in bedrijf gesteld.

“We zijn zeer blij dat we vanuit de handel met FEMA deze keuze hebben kunnen maken omdat we ervan overtuigd zijn dat dit een belangrijke stap is om onze leden klaar te maken voor de toekomst,” concludeert André.